Lampucera, hype or not
Poruka napisana 01 мај 2012 - 16:55
Ono što mene interesuje je da nadjem opdgovore na pitanja koji su dometi Lampucere u odnosu na razne cenovne kategorije CD playera ali i koje su njene mogućnosti za kvalitetnu reprodukciju tzv streamovane muzike. Mislim da su to dva glavna argumenta za nabavku DACa. Da se popravi zvuk nekog digitalnog izvora ( CDa) ili da se omogući kvalitetna reprodukcija sa izvora koji to nije( stream sa PCa, ili streamera, sa nekvalitetnim audio izlazom).
Zato sam test osmislio sa sledećim postavkama:
1. CD-----------AMP VS CD---------Lampucera---------AMP VS CD---------neki drugi DAC--------AMP
Ovde bi se videlo kako se ponaša Lampucera sa CDom kao izvorom i gde je u odnosu na neki drugi DAC.
Od DACova koji će se ovde pojaviti imam AudioAlchemy DAC in the Box blago tweakovan promenom OPA za , pogadjate, OPA2111 i malo boljim napajanjem od originalnog. DAC u njemu je 20to bitni AD1864 . Stari i napušteni DAC ali DAC koji se nalazio u nekim izvanrednim DACovima i CDima ( njegov pinkompatibilni naslednik AD1865 je u AudioNote DAC4). U svoje vreme je vredeo oko 250 US$ što bi sada bilo negde tri puta skuplje u odnosu na kretanje cena a u odnosu na kretanje kursa...ko zna.
Drugi DAC takmac će biti ( 24 bitni) SONY Mini Disk MD920QS. Ne baš entry level SONY MDa ali MD koji je relativno lako i jeftino naći . Cena je otprilike tu kao Lampucera sa skutijavanjem. Ima dva DAC chipa u sebi i OPA 2114 u izlazu. ( može se i tu nešto poraditi na tweakovanju).
Zašto sam se odlušio za ove DAC(MD)ove? Pa zato što to imam i zato što već jednom treba testirati i MD kao DAC.
2. PC-----USB to SPDIF------DAC-------AMP gde će DAC biti LAMPUCERA, MD, AUdioAlchemy ( nadalje AA)
Ovime bi se našao odgovor koliko je koja od ponudjenih kombinacija odgovarajuća za klasišan striming sa PCa.
2.a. PC sa kvalitetnom zvučnom karticom VS PC -----DAC------AMP.
Čisto da vidimo gde su tu kvalitetne zvične kartice.
3. Streamer ------AMP VS Streamer-----DAC--------AMP.
U igri su dva streamera. Apple AirPort i ROKU Soundbridge.
Ovde je bitka interesantna da se vidi da li je streamerima ove klase uopšte potrebna pomoć eksternog DACa, i kako se ovi DACovi tu snalaze.
APPLE AirPort je WiFi USB DAC sa optičkim izlazom (PCM 2705) . Na netu se pominje da preko eksternog DACa postaje HighEnd a i ugradjuje se u neke , bar po ceni, high end uredjaje. ROKU je preteča SqueezeBoxa sa Optičkim I Coax izlazima.
Ako ima predloga za način testiranja, izvolite. Takodje dobrodošla i publika ( žiri).
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:01
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:09
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:12
http://www.kupujempr...lter_id=5886553
Usput, šta je pisac hteo da kaže u naslovu, "heap" u smislu "krntija", ili je mislio na "hype"?
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:13
Vladavina has spoken.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:19
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:25
Vladavina has spoken.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:30
Postavka
1. amp Marantz PM7001 KI
spk Monitor Audio RX2
subwoofer REL T2
spk cbl Kimber 4VS i 8PR
a interkonekti QED Reference 1
Materijal za slušanje
Musica Nuda---CD narezan sa downloadovanog flaca,
Dusko Gojkovich Samba Tzigane----CD kopija originalnog CDa
Haydn Concerto pour violincelle no 1 Harmonia mundi ADD snimak.
