Kindle - da, ne i ako da, koji
Poruka napisana 04 јул 2012 - 09:33
Skupio sam solidnu kolekciju E-knjiga. Jedno vreme sam ih stampao, ali se to pokazalo kao neprakticno.
Do sada sam ih citao sa dekstop-a/notebook-a, ali razmisljam o nekoj varijanti koja bi bila pogodna za putovanja, za sta ni notebook nije neko prakticno resenje (autonomija, gabariti).
Sam Kindle se opet nudi u velikom broju verzija - WiFi/3G/"obican"/Touch/Fire, i pri tome sve to u cetiri generacije.
Ja knjige vec imam (skupljam samo PDF-ove), pa mi mogucnosti komunikacije i skidanja ne znace nista. Vazna mi je samo funkcionalnost citanja knjiga i u tom smislu zelim najbolje (za svoje oci).
Nazalost, nisam imao priliku da uredjaj imam neko vreme u rukama, pa da procenim da li mi i koliko odgovara za predvidjenu namenu.
Sta Vi mislite (ili koristite)? Sva iskustva su dobrodosla!
Poruka napisana 04 јул 2012 - 09:36
Poruka napisana 04 јул 2012 - 10:42
Poruka napisana 04 јул 2012 - 10:47
Poruka napisana 04 јул 2012 - 11:11
mobi i epub su u svojoj sustini html obogacen css-om i koriste se na kindlu i ostalim readerima.
ako insistiras na pdf-u nekakvo resenje bi mogao da bude glomazni kindle dx ili nepopularni googlov iriver story hd koji ima vecu rezoluciju od ostalih pa moze bolje da prikaze pdf.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 11:18
Pitam zato što će Kindle pdf knjige da pregleda kao fotografije, tj da ćeš svaku stranicu morati da zumiraš da bi je mogao čitati.
Postoje konverteri naravno, ali oni imaju maksimalan učinak samo kod čisto tekstualnih knjiga, knjige sa ilustracijom će u konverziji da izađu haotično.
Fire nema e-ink ekran tako da njega možda da zaobiđeš - on je više kao tablet, a kindle što veći to bolji za čitanje
Ja imam običan, a bolji mi je touch koji imaju neki moji prijatelji.
Eto mojih par redaka.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 11:26
puno hvala za komentare - upravo zbog ovoga sam i pokrenuo temu.
PDF nije savrsen format, ali je raspostranjen. Knjige koje sam nakupio jako je tesko naci u bilo kom obliku (ponekad cak i kupiti), tako da sam srecan da ih uopste imam. Neke su skenirane, neke generisane - ima tu svacega. Ali za mene predstavljaju ogromnu vrednost.
Pitanje moze da glasi i ovako - sta preporucujete za PDF, a da je lako prenosivo i ima zaista veliku autonomiju.
Razmisljao sam ja i o nekom tabletu, ali mi se to ipak nije ucinilo idealnim resenjem - dimenzije, autonomija, ...
Poruka napisana 04 јул 2012 - 12:07
iriver story hd bi mogao da bude solidno resenje iako je verovatno propao kao projekat, ako bi uspeo da ga dovuces iz amerike gde je malo, malo na nekim rasprodajama (target i slicno). procitao sam da je najbolje resenje za skenirane knjige. evo ga za 85 dolara.
po toj ceni bih ga kupio odmah iako imam sony prs505 i kindle 4nt upravo zbog skeniranih knjiga i pdfova.
ovaj forum je korisno mesto za sve sadasnje i buduce vlasnike readera.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 12:20
Poruka napisana 04 јул 2012 - 12:21
Poruka napisana 04 јул 2012 - 12:30
Pitanje moze da glasi i ovako - sta preporucujete za PDF, a da je lako prenosivo i ima zaista veliku autonomiju.
Razmisljao sam ja i o nekom tabletu, ali mi se to ipak nije ucinilo idealnim resenjem - dimenzije, autonomija, ...
Imao sam otprilike slicna pitanja i nedoumice pre nekog vremena, i posle visednevnog istrazivanja na kraju se ipak odlucio za Kindle (ovaj poslednji, IV generacije, nije touch, ima wifi, bez 3G i sl.) Evo i zasto:
- Tablet je odlican za sve osim za citanje knjiga
- Drugi, mozda i vazniji argument u prilog kindle-a za citanje PDF-ova je njihov besplatan servis za konvertovanje PDF-ova u kindle format (da li mobi ili njihov .azw, nisam siguran). U svakom slucaju kada imas PDF koji bi citao na kindlu posaljes ga sebi na tvojmail@kindle.com i za par minuta ga dobijes direktno na kindle. Meni je ova opcija mnoooogo bolja nego neki standalone programi na PC-u za konvertovanje iz kojecega u kojesta. Kindle servis verovatno radi isto ali bi trebali da su optimizovaniji.
Nadam se da sam pomogao.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 12:33
U svakom slucaju sam na onom sajtu sa link-a nasao interesantna misljenja vezana za PDF i dijagonalu ekrana. Hm....
Poruka napisana 04 јул 2012 - 12:44
kod e-inka toga nema tako da je osecaj najpriblizniji citanju papirne knjige.
sto se tice konvertovanja pdf-a na mobileread forumu postoji nekoliko uputstava za to. nijedno resenje nije idealno jer se radi o 2 sustinski razlicita formata - za razliku od jednostavnog konvertovanja epuba u mobi i obrnuto.
uzgred, kupio sam par knjiga u pdf formatu od legalnih izdavaca i to je bilo toliko lose uradjeno da ne bih nasiroko o tome. reci cu samo da su pdfovi imali pasere i cajtne sto znaci da su izdavaci umesto elektronskih knjiga prodavali pdfove pripremljene za stampu.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 13:07
Poruka napisana 04 јул 2012 - 13:48
Na kindlu sam video kako izgleda pdf i nema tu sreće za ozbiljnije čitanje. Osim ako je pdf takav da može da se preformatira u neki drugi format. To je baš neprilagođen format za čitanje sa malih ekrana, i plašim se da će tu i ipad i kindle biti samo kompromisi.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 14:11
Poruka napisana 04 јул 2012 - 14:17
Dete, kakva ti reč iz ograde izlete zubne?
Primitivci nemaju ogledalo!
Poruka napisana 04 јул 2012 - 14:24
A ovi mali 10.1", sa cudnim dimenzijama ekrana, to isto nije za citanje.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 17:15
Ja bih na tvom mestu obavezno uzeo ovo u razmatranje - ako neko koga znaš ima New iPad najbolje bi bilo da ga uzmeš na 1-2 dana i sam se uveriš da li ti odgovara. Ja sam lično bio frapiran rezolucijom, tako nešto do sada nisam video.
Poruka napisana 04 јул 2012 - 17:18
0 Korisnik(a) čita ovu temu
0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova