Jump to content


Tozin sistem


Toza

Recommended Posts

40 minuta ranije, zek said:

obesiti zvučnike na elastične konopčiće i neće se vibracije nigde prenositi....

Nedavno sam, nećeš verovati, razmatrao ovu varijantu, ali je otpala. Iz istog razloga iz kojeg klikeri ne valjaju. Naime, kad dekne bas bubanj, možda se zvučnik neće bukvalno zaljuljati, ali će neki mikro (a možda i makro) uzmak, delimično, relativizovati "drajv". Mislim da nije dobra ideja.

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, beatgoeson said:

Nedavno sam, nećeš verovati, razmatrao ovu varijantu, ali je otpala. Iz istog razloga iz kojeg klikeri ne valjaju. Naime, kad dekne bas bubanj, možda se zvučnik neće bukvalno zaljuljati, ali će neki mikro (a možda i makro) uzmak, delimično, relativizovati "drajv". Mislim da nije dobra ideja.

Trebalo bi ga u tom slucaju uspanovati sa donje strane za pod(ako nije brodski) kao sto je uspanovan Noletov reket,,od sile spanovanja kontrolises vibracije

Ni jedna vibracija ga ne pomera,postaje nepobediv

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, uzvarb said:

Da, pun svet skola gde se uci o uticaju prasine na percepciju zvuka i tvrdo valjanih imbus srafova polici.

Bas to, ne treba mistifikovati, oko neceg tako imbecilnog. Jer ako taj sraf radi to, sta onda rade krupnije stvari, ostatak materijala je verovatno strogo sertifikovan..

Sve ima uticaja, ali kazem ne treba praviti od muve slona. 

Jednog momenta je pomenuto da je tvoja polica tipska. Ne moze da se naruci custom dimenzije jer navodno ne zna se sta ce ispasti. E zarko me zanima kako se doslo do dimenzija koje su sad...racunicom. Pa sto se ne izracuna i sledeca dimenzija.. ili metodom nabadanja... Pa kolko li ih napravi dok nije nabo pravu? I kako zna da sledece nabadanje nece biti jos bolje, sa poliranim imbusima na primer etc. 

Sad ako nije razumljivo nikad ni nece biti.

I ti čačkomečkaroški nastupaš, ali da ti odgovorim zasad lepo. 

Računanjem sam pomisljao da se bavim dok nisam zaključio da brže ide peške. Računanjem se, ustvari, ne dobije rešenje, već polazna tačka, za šta mi računanje više ne treba. Da su mi na raspolaganju laboratorija i osoblje nekog, recimo, nemačkog tehnničkog instituta i nekoliko stotina hiljada evra za razvoj, razmišljao bih donekle drugačije, a tada bi i polica koštala dvadeset puta više.

Do rezultata sam došao metodom ciljanog nabadanja. Nisam ih napravio dovoljno (za bacanje) da bih bio siguran u raspone optimalnih vrednosti. Zato se držim proverenih. Čini mi se da je to pošteno. Misliš da čitava gama polica nekog poznatog proizvođača, urađena po istoj matrici, jednako zvuči? Malo teže. Kao i kod zvučnika, jedan do dva modela su prirodni predstavnici, ostalo zakrpe.

Audio polica nije zgrada ili most koji mora da zadovolji neke oštre statičke i dinamičke kriterijume. Polica mora da zadovolji akustičke kriterijume. Jednostavno je, zamena imbusa se čuje dovoljno da diskvalifikuje pogrešan izbor. U složenim sistemima, a polica jeste složen sistem, minimalna promena jednog parametra može da izbaci značajno izmenjen rezultat. U akustičkom smislu bitni su mnogo suptilniji aspekti ponašanja konstrukcije nego što je nosivost ili ono što neki proveravaju kuckanjem.

Naravno da postoji sledeće bolje nabadanje. U tome je smisao igre, praviti sve bolje i bolje.

Link to comment
Share on other sites

Hmm..

In some recent issues of the audio magazine, ‘Hi Fi News’ [ref 1], Keith Howard used an accelerometer to measure the levels of vibration in various objects. When he tried measuring the vibrations produced in a loudspeaker stand by playing the speaker he found a result that surprised him. With the speaker unit sitting on cones the level of vibration of the stand was over one hundred times greater than if the cones were replaced with small rubbery feet. This indicates that cones are of doubtful use if the intention is to stop vibrations passing from the speaker to the stand, or to any other solid objects against which the speaker may sit. 

In fact, this result is also consistent with the predictions you can get by looking into the theory of vibrations in solid structures and objects. [ref 2] (Although such predictions sometimes need to be treated with care as the results depend upon the assumptions made when doing an analysis!) The theory and actual measurements seem to agree that hard cones and spikes are not necessarily a sensible choice if vibration isolation is what you require. An air gap or soft rubbery feet would probably be much better. 

So do cones and spikes do anything useful, and are they worthwhile? 
...

http://www.audiomisc.co.uk/cones/speak.html

Link to comment
Share on other sites

Dobro je da si preneo ovo Damiću. Ipak je najbitnije koja iskustva daju ljudi iz većeg sveta nego mala grupa izolovanih. Ima razloga zašto smo mi ovde gde jesmo

Dosta njih su me ubeđivali da su upravo metalni šiljak i uopšte metalna kontrukcija stalaka i polica pravi izbor. Moje sećanje kad sam učio Teoriju oscilacija na mašinstvu me uvek navodilo na drugo. Iz tih razloga je sva podloga kod mene od gume ili filc.

E sad, kao što to biva u ovom sportu uvek će naći neki sa oštrim sluhom pa će prepoznavati koja guma valja.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, TurboMaximus said:

I ti čačkomečkaroški nastupaš, ali da ti odgovorim zasad lepo. 

 

Mozda ti je tako delovalo, ali ne cackam mecku s' prstem u oko bez da imam dobar biber sprej...:D

Pitanje je bilo ozbiljno, ali u dometu one prasine i srafa. Smatram da je sraf naspram ploce na kojoj stoji sprava u polici smesan svojim uticajem. Ne znam od kog materijala je ta ploca ( medijapan, univer, metal) Ali ako je sraf unistio sav trud, sta se desi kad ta ploca nije kao ona na prethodnoj polici. I tu proizvodjac moze da stavi "drugi" materijal. Sad ne mogu da napisem sta iz razloga ne poznavanja materijala.

Iz slike police mogu zakljuciti mnogo. Dobar majstor, nema sta da se zameri. Ali iz nekih drugih pisanja ne. E upravo to drugo je i mene, a i neke druge navelo na to sto lici na cackanje mecke. Nije tako bas uvek. Sa mnogo stvari koje ste napisali na forumu se ne slazem, oko nekih se i slazem, naravno, ali ne cackam mecku.  Odgovor koji ste mi dali je ono sto sam ocekivao i ranije da cu procitati, ne ovde nego u vecini konverzacija. To se uglavnom zavrsavalo sa prtom u oku. 

Tozina tema nije mesto, vec smo je poprilicno zastranili. Ja bih opet nesto pitao, a ne zelim da ispadne da cackam...

 

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, TurboMaximus said:

Do rezultata sam došao metodom ciljanog nabadanja. Nisam ih napravio dovoljno (za bacanje) da bih bio siguran u raspone optimalnih vrednosti.

 

5 sati ranije, TurboMaximus said:

Jednostavno je, zamena imbusa se čuje dovoljno da diskvalifikuje pogrešan izbor. U složenim sistemima, a polica jeste složen sistem, minimalna promena jednog parametra može da izbaci značajno izmenjen rezultat.

dakle do zaključka u vezi superiornosti vijka A u odnosu na B, nisi došeo direktnim poređenjem već po sećanju.. sećanje, odnosno impresija o zvuku ne može biti pouzdana osnova za iznošenje tako oštre konstatacije, jedino direktno AB poređenje urađeno pod istim uslovima (sve što stoji na polici uključujući i policu x 2), može biti relevantno, a i to ne ukoliko testiranje vršiš samo ti - svojevremeno sam upleo par interkonekta, meni su svirali sjajno, međutim nepristrasni publikum koji nije imao finansijskih interesa je rekao suprotno.. ispostavilo se da su u pravu..

druga je (zapravo osnovna) stvar valorizacije dobitaka, odnosno pitanje koliko u nekim jedinicama mere polica (tvoja u odnosu na korektnu drugu, i uopšte), podiže kvalitet zvuka, sa naglaskom na konkretan vijak? izostanak konkretne kvantifikacije, uz korištenje tvojih opisa, sve to uz patos i ton dostojan Highlandera (i Zagor Te-Nej bi bio upotrebljiv) i preosetljivost na kritiku, smešta celu tvoju priču u maglu onostranog.. kada se tome doda finansijski interes (koji smatram normalnim, i nespornim), koji imaš, tada tvoja priča o polici liči na Ciganinovu o konju

očekivano je zato, da te "čačkaju" - prosto nisi dao ni jedan relevantan podatak osim svoje subjektivne impresije, a ona je, i u tvom slučaju, podložna preispitivanju.. umesto odgovora na moje pitanje o kvantifikaciji upotrebe košer vijka, ponudio si mi priču o kulturi, provinciji, našim naravima itd, slavodobitno zaključujući šta bi za mene bilo bolje, i time učinio nedostatak argumenata još vidljivijim.

 

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, beatgoeson said:

Koliko se ja razumem u statiku, šiljak sa podloškom ima isti efekat kao stubić (nožica) istog preseka kao što je podloška. Drugim rečima, šiljak tu ispada kao neka vrsta beskorisnog ukrasa, a Tozin kliker je mnogo efikasnije rešenje. Znači, šiljak bez ikakve podloške koji ide u patos, a još korisniji bi bio šiljak okrenut ka gore, da upire u zvučnik blizu ugla, gde su amplitude vibracija bliske nuli. Naravno, opet bez podloške. :rolleyes: 

Točno ! Šiljak sa podloškom je nožica , jer prenosi "energiju stvoreno vibracijama" na podlošku koja je onda svojom površinom u odnosu na podlogu nogica ! ? . "kugllager " je u načelu dvostruki šiljak ? samo sa nešto većom dodirnom površinom od samog šiljka , prema gore i prama dole ? . Znaći : on istovremeno odvodi energiju u podlogu i ne dozvoljava joj da se vrati u zvučnik . ( nešto kao dioda u elektronici ) . A što se tiče usviravanja , pa to je logično ! u toj varijaciji treba se sve slegnuti , odnosno sjest na svoje mjesto ? . ( ko kokoš kad ima piliće , pa treba neko vreme da ih "poštela" da bi sve bilo ok ? ):) Nadam se da nisam bio prepametan i da je srednjoškolsko poznavanje fizike dovoljno da ovo kaj sam napisao ima smisao . Eto nek se nitko ne ljuti :)

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, beatgoeson said:

Ako je materijal od kojeg je napravljen onaj žuti komadić obeležen peticom takav da uspeva da apsorbuje vibracije koje donosi šiljak, onda ovo ima smisla. Inače je irelevantno koliko je šiljak oštar, ili da li ga uopšte ima.

Malo bi mi bilo čudno da je to žuto parče baš toliko čudotvorno. B) Šta kažu u uputstvu - čemu to služi?

On je tu da radi ništa , to mu je i smisao ? 

Link to comment
Share on other sites

@damic, @vdzele, sve je lako provjerljivo kod mene.

Ako mi ne vjerujete na riječ, nije nikakav problem da se sve očas posla provjeri i testira. 

Slažem se da je sve relativno. 

Dok su uređaji bili postavljeni na ikea stolić, bolje su se pokazale gumirane podloške. 

Od te skalamerije, zvuk je komad bolji na turbovoj polici i to bez ikakvih podloški. Sa gumiranim podloškama je još bolji, a sa kuglicama najbolji.

Slično je i sa zvučnicima. Na gumiranim nogicama i sa gumiranim podloškama ispod gumiranih nogica nije isti u korist podloški. 

Sa kuglicama ispod nogica zvuk je još bolji.

Vrlo lako provjerljivo i nisu potrebne zlatne uši. Sve se čuje.

Jedini zaključak bih donio da zvuk direktno zavisi od sprege uređaj polica i da podloške od različitih materijala drukče reaguju na različitim materijalima polica.

U nekoj drugoj temi, mislim o policama, pisao sam šturo i o mojim iskistvima sa mermernom pločom ispod uređaja i još nekim materijalima i nisam tada bio zadovoljan, a na osnovu skromnog iskustva i ne udubljivanja u materiju sam donio pogrešne zaključke koji su me koštali par godina odbijanja da probam nešto drugo.

Link to comment
Share on other sites

13 minuta ranije, Toza said:

@damic, @vdzele, sve je lako provjerljivo kod mene.

Ako mi ne vjerujete na riječ, nije nikakav problem da se sve očas posla provjeri i testira. 

Slažem se da je sve relativno. 

Dok su uređaji bili postavljeni na ikea stolić, bolje su se pokazale gumirane podloške. 

Od te skalamerije, zvuk je komad bolji na turbovoj polici i to bez ikakvih podloški. Sa gumiranim podloškama je još bolji, a sa kuglicama najbolji.

Slično je i sa zvučnicima. Na gumiranim nogicama i sa gumiranim podloškama ispod gumiranih nogica nije isti u korist podloški. 

Sa kuglicama ispod nogica zvuk je još bolji.

Vrlo lako provjerljivo i nisu potrebne zlatne uši. Sve se čuje.

Jedini zaključak bih donio da zvuk direktno zavisi od sprege uređaj polica i da podloške od različitih materijala drukče reaguju na različitim materijalima polica.

U nekoj drugoj temi, mislim o policama, pisao sam šturo i o mojim iskistvima sa mermernom pločom ispod uređaja i još nekim materijalima i nisam tada bio zadovoljan, a na osnovu skromnog iskustva i ne udubljivanja u materiju sam donio pogrešne zaključke koji su me koštali par godina odbijanja da probam nešto drugo.

Na taj način si u neku ruku odvojio Uređaje od police ? (u bilo kojoj varijaciji ) :)

Link to comment
Share on other sites

47 minuta ranije, uzvarb said:

Da li je neko probao da koristi amortizer koji se koristi kao nosac motora u motornim testerama i trimerima na primer. Jedna strana u stalak, zvucnik...na drugu stranu spajk?!

nosaci.jpg

Ovo nema smisla za audio , al ima smisla za bilo koji oblik elektromotora ! . Ovo je predviđeno za tzv makro vibracije elektro motora koji pogone neakve uređale koji bi trebali u funkciji bit čim tiši tipa ko na kave aparatime i inim uređajima . Ovo ne važi za rashladne  uređaje , oni iisto imaju probleme sa TZV  amotrizerima ima problem ,jler ne zna ko što radi ? , a ko sam ja u stvari da pametujem ? :(  :)

 

Link to comment
Share on other sites

Ta guma je jako tvrda. Ovo inace koristim na nosacima motora na modelima. A motori su naravno sa unutrasnjim sagorevanjem, i vibracije koje prave izuzetno jake. Ovo mi je palo na pamet kao kombinacija gumene podloge i spajkova. Samo nikako da se organizujem da probam. Nemam 8 komada slobodnih. A sad nemam ni zvucnike pa samo glasno razmisljam.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, Woland said:

...(i Zagor Te-Nej bi bio upotrebljiv)...

Ovo nije tacno

Ispravno je "ten - ej (A)" - cesto je ilustrovano u stripu u oblaku 10*A "AAAAAAAAAA", pa otuda Ten-ej :)

Nisam izguglao pravi prikaz ali evo radi ilustracije:

3c90bc7c1eb594b0ea3e2014a8531740.jpg.01963448480c7f11cee6cbb00f7ee276.jpg

images(3).jpg.33fdd2705fffbee32cc9cbe88503b37f.jpg

Link to comment
Share on other sites

@black coffe poenta je izgubljenom vremenu od par godina zbog pogrešno izvedenih zaključaka, na osnovu nekakvih proba i ovakvih komentara koje sam tada čitao na forumu. 

Umjesto da sam poslušao iskusne kolege koji su to već iskusili, pošao sam za većinom glasnih rukovodeći se nekom logikom mase i tada mojom ličnom logikom, a ponajviše materijalnim momentom jer mi je bilo nezamislivo dati za šuko utikač, kabl, policu ili bilo šta drugo, sumu veću od cijene koštanja mog pojačala koje je tada plaćeno čitavih 70€.

 

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, damic said:

Hmm..

In some recent issues of the audio magazine, ‘Hi Fi News’ [ref 1], Keith Howard used an accelerometer to measure the levels of vibration in various objects. When he tried measuring the vibrations produced in a loudspeaker stand by playing the speaker he found a result that surprised him. With the speaker unit sitting on cones the level of vibration of the stand was over one hundred times greater than if the cones were replaced with small rubbery feet. This indicates that cones are of doubtful use if the intention is to stop vibrations passing from the speaker to the stand, or to any other solid objects against which the speaker may sit. 

In fact, this result is also consistent with the predictions you can get by looking into the theory of vibrations in solid structures and objects. [ref 2] (Although such predictions sometimes need to be treated with care as the results depend upon the assumptions made when doing an analysis!) The theory and actual measurements seem to agree that hard cones and spikes are not necessarily a sensible choice if vibration isolation is what you require. An air gap or soft rubbery feet would probably be much better. 

So do cones and spikes do anything useful, and are they worthwhile? 
...

http://www.audiomisc.co.uk/cones/speak.html

Takva merenja imaju smisla samo u paraleli sa slušnim testom.

4 sati ranije, uzvarb said:

Mozda ti je tako delovalo, ali ne cackam mecku s' prstem u oko bez da imam dobar biber sprej...:D

Pitanje je bilo ozbiljno, ali u dometu one prasine i srafa. Smatram da je sraf naspram ploce na kojoj stoji sprava u polici smesan svojim uticajem. Ne znam od kog materijala je ta ploca ( medijapan, univer, metal) Ali ako je sraf unistio sav trud, sta se desi kad ta ploca nije kao ona na prethodnoj polici. I tu proizvodjac moze da stavi "drugi" materijal. Sad ne mogu da napisem sta iz razloga ne poznavanja materijala.

Iz slike police mogu zakljuciti mnogo. Dobar majstor, nema sta da se zameri. Ali iz nekih drugih pisanja ne. E upravo to drugo je i mene, a i neke druge navelo na to sto lici na cackanje mecke. Nije tako bas uvek. Sa mnogo stvari koje ste napisali na forumu se ne slazem, oko nekih se i slazem, naravno, ali ne cackam mecku.  Odgovor koji ste mi dali je ono sto sam ocekivao i ranije da cu procitati, ne ovde nego u vecini konverzacija. To se uglavnom zavrsavalo sa prtom u oku. 

Tozina tema nije mesto, vec smo je poprilicno zastranili. Ja bih opet nesto pitao, a ne zelim da ispadne da cackam...

 

Ploča svakako utiče više, ali je uticaj šrafa ružan i zato savršeno čujan. Varijacije u kvalitetu materijala su uobičajene, zbog čega sam, pisao sam, i izbrao MDF, kao materijal s kojim imam najmanje problema.

Policu radi više majstora, a prethodno je trebalo neko da je osmisli, slušno testira, potroši (i dalje troši) vreme i novac na greške itd.

Ne znam na koja druga pisanja misliš, jer o svojim policama sam pisao samo nekoliko puta, odgovarajući na pitanja, ne upuštajući se u bilo kakve kvalifikacije. O policama generalno pišem dosta. Nadam se da to ne brkamo.

Moguće je da se mnogi ne slažu sa mnom, ali neki imaju potrebu i da plasiraju zlobu samo zato što nisu razumeli napisano.

Ponoviću i ovo, moje interesovanje za police nije izniklo iz teorije vibracija ili ideje o biznisu nego iz radoznalosti i iskustvenih zapažanja.

4 sati ranije, Woland said:

 

dakle do zaključka u vezi superiornosti vijka A u odnosu na B, nisi došeo direktnim poređenjem već po sećanju.. sećanje, odnosno impresija o zvuku ne može biti pouzdana osnova za iznošenje tako oštre konstatacije, jedino direktno AB poređenje urađeno pod istim uslovima (sve što stoji na polici uključujući i policu x 2), može biti relevantno, a i to ne ukoliko testiranje vršiš samo ti - svojevremeno sam upleo par interkonekta, meni su svirali sjajno, međutim nepristrasni publikum koji nije imao finansijskih interesa je rekao suprotno.. ispostavilo se da su u pravu..

druga je (zapravo osnovna) stvar valorizacije dobitaka, odnosno pitanje koliko u nekim jedinicama mere polica (tvoja u odnosu na korektnu drugu, i uopšte), podiže kvalitet zvuka, sa naglaskom na konkretan vijak? izostanak konkretne kvantifikacije, uz korištenje tvojih opisa, sve to uz patos i ton dostojan Highlandera (i Zagor Te-Nej bi bio upotrebljiv) i preosetljivost na kritiku, smešta celu tvoju priču u maglu onostranog.. kada se tome doda finansijski interes (koji smatram normalnim, i nespornim), koji imaš, tada tvoja priča o polici liči na Ciganinovu o konju

očekivano je zato, da te "čačkaju" - prosto nisi dao ni jedan relevantan podatak osim svoje subjektivne impresije, a ona je, i u tvom slučaju, podložna preispitivanju.. umesto odgovora na moje pitanje o kvantifikaciji upotrebe košer vijka, ponudio si mi priču o kulturi, provinciji, našim naravima itd, slavodobitno zaključujući šta bi za mene bilo bolje, i time učinio nedostatak argumenata još vidljivijim.

 

Za razliku od verovatne većine, AB test ne cenim preterano. Ima svoj smisao u instant akcijama, što mi nije stil. Opušteno, ali fokusirano slušanje daje sveobuhvatne i vrlo pouzdane rezultate.

Sopstveni dizajn ću valjda prvo sam da procenim. Moja procena je svakako podložna preispitivanju, ali je, na temu svojih polica, nikad nisam ni izneo. Više puta sam pominjao, kao primer za ovo i ono, police jednog vrhunskog proizvođača, svoje ne. Kao da vam je to promaklo.

Ne znam kako bih kvantifikovao ulogu police i kakva bi uopšte korist bila od toga, sem možda radosti ljubitelja brojeva. Koliko i da li moje police podižu kvalitet reprodukcije napisaće oni koji ih koriste, ako im je volja (ovde imamo primer). Ja mogu samo da ponovim svoj generalni stav, da bez kvalitetne kontrole mehaničkih uticaja zvuk ozbiljno trpi. Ozbiljno treba shvatiti ozbiljno.

Nisam osetljiv ni na polemiku ni na kritiku. Najmanje sam osetljiv na podsmeh i vređanje, ali to, nažalost, podrazumeva adekvatne kontramere.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, damic said:

This indicates that cones are of doubtful use if the intention is to stop vibrations passing from the speaker to the stand, or to any other solid objects against which the speaker may sit.

Moja "analiza" šiljaka je bila u kontekstu tekuće diskusije, inače, već sam i ovde i u drugoj temi napisao svoje viđenje najboljeg rešenja - masivan stalak (može i zidan), sa šiljcima okrenutim prema gore, uprtim u uglove kutije. Tu se nalaze čvorovi vibracija kutije, najmanje amplitude, pa će šiljak preuzeti najmanje potresa. Sam šiljak nema (gotovo) nikakvu sposobnost amortizacije. Ako se pod šiljak postavi filc ili guma, po meni, to bi bilo pravo rešenje.

Link to comment
Share on other sites

25 minuta ranije, beatgoeson said:

Moja "analiza" šiljaka je bila u kontekstu tekuće diskusije, inače, već sam i ovde i u drugoj temi napisao svoje viđenje najboljeg rešenja - masivan stalak (može i zidan), sa šiljcima okrenutim prema gore, uprtim u uglove kutije. Tu se nalaze čvorovi vibracija kutije, najmanje amplitude, pa će šiljak preuzeti najmanje potresa. Sam šiljak nema (gotovo) nikakvu sposobnost amortizacije. Ako se pod šiljak postavi filc ili guma, po meni, to bi bilo pravo rešenje.

Podloske o kojima smo pricali upravo imaju filc. I sto je najvaznije, donose ocigledan zvucni boljitak. Nije potrebno pisati eseje o tome, dovoljno je cuti par poznatih numera.

Kada bi bilo vise prakse (probe ovakvih spajkova/podloski), manje bi bilo suvog teoretisanja. 

 IMG_9689.GIF.6cba8696f6aa0c787e40028b99dda6e0.GIF

Link to comment
Share on other sites

ja sam kuglice koje sam dobio od Toze stavio ispod DAC-a ali tako sto sam na nozice prvo zalepio Verbatim gumene podloske koje imaju tri ili cetiri izbocine a u centar sam stavio kuglicu ....rezultati momentalno cujni .

sad kad pogledam ovu podlosku vidim da je to skoro isto samo sto je elasticna tacka oslonca kod mene na gornjem kontaktu a ovde je na donjem ...

Link to comment
Share on other sites

Da se vratimo zvuku sistema...

Svakako se sa sistemom desilo nešto nalik na usviravanje žica, ali je trajalo mnogo kraće i bez amplituda uobičajenih za usviravanje žica.

Zvuk je popunio onaj vazdušasti, gasoviti dio instrumenata, tako da su instrumenti i glasovi opet dobili tijelo kao i ranije, a sve to nekako prepakovano u još veću rezoluciju, transparentnost i dinamiku. 

Scena je zadržala tu voluminoznost, zapreminu koja se na pojedinim snimcima fizički osjeća kao recimo neka opna. Ta opna je prisutna na momente i oko zvuka instrumenata. To i dalje ne mogu da opišem na pravi način.

Ono što je zapravo najzanimljivije i zapravo pravi pomak je scena koja se sad osjeća kao nekako konačna i prava sa svojim dimenzijama koje su nekako zacrtane od ranije. Ni to ne znam da objasnim na pravi način, ali neka za sad ostane tako.

Sledeća vrlo čujna promjena je vezana za samu teksturu tona i mikrodinamiku. U samom početku se to naziralo, ali je sa usviravanjem, tj. popunjavanjem kontura instrumenta nekako nastajao život tonova. 

Znači, sve je dobilo veličinu, prostor, homogenost  i prirodnost, životnost tonova i same muzike iako mane vrcaju na sve strane, ali ni malo ne smetaju, ne iritiraju niti utiču na uvlačenje slušaoca u muzičko dešavanje.

To mi je i najzanimljivije u svemu. Mane zvuka sistema tipa nehomogenosti u boji zvuka po vertikali itd.. su precizno naglašene ali potpuno ne opterećujuće i ne ugrožavaju ič prepuštanje muzici.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...