Jump to content


Muzički predlozi - KLASIKA


TurboMaximus

Recommended Posts

Već neko vreme razmišljam o pokretanju ovakve teme.

 

Razmena muziÄkih informacija na forumu slabije funkcioniÅ¡e, a mislim da su razlog tome preusko ili stihijski profilisane i neracionalno organizovane teme. Najgori primer je "Å ta se sluÅ¡a", koja svojom glomaznošću i potpunom tematskom i žanrovskom dezorjentisanošću odbija svakog ko bi i pokuÅ¡ao da je pretraži, a verovatno je krcata zanimljivostima. Kritika nije upućena pokretaÄu, već samo opisuje dostignuto stanje.

 

Namera mi ja da u (neurednom) kataloškom vidu, bez mnogo kvalitativnih komentra, a svakako bez pretencioznih analiza, izložim jedan izbor naslova za koje smatram da zaslužuju pažnju. Nije mi namera da pravim rang liste, proglašavam najveće, poredim, niti namećem sopstveni ukus ili otvaram polemiku.

 

Ideja je da ponudim informaciju, neminovno subjektivno filtriranu, na nadam se pregledan naÄin i u Å¡to kompaktnijoj formi. Svaki pokuÅ¡aj da se materijal koji nije zaokružen uredi po nekom sistemu bi se na duže staze raspao, a kako ima dosta materijala važno je da se broj postova svede na blizu minimalnom. NajviÅ¡e Å¡to može da se postigne u postojećim okolnostima je da celina bude savladiva. Zato molim da sopstvene predloge i preporuke postavljate na drugom mestu, recimo ekvivalentnoj sopstvenoj temi, jer ako se padobranstvo zapati i ova tema će lako izgubiti fokus i eskalirati van granica smisla. Molim vas, takoÄ‘e, da eventualne komentare svedete na tehniÄke. Ukoliko smatrate da neki naslov, izvoÄ‘aÄ, podžanr ili Å¡ta god bilo zaslužuje poseban tretman uvek može da se otvori zasebna tema.

 

Osnovni kriterijum kojeg ću se držati je muziÄki. Deo snimaka potiÄe s kraja Äetrdesetih i poÄetka pedesetih godina proÅ¡log veka, meÄ‘utim, poÅ¡to ni sam nisam posebno tolerantan prema smeÅ¡nim snimcima odabrani su oni na kojima zvuÄni nedostaci ne ugrožavaju integritet interpretacija.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 450
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

 

Namera mi ja da u (neurednom) kataloškom vidu, bez mnogo kvalitativnih komentra, a svakako bez pretencioznih analiza, izložim jedan izbor naslova za koje smatram da zaslužuju pažnju. Nije mi namera da pravim rang liste, proglašavam najveće, poredim, niti namećem sopstveni ukus ili otvaram polemiku.

 

 

Ako ti je neka interpretacija draža od neke druge, za to sigurno postoji valjan razlog. ZaÅ¡to ga ne bi naveo? Makar i kratko obrazloženje bi svaki predlog uÄinilo kredibilnijim. Bar ja tako mislim. InaÄe od srca pozdravljam otvaranje teme. 

Link to comment
Share on other sites

Hvala.

 

Svako obrazloženje bi bilo mogući izvor polemike, što želim da izbegnem.

 

Iza predloga stojim, Å¡to ne znaÄi da svaki smatram najboljim, već dovoljno dobrim. Cilj mi je da usmerim pažnju na ove naslove, ali smatram da je subjektivna ocena iznad svega. Na internetu se mogu naći zvuÄni uzorci (i ne samo uzorci) i komentari (s kojima se dovoljno Äesto ne slažem baÅ¡) i svako može sam da se odluÄi. Od postavljenih naslova dva imaju moje naj, ali zaista ne želim da provociram takvu raspravu.

 

Ako imaš mogućnost da nešto nabaviš na probu, što danas uopšte nije, jel', nemoguće (diskont radi non-stop), to ti je najbolja opcija.

Link to comment
Share on other sites

Takodje pozdravljam otvaranje teme, mada mi se cini da je onda bilo bolje napraviti blog pa pisati samo svoje impresije.

Medjutim, i na sam blog se mogu davati komentari.

Sve gore navedene diskografske kuce, izvodjaci koji su postavljeni su za respect.

Licno bih izdvojio kao extra referentnu diskografsku kucu Harmonia Mundi.

 

Link to comment
Share on other sites

Jedini razlog zašto sam zamolio da se uzdržimo od komentara je želja da se tema ne razmaže do u beskraj. Neće biti na desetine, već možda i par stotina naslova. Gomilanje komentara dovelo bi do toga da sve veća i veća sredina teme ostane u potpunom mraku.

 

Harmomia Mundi, ako mene pitaš, zaslužuje svoju temu. Ja ne mogu da se razapinjem na previše strana (imam još par ideja), jer mnoge stvari moram ponovo da preslušam, a to jede vreme.

Link to comment
Share on other sites

Pozdravljam temu, prijatno je nešto neutralno i pitko videti.
Malo sam se nasmejao kada sam video sa koliko se obzira pokretaÄ obratio svim Äitaocima, potanko obrazlažući svaki deo namisli oko teme. Ali to je normalno kod kulturnog obraćanja istih takvih ljudi.

Ali ono Å¡to me je kupilo u startu, jeste prvi naslov objavljen. Jacqueline du Pré je meni omiljeni izvoÄ‘aÄ, tako da sam postao pristrastan u startu, bar kada je ova tema u pitanju.

Super i nastavi tako!

:listen  :bacanje

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...