Jump to content

Photo

Savet oko zvucnickih i interkonekcijskih kablova za moj sistem

• Please log in to reply
51 odgovora u ovoj temi

#1 djkodar

djkodar

Junior member

• Novi članovi
  • 7 Poruka:

Poruka napisana 07 јул 2012 - 08:35

Trenutno imam pojacalo NAD C325 BEE i Wharfedale Pacific Evolution EVO 2-10 zvucnikek, a od kablova: zvucnicki (Oehlbach 2x2.5m-4mm2 (videti na slici)) i imam interkonekcijski (K 2xRCA M - 2xRCA M OFC (videti na slici)). Nisam nesto specijalno ulagao u ovaj veoma vazan segment sistema. Hvala unapred na odgovorima.

oehlbach_ls spezial.png

a30fc-v.jpg

Install flash.

#2 HiFi User

HiFi User

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1368 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 07 јул 2012 - 09:08

Hehe, kakav promašaj.

Što se kablova tiče, što ono kažu, nahrani svinje i ne diraj ništa. :thumbsup2

#3 GUITARMAN

GUITARMAN

Junior member

• Članovi
  • 69 Poruka:

Poruka napisana 08 јул 2012 - 05:17

Posto sam imao NAD C325 BEE i igrao se sa kablovima , moje iskustvo je sledece: odlicno radi sa Kimber 4TC zvucnickim kablovima, a u skladu sa tim moze da dodje u obzir i Kiber intergonekr recimo Kimber Timbre ili nesto skuplji Kimber KCAG.
Po meni je ovo optimum u odnosu ukozen novac - kvalitet.

#4 filib

filib

Junior member

• Članovi
  • 61 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 28 јул 2012 - 13:42

Iskreno, umesto da bacaš novac na kablove, kupi sebi neku ploču ako koristiš gramofon kao izvor, CD ako slušaš sa diskova, ili uloži u DAC. Kablovi su po pravilu, osim u specifičnim slučajevima promašena investicija. Nisi rekao šta koristiš kao izvor, btw?

#5 petarjovic

petarjovic

Junior member

• Članovi
  • 95 Poruka:

Poruka napisana 29 јул 2012 - 14:54

tako je, koji CD player koristiš?!
Kablovi nisku nikako promašena investicija, kabl je ravnopravna komponenta.
Uvek kad se planira nešto kupiti ili menjati, pitanje je koliko se para sprema za tu akciju, tako i ti razmisli koliko para planiraš da uložiš u kablove.
Ovaj tvoj zvučnički i djene djene, mada Oelbach ima mnogo boljih modela LS,reference itd,interkonekt ti je usko grlo.Takodje koji su ti strujni na playeru i pojačalu-veoma bitna komponenta!
Kimber je dobar kod nas zbog odnosa cena-kvalitet, zvučnički 4TC odličan, interkonekt za tebe Timbre ili PBJ, nemoj srebrne da uzimaš.
Pogledaj na KP, ima svašta ako naletiš na neki strujni, Supra,Furutech ili tako nešto da za malo para dobiješ dosta
"san svakog audiofila a noćna mora njegove žene"

#6 filib

filib

Junior member

• Članovi
  • 61 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 29 јул 2012 - 15:26

Kabl nije ravnopravna komponenta, i svaki iole kvalitetniji kabl će raditi posao, kada govorimo o dužinama koje se koriste u hi-fi upotrebi i za standarne hi-fi komponente. Ako hoćeš ekvilajzer, ubaci ekvilajzer u sistem. Na kraju krajeva, ako hoćeš zaista pristojne interconnect kablove, baci pogled u drugim temama, ljudi su pravili interconnect kablove od mogami kabla i neutrik konektora, a to je manje više standard za studijsku upotrebu.

O strujnim kablovima neću ni da pričam, veće su šanse da ti vidovita zorka omađija tog NAD-a pa da prosvira kao NAIM, nego da ti metar strujnog kabla zamotanog u baštensko crevo sa providnom utičnicom i bakarnim konektorima na kojima su se parile sijamske mačke napravi razliku u sistemu.

Budi skeptičan, i slušaj dobro, novčanik će ti zahvaliti, a možda i naletiš na neki dobar uređaj koji zaista pravi razliku. Kablovi to sigurno neće uraditi.

#7 HiFi User

HiFi User

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1368 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 29 јул 2012 - 18:06

Mislim da bi zaista trebalo prebaciti ovu temu u Hi-Fi sobu. :thumbsup2

#8 petarjovic

petarjovic

Junior member

• Članovi
  • 95 Poruka:

Poruka napisana 30 јул 2012 - 11:08

Kabl nije ravnopravna komponenta, i svaki iole kvalitetniji kabl će raditi posao, kada govorimo o dužinama koje se koriste u hi-fi upotrebi i za standarne hi-fi komponente. Ako hoćeš ekvilajzer, ubaci ekvilajzer u sistem. Na kraju krajeva, ako hoćeš zaista pristojne interconnect kablove, baci pogled u drugim temama, ljudi su pravili interconnect kablove od mogami kabla i neutrik konektora, a to je manje više standard za studijsku upotrebu.

O strujnim kablovima neću ni da pričam, veće su šanse da ti vidovita zorka omađija tog NAD-a pa da prosvira kao NAIM, nego da ti metar strujnog kabla zamotanog u baštensko crevo sa providnom utičnicom i bakarnim konektorima na kojima su se parile sijamske mačke napravi razliku u sistemu.

Budi skeptičan, i slušaj dobro, novčanik će ti zahvaliti, a možda i naletiš na neki dobar uređaj koji zaista pravi razliku. Kablovi to sigurno neće uraditi.

Očigledno nisi slušao ozbiljnije kablove, niko nije lud da baci pare na nešto što nemora i što neradi posao.Kabl nije ekvilajzer, dobar kabl iščisti sve što je višak,prljavo,nepotrebno i slično, pa kad i ti bio u pravu sve fabrike kablova bi se zatvorile,što onda prave kablove od par desetina hiljada evra!?
Elem , o ovome je dosta pisano,uzmi ako imaš gde par različitih kablova pa malo preslušaj,ako ubodeš pravu kombinaciju, sistem će da ti prosvira.
Neke stvari što važe u fizici u muzici nevaže, fizika nepoznaje usmerenost kablova, medjutim ljudsko uvo čuje razliku.takođe po fizici lampa nikad nebi mogla da svira ali u muzici najlepši zvuci dolaze od lampi :loveface Zvuk je pojava u kojoj sve ima uticaja, pomeriš zvučnike levo desno čuješ promenu.Skineš limčiće sa kratkospojnika, staviš neke kvalitetnije dzampere,čuješ razliku.Staviš platformu ispod CD playera-čuješ promenu! Zameniš kabl,zvučnički,interkonekt,strujni,letvu,utičnicu u zidu...- čuješ promenu,može biti bolje ili gore, e o tome možemo pričati,šta je bolje i koji kabl i koji model i koji kabl....
Tako da neširimo priču,ubodi neke kablove pa ćeš sam čuti,šta ti bude lepše sviralo to je to

#9 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2823 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 30 јул 2012 - 12:25

Aahahahahaha.....kabel iščisti višak, prljavo i nepotrebno....? Posted Image Priceless!!

Pretpostavljam da neki kabeli koštaju petocifrene iznose, jer u sebi imaju sofisticirani AI. :lol:

http://most-expensive.net/audio-cables
Večeras - predstava "Šekspir".
cijena ulaznice - 50 centi
cijena za gluhe - 30 centi
cijena za slijepe - 20 centi
za gluhe i slijepe - 50 centi

#10 Willi Studer

Willi Studer

Moderator

• Moderator
  • 4695 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 30 јул 2012 - 12:31

Čekaj, stani malo:

dobar kabl iščisti sve što je višak,prljavo,nepotrebno i slično

Odakle ti ova ideja? Šta su to viškovi, šta je prljavo, nepotrebno...? Kabl jeste RLC filter i u tom smislu jeste ekvilajzer.

fizika nepoznaje usmerenost kablova, medjutim ljudsko uvo čuje razliku.

