Jump to content

Photo

subwoofer uz bowers cm1

• Please log in to reply
8 odgovora u ovoj temi

#1 vivan

vivan

Junior member

• Novi članovi
  • 3 Poruka:

Poruka napisana 10 август 2012 - 15:04

Poštovani,
molim za savjet vezano za subwoofer . Zanima me što mislite koji bi pasao uz moju konfiguraciju.
Imam bowers cm1 zvučnike, rotel 1062 pojačalo.
Do 400 eura.
Hvala puno unaprijed!

Install flash.

#2 kravoljub

kravoljub

Junior member

• Članovi
  • 40 Poruka:

Poruka napisana 11 август 2012 - 00:38

Koje je veličine prostorija ?

#3 vivan

vivan

Junior member

• Novi članovi
  • 3 Poruka:

Poruka napisana 11 август 2012 - 11:15

20 m2 je dio u kojem slušam, al je povezan s ostatkom dnevnog boravka, tako da je sve zajedno 35 m2. Al nije bitno kako zvuči u tom ostatku (kuhinja dnevni) nego samo mi je bitno kako zvuči u tom dijelu sobe u kojem slušam (oko 20 m2). Prostorija je dosta akustična.

#4 kravoljub

kravoljub

Junior member

• Članovi
  • 40 Poruka:

Poruka napisana 11 август 2012 - 12:09

CM 1 sam slušao u više navrata i u različitim sistemima kao i veličinama prostorija.Niti u jednom trenutku nisam uočio nedostatak basa.Isto tako sam imao prilike poslušati i vrhunske subove i iskreno nikad mi se nije svidilo ono što čujem ili bolje reći osjetim.U pravilu samo naprave zbrku u prezentaciji.Sub ima smisla u kučnom kinu gdje dolaze do izražaja kod povremenih udara basa.Na tvom mjestu radije bih se poigrao sa smještajem zvučnika u prostoru a recimo novac koji si mislio uložiti u sub prenamjeniti u kvalitetnije pojačalo.CM 1 je dosta neefikasna kutija i voli snažnija pojačala,tada prodiše punim plučima samim tim se i bas profilira.Za kombinaciju integrirac sateliti woofer je potrebno imati ogromno iskustvo i predznanje da bi to prosviralo kako treba inače češ proći kao i većina koju znam a to je da im wooferi stoje ugašeni i rijetko kad ih pale jer su ih vremenom počeli iritirati.

#5 vivan

vivan

Junior member

• Novi članovi
  • 3 Poruka:

Poruka napisana 11 август 2012 - 13:43

CM 1 sam slušao u više navrata i u različitim sistemima kao i veličinama prostorija.Niti u jednom trenutku nisam uočio nedostatak basa.Isto tako sam imao prilike poslušati i vrhunske subove i iskreno nikad mi se nije svidilo ono što čujem ili bolje reći osjetim.U pravilu samo naprave zbrku u prezentaciji.Sub ima smisla u kučnom kinu gdje dolaze do izražaja kod povremenih udara basa.Na tvom mjestu radije bih se poigrao sa smještajem zvučnika u prostoru a recimo novac koji si mislio uložiti u sub prenamjeniti u kvalitetnije pojačalo.CM 1 je dosta neefikasna kutija i voli snažnija pojačala,tada prodiše punim plučima samim tim se i bas profilira.Za kombinaciju integrirac sateliti woofer je potrebno imati ogromno iskustvo i predznanje da bi to prosviralo kako treba inače češ proći kao i većina koju znam a to je da im wooferi stoje ugašeni i rijetko kad ih pale jer su ih vremenom počeli iritirati.

A neznam, probao sam ih postaviti na sva moguča mjesta, i definitivno fali dubine, punoče i basa. Ako ih stavim daleko od sebe i blizu zida ima basa ali samo bruji, nema definiciju niti dubinu, te se gubi finoča i detalji srednjih/ visokih frekvencija. Tj. počne zvučati kao obični ne-hifi zvučnik. Tako da ih držim daleko od zidova, bliže meni. I tu zvuče super visoki tonovi, te srednji, recimo kad slušam cello zvuči jako autentično, al opet se čuje da fali donje srednjetonske/bas frekvencije. Basova praktično nema. Kad se sluša rock pogotovo udarac bas bubnja nije ni blizu realan, nema puninu te basa. Tako da sam došao do ideje da bi možda subwoofwer pomogao. Ne želim naravno previše basa, želim samo da se jasno čuju frekvencije koje ove male kutije nemogu reproducirati. Ako tko ima kakav savjet bio bih mu iznimno zahvalan.

#6 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2823 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 11 август 2012 - 13:58

A neznam, probao sam ih postaviti na sva moguča mjesta, i definitivno fali dubine, punoče i basa. Ako ih stavim daleko od sebe i blizu zida ima basa ali samo bruji, nema definiciju niti dubinu, te se gubi finoča i detalji srednjih/ visokih frekvencija. Tj. počne zvučati kao obični ne-hifi zvučnik. Tako da ih držim daleko od zidova, bliže meni. I tu zvuče super visoki tonovi, te srednji, recimo kad slušam cello zvuči jako autentično, al opet se čuje da fali donje srednjetonske/bas frekvencije. Basova praktično nema. Kad se sluša rock pogotovo udarac bas bubnja nije ni blizu realan, nema puninu te basa. Tako da sam došao do ideje da bi možda subwoofwer pomogao. Ne želim naravno previše basa, želim samo da se jasno čuju frekvencije koje ove male kutije nemogu reproducirati. Ako tko ima kakav savjet bio bih mu iznimno zahvalan.

Tebi jednostavno treba bolji zvučnik. A to podrazumeva i veće novce. Šta da se radi....

CM1 je mali zvučnik, koji solidno pokriva opseg 55-20.000 Hz, ali na manjim glasnoćama. Efikasnost mu je 84 dB. S obzirom da ga slušaš u 20 m2, gde ima još i drugi deo prostorije (sve 35 m2), bass se jednostavno izgubi u tom prostoru (deluje kao "akustički ponor" za niske frekvenije). Ako se odvrne malo više na ampu, onda mala membrana ide u predugačke hodove, što za posledicu ima i loš bass, ali i veća izobličenja na srednjetonskom području. Treba ti kvalitetan trosistemac, koji može da pokrije ceo opseg, u toj solidno velikoj prostoriji, i to na većem SPL-u a bez značajnijih izobličenja.
Sa subwooferom bi mogao da dođeš u situaciju da potrošiš novce, a da ne uspeš dobro da ga ukomponuješ sa ostatkom sistema. Ako ipak ideš u tom pravcu, obavezno probaj pre kupovine.
Večeras - predstava "Šekspir".
cijena ulaznice - 50 centi
cijena za gluhe - 30 centi
cijena za slijepe - 20 centi
za gluhe i slijepe - 50 centi

#7 trouble

trouble

Member

• Članovi
  • Pip
  • 285 Poruka:
  • LocationBos.Brod (BIH)

Poruka napisana 11 август 2012 - 16:34

nemoj woofer,neces ga nikada uštimat i samo ces se iznervirati.
woofer mi djeluje kao rjesenje samo za sviranje ispod 40 hz,tj baš najnize frekvencije,što povlači velike sobe i skupe woofere.
Pro-Ject Debut III,Logitech Squeezebox,CA DacMagic,Mogami,Arcam FMJ A28,Heybrook heywire,Bowers Wilkins CM7

#8 vekano1d

vekano1d

Member

• Članovi
  • Pip
  • 227 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 16 август 2012 - 00:07

Pitanje je da li zelis da dopunis najnize frekvencije ili pojacas bass. CM1 ima mozda i previse bass-a u opsegu koji moze da odsvira. Dobrim delom je zamracen i srednji opseg zbog preobilnog bass-a. Nemoj vufer sa njima, neces vise imati srednji i visoki opseg... sve ce biti u bass-u. Imao sam te kutije oko godinu dana i probao na njima 10-tak pojacala. Sa novim rotelima dobro sviraju i sa njima nisu tako mracne, tj. sve je tako kako treba. Probaj drugacije pozicioniranje. Te kutije su prilicno osetljive na razdaljinu od zadnjeg zida. Sto ih vise primaknes zidu imaces vise bass-a, ali nekvalitetnog... Ja sam cak morao da koristim sundjere u refleksima.

#9 trouble

trouble

Member

• Članovi
  • Pip
  • 285 Poruka:
  • LocationBos.Brod (BIH)

Poruka napisana 16 август 2012 - 08:03

u mojim CM7 zatvoreni refleksi su obavezni baš zbog pokrivanja srednjeg opsega.
Pro-Ject Debut III,Logitech Squeezebox,CA DacMagic,Mogami,Arcam FMJ A28,Heybrook heywire,Bowers Wilkins CM7

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls