Jump to content


Koju zvu�nicu i iglu odabrati


grinder

Recommended Posts

Zamenio bih zvuÄnicu i iglu na gramofonu jer je postojeća već valjano istroÅ¡ena. Nisam baÅ¡ neki preterani poznavalac i molio bih za savet koju od varijanti odabrati. Jedine nove zvuÄnice sa iglom koje mogu da se nabave (koje sam ja pronaÅ¡ao) su:

 

1. Audio Technica AT-95E

2.  Ortofon OM Pro S

3. Ortofon OM 5E

 

Sve od navedenih su u sliÄnom cenovnom rangu samo je pitanje za Å¡ta se odluÄiti?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 193
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

+1 za Stonovu preporuku.
Ja sam AT- 120 sahranio od sluÅ¡anja, i sad ću da je Äastim micro line iglom ATN 440.
Prvo što je strava glava, drugo što možeš da je opasno unaprediš kad dođeš do kinte :D

Link to comment
Share on other sites

 

Pa to je baš ta EPC-P30, kojoj se traži zamena u rasponu 70-80 EUR...

 

E, da, zaboravih - dok je KORATO još imao prodavnicu u Kneza Miloša, video sam da su imali i P-Mount verziju Grado Prestige Black 1 (ovakvu), pa treba priupitati i za nju...

Link to comment
Share on other sites

Ima li neko iskustva sa tom RFE0022 zvuÄnicom? Lepo svira ova koju imam, originalna Technics glava na sl-7 gramofonu, ali u perspektivi, ako budem menjao, da li je i ona dobra opcija, ili se ipak držati Audio Technice? Izgledaju isto (RFE0022 i AT-ECD92), ali Å¡ta je sa kvalitetom - zvukom?

Link to comment
Share on other sites

Moje miÅ¡ljenje je da nećeÅ¡ dobiti neku drastiÄnu promenu u zvuku (ni na gore ni na bolje), obzirom da su originalne Technics P-Mount MM zvuÄnice (koje su iÅ¡le uz njihove gramofone iz osamdesetih sa odgovarajućim ruÄicama) i ova AT-ECD92 u sliÄnom kvalitetnom rangu.

Kada ti se istroÅ¡i vrh, ako ti se ne daje neka cifra veća od 50-tak EUR za novu P-Mount zvuÄnicu drugog proizvoÄ‘aÄa i želiÅ¡ nastaviti koristiti postojeću Technics zvuÄnicu, najisplativija je baÅ¡ AT-ECD92, jer je sigurnije uzeti nju (zbog eliptiÄnog dijamantskog vrha i potrebnog VTF-a od 1.25 +/- 0.25 grama, ako specifikacije ne lažu), nego neku od zamenskih igla sumnjivih specifikacija koje ima kod M&G, ASWO ili ProElectronic (uglavnom su sve sa sferiÄnim vrhom i ne zvuÄe kako treba ispod 2 grama VTF-a, a kod SL-7 je maksimalna vrednost 1.5 grama VTF-a).

JoÅ¡ jedna od opcija (ali vrlo skupa opcija) je, ako imaÅ¡ Ä‘enge za to, postojeću iglu na Technics-ovoj P-Mount zvuÄnici zameniti JICO SAS iglom sa dijamantskim vrhom veoma sliÄnim MicroLine dizajnu, Å¡to bi kao rezultat imalo drastiÄno poboljÅ¡anje u zvuku i detaljima koje takav vrh iz brazdi može izvući, ali toliko koÅ¡ta i kupiti novu AT440MLa + neki pristojan polovan gramofon sa 1/2" headshell-om...

Link to comment
Share on other sites

Da, hvala, bolje nova glava nego zamenska igla, tako će i biti kad budem reÅ¡io da neÅ¡to menjam, za sad sam zadovoljan kako zvuÄi originalna. Zato sam i postavio pitanje kvaliteta ove http://www.elektrotechnickesuciastky.sk/bpc/eshop/1-1-SPOTREBNA-ELEKTRONIKA/0/5/28158-Gramofonova-prenoska-RFE0022-Panasonic  zvuÄnice, koja je nova sa sve iglom priliÄno jeftina.

Link to comment
Share on other sites

Ako će ti biti neka uteha, možda je bolje Å¡to postavljaÅ¡ pitanja i ne radiÅ¡ kao ja svojevremeno - kada me neka zvuÄnica interesovala, kupio bih je i probao.

Sada imam 15-20 razliÄitih zvuÄnica i/ili igala, a realno mi trebaju samo 2-3.

Ali, u to vreme vinil i sve oko njega nije imalo ovoliko cenovno prepumpavanje, pa ni igle/zvuÄnice nisu koÅ¡tale bog-zna-Å¡ta i nije bilo potrebe dvoumiti se oko kupovine.

A danas ploÄe stižem sve reÄ‘e da sluÅ¡am - nezgodno mi je svakih 20-tak minuta prekidati razne (oko)kućne obaveze i okretati/menjati ploÄu.

No, stiže zima i biće opet vremena i za to... lalab.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...