Jump to content


Muzički predlozi - KLASIKA


TurboMaximus

Recommended Posts

  • Replies 458
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Ne znam kako mi je ovo promaklo na forumu?! Mora da sam trenutno zapanjen aktuelnim yt snimkom zvucnih kutija doticnog MD ;-)

 

Hteo bih da otklonim nekoliko po meni pogreÅ¡nih uverenja koja prevazilaze samo liÄni stav i zadiru u suÅ¡tinu muzike i stvaralaÅ¡tva.

Prvo, nema nikakve suÅ¡tinske razlike izmeÄ‘u savremene muzike (mislim na svu muziku) i onoga Å¡to zovemo ozbiljnom: ova druga se danas sluÅ¡a znaÄajno manje i reÄ‘e jer nije deo danaÅ¡nje kulture, te je modernom Äoveku bitno teže da se intelektualno i emotivno poveže s njom. Kao Å¡to će danaÅ¡nja žena izmeÄ‘u mirisa cveta ruže i parfema odabrati ovo drugo. Da je klasiÄna muzika slojevitija i dublja od savremene koja je povrÅ¡nija - nema sumnje, ali to ne menja suÅ¡tinu niti povezanost njih dve u rodu muzike.
Koja god od ove dve da je u pitanju, muzika poÄinje da nam se dopada i da za nas dobija magiÄno znaÄenje tek kada u njoj prepoznamo "opise" sopstvene proÅ¡losti. Tako je objasnio NiÄe i to je po meni veoma taÄno. 
Veliko je pitanje u estetici postoji li apstraktna ili "Äista" umetnost, pa samim tim i muzika, koja nema bilo kakav predložak. Ja mislim da ne postoji. Zbog toga a i zbog dubine i slojevitosti klasiÄne muzike, njoj se ipak drugaÄije pristupa nego savremenoj muzici: treba je otkrivati, sluÅ¡ati sa strpljenjem i treba uÄiti. Treba odsedeti i "proći" kroz neko delo do kraja a ne odbaciti ga jer nije "leglo" na prvo sluÅ¡anje. Jednako kao Å¡to o slikarstvu ne treba suditi iskljuÄivo na osnovu toga da li biste jednu sliku držali na zidu svoje dnevne sobe. Ranije sam već pomenuo da je korisno obavestiti se o životu kompozitora i konkretnom delu, upravo da bi se dobio njegov predtekst a muzika stavila u kontekst koji danas viÅ¡e ne postoji oko nas niti u nama. Makar da Betovenovu 14. klavirsku sonatu viÅ¡e ne zovete "MeseÄina" a Mocartov 21. klavirski koncert "Elvira Madigan" :smile:))))))))))
Nismo li svi stekli mnogo veću senzibilnost prema Mocartovom Rekvijemu od kada smo u filmu koji nas je povezao sa Mocartovim životom saznali u kakvim okolnostima je nastao? Ja sam poÄeo da mnogo viÅ¡e cenim Bukstehudea kada sam otkrio da je Bah preÅ¡ao 400 kilometara peÅ¡ke i stopirajući do Hamburga da bi ga Äuo, Kejdž je za mene dobio novu dimenziju kada sam otkrio da je bio veliki poznavalac jestivih gljiva, poÄeo sam dapažljivije biram izvoÄ‘enja "Bolera" kada sam saznao da se Ravel zakrvio sa Toskaninijem oko tempa i zabranio mu da ga izvodi, Å ostakoviÄeva 7. simfonija zvuÄi mi poptuno drugaÄije otkad imam sliku kompozitora kako je komopnuje kao vatrogasac-dobrovoljac u Lenjingradu koji je u tom Äasu dve godine pod opsadom, da je Bah doÅ¡ao u kontakt sa fortepianom - preteÄom danaÅ¡njeg klavira - svega jednom u životu te da je pogreÅ¡no sluÅ¡ati njegova dela za klavijature na klaviru, i tako dalje. KlasiÄna muzika postaje mnogo zanimljivija ako je prouÄavate.

 

:klanjanje

Link to comment
Share on other sites

 

... Ja sam poÄeo da mnogo viÅ¡e cenim Bukstehudea kada sam otkrio da je Bah preÅ¡ao 400 kilometara peÅ¡ke i stopirajući do Hamburga da bi ga Äuo... 

 

 

Nije od presudnog znaÄaja, ali mislim da je reÄ o relaciji ArnÅ¡tat-Libek. Izgubio Äovek posao zbog toga. 

Link to comment
Share on other sites

Nije od presudnog znaÄaja, ali mislim da je reÄ o relaciji ArnÅ¡tat-Libek. Izgubio Äovek posao zbog toga. 

 

Pretpostavlja se da je jedan od razloga za Bahov poduzi boravak u Libeku bila sasvim moguca Bukstehudeova ponuda mladom orguljasu da ga nasledi na njegovom polozaju u gradskoj Novoj crkvi, s tim da se ozeni njegovom cerkom. Zna se da je ovakvu ponudu prethodno dobio i Hendl, i da je (ni on) nije prihvatio.

 

http://www.pianonoise.com/Composer.Buxtehude.htm

 

U Maloj hronici Ane Magdalene Bah, knjizi koju je 1925. godine objavila jedna Engleskinja, ovo se uzima kao jedna sigurna epizoda. Autorka kaze kako Sebastian nipošto nije htio njegovu kćer za životnu saputnicu, jer je ova djevojka bila kisele naravi i nije mu se ni najmanje dopadala, a i bila je i mnogo starija od njega.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Кто играет?

 

Nema potrebe citirati post iznad ;)

 

Ovo je tracklist:

 

1. Samuel Barber - Strings of the Boston Symphony Orchestra / Charles Munch, conductor (7:46)
2. Samuel Barber - James Galway, flute & Hiro Fujikake, synthesizers (6:33)
3. Samuel Barber - The Canadian Brass (6:00)
4. Samuel Barber - Agnus Dei, The Choir of Trinity College, Cambridge / Richard Marlow, director (9:31)
5. Samuel Barber - Richard Stoltzman, clarinet & Kalman Opperman Clarinet Choir (4:33)
6. Samuel Barber - Tokyo String Quartet (8:06)
7. Samuel Barber - David Pizarro, organ (5:41)

8. Samuel Barber - Smithsonian Chamber Players / Kenneth Slowik, conductor (Recorded 1957-1996) (7:36)

Link to comment
Share on other sites

Gustav Mahler - Des Knaben Wunderhorn, Elisabeth Schwarzkopf sop Dietrich Fischer-Dieskau bar London Symphony Orchestra / George Szell (1968)

 

41vmfve-RDL._SL500_AA300_.jpg

51SE0BVSQWL._SX355_.jpg

 

http://www.gramophone.co.uk/editorial/mahlers-des-knaben-wunderhorn?pmtx=orange-all&utm_expid=32540977-3.FNZqseMjTvyRLIewfMgTiA.2

 

Visoka preporuka za ljubitelje Malerovih simfonijskih poema - odlicno izvodjenje uz prikladno odlicnu produkciju.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...