Posle nekoliko meseci zlopaćenja po oglasima i forumima konačno sam nabavio jedan polovan Solo 1 par zvučnika, prilično povoljno. E, sad: pošto im je osnovna namera amaterski audio monitoring (da, da, znam šta će neki ljudi odmah skočiti da kažu - zato sam i naveo amaterski) hteo bih da se malo pozabavim modifikacijama ovih kutija. Čitajući dosta tema na ovom i drugim forumima video sam da mogu da uradim (ili bar probam) dve stvari: dampiranje i promena nekih elemenata u elektronici kutija.
Što se dampiranja tiče, to nije problem - materijal se može naći, lepak i makaze su tu i to je to. Zanima me šta mislite koje sve stranice treba dampirati - da li samo bočne, ili i vrh i dno kutije i možda čak i zadnju stranicu?
Ono drugo: zamena nekih elektronskih komponenata. Otvorio sam kutiju koja nosi pojačalo i komande i napravio par fotki, koje kačim. Elemente za koje sam mislio da su bitni sam i zapisao:
Integralno kolo ima 8 pinova i nosi oznaku
Y8C0CC
YG4558
s tim što su oba slova ''Y'', i u gornjem i u donjem redu izgledaju kao da su namerno odštampana slabije (izbledela) pa sam i jedva pročitao
Dva najveća kondenzatora koji su jedan pored drugog
4700 microF 25 V
U stvari, samo jedan sam uspeo da pročitam, ovaj drugi je tako okrenut da se ne vide oznake, ali pretpostavljam da je isti, bar je jednakih gabarita.
Dakle, šta kažete, da li bi promena nekih od ovih komponenate bitno unapredila zvuk (koji je, BTW, zaista dobar)? Da li bi eventualno trebalo promeniti neke druge komponente? I da, prisutno je blago zujanje ''na leru'', čiji se intenzitet ne menja sa pojačavanjem ili utišavanjem kutija. Jeste da ne smeta nešto strašno, ali čuje se na recimo 10-tak cm od zvučnika.
Hvala na svim savetima. Imam dobru volju i alat da unapredim ovo čudo, ako je moguće.