Ako za referencu uzmemo zvuk CD playera, onda je zvuk AA DACa za 30% bolji a Lampucere za 40% gori. Cd svira korektno, detaljno , čisto , definisano. Sa AA DACom se značajno dobilo na prostoru, timberu, detaljima i prirodnosti glasa i instrumenata. Na koncertu svi instrumenti se lako definišu levo desno i što je važnije napred nazad. Sva atmosfera je razigranija. Kontrabas na Musica Nuda, ima dubinu koja se čuje grudima, sa lampucerom kao da svira čelo ili violina. Ne samo da nema dubinu nego je tanak. Masa sitnih finih detalja se sa Lampucerom nije čula. Na Sambi se sa Lampucerom čuje truba ali sa AA se jasno čuje i sordina. Sa AA se jasno čuje nazalni glas pevačice na Melodia Sentimental a sa Lampucerom samo uvaljano R. Definitivna ocena posle testa je da se Lampucera čula kao da je stavljena čerga preko zvučnika ili kao da je svirala MP3. AA je značajno doprineo zvuku CDa.
2.a Asus STX unapredjen sa OPA2111 analogno. Asus digitalno na AA i Lampuceru.
Materijal koji se slušao različit. Neke HiRes snimke AA nije ni reprodukovao, a nije ni detaljno eksperimentisano sa ASIO, WASAPi i DS. Uopšte je mnogo manje pažnje posvećeno testu zbog utisaka sa prethodnog testa.
Razlika je sada bila manje drastična. Lampucera se primakla Asusu ( odozdo) a i AA takodje ( odozgo). I dalje je poredak isti ali sa manje izraženim prednostima i manama.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:34
naravno da su dobrodošli svi DACovi koje možemo da obezbedimo.
@Zexx Da neće da ti se javi i preprodaja Apple AirPorta upola cene?
Pa da li je Lampucera heap a fama oko nje hype?
Poruka napisana 01 мај 2012 - 17:54
Po mom misljenju test sa kompom uopste nije bio sa manje paznje, makar moje, a vremenski je bio i zahtevniji. Mogu reci da je asio isusio zvuk kako na analognom tako i dig izlazu iz STX. Koristeci wasapi zvuk iz kartice je zivnuo i sve je doslo na svoje mesto. STX u sebi nosi zamenjene BB2111 a QED Reference 1 od 3m ide u pojacalo. Slusali smo 44/16, 96/24 i 192/24 flac, Candy Dufler, neke kompilacije poput Cafe del mar, Erotic longue kao i Aria od Sigmund Groven & Iver Kleive. Ne zelim zvucati pristrasno ali meni je AudioAlchemy zvucao bolje samo na pesmama sa albuma Musica Nuda (tu je zenski vokal dublje uzdisao
Misljenje je da je najbolji zvuk kasnije pruzio test necega sto nije bilo na testu a to su DTS HD Master snimci Pink Floyda (Dark Side Of The Moon i The Wall) kao i WA Mozart - Piano Concerto Nos 25 / Piano Sonatas i Vivaldi - "R'Estro Armonico" Op. 3. Da, u pitanju je bila surround muzika na 5.1 ili 7.1 snimcima.
Vladavina has spoken.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 18:20
Muziku sa PCa koju smo slušali nisam baš poznavao ali definitivno je razlika mnogo manja i Lampucera se bolje pokazala sa "modernijom " muzikom .
