Jump to content


Trajnost starih snimki i audio budućnost?!


nagra

Recommended Posts

Već viÅ¡e od Äetiri i pol godine povremeno razmiÅ¡ljam o jednoj temi, tj. par poruka koje nisu bile vezane za temu u kojoj su pisane (SACD pure STEREO).
Polako se bliži vrijeme kad se nemože smireno slušati muzika (ustvari to još uvijek mogu hladni egoisti ili oni drugi koji bježe iz ružne stvarnosti) uz jauke i galamu koja je sve bliža i glasnija, pa onda to više nije uživanje kao nekada nego samo prisjećanje.
ProÅ¡lih godina sam prouÄavao digitaliju, pa se joÅ¡ uvijek zamislim kad se sjetim maloprije navedene teme.
Iz vlastitog iskustva sam stekao dojam da su ploÄe najtrajnije, daleko od njih su kazete, pa magnetofonske trake (da su sporije brzine onda bi bile prije kazeta), (digitalne audio trake nisam detaljno isprobavao, ali poznanici nisu prezadovoljni s njima) pa cedejke gdje je dosta podataka oÅ¡tećeno, a od internet arhive nije preostalo niÅ¡ta.
Možda bi viÅ¡e podataka ostalo Äitavo na cedejkama da sam ih snimio u nekomprimiranom obliku.
Neznam, možda je to i ispravno jer većina današnjih zvukova koji se slušaju možda ni ne zaslužuju da ostanu pohranjeni.
Kad se pogleda kojim smjerom ide, onda budućnost audio svijeta izgleda jako depresivno.
Ostali idiotluk neću komentirati, jer previše boli.
 
Kakvo je vaše iskustvo i mišljenje o trajnosti pohranjenih snimki na nekadašnjim uređajima?
 
Arhivirate li snimke, kako i na Äemu?
Možda bi ovo trebalo biti u općenitoj temi, ali mislim da ima dosta toga povezanog sa starim uređajima.

 

Koji će analogni audio format postojati slijedećih desetljeća?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 59
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pitanje koje se stalno provlaÄi.

Od ploÄa sam poodavno odustao, joÅ¡ od kako sam zadnji gramofon rasturio. Od kaseta isto tako. PovlaÄe se po kući reslovi i nikako da im nadjem mjesto.

Jedno vrijeme sam pokuÅ¡avao da kolekciju organizujem na cd-ovima, ali sam i od toga odustao. Sad imam ne znam koliko gigabajta na hardu, ali primjećujem jednu zanimljivu stvar. SluÅ¡am intenzivno samo mali dio toga, i to neÅŸto novo otkriveno, a sve ono Å¡to sam arhivirao da se ima, ostaje uredno pohranjeno i nemam volju da bilo Å¡ta od toga i Äujem. ÄŒak i kad poželim, vrlo me brzo prodje i vidim da mi je to dosadno, toliko puta presluÅ¡ano i jednostavno je izgubilo Äar i draž, tako da i ne žalim mnogo za vinilima i kasetama. Iz tog razloga se i ne opterećujem previÅ¡e.

Link to comment
Share on other sites

PloÄe će da prežive, iz sentimentalnosti. Dok je živa generacija koja s njima odrastala.

Posle toga neće biti dovoljno ljudi da ih zanima.

 

Ne bih se složio, imam utisak da će vinilaÅ¡a uvek biti, u nekom odreÄ‘enom, stabilnom broju zahvaljujući onima kojima se sviÄ‘a ta vrsta zvuka i koji će tu kulturu prenositi dalje. Povremeno će se javljati pojaÄano interesovanje od strane onih koji misle da je vinil kul, i to prevashodno tokom pomodarskih hajpova (LP uz novu zimsku kolekciju, maxi singl uz prolećnu a juke-box uz tmurnu jesenju). Na sliÄan naÄin opstaje i film tj. analogna fotografija kroz ova burna digitalna vremena, mnogi su ga napustili i otpisali, a opet proizvoÄ‘aÄi i dalje unapreÄ‘uju emulzije i prave razne vrste filmova u razliÄitim formatima i dosta fotografa (kako amatera tako i profesionalaca) ih rado i sa uživanjem koriste.

 

:wave2

Link to comment
Share on other sites

otkad mi je puknuo hdd 500gb pre par godina prestao sam da razmisljam o kolekciji i o slusanju radi slusanja. Pogotovo biti sam u sobi i u "gluvoj" sobi slusati muziku - totalno asocijativno. Mozda me u izlecenju pomogla i balkanska desavanja kojom prilikom sam ostao i bez omiljene opreme za slusanje.

