Jump to content


DAC sa USB


Aoxomoxoa

Recommended Posts

Potrudio sam se da pronadjem odgovor u nekim ranijim temama,pa se izvinjavam ako sam propustio odgovor.

 

Zanima me samo ovo: ako koristim DAC koji ima USB ulaz,da li to znaci da USB sa snimljenom muzikom samo prikljucim na DAC i slusam (naravno preko pojacala i zvucnika). I drugo,da li na USB mogu da simim muziku u razlicitim formatima(FLAC ili mp3),a da ga DAC prepozna i konvertuje u audio signal?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ako DAC ima USB ulaz, to znaÄi ono Å¡to pretpostavljaÅ¡ - utakneÅ¡ USB device sa muzikom, a DAC će da Äita format, jedino Å¡to DAC mora da ima opciju odabira fajla preko displeja.

E sad, Å¡to se tiÄe formata, svaki DAC će da ti Äita viÅ¡e formata, FLAC i mp3 skoro pa 100%, ali to moraÅ¡ da proveriÅ¡ u specifikaciji samog DAC-a.

Link to comment
Share on other sites

Nema na Äemu.

Samo da dodam da je po mom miÅ¡ljenju SB Touch izvanredan strimer, možeÅ¡ na njega da kaÄiÅ¡ mrežni disk preko LAN-a ili Wi-Fi-ja, a ima i USB, coax, optiÄki ulaz + mogu i SD kartice.

Spojiš ga na Wi-fi ruter i kontrolišeš ga preko Android/iOS uređaja.

Ali kao DAC je proseÄan, niÅ¡ta specijalno.

Link to comment
Share on other sites

Izvini,ali meni LAN,WI-Fi,coax,opticki ulaz,android, i sl. za sada ne znace ama bas nista.Celog zivota sam slusao ploce,a sada pred kraj sam presao na CD.Znaci treba mi uredjaj koji bi mi omogucio da  muziku (FLAC format) snimim na USB i preko njega snimim na tape deck.(komp je prastari DELL note book sa losom zvucnom karticom-pa je to razlog za dodatnim strimerom).

Znaci primarno bi sluzio da neke pesme prebacim na dek,a da me ne kosta kupovine CD-a,a da zvuk bude dobrog kvaliteta.

Link to comment
Share on other sites

Aox-e, da malo razjasnimo Å¡ta ti taÄno treba i Å¡ta je Å¡ta.

 

DAC je u bukvalom prevodu digitalno analogni konvertor. Tako da recimo, i ovo je DAC: http://uk.farnell.com/texas-instruments/dac8532idgk/16bit-dual-dac-smd-8532-msop8/dp/1100950 ... :lol: al' tebi to ne vredi.

 

Å ta će sve da radi ureÄ‘aj koji ima ugraÄ‘en DAC, zavisi od toga koji je to ureÄ‘aj. ImaÅ¡ DAC-ova koji se USB prikljuÄkom kaÄe na raÄunar i u stvari predstavljaju externu zvuÄnu karticu.

Npr: https://www.meridian-audio.com/en/collections/products/explorer-1000/4/

 

Ima DAC-ova koji imaju samo digitalne ulaze da Äist digitalni signal iz CD player-a, televizora, raÄunara i sl. sa digital audio out-om, pretvore u analogni signal.

Npr: http://www.asus.com/Sound_Cards_and_DigitaltoAnalog_Converters/Xonar_Essence_One/ ...a neki od njih imaju i USB prikljuÄak da rade Å¡to i ovi prethodno navedeni.

 

Ima DAC-ova koji su praktiÄno kompletan audio player u koji utakneÅ¡ flaÅ¡ić sa FLAC-ovima (i em pe trijovima) i sluÅ¡aÅ¡. To su spominjani streamer-i (jer pored USB-a, fajlove mogu da vuku (strimuju) i sa raÄunarske mreže ili direkt sa interneta).

Npr: http://www.audiostream.com/category/players-streamer-reviews

 

ImaÅ¡ i all-in-one, pojaÄalo, DAC, streamer, radio, neÅ¡to ovakvo npr. (ja imam takav): http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-8050-43158.html# (neki od njih se u principu preklapaju sa ovima prethodno navedenim).

 

E sada, Å¡ta tebi taÄno treba? I koliko bi para da daÅ¡?

Link to comment
Share on other sites

Dobro,poznato mi je sta je DAC( imam CD plejer koji ,kao i vecina Plejera,ima svoj DAC).Znaci,ne treba mi za poboljanje zvuka CD plejera.

Imam laptop koji je star,i nema neku narocitu zvucnu karticu,i tu bi mi trebao DAC da snimak sa kompa,preko DACa snimim na deck.

A ja sam mislio da je ,mozda bolja varijanta da eliminisem komp,da uzmem DAC u koji mogu da utaknem USB(kao izvor zvuka),i da snimam na tape deck.

Eto,znaci njegova osnovna funkcija bi bila da poveze USB(kao izvor zvuka) sa magnetofonom.

 

A da li bi dobio isto,ili bolje Bolje jer bi ustedeo na trakama),da idem na varijantu eksternog DACa da poboljsam zvuk sa kompa,pa da preko njega slusam direktno na pojacalo.

 

Kupio bih polovan uredjaj do 200EURa.

Link to comment
Share on other sites

Moja prvobitna zamisao je da bude bez kompa jer je udaljen 3m od pojacala(sto bi bilo oko 6m kabla).Mislio sam da USB bude izvor zvuka,a preko DACa spojen na pojacalo(mogao bi da ga smestim na policu sa uredjajima).

Ali ,sa varijantom sa kompom,ovaj tvoj predlog je takodje vrlo interesantan.Hvala na sugestijama.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...