Jump to content


Luxman M-02 problem


SaleAch

Recommended Posts

Juce mi je vrisnula jedna sijalica na vumetru, te sam se odlucio da konacno odradim nesto o cemu sam vec duze vremena razmisljao - da predjem na LED osvetljenje sa led trakom. Ubacen je sa obe strane vumetra segment od po 3 smd diode sa fabrickim otpornicima predvidjen da radi na 12V. Elem, izgleda odlicno i veoma sam zadovoljan operacijom, ali sam danas primetio jedan problem. Naime, na ovom izlaznom stepenu postoji tzv. warm-up indikator (isto le-dioda), koja sad ne reaguje kako bi trebala. Znaci, upalim pojacalo "na hladno" ona sija oko 3 minuta i iskljuci se, normalno, kad su se neki parametri postigli. Iskljucim pojacalo i ostavim ga da ne radi 2 sata da se potpuno ohladi iako se nije ni zagrejalo, ponovo ga ukljucim, i dioda ne sija! Pojacalo je hladno kao spricer, ali se dioda ne ukljucuje. Pritom pojacalo radi kao zmaj, bez ikakvih problema. Jedino iritira sto se ta glupava indikacija ne ponasa kako bi trebalo. Ove stvari sam vec probao i uocio sledece:

1. Iskopcao sam osvetljenje za oba vu-metra, i dalje warm-up indikacija ne pali kako treba.

2. Rasekao sam prst na ivicu pojacala, nista nije pomoglo.

3. Na stampanoj plocici iza prednje ploce postoje konektori na uskakanje za BTL i Warm-Up sijalicu (jedan) i za napajanje osvetljenja vumetra (drugi), oba sa po tri pina. Slucajno sam ih zamenio, i tada mi vumetri nisu sijali, dok se ukljucila dioda za BTL. Odmah sam ukapirao da sam obrnuo konektore, vratio ih kako treba i, normalno se ukljucilo sve, i warm-up sijalica i vumetri. Medjutim, opet prodje par minuta dok se warm up indikator ne ugasi, ja ugasim pojacalo, ne palim ga dva sata, i kad ga ponovo ukljucim, warm up ne sija. Da napomenem da sam prelemio sve kontakte na toj stampanoj plocici.

4. Primetio sam da pri iskljucenju pojacala led trake tj diodice na njima i dalje nastavljaju da "tinjaju" neko vreme. Da li je to normalno?

Ono sto ne razumem je da i sada posle 2 sata "nediranja" pojacala ne pali se warm-up. Ukljucivao ga 3-4 puta i nista. Uzmem unimer, premerim elemente sa slike koji mi se cine da imaju veze sa doticnim problemom, sve se cini ok. Upalim pojacalo, i evo ga: opet radi sve kako treba. Ne znam sta se desava. Da li tim cackanjem ispraznim neki elektrolit ili nesto slicno, nemam blage veze, ali pomogne. Sve konektore sam pregledao, mrdao, i nista.

Izvinite zbog ovako dugackog posta, ali stvarno volim ovo pojacalo i zerleo bih da radi 100% kako treba...

Hvala na strpljenu i odgovorima!

post-9527-0-88714200-1336754813_thumb.jp

post-9527-0-46733100-1336754823_thumb.jp

post-9527-0-88714200-1336754813_thumb.jp

post-9527-0-46733100-1336754823_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovoru. I meni se mota po glavi taj C204, kad sam cackao okolne elemente verovatno sam ga ispraznio, pa je nakon toga pri ukljucenju sve normalno proradilo. Da li je moguce da su sijalice zbog vece potrosnje brze praznile kondenzatore pri iskljucenju uredjaja? One su trosile oko 4X60mA=240mA, dok ove led trake trose oko 2X20mA=40mA? Da li to mozda utice na cudan rad warm-up indikacije?

Link to comment
Share on other sites

Meni se sa šeme čini ovako:

1. Test LED ne meri niti čeka neki eksterni signal, već ga isključivo pali i gasi kolo koje si zaokružio.

2. Okretanje polariteta konektora ne pravi razliku.

3. Kada bi vraito sijalice, sve bi se dovelo u red jer je test LED u istoj grani sa sijalicama (sada LED-ovima) metara a izgleda da se zaokruženo kolo ne prazni do kraja preko LED traka.

Link to comment
Share on other sites

Sigurno ima veze sa praznjenjem. Posle 5-6 sati kada ukljucim uredjaj indikator opet sija normalno, iskljuci se za oko 3 minuta. Fakat je da to u regularnom radu ne bih nikad ni primetio, obzirom da pojacalo ukljucim jednom dnevno i iskljucim uvece, a do sledeceg dana bi se opet sve vratilo u normalu. Nego sad kad sam menjao osvetljenje sam ga u vise navrata palio/gasio, pa sam uocio da se nesto drugacije desava... Hvala vam na (kao i uvek) veoma korisnim savetima! :cheers

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...