Smatram da muzika treba biti vise za drustvena desavanja da oplemeni atmosferu i caskanje ili da dnevne obaveze proprati tonovima tako da utice na pozitivno raspolozenje.

 

Zasto ja da pravim kolekciju ? Pa to vec rade radio stanice, samo je poenta imati dovoljan izbor radio stanica sa dobrim prijemom. Znaci baziranje na radio, satelitski radio (preko 3000 radio stanica ukoliko posedujete motor pozicioner) pc radio (internet) i kao krajnju soluciju Youtube playlista ako vam bas nista od ponudjenih radio programa nije po volji. Znam mnogi ce prigovoriti na kvalitet, ali vec sam bio u tom bunaru bez dna i video da moj budzet ne moze podneti jos bolje i jos kvalitetnije a i skuplje a toga uvek ima, nisam sreo ljubitelja muzike koji nije smatrao da negde postoje i bolji sistemi od njegovog koji poseduje, a sve vise i vise asocijativno i sve vise udaljavanje od drustva i izdvajanje u sobu za slusanje muzike ... Tu gresku necu vise ponoviti, smatram da se solidan sistem moze opremiti do 1000 eur a da sve preko toga uz kucno druzenje sa poznanicima necete primetiti kao razliku a mnogo novca se ulaze za mali pomak u kvalitetu.

 

Vinilu pridajem pocasno mesto u muzici ali smatram da je to preskup hobi, ima toliko toga na sta bih mogao potrositi novce a da uziva cela porodica a ne samo ja. Nije da mozda necu nabaviti neki gramofon i par ploca cisto da se podsetim ponekad, ali na to vise ne smatram da cu uloziti neku vecu vrednost.

 

Kasete - OK, bice tu uvek neki od stare garde vintage casete deck za par kaseta koje imaju dobar snimak od pre devedesetih ako se ne predomislim pa i njih dam deci da ih razvuku i uniste. Ali zar ne smara svaki cas okretati i menjati kasetu ?

 

Magnetofoni - uredjaji i kolekcija zauzimaju previse prostora i previse podesavanja a malo slusanja

 

CD - definitivno odustao jer se vidi degradacija i ostecenja diska cak i od stajanja, nisu trajni.

 

PC - ako bas nesto mi se svidja da imam da slusam u slucaju prekida komunikacije sa internet providerom a da trenutni program na radiju nije u skladu sa mojim emocijama, podaci na pc nisu trajni

 

I onda kroz ceu pricu kad saberem koliko bi me kostala kolekcija i kvalitetni uredjaji vise mi se isplati da platim ulaznice na koncerte i da razvijam druzenje sa srodnomisljenicima nego da sam kod kuce uzivam u muzici.

Ili opet ako bas pozelim da slusam vrhunsku kvalitetnu muziku onda odvojim nesto novca i kupim poklon nekom ko je vec kupio skupu opremu i odem kod njega na druzenje i uzivam u muzici da me prodje zelja - al tu je opet karakter druzenja.

 

Toliko od mene. Svestan sam da se mnogi nece sloziti sa mojim misljenjem, al imam pravo i ja na svoje misljenje.

Link to comment
Share on other sites

Magnetofoni - uredjaji i kolekcija zauzimaju previse prostora i previse podesavanja a malo slusanja

 

U pravu si za prostor ali po mom iskustvu magnetofon ne zahteva previše podešavanja što onda ostavlja malo vremena za slušanje. Posla oko magnetofona ima jednom mesečno da se očiste i razmagnetišu glave, a ko voli može da ga kalibriše za svaku traku koju snima. Drugim rečima, ništa više posla nego oko kasetofona.

Link to comment
Share on other sites

Vladovid, neke snimke ne postoje u cd formatu, a neke su privatne.
Originalne cedejke Äestim koriÅ¡tenje jako kratko traju, Äak kraće od originalnih kazeta koje se mogu popraviti uz manji gubitak (puknuta traka ili salata), a stare ploÄe pucketaju ali su izdržljivije i puno duže traju.
 
Tobra, možeš li pojasniti?
 
Elektronicar, dobro je strpljivo posluÅ¡ati razliÄita miÅ¡ljenja drugih i njihove razloge.

Link to comment
Share on other sites

Originalne cedejke Äestim koriÅ¡tenje jako kratko traju, Äak kraće od originalnih kazeta

 

Otkuda ti ovo?Å ta se deÅ¡ava sa CD-om kada se Äesto koristi? Laser ga istroÅ¡i ili misliÅ¡ na fiziÄko uniÅ¡tavanje (grebanje) medijuma?

 

Pitam, jer nikada nisam imao problema sa originalnim izdanjima, ukljuÄujući i "bugare" od pre dvadesetak godina.

