Jump to content


SSD - vaša preporuka


prophet

Recommended Posts

  • Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Osim ako crkne SSD, kao sto se desilo mom kolegi sa posla. Kupio laptop sa SSD-om i SSD crkao posle 3 meseca. Dobio novi posle nekoliko dana, u pitanju je bio Asus laptop koji je kupljen kod nas.

 

Ne znam da li Samsung priznaje garanciju na disk kupljen u Madjarskoj. Ako nije tako, ja bih pred dao 15-20e vise, ali da stvarno ima garanciju.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Imam dosta loÅ¡a iskustva sa nekim SSD-ovima, Äetiri su mi crkla zadnjih par godina (tri OCZ i jedan Corsair). Jedan u garantnom roku, zamenjen je novim, a taj je onda opet crk'o nakon isteka garancije. A jedan Kingstone, nije crk'o ali se užasno pregrevao, toliko da u laptopu nije ni mogao da se koristi. Srećom, MaÄ‘ari su mi i njega zamenuli u radnji gde je kupljen. Onda sam malo istražio, ispostavilo je da su sva ta Äetiri pokojna imala Sandforce kontroler koji je bio neviÄ‘eno hvaljen kao best buy kada se pojavio.

 

Sve to sam zamenuo Samsunzima, Å¡to 840 Å¡to 850 serijom, i oni stvarno rade kako treba. Sada, za esesdeje, gledam ne toliko performasne koliko garanciju. Opek'o se na mleko pa i u jogurt duvam. Performanse se za istu generaciju, i tako primete tek u generiÄkim testovima, teÅ¡ko u realnom radu. A Samsung za 850 Pro seriju npr. daje Äak 10 godina garancije. Za ne Pro, daju 5 god.

 

Dalje, nemojte se opterećivati prevelikim SSD-ovima. Najbolja kombinacija performansi i cene je neki SSD od oko 120gb za sistem, i neki veliki obiÄan low energy HDD za podatke. Mislim da nema smisla uzimati velike SSD-ove za držanje podataka, muzike, filmova, fotki... Ako nemate neke npr. virtuelne maÅ¡ine i sliÄno, 120gb je sasvim dovoljno Äak i za veće sisteme sa mnoÅ¡tvom softvera. Moj baÅ¡ natrpan raÄunar sa 5 godina starim Win7 zauzima "Äak" 70gb na sistemskoj C particiji.

 

Za laptope, odaberite neki laptop koji omogućava stavljanje drugog HDD-a na mesto optiÄkog drajva (i on-the-fly zamenu istih). Time imate SSD na svom mestu za sistem, i veliki HDD na mestu optike za podatke. Ako CD/DVD/BR ponekad i ustrebju (meni možda jednom godiÅ¡nje), ubaci se i odradi Å¡ta treba.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...