Jump to content


3 way SAL kutija


NekoNekic

Recommended Posts

Pozdrav!

Nov sam u ovome pa mi je potrebna pomoc...

Hocu da napravim 3 way zvucnike sa:

DTF 12 visokotoncem

SKN 16 srednjim

AHX 2530 basom

zanima me da li neko ima komentara na izbor jer sam na mnogo mesta vidjao i pozitivne i negativne komentare po pitanju SAL zvucnika...

potrebni su predlozi za zapreminu kutije, skretnicu i pojacalo...(pojacalo cu sam praviti znaci treba mi sema)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Pogledaj ovde, nacices sve potrebne informacije. http://www.elementa.rs  

Pravio sam SBX3040-SBX1320-DTF12, slusao sam ih oko 2 godine i bio sam zadovoljan jer mi je trebalo nesto glasno, bass je mumlao kada se membrana malo pokrene sto je lose ali to je to. Bio sam zadovoljniji sa SRP1620-DTF12, kompaktna kutija, utegnti bass-evi (u odnosu na SBX) mada je mogao kvalitetniji viski. Mislim da je i AHX velika membrana za ovog proizvodjaca. Srecno.  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Za pojacalo, ti je najsigurnije i najpovoljnije da pravis sa tda 7294, dovoljno je efikasno da mu najcesce ne treba pretpojacalo, sto se kutije i izbora tice najbolje da ispostujes ono sto su dali na sajtu i za drajvere i za kutiju, a ako ces vec to da uradis mozes i skretnice da kupis njihove i onda samo sastavi daske ofarbaj i slusaj.

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Za pojacalo sam se vec odlucio

http://construyasuvideorockola.com/downloads/amp400wt8.pdf

 

Vec su kupljene sve komponente...

Za kutiju cu da dam mere stolaru da pravi od iverice. Izmenicu da umesto 90cm bude visoka 80 ali bez one komore na vrhu za srednjeg jer ovaj skn16 ima svoju kutiju vec a ostalo sve isto... zavojnice na skretnicama cu motati sam jer drug je rastavio trafo neki pa ima zice... Nasao sam program za racunanje induktivnosti...

Pozdrav

 

http://217.26.67.168/uploads/3/3/3302458/sal.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pozz . Dokle si stigao sa kutijom ?

Ja sam pravio sa dtf12 , srednjetonac isti taj zatvoreni i sa sr2530. Skretnica salova neka 100w.

Mogu ti reci da nisam zadovoljan sa srednjetoncem, mnogo dreci, pored njega visoki se ne cuje kako treba. Tako da sam to regulisao na pojacalu pojacavanjem basa i visokih i onda je bolje stanje. Sto se tice visokotonca, mislim da je najkvalitetnija komponenta. Za bas je potrebna duuplo manja zapremina cini mi se nego na salovom sajtu.

Moja kutija je 104x30x37 :) konjina . Nije jos gotova treba da izlepim jos crna kant traka mesto ove probne izolirke .

Link to comment
Share on other sites

Lepa kutija :) Sa radovima se pocinje za nedelju dana kada se zavrsi skola pa cu tek tada imati vremena. Moja kutija ce biti visoka 80 cm tako da ce biti dosta niza od tvoje odnosno i manja zapremina za bas :) a za srednjotonac cu cuti kada ga povezem pa cu verovatno morati raditi isto sto i ti :D

Link to comment
Share on other sites

Kutije se ne prave od oplemenjene iverice, vec od sirove ili medijapana, onda bolje je atenuirati srednjetonac sa otpornicima nego podesavati potenciometre na pojacalu, trece podaci dati na elementinom sajtu su uopsteni i nisu ni priblizno tacni za svaki bas drajver. Zapreminu kutije mozete smanjiti dzakcicima s peskom, samo treba voditi racuna da budu iste za obe kutije. 

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ima da se kupi jedino samolepljiva tapeta u sari i boji drveta, ili neki drugi dezen, ali pre toga moras da osmirglas kitije i popravis sve neravnine i da poravnas srafove ako budes stavljao jer je folija tanka i sve se primecuje sto je ispod neravno. Probaj da nadjes ivericu koja ima plastiku samo sa jedne strane, desi se da u proizvodnji pogrese i to moze da se nabavi ponekad i bude jeftinije.

Link to comment
Share on other sites

ljudi treba mi pomoc ovde na sajtu pise da je preporucena zapremina sa ahx2530  40l za BR  a ja sam planirao po nekim salovim nacrtima za slicne modele da napravim oko 60 litara..Sta mislite da pravim onda tih 40 ili 60 ?

http://www.supersound.si/nizkotonec-sal-ahx-2530-bk-25cm-subwoofer.html

 

 

http://www.dodaj.rs/f/P/io/1s898w0w/1/sal5.png

 

http://www.dodaj.rs/f/B/p1/joy7hzH/sal.png

Link to comment
Share on other sites

Evo uspeo sam nekako da smanjim zapreminu na 45 litara ova skica je samo unutrasnjost bez debljine drveta... Jedino me brine zbog oblika kucista srednjotonca oce li sve uspeti da se uglavi na prednju plocu :(

 

 

 

 

1.png

 

 

edit nisam znao gde da uglavim refleks cev :D ima mesta jedino gore tamo ali to je malo cudno da bude gore :D ako moze neko malo vestiji u 3D crtanju da mi nacrta :)

Link to comment
Share on other sites

Mislim da mozes jos da smanjis sirinu, bar za jos 3cm, onda moras da uzmes u obzir unutrasnje dimenzije kutije da bi racunao zapreminu. Dalje smanji dubinu a povecaj visinu, jer ovako sa visinom od 60cm niti je kutija za stalak niti je podnostojeca. Sad sam mnogo umoran, ako se ne snadjes napisacu ti sutra dimenzije.

Link to comment
Share on other sites

Nema nikakve veze dal ce kutija da bude duboka 20 ili 25 cm bitna je cvrstina konstrukcije i zapremina, ako uzmes unutrasnje dimenzije 23 sirina, 21,5 dubina i visina 80 imas 40l, plus kad sracunas zapreminu ojacanja koja moras postaviti unutra, skretnicu i korpe drajvera sa magnetima, onda slobodno povecaj za nekoliko litara i eto ti kutije. I kad dodas debljinu iverice na te dimenzije imaces predstavu o velicini.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...