Jump to content


Yamaha CD-N500


Recommended Posts

Neće biti pravi test, ali pošto ga već mesec dana koristim, mogu da prenesem utiske. Postoji prikaz u HiFilesu, ali možda će i ovo nekom koristiti.

 

yamaha-cd-n500-cdn500-od_32426.jpg

 

Koristim ga prvenstveno kao mrežni player. I kao CD player - nemam drugi, ali nemam puno CD-ova.

 

Mrežne funkcije su odliÄno uraÄ‘ene. Automatski se i jednostavno kaÄi na mrežu (kablom), pronalazi servere bez problema i zbunjivanja korisnika. PronaÅ¡ao je NAS i svaki raÄunar na kom je bio instaliran Windows Media Centar. Pretraživanje je moguće po razliÄitim kriterijumima.

 

Sve to je dostupno preko daljinca, Äak i preko prednjeg panela, ali je naravno lakÅ¡e i preglednije preko Android aplikacije na smartphone-u.

 

Ima i USB, pretpostavljam da može prepoznati i velike eksterne diskove koji imaju sopstveno napajanje. Sa 32GB flash-om se snalazi bez problema.

 

Ima i Net Radio - meni nije interesantan - u mnoÅ¡tvu stanica teÅ¡ko da mogu da pronaÄ‘em pravu, a i zvuk tih stanica inaÄe nije kvalitetan.

 

Zvuk... Okruženje je DIY Babelfish J2, Audio Analogue Puccini (kao preamp) i DIY Sonido zvuÄnici (od miloÅ¡te nazvani Gyurgyuevak :) )

 

Zvuk je sasvim pristojan, ne opterećuje i nema bitnih uoÄljivih nedostataka. Smestio bih ga bliže Sony CDP-555ES, nego CDP-339ES, koji su mi bili u sistemu. Kvalitet zvuka sa CD-a i mreže je uravnotežen, ali prednost dajem zvuku sa mreže.

 

To znaÄi da mu je DAC dobar, a transport neÅ¡to slabiji. ZnaÄajno je bolji od klot (neprskane :) ) Lampucere koju imam. Siguran sam da će uz kvalitetan DAC, zvuÄati joÅ¡ bolje.

 

Solidno je urađen. Moj primerak je silver. Sve u svemu - dobra i pouzdana mašina. Jedina mana mu je što ne prepoznaje ape fajlove. Postoji nada da će se to ispraviti, pošto se rade nove verzije software-a, koji se lako i automatski instalira. Preko mreže ili USB-a - po izboru korisnika.

Link to comment
Share on other sites

 

 Jedina mana mu je Å¡to ne prepoznaje ape fajlove. 

 

AIMP3 Audio Convertor brzo i lako prebacuje iz .ape u .flac ili u koji već hoćeÅ¡ format. Ako imaÅ¡ baÅ¡ mnogo takvih fajlova, zadaÅ¡ mu da se bavi time preko noći, i ujutro sve gotovo  :) .

 

InaÄe, hvala za prikaz. 

Link to comment
Share on other sites

Kakva je situacija sa FLAC fajlovima? Da li moze da ih vidi? DA li moze preko lokalne mreze (ili nekog NAS-a) da ih vidi (I reprodukuje) ili samo preko USB ulaza?

 

PuÅ¡ta FLAC, wav i gomilu ostalih formata, osim ape, bez problema. Preko USB-a i preko NAS-a (mreže). Imam Iomega NAS raid 5 sa 12TB (9 efektivnih) - dakle mnooogo fajlova, sve to on vidi i veoma brzo pristupa. Može Äak da pusti i muziku koja je na smartphone-u. PuÅ¡ta naravno i Hires audio (192/24), to sam smetnuo: tada je zvuk najbolji.

 

BaÅ¡ lep ureÄ‘aj. Kako se kotira u odnosu na Pioneer N-50 recimo? PoÅ¡to sam o Pioneer-u Äuo dosta reÄi hvale.

Ni jedan ni drugi nisu baš jeftini, ali tako je to u ovom sportu...

 

Nisam imao priliku da slušam Pioneer, tako da nemam odgovor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...