Jump to content


Revolution


robespierre

Recommended Posts

E pa drustvo, da se i ja pohvalim - sistem sastavljen i gotov, sacinjen od komponenti mahom s kraja 90ih,a za moje usi zvuci vise nego odlicno.

 

Preamp: Audio research ls2bmkII

Poweramp: Aragon 8002

DAC: PS audio DLIII

Zvucnici: Gradient revolution

 

Ono na cemu je ostalo da se poradi su kablovi i polica, a ako bude srece, mozda sleti i neki gramofon, no o tom-potom, bitno je da sam prezadovoljan :)

 

imag1060.jpg

 

imag1069.jpg

 

imag1071.jpg

 

imag1072.jpg

 

p.s. ako koga zanima, napisacu i koju vise, a do tada...  :listen

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 114
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Vrlo lep sistem.

Tri pitanja:

1. Par reci o zvucnicima Gradient Revolution?

2. Da li je ovo stalna postavka, odnosno, da li rolaš zvucnike do pozicije na slikama pa posle vracas (pitam zbog kablova i mogucih neprijatnih saplitanja)?

3. Gde je milje na stocicu? Predlazem neki narandzasti ili mozda beli, al da bude fin rad.

Link to comment
Share on other sites

Takodje cestitke , lepo, lepo   :) Gradient je bio kod mog druga Mikija godinama ( mozda je to bas taj komad , dugo se prodavao na kp) i zvucnik nema kutiju odpozadi - open baffle http://www.6moons.com/audioreviews/gradient/revolution.html  .

 

Veoma zanimljiva prica , trazi dosta snage i moze iznenadjujuce dobro da zasvira . Ima lep i hrskav zvuk sa vazdusastom pozornicom . Aragon bi trebalo da moze da se pohrve sa Gradientom , tu kombinaciju nisam cuo na njima . Kod Mikija su kacene razno razne lampe ali po meni najbolje su zasvirale sa t+a snagasem i lampom u preampu

 

U principu veoma zahtevan zvucnik :

 

 Specifications

Description: Three-way dynamic loudspeaker with a dipole bass dispersion pattern and a cardioid treble and midrange pattern. Frequency response: 50Hz-20kHz ±2dB. Minimum impedance: 5 ohms. Sensitivity: 86dB/W/m. Recommended amplifier power: 50-250Wpc into 4 ohms.

 

Znaci 50w je minimum minimuma  da bi beknula a da bi to bilo kako treba 200 - 250w a sve to uz relativno nisku osetljivost za toliki zvucnik  sto i pise 

Link to comment
Share on other sites

Hvala komso! :)

 

Ajd' ovako, kada je rec o Gradientima, ne mogu da ih slikam bez mrezice, jer kako Suca rece, to je open baffle, dakle bass kutija ne postoji, vec je sve u zastitnoj mrezi koja se ne skida, cini mi se da je zasivena za kabinet. Unutra su po dve "12-tice", tako da je bas itekako prisutan, a kako je rec o open baffle koncepciji zvucnici su koliko toliko olaksani za pozicioniranje i pogodni za postavljanje blize zidu (mada to kod mene nije toliki problem, udaljeni su ceo metar od istog, mereno od prednje ploce, oko 70cm mereno od zadnje ivice), ali prave blagodeti open baffle-a se osete kad dodejmo do negativnog uticaja sobe na zvuk, sto je kod mene posebno izrazeno (trenutno goli zidovi, blagi odjek i plocice u delu kuhinje).

 

Kada pricamo o zvuku Gradienta, samo cu reci da ima ogromnu scenu, vrlo izrazen 3d prikaz, obilje detalja, a opet je nekako nenametljiv i zaista napravljen za uzivanje - ja prezadovoljan.

 

Sto se izgleda tice, slika govori sve,a uzivo su jos lepsi (mada je to subjektivan dozivljaj i naravno da prihvatam neslaganje).

 

Sto se tice drugog pitanja, kablovi su tu eksperimentalno postavljeni, tj. poceo sam da radim DIY Tozin projekat Blavor Hibrid IV, ali na kablove nisam stavio sirm i buzir, samo sam zeleo da uporedim razliku izmedju onog sto dobijem sa fabrickim entry lvl i onim sto izlazi koriscenjem Tozinog uradka - rezultate testa cu reci u njegovoj temi, kad se kablovi usviraju i kad ih zavrsim komplet. Za sada mogu reci da se klasa naslucuje (hvala Aleksandre)  :wave2

A buduci da nemam ukucane, ne saplicem se o kablove, tako da nemam potrebe za neke zastite..bar za sada.

 

Odgovor na trece pitanje je ne, ne i NE. Nista se nece stavljati na stol, I like it just the way it is.

 

Shuco, zvucnici su Slobini (BM), ne znam ko je prethodni vlasnik.

 

P.S. Aragon bi trebao da moze da ih vozi kako treba, s obzirom da se pot ne okrece preko 12h, a deklarisan je na 240w 4ohm-a i zaista zvuce mocno i postoji rezerva snage da upumpa dovoljno basa, no tu cu se ograditi da i od mrge ima veca mrga, te bi sa jacim pojacalom mozda imali veci atak (mada mi je tesko da to zamislim)

Link to comment
Share on other sites

P.S. Aragon bi trebao da moze da ih vozi kako treba, s obzirom da se pot ne okrece preko 12h, a deklarisan je na 240w 4ohm-a i zaista zvuce mocno i postoji rezerva snage da upumpa dovoljno basa, no tu cu se ograditi da i od mrge ima veca mrga, te bi sa jacim pojacalom mozda imali veci atak (mada mi je tesko da to zamislim)

 

П.С. Одличан амп!   :thumbsup2

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

П.С. Одличан амп!   :thumbsup2

 

:wave2

 Zahvaljujem!

 

 

Sa dobrim napojnim kablovima, kad je već takva situacija, upumpaće taj Aragon šta hoćeš u Revolution. :)

 

 

Klupko se polako odmotava, tako da jedno po jedno. Prvo kablove one da zavrsim kako treba, posao mi se bas nagomilao,te su trenutno na stend baj-u, odmah potom idu strujni i digitalni (videcu sta ce biti veci upgrade, kad budem imao novca). Bice to ok :)

 

A ono sto nisam napisao, a hteo sam je poredjenje zvucnika sa prve slike. Poredio sam svoje zvucnike (o kojima necu trositi vise reci) vienna acoustic Mozart i Gradient revolution. 

Iako znacajno manja kutija Mozarti daju jako fin zvuk. Skroz zanimljiv, nenapadan, sa puno detalja, ali pogadjate, fali malo basa. No i to da dopunim sa zavisi od vrste muzike i snimka - moderni, remasterovani i napumpani snimci zvuce dinamicnije, basa uopste ne nedostaje, stavise vrlo je prisutan, ali tacno se oseti razlika u reprodukciji ova dva zvucnika (gradient i vienna-e) - prosto to na Vienna-i zvuci pomalo izvestaceno, napumpano i sl. dok Gradinet sve to izbacuje sa odredjenom lakocom i prefinjenoscu, sto me je i "nateralo" da se okrenem njima.

Kao eventualnu manu, naveo bih da nisu bas (mislim na Gradient) stvoreni za elektroniku. Nije da zvuci neslusljivo, ali mislim da im fali malo dinamike, no ne slusam je toliko, te mi ne smeta.

Prirodni instrumenti zato zvuce...pa, kao da imam bend ispred sebe :)

Link to comment
Share on other sites

Dobri uslovi za jedan super sistem. Uređaji su tu.

 

Koje su dimenzije sobe? Sa fotografija ne mogu da procenim o kom odnosu zidova se radi. 

 

Oba zvuÄnika sam sluÅ¡ao, Mozart u sopstvenom sistemu. Gradient u nekoj nerazraÄ‘enoj postavci ali je odmah ostavio utisak sa priliÄno veÅ¡to izbalansiranim zvukom i finoćom. Spomenuo si lakoću. Preporuka je da definitivno probaÅ¡ da ih izvuÄeÅ¡ viÅ¡e u prostor.

 

Mozart je bio kod mene neke dve nedelje, pre par godina. I njemu je izuzetno godila velika odmaknutost od zidova, kod mene su bili postavljeni negde na sredini sobe. Uz odgovarajuće veće meÄ‘usobno rastojanje, pozornica je bila dosta upeÄatljiva i precizna. Ono Å¡to nikako nisam mogao apstrahovati je priliÄna koloracija u srednjima, jedna vrsta glazure koja je na istovetan naÄin farbala bilo koji materijal. Bilo je oÄigledno da se radi o zvuÄniku koje konstruisan da u manje-viÅ¡e svim uslovima zvuÄi prosto *lepo*. To farbanje je pratila izvesna ograniÄenost dinamike, utisak blizak primetnoj kompresiji. Å to sam ga viÅ¡e sluÅ¡ao, viÅ¡e sam bivao svestan njegove neizmerne potrebe da se dopadne. Napumpanost ili izveÅ¡taÄenost je naÄin na koji si ti okarakterisao najverovatnije iste probleme.

 

 

Kablovi i polica - i sam si spomenuo. Veoma je nepodesno da ovakav sistem boravi na sadaÅ¡noj podlozi. Rezerve koje Äekaju da ih raspakujeÅ¡ su enormne. 

Link to comment
Share on other sites

Cestitke,ovo stvarno lepo izgleda! :wave2

 Hvala Boki :)

 

 

Koje su dimenzije sobe? 

 

Preporuka je da definitivno probaÅ¡ da ih izvuÄeÅ¡ viÅ¡e u prostor.

 

Kablovi i polica - i sam si spomenuo. Veoma je nepodesno da ovakav sistem boravi na sadaÅ¡noj podlozi. Rezerve koje Äekaju da ih raspakujeÅ¡ su enormne. 

 

Dimenzija sobe je nekih 30kvm (zilet preko): 520x560 za zvucnicima na kracem zidu

 

Probao sam da ih izvucem nesto vise, ali nije to to, fali malo simetrije zbog police koja vristi sa desne strane, a i neprakticno je za svakodnevni zivot, tako da ce za sada ostati tu gde jesu (mislim da je ceo metar od zadnjeg zida sasvim zadovoljavajuc podatak, pogotovo sto je cela koncepcija zvucnika napravljena da umanji negativne refleksije istog)

 

Za policu i kablove polako, bice, samo treba vremena :)

Link to comment
Share on other sites

Uporno, na ovom forumu, hvalim te ZVUCNIKE, (po tonu) bliske rodjake starih Quadova. Pre nekoliko godina promenjen je isporucilac donjih drajvera i to je prakticno sve sto je na njima 'modifikovano' u ove dve decenije - prosto, nema potrebe. Njihov konstruktor/vlasnik firme ne pristaje da padne na ispitu strucnosti i eticnosti tako sto ce svake godine obznanjivati revolucionarni napredak tipa optimalnog zatupljivanja siljaka i koriscenja magnezijumskih srafova.  

 

Da su nesto specijalno zahtevni u pogledu pojacala i kojecega, to bi doticnom Jormi Salmiju trebalo hitno javiti. On ih tradicionalno slusa sa Quadovim pojacalima, u novije vreme i sa McIntoshovim oldtajmerom 275.    

 

Ovo poslednje, isto kao i Aragon, nisam ni video, ali mogu da potvrdim da je Quad 306 (jedan ili par) odlican partner, a i 909. Bolji od niza originalnih Passova (sve do monoblokova od 600 W) i jos dvadesetak pojacala na dobrom glasu.

 

Nadam se da mogu da skratim muke sto se tice zvucnickih kablova - jeftini Cordial je, najblaze receno, dovoljno dobar. Od ustedjenih para se moze kupiti neko fino ulje na platnu i okaciti na zid. Cisto zbog akustike. 

 

http://www.inner-magazines.com/news/440/66/Early-days-of-Gradient/

Link to comment
Share on other sites

Cordial je dovoljno dobar za Å¡ta?

Ako je sistem dovoljno dobar, može i žica za veš?

Ne sprdajte se više s tim!!!

Ako niste Äuli kako dobar kabl može da razgoropadi pojaÄalo, nemojte da navodite kontra argumente.

Dobri kablovi jesu DOBRO SKUPI, ali ne nužno. U uradi sam izvedbi može mnogo da se dobije i da se ima uvid u to kako dobri kablovi utiÄu na sistem.

Ko god je Äuo takve DOBRE kablove kako utiÄu, bilo u diy ili brend varijanti, taj NEMA DILEMU da je sistem dovoljno dobar i NE KORISTI triÄarije od kablova.

Link to comment
Share on other sites

Cordial IC ili zvucnicke, i zasto bas njih?

 

Cordial se pokazao boljim - neutralnijim, manje iritantnim - od drugih zvucnickih kablova koji su ovde korisceni. Imena tih drugih vise ne pamtim.

 

Ja sam svoje namenske Innersound kablove stavio u fioku. Mozda su nesto primereniji nego Cordial (koji na mojim zvucnicima daju malko jaci bas), ali su daleko skuplji. Ta sitna razlika u zvuku vec posle nekoliko sati slusanja izgubi svaki znacaj.

Link to comment
Share on other sites

Ponavljam kao papagaj...

Sama geometrija zvuÄniÄkog kabla govori o njegovim nedostacima i manama. BILO KOJI kabl sastavljen od DVA PARALELNA provodnika nemože biti dobar ma kakvi materijali da su koriÅ¡teni.

Sama geometrija i zakoni fizike to ne dozvoljavaju. SVI takvi kablovi imaju problem za sve iznad 4khz.

Jedino mogu da razumijem da niste Äuli bolje. U tom sluÄaju se izvinjavam ako sam bio grub.

Link to comment
Share on other sites

Jedino mogu da razumijem da niste Äuli bolje. U tom sluÄaju se izvinjavam ako sam bio grub.

 

Pa da, nisam/nismo. 'Cuo sam' desetak skupljih, kao i neke jeftine od kojih je Cordial bolji. A znam i primere da su ljudi birali kablove tako sto su gledali samo one koji ce ciniti 10 ili 15 posto vrednosti njihovih (skupih) sistema - pa zvuk nacisto upropastili. Pise u Sluzbenom listu da tako treba. I to bi se moralo hitno dojaviti Jormi Salmiju i pokojnom Piteru Vokeru.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...