Link to comment
Share on other sites

Za ploce si apsolutno u pravu - posedujem 40-ak ploca iz 1930.-ih godina i funkcionalne su,

 

a sto se tice kompakt diskova, moje iskustvo je sledece : njih kupujem od 1990.  (25 god) i veruj mi svih do jednog i dan-danas rade bez ikakvih problema. Kakva ce biti trajnost kompakt diskova  u narednih 50-ak i vise god - ne znam i necu nista da tvrdim 

Link to comment
Share on other sites

Arhivirate li snimke, kako i na Äemu?

 

Mail.ru.Imam 1Tb skladisnog prostora,vise nego dovoljno za muziku do koje mi je bas stalo.

 

Koji će analogni audio format postojati slijedećih desetljeća?

 

Ploca,kaseta..... svi koji postoje i sad.Uvek ce biti nekih Uzbekistanaca i Tadzikistanaca da voze Meksicke "Folcike",tvrdeci da su materijalne,opipljive,mirisne.........pouzdane,malo trose i jeftine za odrzavanje.

 

Sto bi inace civiliziranije drzave sa svojim dubretom,kom bi ga dale pohranit.

Link to comment
Share on other sites

Beatgoeson, iskustva nekoliko poznanika koji su preÄesto koristili originale (ja originalne audio cedeje koristim samo kao arhivu).
Neznam Å¡ta se iznutra dogaÄ‘a i ne mislim na grebanje, možda ga preÄesto Äitanje oÅ¡teti pa je na plejerima neÄitljiv dok na raÄunalu joÅ¡ nekako funkcionira ili nije original iako piÅ¡e da jest, iako je prvi razlog vjerojatniji. RijeÄ je o novijim cedejima starosti do oko desetak godina, koji traju oko godinu dana. NeobiÄno je Å¡to cedeji starije proizvodnje joÅ¡ uvijek rade.
S druge strane, iz vlastitog iskustva znam da snimljene audio cedejke (od loÅ¡ijih do jako kvalitetnih verzija) traju kraće od snimljenih i originalnih kazeta. Å to se tiÄe nemuziÄkih originalnih cd diskova, traju kraće od kazeta.
 
 
(Nije mi namjera svaÄ‘a, prepucavanje ili neÅ¡to sliÄno tome, nego da Äujem razliÄita miÅ¡ljenja ostalih.)

Link to comment
Share on other sites

Pa nema svaÄ‘e, samo mi je tvrdnja Äudna. Imam diskove svih generacija, Äak i ovih dana kupim poneki originalni CD, iako je to krajnje neracionalno, uz ovoliko muzike sa neta. Da propadne posle godinu dana... ispada da su narezani diskovi trajniji od originala, Å¡to je nonsens. Koristim ih umereno Äesto i svi rade kao prvog dana.

Link to comment
Share on other sites

plasticni materijali se sire i skupljaju pri temperaturnim promenama, to je mozda najcesci problem kod cd

jeste li primetili nakon nekog rada sa cd da je zagrejan kad ga izvadite iz uredjaja ? nebitno odakle toplota, cak toplota na mestu na kojem cuvate cd-ove utice na sirenje i skupljanje, a onda se desava mikroporozija nanesenog metalno oksidacionog sloja koji sadrzi audio informaciju. Sve ovo pretpostavljam jer sam neke cd-ove odlozio u ispravnom stanju a nakon nekoliko godina na skoro svakom sam gledajuci ga prema svetlosti mogao videti mikrorupice u materijalu.

s druge strane kod nekih tako odlozenih diskova pojavila se cudna pojava da se metalizirani sloj odlepljivao ili ljustio

treci primer je bio da neki cd iz nepoznatog razloga dobije oksidacione povrsine kao fleke, a nije mi poznato kako je do toga doslo

znaci u svim ovim slucajevima nisam direktno proizveo ostecenje, niti ja niti od nekog uredjaja

smatram da bi se cd-ovi trebali cuvati u nekakvim optimalnijim uslovima koji su mnogo rigorozniji od uslova za cuvanje gramofonskih ploca

 

skoro sam negde citao da je neka kolekcija u Nemackoj mislim, nesto tipa muzeja ili sl. imala problema sa cuvanjem materijala na cd-ima za koje su smatrali da su vecni, pa ih je uhvatila panika kako da spasu ogromnu arhivu

Link to comment
Share on other sites

Meni je najbitnija promjena muziÄkog ukusa sa godinama, tako da mi arhiviranje viÅ¡e i nije toliko bitno.

Slušanje muzike za mene je uvijek bila neka vrsta meditacije, tako da uopšte ne podrazumijeva druženje. Kad se družimo, može u pozadini da drnda bilo šta, samo da nije preglasno.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...