@ Vlado ne pominji 5.1 i 7.1 Em je OfTopic em će navučeš odijum.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 18:25
Vladavina has spoken.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 18:30
To oko Apple AirPort smo već apsolvirali na drugoj temi... A ja ne videh nikakav hype oko Lampucere, samo entuzijazam nekoliko članova foruma oko pokretanja i realizacije GB i želju još njih nekolicine da se za male pare dobije pristojan DAC i platforma za dalje eksperimentisanje i igranje. Znači pristojan, ne DAC koji lagano prepišava višestruko skuplje brendirane uređaje, niko to uostalom nigde nije ni napisao ni očekivao od minijaturne pločice koja verovatno koristi generičku šemu za evaluaciju preporučenu od proizvođača DAC čipa i komponente nepoznatog kvaliteta. A znaš ti vrlo dobro šta hype znači, ne moram da ti objašnjavam i podsećam na tvoje sopstvene "lucidne" akcije, jer ti je stvaranje fame oko nečega kako bi se na kraju izvukla korist iz stvorene "moram da ga imam" atmosfere itekako poznato. I na kraju, iole ozbiljan test bilo koje vrste zahteva barem jednu referentnu komponentu u sistemu, ako ništa drugo, onu koja je predmet testiranja, ovo poređenje baba i žaba nikud ne vodi, osim u jednu sveopštu papazjaniju od testa...@Zexx Da neće da ti se javi i preprodaja Apple AirPorta upola cene?
Pa da li je Lampucera heap a fama oko nje hype?
Poruka napisana 01 мај 2012 - 18:41
Jeste, apsolvirali smo da je moja ponuda da dam kontakt za upola jeftiniji Apple sa tvoje strane proglašena za preprodajuTo oko Apple AirPort smo već apsolvirali na drugoj temi...
U naslovu teme i nije pomenut hype nego si ga ti imputirao. A jeste bila simptomatična prodaja izvesnog broja Lampucera i pre nego su skutijane i pošteno poslušane. Takodje i nedostatak decidirane ocene njenog kvaliteta. Sve nešto maglovito u smislu " svira za sve pare".A ja ne videh nikakav hype oko Lampucere, samo entuzijazam nekoliko članova foruma oko pokretanja i realizacije GB i želju još njih nekolicine da se za male pare dobije pristojan DAC i platforma za dalje eksperimentisanje i igranje. Znači pristojan, ne DAC koji lagano prepišava višestruko skuplje brendirane uređaje, niko to uostalom nigde nije ni napisao ni očekivao od minijaturne pločice koja verovatno koristi generičku šemu za evaluaciju preporučenu od proizvođača DAC čipa i komponente nepoznatog kvaliteta.
Pa mogo bi da me potsetiš. I da izadje na čistac i kako je šta prodato o pod kojim uslovima. Da li je iko ovde prodao komponentu sa mogućnošću kupca da se u bilo koj evreme predomisli i vrati robu i dobije pare nazad. Ako kupac nije imao primedbi ne znam zašto ti koji nemaš pojma o uslovima se nešto buniš. Na kraju te je i kupac molio da oladiš ali ne ti i dalje držiš čas.A znaš ti vrlo dobro šta hype znači, ne moram da ti objašnjavam i podsećam na tvoje sopstvene "lucidne" akcije, jer ti je stvaranje fame oko nečega kako bi se na kraju izvukla korist iz stvorene "moram da ga imam" atmosfere itekako poznato.
U prvom postu je zatraženo da se daju predlozi za test. Izvoli i predloži.I na kraju, iole ozbiljan test bilo koje vrste zahteva barem jednu referentnu komponentu u sistemu, ako ništa drugo, onu koja je predmet testiranja, ovo poređenje baba i žaba nikud ne vodi, osim u jednu sveopštu papazjaniju od testa...
PS Naravno, možeš i da nabaviš Lampuceru pa da testiraš kako ti smatraš za shodno. Slobodno objavi ovde ili otvori svoju temu.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 19:28
Da, ja sam.Da li je iko ovde prodao komponentu sa mogućnošću kupca da se u bilo koj evreme predomisli i vrati robu i dobije pare nazad.
I to osobi koju ne poznajem lično i koja nije iz Beograda.
Ustvari, novac sam uzeo tek posle više od nedelju dana kad je bilo sigurno da komponenta odgovara.