Nije tačno, zna se kako i zašto usmerenost kablova funkcioniše.

takođe po fizici lampa nikad nebi mogla da svira ali u muzici najlepši zvuci dolaze od lampi :loveface

Kako to misliš? Kako je onda lampa konstruisana i po kojim zakonima funkcioniše?

#11 nkrgovic

nkrgovic

Moderator

• Moderator
  • 3839 Poruka:

Poruka napisana 30 јул 2012 - 12:50

Očigledno nisi slušao ozbiljnije kablove, niko nije lud da baci pare na nešto što nemora i što neradi posao.Kabl nije ekvilajzer, dobar kabl iščisti sve što je višak,prljavo,nepotrebno i slično, pa kad i ti bio u pravu sve fabrike kablova bi se zatvorile,što onda prave kablove od par desetina hiljada evra!?

Kabl je samo RLC otpor. Ne cisti nista. NE MOZE da cisti nista.

Elem , o ovome je dosta pisano,uzmi ako imaš gde par različitih kablova pa malo preslušaj,ako ubodeš pravu kombinaciju, sistem će da ti prosvira.
Neke stvari što važe u fizici u muzici nevaže, fizika nepoznaje usmerenost kablova, medjutim ljudsko uvo čuje razliku.takođe po fizici lampa nikad nebi mogla da svira ali u muzici najlepši zvuci dolaze od lampi :loveface Zvuk je pojava u kojoj sve ima uticaja, pomeriš zvučnike levo desno čuješ promenu.Skineš limčiće sa kratkospojnika, staviš neke kvalitetnije dzampere,čuješ razliku.Staviš platformu ispod CD playera-čuješ promenu! Zameniš kabl,zvučnički,interkonekt,strujni,letvu,utičnicu u zidu...- čuješ promenu,može biti bolje ili gore, e o tome možemo pričati,šta je bolje i koji kabl i koji model i koji kabl....
Tako da neširimo priču,ubodi neke kablove pa ćeš sam čuti,šta ti bude lepše sviralo to je to

Sve sto vazi u fizici vazi i u muzici. Usmerenost kablova ima veze sa vezivanjem sirma, lampe ne sviraju vec pojacavaju signal (ok, sviraju ako dodje do mikrofonije ;) ), sve sto zamislis i te kako ima pozadinu u fizici.
You see us comin
And you all together run for cover

Please, do not feed the Trolls!

#12 petarjovic

petarjovic

Junior member

• Članovi
  • 95 Poruka:

Poruka napisana 30 јул 2012 - 14:06

Nemam nameru sada da se upustam u jos jednu beskrajnu raspravu o kablovima, svako ima svoje mišljenje,ja sam dosta kablova promenio i svugde sam primetio razliku u zvuku.
Tu sad ima bezbroj pitanja, zašto moraju biti iste dužine kablovi za zvučnike(Objasnjenje je da u slucaju da je duzina kablova razlicita moze doci do negativnih efekata, pre svega zbog pada napona na duzem kablu), geometrija kabla,pod kojim uglom ih staviti,podmetači za kablove(pravi Shiniata ekstra i ima uticaja,provereno!), što kraći interkonekt-ako je duži onda balansiran, do toga da jedan te isti kabl različito svira u sistemima drugim, dešavalo se da dva ista kabla u jednom sistemu različito rade.
Ovde je interesantna rasprava http://www.audiohard...php?f=28&t=2516
Šta čiste, čiste "kvalitetnu"struju, pad napona,loše instalacije itd, svaki kabl je i filter i on zrači i privlači, harmonici, EM talasi,nije ti isto da li ćeš zvučnički kabl ravno pustiti ili ga u krug smotati,mislim kad ga spojiš a ostane ti viška- eto nek nam jedan od moderatora objasni što nevalja u krug motati.I zbog toga se stavljaju i dodatni filteri(Isotek Titan odličan), letve, neki firme ih stavljaju odmah na gajtan, npr Transparent,MIT itd. Pazi ovo čudo http://www.audiofil.....asp?NewsID=324
Kad kupiš kabl zvučnički i kažeš da je usmeren(podrazumevamo da ako jedan kraj ubodemo u pojačalo a drugi u zvučnik da to ostane tako,možeš ga zameniti ali opet treba vremena da se usvira) i pitaš nekog fizičara o tome reći ti da lupaš.Pa Kimber kod svojih kablova opšte nepravi usmerenost i nepiše ništa na njima ko neke firme što označe.
Može da se izvuče paralela sa ekvilajzerom ali globalno je to velika zvučna i konstrukcijska razlika i koncept kabla i ekvilajzera je različit.Što važi u fizici ne važi u HiFi-ju,neke stvari.
Naravno da lampa nesvira,to sam tako rekao, ali njena osnovna namena je da pojača slabe signale i zbog toga je korišćena u radarima,pa interkontinentalnim telefonima, pa računarima pa televizorima i naravno u pojačalima, ali po fizici ona nebi mogla da daje taj zvuk, u istoriji cevi nećeš naći da je namenjena za HiFi.
U HiFi ima mnogo nepisanih pravila, meni je omiljeno "moze da bidne al' ne mora da znaci"
Evo ti na kraju uputstvo da sam napraviš zvučnički kabl i tu ima dosta dobro objašnjeno ovo otprilike što smo pričali.
http://www.audiofil....m.asp?NewsID=34

Umanjene slike u prilogu

• kabl 2300 evri Audioplan LS16 MKI CR Stereo 3,5m mit WBT 0610Ag oder 0681Ag (Exhibit).jpg

#13 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2823 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 30 јул 2012 - 15:34

Hm....ima li neko volje da po redu, reč po reč, prođe post i ispravi sve što...bi trebalo....? :)
Lagano se izgubi volja, posle 10 godina staža po audio forumima, i mnogo postova na ovu temu....pisati opet isto....

btw, taj kabel na slici ništa ne valja, jer ima veliku vrednost induktiviteta ( L ), i visoki tonovi će zvučati lagano prigušeno i tamno. Vidi se sa slike. :D

http://www.audiofil....m.asp?NewsID=34

http://www.hi-files....e-bez-pletenja/ Priznajem, kriv sam. :lol:

#14 black coffe

black coffe

Member

• Članovi
  • Pip
  • 293 Poruka:

Poruka napisana 30 јул 2012 - 16:31

Bez obzira što si obzirom na teoriju i praksu A znam da pretpodtVL.AŠ :order :order

#15 MRMOT

MRMOT

हठयोग

• Članovi
  • PipPip
  • 2491 Poruka:
  • LocationIstocna Kapija, Konjarnik

Poruka napisana 30 јул 2012 - 16:47

Petre, NHF but, ...meni srpski nije maternji jezik pa te zato ne razumem bas najbolje?

Šta čiste, čiste "kvalitetnu"struju, pad napona,loše instalacije itd, svaki kabl je i filter i on zrači i privlači, harmonici, EM talasi,nije ti isto da li ćeš zvučnički kabl ravno pustiti ili ga u krug smotati,mislim kad ga spojiš a ostane ti viška- eto nek nam jedan od moderatora objasni što nevalja u krug motati.I zbog toga se stavljaju i dodatni filteri(Isotek Titan odličan), letve, neki firme ih stavljaju odmah na gajtan, npr Transparent,MIT itd. Pazi ovo čud

#16 petarjovic

petarjovic

Junior member

• Članovi
  • 95 Poruka:

Poruka napisana 30 јул 2012 - 17:41

Petre, NHF but, ...meni srpski nije maternji jezik pa te zato ne razumem bas najbolje?

Nemojte me tovariti,nisam znao da su ovde na forumu profesori srpskog jezika i nisam znao da pisem diktat,pogledajte naslov teme,čovek je pitao šta bi dobio sa kablovim da promeni, u svom sistemu.
Tvrdim da bi dosta dobio i savetujem i njega i bilo koga uzmi više kablova i čuj,isprobaj i istestiraj.
Tema kablovi je već razglabana tako da nemam vremena i živaca da jedno te isto pričamo.Gore sam već naveo možemo pričati o konkretnim modelima kablova , jer sam ih dosta imao i čuo , kako kod mene tako i kod drugara, koji imaju kablove od par desetina hiljada eura.i sigurno nisu budale i sigurno nisu hteli da uzimaju ekvilajzere.
To je moj stav što se ovde mene tiče i dalje rasprave KLJUČ, a tebi Mrmotu evo dve slike za ono što ti nije bilo jasno..

Umanjene slike u prilogu

• MIT_MH-750_plus.jpg
  • Transparent_MusicWave_Ultra2.jpg

#17 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2823 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 30 јул 2012 - 17:58

Mislim da bi zaista trebalo prebaciti ovu temu u Hi-Fi sobu. :thumbsup2

Još bolje bi bilo da neko u sobi Hi-End Oprema otvori temu: "Shunyata Klub". Al' bi tu bilo fine makljaže. :lol:

#18 MRMOT

MRMOT

हठयोग

• Članovi
  • PipPip
  • 2491 Poruka:
  • LocationIstocna Kapija, Konjarnik

Poruka napisana 30 јул 2012 - 18:24

Nemojte me tovariti,nisam znao da su ovde na forumu profesori srpskog jezika i nisam znao da pisem diktat,pogledajte naslov teme,čovek je pitao šta bi dobio sa kablovim da promeni, u svom sistemu.
Tvrdim da bi dosta dobio i savetujem i njega i bilo koga uzmi više kablova i čuj,isprobaj i istestiraj.
Tema kablovi je već razglabana tako da nemam vremena i živaca da jedno te isto pričamo.Gore sam već naveo možemo pričati o konkretnim modelima kablova , jer sam ih dosta imao i čuo , kako kod mene tako i kod drugara, koji imaju kablove od par desetina hiljada eura.i sigurno nisu budale i sigurno nisu hteli da uzimaju ekvilajzere.
To je moj stav što se ovde mene tiče i dalje rasprave KLJUČ, a tebi Mrmotu evo dve slike za ono što ti nije bilo jasno..

Hvala ti Petre!

#19 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2823 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 30 јул 2012 - 18:40

Gore sam već naveo možemo pričati o konkretnim modelima kablova , jer sam ih dosta imao i čuo , kako kod mene tako i kod drugara, koji imaju kablove od par desetina hiljada eura.i sigurno nisu budale i sigurno nisu hteli da uzimaju ekvilajzere.

Ne znam da li sam dobro sračunao, ali to onda znači da imaju sistem od barem 500.000 €. Pa, to je sjajno! :banana

#20 zoranzu

zoranzu

Member

• HiFi distributer / proizvođač
  • Pip
  • 691 Poruka:
  • LocationBgd

Poruka napisana 30 јул 2012 - 19:11

btw, taj kabel na slici ništa ne valja, jer ima veliku vrednost induktiviteta ( L ), i visoki tonovi će zvučati lagano prigušeno i tamno. Vidi se sa slike. :D

Da li je to,Skener?Da li je to Magnetna rezonansa?
:cheers
Postoje 2 misljenja:
Moje i pogresno

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls