Jump to content


Moj aktivni sistem


beatgoeson

Recommended Posts

Video sam da je problem izvlaćiti iz podruma arhivirane teme, pa ću ponovo predstaviti svoj sistem. Ionako su stari Älanovi već zaboravili o Äemu je reÄ, a nove bi mrzelo da Äitaju sve od poÄetka. Sistem je pretrpeo neke izmene, meÄ‘utim, viÅ¡e ih neće biti i po tome je, verovatno, jedinstven na forumu. Dakle, do izmena će doći jedino ako mi neÅ¡to rikne, kao Å¡to sam, upravo, imao probleme sa pojaÄalima za sub-ove.  Ne raÄunam jedan do dva interkonekta koje ću pazariti, iskljuÄivo zbog dužine, inaÄe će ostati isti kao Å¡to su sada (Mogami+Neutrik).

 

Sve se vrti oko zvuÄnika, oni su srce sistema. Nastali su u samogradnji. Na samogradnju sam prvi put pomislio kada sam se, na forumu, malo upoznao sa nekim konceptima baziranim na Å¡irokopojasnim drajverima. Ideja mi se svidela prvenstveno zbog skretnice, odnosno, nepostojanja iste.  Odmah sam shvatio da me skromni zvuÄnici, raÄ‘eni po gotovim projektima, neće zadovoljiti. Kada su, meÄ‘utim, apetiti za back-loaded hornu narasli do  jedinica veliÄine polovine sobe, poÄeo sam da sumnjam u ispravnost puta kojim sam krenuo.

 

Onda se na forumu pojavio jedan Äovek, ne sećam se nick-a, koji je, ukratko, predstavio koncept aktivnih zvuÄnika. Saznanje da postoji neÅ¡to Å¡to se zove aktivna skretnica je, za mene, bilo potpuno revolucionarno - odluka je pala istog momenta.

 

Ubrzo sam, polako, poÄeo da kupujem drajvere. Polako, jer sam odluÄio da ne pravim makar Å¡ta - bili su to baÅ¡ skupi drajveri. Na kraju se ispostavilo da opravdavaju svoju cenu.

 

Bilo je hrabro krenuti u ozbiljan projekat sa onoliko tankim znanjem i nikakvim prethodnim iskustvom. Najvažniji element modularno zamiÅ¡ljenog sistema je bio bas, ugraÄ‘en u kutiju pravljenu po uzoru na B&W Nautilus, sa ispresavijanom tubom dužine blizu tri metra.  Zajedno sa nekim ugraÄ‘enim elementima, takav oblik je trebao da priguÅ¡i zvuk koji se stvara sa zadnje strane drajvera, jer je u pitanju kompresiona kutija. Ona je ubaÄena u znatno veći sanduk, a meÄ‘uprostor je popunjen peskom.

 

Pokazalo se da sam podcenio moć drajvera koje sam kupio. Kada je to poÄelo da ronda, ni pesak nije bio od velike pomoći. Sve se dozlaboga treslo i zvrjalo.  U poÄetku nisam obraćao pažnju na to, bio sam fasciniran sirovom snagom koju su emitovali drajveri. Kada je oduÅ¡evljenje splasnulo, joÅ¡ sam dugo, dugo radio na ojaÄanju, iznutra i spolja, oklopljavao kutije sa svih strana. Zanimljivo  koliko se Äuje poboljÅ¡anje zvuka sa svakom pojedinaÄnom uÄvršćenom ili dodatom daskom. I kada sam pomiÅ¡ljao da nema potrebe viÅ¡e ojaÄavati, jer ionako ne može da svira znatno bolje, sledeća daska bi me, neumitno,  razuveravala.

 

Dakle, krenuo sam, Å¡to neki rekli, "glavom u cveće". Kasnije se ispostavilo da me tri pojasa ne zadovoljavaju kvalitetom, napravio sam Äetvrti. Na kraju, sve je to moglo biti i neÅ¡to manjih dimenzija. Ali, dobro je. Ko nije sklon da krene nepromiÅ¡ljeno, na blef, obiÄno nikad i ne krene.

 

Na kraju svih krajeva, zvuÄno je sve ispalo preko svih mojih oÄekivanja, nisam ni sanjao da kućni hi-fi može ovako da svira.  Kada sam, pretproÅ¡le godine, na sajmu sreo Anubisa, iz cuga je pogodio razlog moje, inaÄe, prve posete nekom hi-fi sajmu: "doÅ¡ao si da vidiÅ¡ gde je mesto tvog sistema?". Dakle, na tom sajmu je dominirala McIntosh postavka a ni na proÅ¡lom nije bilo niÄeg boljeg. Imam u vidu, pre svega, jake sisteme koji su sposobni da stvore iluziju blisku koncertnom doživljaju. Evo zaÅ¡to mislim da je ta postavka svirala znatno slabije od mog sistema, da neko ne bi pomislio kako napamet i pristrasno tvrdim neÅ¡to: srednje i visokotonsko podruÄje je kod tih kolumni fantastiÄno atraktivno i rezolutno. Ali, kao i sve Å¡to je preterano, ne valja. Toliko je to transparentno, da su neki ženski vokali zazvuÄali neljudski analitiÄno i suvo. Basove je teÅ¡ko bilo oceniti, jer se, jednostavno, nije puÅ¡tala prigodna muzika. Å to, takoÄ‘e, neÅ¡to govori. Ipak, rekao bih, basovi su kod tih kutija sasvim neprimereno u drugom planu. Pa Äak, pomalo, i muljavi. Sve u svemu, imalo bi proÄ‘u, kada već ne bih imao neÅ¡to bolje. Ali, imam.

 

Barem zvuÄno - vizuelno procenite sami. :D

 

post-10074-0-68236500-1395282678_thumb.jpost-10074-0-32976700-1395282698_thumb.jpost-10074-0-21188200-1395282717_thumb.jpost-10074-0-57018500-1395282759_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 283
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

post-10074-0-40854600-1395282970_thumb.j

 

 

Izvor je SONY CDP-X7esD. Veoma kompaktnog zvuka, zaobljenih, Ävrstih basova, ni jednog momenta se ne raspadnu. "Analognijeg" zvuka od mnogih gramofona, recimo, od mog (Grace+Ortofon MC10). Svi se detalji Äuju u odgovarajućoj meri. Da li mogu da budu i izraženiji? Mogu, ali ne treba da budu.

 

PretpojaÄalo SolajaAudio SA-1. Å ta da kažem... toliki napredak u odnosu na neka prethodna pretpojaÄala, da Äovek ne poveruje koliko distorzije može da proizvede neadekvatno pretpojaÄanje.  SA-1 ima tako fini i kristalno jasan, nenametljiv zvuk, da, jednostavno, druge opcije nisu u razmatranju, do daljnjeg.

 

Aktivna Äetvoropojasna skretnica, SolajaAudio BB (bez broja :) ). Prirodna nadogradnja na pretpojaÄalo, u tandemu zamenjuju prethodnu skretnicu RANE SAC 23, koja je jedna fina PA skretnica, ali, pored ove kombinacije nema Å¡ta da traži.

 

 Za neupućene - aktivna skretnica deli sluÅ¡ni frekventni opseg na manje deonice, pojase,  primerene mogućnostima pojedinih drajvera. Svaki od tih opsega zahteva posebno pojaÄalo. Sledi opis svakog od pojasa.

 

Visokotonsko podruÄje poÄinje od 2800Hz i povereno je ribonu RAAL 140-15D.

 

http://www.raalribbon.com/products_flatfoil_140-15.htm

 

PojaÄalo za ovaj opseg je DIY Pass F5. Naravno, kupljeno - ne bavim se elektronikom. Izradio ga je bivÅ¡i Älan ovog foruma a sadaÅ¡nji Älan diyaudio foruma.

 

Srednjetonac (280Hz-2800Hz) je jedna malo starija inkarnacija Accuton C173-6-090, cela frekventna kriva mu je "Å¡iftovana" malo udesno, pa gornja taÄka rezanja pada malo ispred dna inaÄe ne predubokog "jarka", vidljivog na grafiku.

 

http://www.accuton.de/drivers/detail.php?driver=11&matID=4&appID=2

 

PojaÄalo je takoÄ‘e DIY Pass F5, raÄ‘eno od strane jednog drugog Älana spomenutih foruma. Oba pojaÄala su odliÄnog zvuka, primerak koji koristim za srednjetonac je blago apgrejdovana verzija, ima za nijansu finiji zvuk. Na kućiÅ¡tu piÅ¡e "Babelfish" - prvobitno je služilo za ovaj model, pa je ubaÄen F5. Å to je odliÄno, jer znaÄi da su hladnjaci predimenzionirani.

 

Donji srednji (100Hz-280Hz), sa obe strane po dva Accuton C²92/6 .

 

http://www.accuton.com/old_site/e/data/products/c_drivers/C92/e_C92-6.html

 

U kompresionim kutijama, pokreće ih Yamaha M-80.

 

 

Subwoofer Focal Audiom 15WX. U kompresionoj kutiji. Od nedavno ih pokreću mono-blokovi Dayton SA1000. Pre njih, u lancu za pojaÄanje sub-ova, nalazi se ureÄ‘aj za room-correction, SVSound AS-EQ1. Veoma, veoma korisna sprava. Zlata vredi. Nemam reÄi da je nahvalim.

 

http://www.zalytron.com/specs/Audiom15WX.pdf

 

Već kada sam nabavljao drajvere, bilo ih je na jednom jedinom mestu, www.zalytron.com , cena im je bila nekih 950$ po komadu. Dolar je bio veoma slab u odnosu na Eur, pa me je, po komadu, sa troÅ¡kovima prevoza, pdv-a i carine, izaÅ¡lo neÅ¡to preko 900Eur. Sada je njegova cena 1450$, a u Eurima, raÄunajući troÅ¡kove, bilo bi to duplo viÅ¡e nego Å¡to je mene koÅ¡talo.  Verujem da ga je (Äini mi se da je mala firma, kontaktirao sam samog vlasnika) moja kupovina, izmeÄ‘u ostalog, navela da podigne cenu - kada neko iz egzotiÄne, pa joÅ¡ evropske zemlje (uz 400$ transportnih troÅ¡kova) u Americi pazari evropski drajver, onda to neÅ¡to znaÄi. Deo naÅ¡e konverzacije, po sećanju:

 

- Ovi na pošti kažu da nema takve države, nego Serbia&Monte Negro.

- Ja sam navikao da, kada uveÄe legnem, nikada nisam siguran u kojoj državi ću se probuditi. PoÅ¡aljite samo, poÅ¡tar će već naći adresu.

Bio sam u takvom nekom raspoloženju, šta ćeš. Posle dan-dva pauze:

- Dobro, poslaću.

 

Kablovi:

ZvuÄniÄki: Novkabel Nauk 900

Interkonekt: Mogami+Neutrik

Strujni su, uglavnom, oni dobijeni uz uređaj. Dva su neka kvalitetnija (jedan od njih NAT).

 

Policu sam napravio pre par meseci, sviđa mi se kako je ispala. No, već sam morao da je nadogradim - prethodna dva mono-bloka su oba stala na jednu policu, sada mora svaki da ima svoju.

Link to comment
Share on other sites

Aktivno + DSP =  :thumbsup2

 

Potpuno te razumem. I ja volim koncertne SPL-ove, kad mi dođe...

 

Verovatno stanujeÅ¡ u kući.  ;-)

 

Do jaja sistem!   :wave2

 

Drago mi je da ti se sviÄ‘a sistem. NećeÅ¡ verovati, baÅ¡ sam tebe imao na umu i hteo sam da te spomenem, u vezi dizajna i enterijera, pa sam, nekako propustio. 

 

Ja sam viÅ¡e praktiÄan Äovek, slobodne boÄne strane sam iskoristio da služe kao veÅ¡alice, a Å¡iroka horizontalna povrÅ¡ina spontano služi za odlaganje stvari koje treba da budu pri ruci. B)

 

Jeste, stanujem u kući, imam jednog komÅ¡iju, malo mu je kuća odaljena od moje a izmeÄ‘u je ograda od cigle. Nemam nikakvih ograniÄenja po pitanju SPL-a i termina za puÅ¡tanje muzike.

Link to comment
Share on other sites

Gram je opasan igrac u kombinaciji. Strogo za slusanje Lili Marlene!   :lol:

 

Ne koristim ga, tracking mu nije baÅ¡ idealan. :ph34r: Ide uz radio, mada je ovaj iz 1938. i ima prikljuÄak za elektriÄni gramofon. Možda se neko seti da se ovaj Telefunken već jednom pojavio na forumu? IÅ¡ao sam Äak u AranÄ‘elovac po njega. Divan ureÄ‘aj. :)

 

Već dugo planiram da aktiviram sistem B gde je nakaÄen, već dugo nekorišćen, Thorens TF 160B MK II. 

Link to comment
Share on other sites

Drago mi je da ti se sviÄ‘a sistem. NećeÅ¡ verovati, baÅ¡ sam tebe imao na umu i hteo sam da te spomenem, u vezi dizajna i enterijera, pa sam, nekako propustio. 

 

Ja sam viÅ¡e praktiÄan Äovek, slobodne boÄne strane sam iskoristio da služe kao veÅ¡alice, a Å¡iroka horizontalna povrÅ¡ina spontano služi za odlaganje stvari koje treba da budu pri ruci. B)

 

Jeste, stanujem u kući, imam jednog komÅ¡iju, malo mu je kuća odaljena od moje a izmeÄ‘u je ograda od cigle. Nemam nikakvih ograniÄenja po pitanju SPL-a i termina za puÅ¡tanje muzike.

 

Sa malom ogradom: Ne znam koje žanrove sluÅ¡aÅ¡!  :listen

 

Ali...

 

Kod mene je ljubav na strani onih, koji sviraju samo tri akorda ispred desetke hiljada slušalaca. Za takve i posedujem sistem sa stadionskim SPL-om.

Za one, koji vladaju desetke hiljada akorda i sviraju ispred trojice sluÅ¡aoca mi i ne treba potentan sistem, to se dobro Äuje i sa par cevÄice watti + efikasan zvuÄnik.

 

Da se to tvoje Äedo dobro Äuje, mi je jasno i po opisanom i po slikama. Nema basa iz malih zvuÄnika, ma koliko da ih ima.

Mislim, ima basa a'l ne pomera iznutrice. Nema ono, Å¡to mislim da ti imaÅ¡: OseÄaÅ¡ ga a uopÅ¡te ga ne ÄujeÅ¡.

Ima takvih snimaka. To su mi omiljeni repertoar za testove sluÅ¡anja, ako ne oseÄam niÅ¡ta - onda niÅ¡ta.

 

Posipanje sa pepelom:

 

Ionako nemam vremena, pa se tako uglavnom sluša net radio (4U Rock), iz pozadine, onako za kulisu, tiho, tiše ...

Supruga ionako stalno pita, Å¡ta Äe mi to onda ...

 

Al kad mi doÄ‘e... kad svi ukućani odu van ...  :bounce

Link to comment
Share on other sites

Bravo, beat

 

Bogami, sakupio si odlicne drajvere, potencilano, dovoljno za killer sound. Iz navedenog, zakljucujem, da ti SVSound AS obradjuje samo opseg ispod 100Hz. Prilicno problema u sobi se desava  i sa malo visim opsegom, do 150 pa cak i 200Hz. Da li si radio neku BSC ili je sve to svedeno na SVS i nivo signala sledeceg opsega izmedju 100 i 280Hz?

 

Ja sam zadnjih 7-8 godina na aktivnom sistemu, najvise problema sa kojim se susrecem je bas u donjem delu, prve 3 oktave. Nekoliko glavnih pikova sredio sam parametrickim EQ aktivne skretnice, ali najveci dobitak u kvalitetu sam dobio dodavanjem jos 2 suba (ukupno imam 4).  Inace, BSC sam odradio shelving-om, isto sa skretnice,  pocevsi od nekih 350Hz.

 

Verujem da ti je bas dobar ali, po meni,  sa samo 2 suba  nemoguce je postici  ono sto mogu 4. Ako mozes,  pozajmi  od nekoga jos 2 komada, pa probaj, iznenadices se koliki je dobitak u kvalitetu.

 

poz

Link to comment
Share on other sites

Al kad mi doÄ‘e... 

 

:D

 

Da, to sam i ja u nekim nedavnim debatama pokuÅ¡ao da objasnim - dobro je kad imaÅ¡ Äime da daÅ¡ sebi malo oduÅ¡ka. Kada ti doÄ‘e. B)

 

Ja sam beat generacija, ostala mi ljubav prema lepoj melodiji, dobrom pevanju. Ali sam ispratio većinu žanrova koji su se dogaÄ‘ali. ObiÄno kada neko kaže - sluÅ¡am sve, ljudi pomisle "ovaj ne sluÅ¡a niÅ¡ta". A ja zaista mogu da posluÅ¡am sve Å¡to nije naporno, davež i neinventivno.

 

Kada mi doÄ‘e da sluÅ¡am glasno, nisu to obavezno basovi.  OdliÄno zvuÄi poletna simfonijska muzika, pa makar i ne gruvali timpani (hoće na snimcima da ih previÅ¡e nabudže, nekad). A dobra rok muzika uvek prija glasno - mada tu, najÄešće, nema nekih atraktivnih frekvencijskih ekstrema. 

 

Ali, godi kad poÄne da drma trosed - meni ne treba ona sprava koja služi za drmanje, trosed rezonira na nekih 20-30Hz, to se deÅ¡ava sasvim spontano. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Bravo, beat

 

Bogami, sakupio si odlicne drajvere, potencilano, dovoljno za killer sound. Iz navedenog, zakljucujem, da ti SVSound AS obradjuje samo opseg ispod 100Hz. Prilicno problema u sobi se desava  i sa malo visim opsegom, do 150 pa cak i 200Hz. Da li si radio neku BSC ili je sve to svedeno na SVS i nivo signala sledeceg opsega izmedju 100 i 280Hz?

 

Ja sam zadnjih 7-8 godina na aktivnom sistemu, najvise problema sa kojim se susrecem je bas u donjem delu, prve 3 oktave. Nekoliko glavnih pikova sredio sam parametrickim EQ aktivne skretnice, ali najveci dobitak u kvalitetu sam dobio dodavanjem jos 2 suba (ukupno imam 4).  Inace, BSC sam odradio shelving-om, isto sa skretnice,  pocevsi od nekih 350Hz.

 

Verujem da ti je bas dobar ali, po meni,  sa samo 2 suba  nemoguce je postici  ono sto mogu 4. Ako mozes,  pozajmi  od nekoga jos 2 komada, pa probaj, iznenadices se koliki je dobitak u kvalitetu.

 

poz

 

Pa nije samo ispod 100Hz. On optimizira celu zonu susreta sa susednim drajverom, onoliko koliko je u njegovoj moći. To ide do 150Hz, ako se dobro sećam, a možda i viÅ¡e. Naime, sub svira joÅ¡ dosta iznad taÄke preseka, a DSP ima kontrolu nad njim i u tom segmentu.

 

Baffle step bi se, možda, mogao izraÄunati otprilike. Kao Å¡to vidiÅ¡ na slici, zona oko srednjetonca je priliÄno neodreÄ‘enog oblika. I kod mnogo pravilnije oblikovanih zvuÄnika baffle step nije baÅ¡ neka idealna funkcija.

 

Procenjujem da je podeÅ¡avanje "na uho" donja dva segmenta sasvim dovoljno za reÅ¡enje tog problema. Kada bih, merenjem, doÅ¡ao do saznanja da moj (praktiÄno) Äetvorokanalni ekvilajzer nije baÅ¡ optimalno podeÅ¡en, verovatno bih se, ipak, odluÄio za ovakav saund a ne onaj koji instrument izmeri.

 

Uostalom, džabe merenja i savrÅ¡eni grafikoni, kada većina sistema (recimo, na sajmu) ima Äujna odstupanja od optimalnog.

 

Probao bih sa viÅ¡e od dva sub-a, ali iskljuÄivo ako bi bili isti kao ovi koje imam. B) Potpuno su izuzetni, veruj mi. Å ta si, konkretno, dobio sa dva dodatna sub-a?

 

Å to se frekventnog odziva, SVS je reÅ¡io probleme. Å to se glasnoće tiÄe, kad grunu topovi u uvertiri 1812, to su prave detonacije... ne bi valjalo da je glasnije. :rolleyes:    

Link to comment
Share on other sites

  Sistem je pretrpeo neke izmene, meÄ‘utim, viÅ¡e ih neće biti i po tome je, verovatno, jedinstven na forumu. Dakle, do izmena će doći jedino ako mi neÅ¡to rikne ...

 

E taman da kazem nisi jedini i ja sam na samo jedan korak do toga,kad procitah nastavak teme  :D

Treba mi hiljadarka da i ja moj sistem dopunim do unapred projektovane full active varijante od strane proizvodjaca tj. joÅ¡ jedan snagas i aktivna skretnica.koliko god da se otimam bice ova tvoja tema dobar izazov ali i mnoga iskustva o kojim sam citao i samo jednom Äuo.Nisam jednom video komentar "aktiva i zaseban amp za svako f.podrucje,to je... sasvim nesto drugo".PoÅ¡to je bilo dosta izmena,a pre svega bolji preamp koji unosi uvek veliku promenu skoro mi doÄ‘e da se samopozovem od radoznalosti da Äujem taj Mcintosh killer  :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Cestitke na sistemu kao gotovom proizvodu, sve zaista odise velikim ulozenim trudom, potrebom i velikim graditeljskim entuzijazmom uz sitna stimovanja koja prijaju uvcetu...Veliki izazov i inspiraciju, kako je kolega Sondek vec rekao, predstavljace ova tema za svakog ko bi da upliva u pojam "aktivna skretnica" sto je negde svakako i moj imperativ u buducnosti. Veoma cenim koncept znacajnosti zvucnika koji su u tvom sistemu najaca karika. Jos jednom svaka cast!

Link to comment
Share on other sites

PoÅ¡to je bilo dosta izmena,a pre svega bolji preamp koji unosi uvek veliku promenu skoro mi doÄ‘e da se samopozovem od radoznalosti da Äujem taj Mcintosh killer  :rolleyes:

Uvek, na usluzi. :cheers

 

Å to se McIntosh-a tiÄe... bio je tamo jedan stariji gospodin. U jednom momentu, posle jednog kreÅ¡Äenda, oduÅ¡evljeno je uzviknuo "to je to!". Nisam siguran kako bi on ocenio moj sistem. Ovo "killer" ide na moju duÅ¡u. :D

Link to comment
Share on other sites

Cestitke na sistemu kao gotovom proizvodu, sve zaista odise velikim ulozenim trudom, potrebom i velikim graditeljskim entuzijazmom uz sitna stimovanja koja prijaju uvcetu...Veliki izazov i inspiraciju, kako je kolega Sondek vec rekao, predstavljace ova tema za svakog ko bi da upliva u pojam "aktivna skretnica" sto je negde svakako i moj imperativ u buducnosti. Veoma cenim koncept znacajnosti zvucnika koji su u tvom sistemu najaca karika. Jos jednom svaka cast!

 

Hvala na Äestitkama! Bitno je imati neki cilj i raditi na njemu. Ja to, onako, generalno. :nerd Å to se ovog naÅ¡eg hobija tiÄe, treba Äuti Å¡to viÅ¡e dobrih sistema i, u skladu sa mogućnostima, težiti neÄemu boljem. 

 

Aktivna skretnica je sjajna stvar. Ali, isto treba da bude kvalitetna. Ne znam kako bi zvuÄala neka digitalna u poreÄ‘enju sa ovom koju koristim i sa analognom RANE skretnicom, koju joÅ¡ imam. Biće korisna za neke probe.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Uostalom, džabe merenja i savrÅ¡eni grafikoni, kada većina sistema (recimo, na sajmu) ima Äujna odstupanja od optimalnog.

 

Probao bih sa viÅ¡e od dva sub-a, ali iskljuÄivo ako bi bili isti kao ovi koje imam. B) Potpuno su izuzetni, veruj mi. Å ta si, konkretno, dobio sa dva dodatna sub-a?

 

 

Od pocetka prelaska na aktivu, najvise vremena sam potrosio upravo na podesavanje niskih freq. Ko je ikada vrsio bilo kakva merenja odziva zvucnika u sobi,  mogao je da vidi da se u podrucju, recimo ispod 150Hz, desava prava katastrofa od pikova. Ono, kad ljudi kazu da imaju booom bas ili da bas ubija i sl., uglavnom je uvek rec o sobnim rezonancama ili cvorovima  (modes, nodes).

 

Iako, sto se tice akustike, imam vrlo dobru sobu – samo 2 paralelna zida, levo i desno,  imao sam strahovit pik na 115-116Hz od skoro 24dB. Bila su tu jos jos dva manja na 70 i 92Hz.  Radi jasnoce, moj sistem je 3-way,  prvi rez tokom vremena varirao je izmedju 60 i 150Hz (trenutno na 80) i drugi rez 350-800Hz (sada 700).

 

U prvo vreme, ubijanje pikova vrsio sam parametrickim EQ sa dsp-digitalne skretnice,  4way-mono, s tim sto sam na svakom opsegu imao opciju upotrebe EQ na 2 mesta. Kako sam na kriticnom mestu imao problem sa 3 pika, tako je vremenom bilo raznih pomeranja donjeg reza. Inace, jos u pocetku sam se relativno lako opredelio za LR24dB/Oct kao zvucno najbolju opciju sto se uglavnom slaze i sa iskustvina drugih. Treba napomenuti,  da se izmerene rupe u odzivu na niskim freq. ne mogu ni pomocu trika podici bilo kakvom primenom EQ, grafickog ili parametrickog. Bitno je znati, rupe ne smetaju usima, smetaju pikovi. Ali, kako je moguce srediti rupe, videcemo kasnije.

 

Za one koji nisu bas upuceni, kao sto nisam bio ni ja kad sam nabavio skretnice,  parametrickim EQ se vrsi korekcija  freq. podrucja najcesce oblika ispupcenja na gore. Korekcija se vrsi najprostije receno, kontra-krivom sa donje strane koja se definise sa 2 vrednosti. Vrednost Q koja moze da se bira izmedju vrednosti 0,4 i 20 odredjuje sirinu freq.  opsega izmedju oko 2,5 oktave do maltene jednog tona. Generalno, sto nizi Q-siri opseg.  Dubina tj. jacina korekcije odredjuje se gainom koji je moguce podesiti od  plus minus 1 do 12dB. Kombinacijom ove dve vrednosti dobija se odgovarajuca kriva koja ispravlja zeljeni deo zvucnog spektra.  E sad, da bi dobili vrednost Q, ipak moramo izvrsiti odredjena merenja. Na uvo, nazalost nemoze.  Kad se merenjem dobije graficki zvucni odziv sobe, prvo bi definisao koliko opseg u hercima iznosi u oktavama da bi pomocu odgovarajucih tablica to pretvorio u Q vrednost. Naravno, postoje dsp uredjaji i skretnice koji sve ovo rade sami,  automatski ali koliko sam do sada video, i kod njih ima dobrih i losih. 

 

Prvih godina,  pikove sam regulisao na ovaj nacin. Pre izvesnog vremena, na  velikom Diy audio, primetio sam temu koja mi je odmah privukla paznju, bavila se GedLee multi sub approach-om.  Princip sa vise subova mi se odmah dopao i ucinio jako logican.  Osnovna ideja sa koriscenjem vise subova je da se sa 4 komada manjih niskotonskih zvucnika (daleko od toga da smeta ako su veci) dobije daleko uravnotezeniji  zvuk u niskom podrucju. Kako ima vise zvucnih jedinica, intezitet kao i opterecenje svakog suba je manje nego kad su u sistemu samo 2.  Zbog manjeg signala koji je potreban za 4 suba da bi se odrzao isti nivo zvuka, i pikovi su manji  u odnosu kad su samo 2 suba. Takodje, i rupe koje su bile u situaciji rada sa 2 suba,  sada su na visem nivou jer su delimicno popunjene cvorovima koji dolaze sa novih zvucnih jedinica.

 

Ovakav efekat rada sa 4 ili vise subova, nemoze se postici nikakvim dsp koji je nakacen samo na klasicna 2 suba. Inace, Moguce je koristiti mesano, kompresiju i  bass reflex tipove kutija,  male i velike, nije bitno. Pozeljno je da signal za subove bude mono. Posto se zvuk prostire u 3 dimenzije iako se graficki prikazuje najcesce u dve, jos bolji se rezultat postize podizanjem jednog suba u prostoru. Ja sam ovo delimicno postigao oblikom subova (par nizih i par visih) kao i visinom montaze zvucnika u kutiju, mada planiram da dodam jos jedan, imam neku rupu iznad plakara pri plafonu koja bi mogla da se iskoristi.

 

Moja velika preporuka za one koji zele dobar bas u sobi. Ima dosta o ovome na netu.

Link to comment
Share on other sites

Ovakav efekat rada sa 4 ili vise subova, nemoze se postici nikakvim dsp koji je nakacen samo na klasicna 2 suba. 

 

Grešiš, šinko, grešiš. :)

 

Evo rezultata poslednje kalibracije, od juÄe.

 

post-10074-0-33773600-1395430409_thumb.j

 

Cela igranka oko niskih frekvencija je, zaista, mnogo komplikovana. KlasiÄni zvuÄnici imaju svoje neke merene rezultate, a u sobi - kako ispadne. A ispadne poloviÄno dobro, kako god okreneÅ¡. Bez radikalnih reÅ¡enja, jednostavno, nema dobrih basova.

 

Ovo sa viÅ¡e sub-ova je, valda, jedno od boljih reÅ¡enja. Meni je, ipak, malo sumnjivo. Prvo, udaljenost pojedinih kutija od mesta sluÅ¡anja je, gotovo neminovno, nejednaka. To će sigurno uticati na "atak". Sve će zvuÄati umekÅ¡ano.

 

Drugo, to zaista moraju biti sub-ovi. Ovih osamdeset herca bi bila, po meni, neka maksimalna gornja granica za rez. Evo zaÅ¡to: deÅ¡avalo se, tokom radova na sistemu, da ostanem bez jednog sub-a. Naravno, dovoljno pojaÄan drugi, uz mono signal, sasvim prigodno nadomeÅ¡ta nedostatak drugog. MeÄ‘utim, primeti se asimetrija. TaÄno se oseti nedostatak podrÅ¡ke za mid-low drajvere sa one strane gde je ućutao sub. On mora biti baÅ¡ tamo gde nu je mesto, neposreno ispod svoje neÅ¡to slabaÅ¡nije familije. On ne sme biti izmeÅ¡ten negde pod astal, ili pod plafon.

 

RaÄunaj da rez na 80Hz zahteva od drajvera solidnu rezoluciju i na 150-200Hz.

 

Primećujem priliÄno nehajan odnos prema konstrukcionom reÅ¡enju sub-a. Može kompresija, može ovo-ono. B) E, ne može.

Link to comment
Share on other sites

Meni se sviđa tvoj sistem, nema potrebe za grafikonima :)

Voleo bih da Äujem tu Burning Spear - Man in the hills album, to bi, verujem, bila prava stvar u toj sobi na većem pojaÄanju.

Stvarno sjajan sistem imaÅ¡ i svaka ti Äast na trudu u sastavljanju tog ÄudoviÅ¡ta od muzike!

Link to comment
Share on other sites

 

 

Evo rezultata poslednje kalibracije, od juÄe.

 

 

Lepo to izgleda. :D

 

Da uporedimo, evo mojih sa samo jednom zavojnicom - pasivno, mesto slušanja bez ikakvog DSP-a:

 

post-11215-0-00385400-1395433727_thumb.j

 

Naravno to nije konaÄno reÅ¡enje, biće joÅ¡ bolje.

Kao Å¡to znaÅ¡ kod mene su 4 da ih tako nazovemo sub-a sa strogim voÄ‘enjem raÄuna o time aligment-u i joÅ¡ Å¡to Å¡ta interesantno i korisno. Uglavnom, dobro je prvo  fizikom i matematikom reÅ¡iti ono Å¡to je izvodljivo, zatim neminovno elektronikom - pasivno/aktivno kako ko voli.

Link to comment
Share on other sites

Meni se sviđa tvoj sistem, nema potrebe za grafikonima :)

Voleo bih da Äujem tu Burning Spear - Man in the hills album, to bi, verujem, bila prava stvar u toj sobi na većem pojaÄanju.

 

Grafikoni pripadaju onoj drugoj vrsti zadovoljstva... uostalom, i ti se spremaš za neku samogradnju, zar ne? B)

 

Burning Spear - poznato ime, iz spominjanja. Idem odmah da skinem, prepriÄaću ti. :lol:

 

Šalim se. Svako treba da poseti Karlovce, povremeno. Ja volim i sam da poslušam uz pivce, a društvo nikad nije na odmet. :cheers

Link to comment
Share on other sites

Moja samogradnja je na dugom Å¡tapu, vrlo dugom. Ne znam ni projekat a ne znam ni gde da naÄ‘em pare. DugoroÄno je to, Äak i za domaće novoodomaćene pojmove optimistiÄnosti novoodomaćene politiÄke korektnosti.

Burning Spear obavezno nađi, ako ustopiram uspešno letos do Karlovaca najavljujem se unapred 7 dana :)

Link to comment
Share on other sites

Lepo to izgleda. :D

 

Da uporedimo, evo mojih sa samo jednom zavojnicom - pasivno, mesto slušanja bez ikakvog DSP-a:

 

Naravno to nije konaÄno reÅ¡enje, biće joÅ¡ bolje.

Kao Å¡to znaÅ¡ kod mene su 4 da ih tako nazovemo sub-a sa strogo voÄ‘enjem raÄuna o time aligment-u i joÅ¡ Å¡to Å¡ta interesantno i korisno. Uglavnom, dobro je prvo  fizikom i matematikom reÅ¡iti ono Å¡to je izvodljivo, zatim neminovno elektronikom - pasivno/aktivno kako ko voli.

 

Deluje OK. Uostalom, Äuo sam, to je izvanredan bas. Rekao bih, najbliže ovom mom, od svega Å¡to sam Äuo do sada. Možda se nećeÅ¡ složiti sa redosledom, ali, moraćeÅ¡ da ovojiÅ¡ jedan dan za izlet do Karlovaca, pa da proveriÅ¡. :)   Ipak, malo me buni jer mi se Äini da je odziv, "na uvo", bio neÅ¡to manje linearan. Bilo bi, zaista, zanimljivo da uzmem ovaj DSP pod miÅ¡ku (nema u njemu dve kile), pa da onda izmeriÅ¡ sa tim sokoćelom koje koristiÅ¡. :nerd Mene. prvenstveno, zanima kako bi to zvuÄalo. 

Link to comment
Share on other sites

Dogovor važi naravno, doći ću u Karlovce. Samo trenutno koristim svaki slobodan trenutak za rad/merenja oko zvuÄnika. Nemam razloga da ne verujem tvom sudu, redosled nije bitan. Kod mene nismo onda sluÅ¡ali pasivnu već aktivnu varijantu. Ako tebe u meÄ‘uvremenu nanese put ovamo ponesi DSP pa ćemo da merimo. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...