Dete, kakva ti reč iz ograde izlete zubne?
Primitivci nemaju ogledalo!
Poruka napisana 01 мај 2012 - 19:38
Ja takođe, i to više puta, a i meni ljudi od kojih sam kupovaoDa li je iko ovde prodao komponentu sa mogućnošću kupca da se u bilo koje vreme predomisli i vrati robu i dobije pare nazad.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 19:39
Poruka napisana 01 мај 2012 - 19:48
Izvini, ali previše bode oči kad nekome preporučuješ nešto za šta te nije ni pitao, a nekako sasvim slučajno se pogodi da baš ti imaš to što preporučuješ, pa makar bilo i tuđe i upola cene.Jeste, apsolvirali smo da je moja ponuda da dam kontakt za upola jeftiniji Apple sa tvoje strane proglašena za preprodaju.
Tvoje nedovoljno poznavanje engleskog i frljanje "in" izrazima ne bih komentarisao, znaš ti šta si hteo da napišeš, e sad što nije ispalo to što si hteo, drugi je par rukava...U naslovu teme i nije pomenut hype nego si ga ti imputirao.
A kako to treba da svira sprava od 50e?!A jeste bila simptomatična prodaja izvesnog broja Lampucera i pre nego su skutijane i pošteno poslušane. Takodje i nedostatak decidirane ocene njenog kvaliteta. Sve nešto maglovito u smislu " svira za sve pare".
Nisam imao primedbe na tvoje "opšte uslove prodaje", nego na "marketinške kampanje"...Pa mogo bi da me potsetiš. I da izadje na čistac i kako je šta prodato o pod kojim uslovima. Da li je iko ovde prodao komponentu sa mogućnošću kupca da se u bilo koj evreme predomisli i vrati robu i dobije pare nazad. Ako kupac nije imao primedbi ne znam zašto ti koji nemaš pojma o uslovima se nešto buniš. Na kraju te je i kupac molio da oladiš ali ne ti i dalje držiš čas.
Bez ikakvog testiranja ću ti reći da DAC od 1500$ radi mnogo bolje od bilo kog kineskog od 50e...U prvom postu je zatraženo da se daju predlozi za test. Izvoli i predloži.
PS Naravno, možeš i da nabaviš Lampuceru pa da testiraš kako ti smatraš za shodno. Slobodno objavi ovde ili otvori svoju temu.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 19:57
Slučajno se pogodilo da imam i znam kako zvuči uredjaj koji preporučujem. Ako mi je nudjen upola cene da li je loše što sam ga preporučio drugome po istoj ceni?
Ne, toliko je dobar da ću uzeti sebi još jedan. A o "mojoj marketinškoj kampanji" ništa ne znaš ali ti ne smeta da se ubacuješ. Mesec dana pre posta je uredjaj bio na testiranju. Da sam hteo da ga ložim ja bih koristio PP a ne forum. I na kraju da li je išta od onog što sam postovao netačno?
A jedino merodavno je šta smatra kupac tako da ti ne vredi da budeš veći katolik od Pape.
Nego ne razvlači temu, ako hoćeš da pišeš o Lampuceri izvoli. Ima drugih koji žele to da čitaju.
Poruka napisana 01 мај 2012 - 20:12
Nisi shvatio, ti si predložio da nabavim Lampuceru i testiram je, a ja ti napisao da nisam zainteresovan da dokazujem da je ista lošija od (mog) DAC-a koji košta toliko koliko sam napisao...Ako je cena merilo uredjaja zašto testiramo? Ako znaš kako šta zvuči nemoj da čitaš test. Koji je to DAC od 1500$ danas slušan? Od kita od 50$ očekujem da se čuje bar tri puta bolje, zato i jeste kit a ne gotov uredjaj.
Pa onda koristi PP, pobogu, a ne forum!Da sam hteo da ga ložim ja bih koristio PP a ne forum.
0 Korisnik(a) čita ovu temu
0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova