Jump to content


Audiofilska velicina kutije?


okibokis

Recommended Posts

Nisam znao kako da formulisem pitanje,ali evo o cemu se radi.Koja je po vama velicina kutije koja u univerzalnim uslovima moze da prenese vise detalja i veci posao da odradi?Mala kutija na stalcima,ili velika podnostojeca?

Na vise mesta  na netu sam procitao da velika kutija ima samo dublji i veci bas,i da kupuje na prvu,a da upravo to kasnije smeta,kad se pojaca velika kutija,bas zamara.Dok se to kod male kutije ne moze desiti,to prekoracivanje granice sa basom.Pri tom mislim na kvalitetnu malu kutiju,tipa Sonus Faber,ili Jamo D830.

Vecina nas sumnjam da slusa u prostoru vecem od recimo 35 kvadrata,a cesto je i manje,tako da pitanje i moze da odgovara vecini forumskih drugara,da daju svoje misljenje...

post-16836-0-83893200-1396991545_thumb.j

post-16836-0-33925200-1396991554_thumb.j

post-16836-0-24857100-1396991569_thumb.j

post-16836-0-17328300-1396991586_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 151
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Na vise mesta  na netu sam procitao da velika kutija ima samo dublji i veci bas,i da kupuje na prvu,a da upravo to kasnije smeta,kad se pojaca velika kutija,bas zamara.

Niti imam nesto iskustva, niti sam nesto pametan sto se tice audiofilije. :D

Ali, potvrdjujem ovo - monitor audio rx-8 u 15 kvadrata bio i eto, upravo zato je otisao!

Link to comment
Share on other sites

Velicina samog bass driver-a ima vise veze s' bass-om, nego sama kutija. A velicina kutije skoro da nema nikakve veze sa kolicinom detalja. Na kraju krajeva, kutija nekima nije ni potrebna, zavisno od koncepcije.  :blah

 

Pitanja nisu dobro definisana, tako da ces tesko dobiti korisne odgovore. 

Plus, sve to zavisi od mnogo cega jos.

 

I na kraju, ne vidim svrhu svega ovog. 

Mada, mozda je to do mene. :)

Link to comment
Share on other sites

Mislim na kvalitetnu malu kutiju,ne na nesto jevtino i slabo,znaci i na jednoj i na drugoj strani kvalitet.Ko ima vise problema da prenese 90%materjala koji se slusa,mala ili velika kutija?Ja jos uvek nemam formirano misljenje,ali se mnogi zale na velike kutije,da kad se pojacavaju,i glasno slusaju,dolazi do problema pojacavanja basa,i da to nije verna reprodukcija,dok kod male toga nema.Ostavite po strani akustiku sobe,i sta se kome svidja,svi smo vec to prosli,neka budu prosecni uslovi (mislim na sobu).Hoce li bolje da se snadje mala kutija,ili veca?

Link to comment
Share on other sites

Veću kutiju (sanduk) je teže akustiÄki kontrolisati. Drugim reÄima potrebno je viÅ¡e uložiti u kabinet. ImaÅ¡ kvalitetne male kutije i za par stotina evra i zato sam i ograniÄio onako pojednostavljen odgovor na jeftinije ili relativno jeftine zvuÄnike. Kada je dovoljno novca u igri, preko par hiljadarki, pitanje je potpuno otvoreno.

 

Osnovno je da prepoznaÅ¡ svoje potrebe i afinitete. Iz malih kutija, generalno, može da se dobije vrlo ubedljiv bas, ali limiti postoje. To može da smeta, ali i ne mora uopÅ¡te. Imao sam i male i velike zvuÄnike. Nije stvar samo u basu. Male kutije, opet generalno, su preciznije, bolje crtaju prostor, imaju bolji fokus ... Ja bih se odluÄio za manje.

Link to comment
Share on other sites

Ote mi Kaiser rec iz tastature,vec se tri puta vratih na temu s namerom da pomenem ESL.Kad covek jednom cuje dobar ESL zaboravi na sve vrste drugih kutija.Nedavno sam pratio jednu temu o ESL na stranom forumu,prosto neverovatno kako je na mnogo ljudi ostavio taj princip potpuno isti utisak,u par reci nakon prvog slusanja ostalo postaje samo bolja ili losija zamena za prirodan zvuk zivih instrumenata,ali samo zamena.Bez Subwoofera za moj ukus.

Inace ontopic pre sam za malisane,za ne prevelik novac dobiju se odlicni zvucnici i manje je promasaja,neuskladjenosti sa prostorijom i sl.Naravno ne za onog koji ima preveliku sobu za slusanje...ne bio mu u kozi.Pre bih odabrao neku manju sobu do 30m u kuci za slusanje muzike nego ostavljao bogatstvo za zvucnike dok joj udovoljim stambenim kreditom i pola zivota uskladjivanja.Ne racunam DIY resenja.Inace postoje i dobri veliki zvucnici koji se mogu lepo slusati i vrlo lako uskladjivati uz prostoriju-kompresioni close to wall,imao sam priliku slusati velike zvucnike sa 2x139 kef bassa u izobarik rezimu sa opsegom 20-20000hz u 20m i da to zvuci bez boomi efekta.Nazalost komresionih je kutija sve manje.Aktiva je zbog problema sa basem i uskladjivanja s prostorijom koje si naveo takodje dobra stvar.

Sto bi englezi rekli kvalitetan standmount je za mene pre svega "Safer bet",nisam bass freak (mada volim dobar i cist bass),najvazniji su mi srednji gde je najveci broj instrumenata,pa visoki pa tek onda bass.Verovatno zato i glasam za malisane-odmah posle praznog mesta koje sledi posle ESL.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam jesu li novi modeli manje zahtevni, ali jedan od najvećih zvuÄnih užasa Äuo sam iz sistema s ESL-63. Druga dva sluÄaja spadaju u bledi prosek.

Ja i nisam mislio na 63,već na 57, 2905 i 2805.Svaki put sjajno sa lampaskom amplifikacijom,srednjetonsko podruÄje tesko ponovljivo.Pozicija za slusanje jako može da utiÄe,soba i amp i stanje zvuÄnika naravno da utiÄu.57 ima nezgodnu impedansu,ali loÅ¡e uklopljen amp može da pokvari utisak i sa mnogim drugim zvucnicima.

Link to comment
Share on other sites

Kad bolje razmislim Äuo sam ja dosta elektrostata: Quad 57, Martin Logan CLS, neki model Stax od dva metra, SoundLab A-1, Audiostatic i par hibrida. Njihov zvuk je zavodljiv i drugaÄiji, apsolutno, ali mislim da je lakÅ¡e dobiti objektivno viÅ¡e iz dinamiÄkog zvuÄnika. InaÄe ohrabrujem svakog da krene na elektostate, pod uslovom da je spreman i ima mogućnosti da se ozbiljno posveti zvuku. MaÄka ne dolazi u obzir.

Bio sam na ivici da kupim Audiostatic ES-100, Äisto da bismo se bolje razumeli..

Link to comment
Share on other sites

mala kutija mali zvuk velika kutija veliki zvuk, najvažnije od svega u zvuÄniku je kako je uradjena skretnica . mala kutija da ali sa većom dubinom i to je to mala kutija nije za rock koji se sluÅ¡a glasnije jer će sagoreti drajveri tako da zavisi i od velićine sobe generalno nepostoji reÅ¡enje ali ako se sluÅ¡a glasno ponekad rizik je za malu kutiju . na velikoj kutiji kada sluÅ¡aÅ¡ tiÅ¡e ÄuÄe se lepo bas a na maloj teÅ¡ko dok neodvrneÅ¡ znaÄi potreban je woofer kupiti

Link to comment
Share on other sites

Moje misljenje je da je odgovor na ovo pitanje cisto subjektivne prirode. Mogao bih da poistovetim pitanje sa pitanjem koji zvucnici "opera ili jbl" ili "lampas" ili "tranzistorac".

Ali, hajde da pokusam da budem objektivan i da podelim svoja razmisljanja:

Odgovor na tvoje pitanje, po meni, zavisi od nekoliko varijabli: prostorija, koliko se dnevno slusa muzika, sta se slusa i koliko si spreman da ulozis sebe u sistem (i mozda jos nesto sto sam zaborvaio). Sve ove varijable su, naravno, isprepletane i nisu tipa a utice na b; b na c; c na d vec a utice na b i c, b na c i d, d na a i c itd.. 

1. Sto se tice prostorije - moguce je i u malu prostoriju staviti velike zvucnike i da se to super cuje. Ima samo jedan problem - zvucnici moraju da budu toliko udaljeni od svih zidova da ce bukvalno biti na pola sobe (npr. 60 cm od zadnjih, 30 cm od horizonatlnih). Kome to zivotni uslovi dozvoljavaju - mozda nije lose resenje.

Mali zvucnici u veliku prostoriju, nikako ne bi trebalo da idu - jer ce se doslovno "pogubiti" (opet, sem ako ne sedis jako blizu njih i slusas ih samo odatle). Zatim, mozda bi u malu prostoriju mogli da legnu i neki veliki zvucici koji nemaju bas reflex pozadi, pa bi ih manje udaljavali od zida.

2. Ulaganje sebe u sistem - koliko si vremena spreman da potrosis na razmisljanje o kablovima sa cvrscim, meksim zvukom etc. Mozda je potrebno i iza velikih zvucnika staviti neku vrstu zvucne izolacije, sto, opet predstavlja svojevrsnu "zrtvu" zivotnog prostora. Ukoliko si spreman da se igras sa svim ovim mnooogooo sati, kao i da potpuno estetiku prostora podredis svom hi-fi-ju, mozda i velike kutije u maloj sobi koje nisu na pola sobe ne budu greska.

3. Sta se slusa - ukoliko se slusa nesto heavy - male kutije su apsolutan promasaj (nema "masti" tj. dubine). Sa druge strane, kada osetis bas iz velike kutije i kada proradi adrenalin... Ipak, ako si u maloj prostoriji i ne mozes sebe dovljno uloziti u zvuk, a ipak slusas heavy - male kutije su, mozda, ipak resenje.

4. Koliko se dnevno slusa muzika - ukoliko se slusa heavy muzika po pola sata dnevno, definitivno - definitivno - velika kutija. Ali, ukoliko se muzika slusa ceo dan - i ne mozes da stavis kutije na pola sobe, onda male kutije!

I jos vazi da za istu svotu ulozenog novca mozes dobiti mnogo vise "audiofilski" zvuk (ha, "audiofilskiji", nova kovanica :D) iz male nego iz velike kutije.

Pa, eto, ko je dovoljno pametan da donese jedan zakljucak na osnovu svega ovoga - neka prosvetli i nas, ostale, pa da svi imamo istu velicinu kutija... Do tada ce biti onako kome se kako svidja, i u koliki je finansijskim mogucnostima, a takodje i koliko mu je bitna estetika sobe.

Link to comment
Share on other sites

Soba mi je 23 kvadrata,a kupio bih neki mali Sonus Faber,jer sam dugo godina imao sistem,,A" i sistem ,,B",pa je to pocelo da mi smeta.Probao sam dosta toga,a sad posle toliko godina,ne znam nista..Velike kutije sam takodje pojacavao kao i male,i kod velikih,mi je zasmetao visak basa,kod malih kutija sam osetio bolje snalazenje u prostoru,i nije bilo problema sa sobom.Naravno fali basa,koga fizicki nema ,ali sam takodje cuo kod drugara skuplje male kutije,gde se nedostatak tog dubokog basa kompenzovao,gomilom prijatnih detalja,koji su cinili veci deo snimka,ili numere,kako vec.U jedno vreme su englezi izbacivali i srednje varijante,ni male ni velike,M.Audio,B&W,Celestion itd,pa sam zato i hteo da uporedim iskustva koja je velicina kompromis,da se dobije najvise zvuka,u odnosu na prostor,a prostor skoro da je i univerzalan,ko god zivi u stanu,kvadratura mu je slicna mojoj.

Podrazumevam,da posle toliko godina svi manje vise imamo solidnu amplifikaciju,i vodimo racuna o sinergiji.Igram se i ja kablovima,i sve to stoji.Jedino sam u dilemi gde je najvise profita za ulozeni novac?U maloj srednjoj ili ipak velikoj kutiji.Podrazumevam srednju klasu,ako je to do 2000 eura,ili gornju srednju.Zato sam i dosao na ideju da probam malu kutiju iz vise klase,ali me obuzimaju razne glupe misli,da rasprodam ovo sto imam,jos dodam koliko treba,i ne dobijem ono sto sam ocekivao.Zato i tema i dilema:)

 

Evo ovako bih ja voleo...

post-16836-0-09631900-1397040695_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

A da malo prelistaš teme u kojima je Boki Toki Voki apsolvirao to gradivo?

 

Ako se mudro krene od poÄetka, tj. od prostorije, pa na osnovu nje izabereÅ¡ Å¡ta ti treba, biće manje problema i nedoumica ovog tipa.

 

Ja sluÅ¡am velike (relativno), zapremine oko 72 litra u 33.5m2 i to zvuÄi taman kako treba. :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...