Jump to content


Technics SU-V650 (ne)o�ekivano loš?!


dgojic

Recommended Posts

Poštovani forumaši

Nedavno sam, posle dugo vremena (15-tak godina) promenio svoje skromno pojaÄalo Dual CV-1280 Tehniksovim modelom SU-V650. Technics mi je doÅ¡ao gotovo u mint stanju, proÅ¡ao samo Äišćenje kontakata kod majstora. Po slikama sa neta rekao bih da na tom primerku nije niÅ¡ta raÄ‘eno - tu su ona dva velika Technics elektrolita, trafo je tu, IC SVI 3205 je takoÄ‘e tu... PojaÄalo zaista izgleda kao da je stojalo kod vlasnika u polici iza stakla, Äak nema ni onog karakteristiÄnog smrada koje komponente povuku u prostorijama u kojima se puÅ¡i...

 

I tako ja, pun elana, povežem ceo sistem i krenem sa mojim ''referentnim'' diskovima, kad ono... Prvo sam pomislio da neÅ¡to nisam dobro povezao, ili da su mi iz Äista mira crkli zvuÄnici ili skretnice ili da sam naprasno postao nagluv.

 

Dakle - potpuno razoÄarenje! Najkraći opis bi bio ''Å¡upalj ko crkveno zvono''! Za poÄetak, nikako da naÅ¡timam zvuk. Visoke moram da odvrnem skoro na max da bih dobio ono Å¡to na Dualu dobijem na 3/4 na treble potu. Bas je tek posebna priÄa. Na malim snagama ga skoro uopÅ¡te nema. Ako ga pojaÄam dobijam nedefinisano muljanje. Ako, ne daj bože, pojaÄam volume, moram da smanjujem bas da bih iÅ¡ta mogao da razumem. Ista priÄa je na svim izvorima zvuka - gramofon, cd, dek... Neki detalji u zvuÄnoj slici su se jednostavno izgubili, recimo brujanje okinute žice na kontrabasu. Prosto neverovatno da jednu takvu respektabilnu grdosiju zvuÄno oduva pojaÄalo koje sam na panÄevaÄkom buvljaku viÄ‘ao za 20 evra, i to u vizuelno boljem stanju od onoga kojeg imam kod kuće. Jednostavno, zvuk sa Duala je prosto ''živ'', a sa Technicsa... Pa - ''mrtav'' je najbolji opis :(

 

Dakle, moja dilema je - da li je ovo zaista moguće?! Ili sam se ja prosto već toliko saživeo sa Dualom i njegovim zvukom da mi treba vremena da se naviknem na pojaÄalo koje je de facto po svim parametrima daleko bolje? Da li sam ja u nekoj žešćoj zabludi ili je ovaj Technics stvarno toliko loÅ¡?

 

Eto, to je to. Ako imate kakav komentar ili savet - drage volje ću da pokušam i poslušam. Hvala...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Neki kazu da postoje zvucne razlike izmedju SVI i STK chipova u Technics pojacalima.. Ne bih da generalizujem, ali ni ja nesto nisam bio odusevljen pomenutim pojacalima, kad god sam bio u prilici da ih cujem. Jednom recju, hladno, brrrrr..

Link to comment
Share on other sites

ZvuÄnici su ruÄni rad, transmisione, dva para. U A sekciji su EI NiÅ¡ 2xbas i 1 visokotonac po kutiji, u B sekciji su 1 bas Philips, 1 bas EI NiÅ¡ i Revox visokotonac po kutiji. Probao sam i naizmeniÄno da sluÅ¡am samo A, pa samo B i kombinaciju A+B. Jednostavno, ni da prismrdi Dualu. Å to bi rekli, ''not by a long shot''!

Link to comment
Share on other sites

Technics V650 je solidno odradjeni mid-fi integralac, a SVI (koji je bolji od STK) ima svoje prednosti i mane. Ako pricamo iz "audiofilske" perspektive Technics vs Dual, citirao bih vlasnika Accuphase-a - "sve je to isto djubre."  :D

 

Zasto tebi ne pase moze biti:

 

1) sinergija sa zvucnicima

2) naviko si na DUAL

3) ne volis orientalni zvuk japanskih pojacala

4) ne volis svetlija pojacala

 

Postoje ljudi koji bi bili sretniji sa Technics-om nego sa Dualom. Ipak je pitanje subjektivnog dozivljaja sta je dobro, a sta ne. 

 

Zasto si kupio tog Technics-a? Koji je background story? 

Link to comment
Share on other sites

Pravda za Dual - i ja kažem :)

 

U suÅ¡tini, Dual je i dalje kod mene, u drugoj prostoriji, spojen sa malim, Äudnim zvuÄnicima ITT ECHO 4021. E to je tako luda kombinacija, to radi neverovatno!

 

Razlog zaÅ¡to sam izbacio Duala iz glavnog sistema je Å¡to sam u poslednjih par godina imao nekoliko problema sa njim: hladni lemovi, konstantno crkavanje tinjalica koje pokazuju Å¡ta je odabrano na selektoru i uÄestalo gubljenje levog ili desnog kanala zbog istroÅ¡enosti prekidaÄa koji ukljuÄuju A ili B sekciju. Tako da sam posle nekoliko noÅ¡enja Duala kod majstora shvatio da to viÅ¡e nema svrhe i zbog toga sam uzeo Technicsa. Dakle, Dual dok radi - radi sjajno, ali kad poÄne da zeza...

 

Mislim, najverovatnije ću moći da zamenim Technicsa za neko drugo pojaÄalo poÅ¡to sam ga uzeo kod drugara koji se, jel, time bavi...

Link to comment
Share on other sites

Hm... Ma ja sam i merkao jedan SU-V7 ili beÅ¡e 707 preko oglasa, meÄ‘utim ovaj SU-V650 mi je naleteo po dosta povoljnijoj ceni a i veliki faktor mi je bio i taj Å¡to je u pitanju kolega sa posla, znaÄi isti grad i mogućnost zamene ako mi se ne dopadne, tako da mi sad sledi Äekanje da naleti neÅ¡to drugo...

Link to comment
Share on other sites

 sada imam SUV-9, a u rezervi drzim jedan SUV-7. To su vec dosta drugacije pravljene masine. 

sa ovime se slažem,.imao sam amp. SU-V9 koji je ako se ne varam bio vrh te serije,a sad koristim SU-V 7,-doista ,to su već dosta drugaÄije(Äitaj -bolje)napravljene maÅ¡ine..        post-30007-0-76520900-1396525944_thumb.j   :wave2

Link to comment
Share on other sites

@ dgojic

 

Technics je izgleda, isto kao i Yamaha, imao zlatno doba negde '82.-'86.godine. Brdo Yamahinih integralaca sam probao i samo mi se ''dojmila'' serija A 700/1000/720/1020. To je eksplozija dinamike, tako da, ako naletiÅ¡ na dobro oÄuvane primerke, nemoj da se stidiÅ¡. :)

Link to comment
Share on other sites

Ni v650 nije lose odradjen. Koliko kosta takav novi integralac danas? Najmanje 500e.

 

1187604951.jpg

 

technics650e.jpg

 

Glavno trziste za japanski suvi, svetao aka orientalni zvuk je bila Nemacka. Po ukusu vole oni slicno, svetao zvuk boli glava i gomilu dugmica. Setite se samo Fisher-ovih pojacala iz Studio Standard serije.

 

Kod japanska pojacala diskretne topologije pomaze da se malo ugruva bass kad im se pojaca mirna struja. Oni je obicno vrlo slabo pustaju, ne vise od 25mV, nekad ni 15mV.

Link to comment
Share on other sites

Ni v650 nije lose odradjen. Koliko kosta takav novi integralac danas? Najmanje 500e.

 

1187604951.jpg

 

 

 

 

 

Kod japanska pojacala diskretne topologije pomaze da se malo ugruva bass kad im se pojaca mirna struja. Oni je obicno vrlo slabo pustaju, ne vise od 25mV, nekad ni 15mV.

Ja sam na svom SU-V7 izmjerio 25 mV tako da je to toÄno.Amp. je vrlo kvalitetno izraÄ‘en,težine oko 12kg,snage  2x80W sinus, sa ogromnim trafom i sa azotnim(!)hlaÄ‘enjem...tonski svjetliji Å¡to meni odgovara..

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...