Jump to content


sredjivanje mp3 kolekcije


DickOverfrick

Recommended Posts

Jasno mi je sve sa tagovima i sve mi je prilicno sredjeno, ali ono sto mene muci je razvrstavanje muzike po folderima. Mnogo zanrova se preplice i nemoguce je tako, a evo sad gledam i Oliver Mandic mi je ispod bluegrass band Old Crow Medicine Show, sto mi bode oci. Kako vi to imate organizovano? Da li je iTunes uveo neki standard gde sve ide zajedno jer je kod njega sve djuture?

Inace slusam muziku preko Linuxa i koristim moc http://www.linuxnov.com/wp-content/uploads/2011/10/Screenshot-MOC-Player-3.png , sto ce reci nema sortiranja po zanrovima samo je moguce setanje kroz foldere. STA DA RADIM?

Link to comment
Share on other sites

Imam problem i sa razlicitim zanrovima odrejdenih bendova. Na primer, The Beatles - Live In BBC bi mogao da ide sa rock'n'rollom a samim tim i sa rockabilijem kojeg imam najvise. Sa druge strane tu mi bode oci Sgt. Pepper. Takodje postoji brdo bendova koji preplicu rockabilly, rnb, jazzy zvuk, ne znam sta da radim sa svim tim. Za pocetak sam odvojio ovo malo ex-yu muzike :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Odavno sam batalio razvrstavanje po žanrovima, ima previše muzike koju je teško svrstati striktno u jedan žanr (bar ja nisam uspeo). Imam foldere Hi-Res, FLAC i MP3, a folderi sa albumima imenovani su izvođač-godina-album. Rezultat je da je sve poređano prvo po abecedi, a onda u okviru jednog izvođača hronološki. Plejer je Foobar.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ovo zahteva nenormalno puno vremena, ali je ipak lep osećaj kad se vidi konaÄan rezultat. Ono Å¡to mene najviÅ¡e muÄi su kompilacije na kojima izvoÄ‘aÄi ubace 1-2 nove pesme ili generalno ponovljene stare pesme na novim albumima. Ne volim kada mi se pesme u playlisti ponavljaju, a opet ako izbriÅ¡em pesmu iz albuma ukoliko je ona već ranije postojala, tada taj album nije kompletan. Kada bi postojala mogućnost u nekom softveru da se podesi shortcut do iste pesme u prethodnom albumu to bi bila prava stvar.

Link to comment
Share on other sites

I ja sam u početku građenja svoje digitalne kolekcije razmišljao o žanrovima i na kraju odlučio da je to najmanje važan podatak a da, opet, može izazvati dvoumljenja i pogrešno svrstavanje. Primer iz klasične muzike: da li ću jedno delo svrstati u a) klasičnu, B) baroknu, c) opersku muziku a jer pripada svim ovim podvrstama? Tu počnu da se prepliću stil, žanr i postavka i to vodi u nedoslednost. Meni je sva muzika svrstana u tri žanra: classical, rock i jazz, što je podela koja uvodi najmanje odstupanja i grešaka.

Što se tiče foldera, moj savet je da oni prate informacije sa albuma, dakle: izvođač, naziv albuma, godina. Sve ostale informacije možeš da upišeš u metapodatke.

Link to comment
Share on other sites

Hm, veÄiti problem gde Å¡ta odložiti?

Ja sam to nekako reÅ¡io sa odvojenim hardovima (sve je u flac-u), al se polako ispostavlja da 1Tb nije beskonaÄno reÅ¡enje. Naravno najopterećeniji je onaj hard sa klasikom, jer bolest je ipak teÅ¡ka i neizleÄiva. JoÅ¡ kad se to „kolekcionarstvo†iskombinuje sa poslom, eto belaja.

Å ala na stranu, mislim da je Willi u pravu. Baze podataka su dobra stvar, ali posao oko popunjavanja mukotrpan, sizifov!

I onda se desi da je neko smislio da to i nije baš taj stil, pravac, pa prepravljaj.

Meni je važno da kad neÅ¡to tražim od npr. Mozart-a, imam folder u kome su njegova dela. Zato i držim svaki fajl zasebno (zbog pretraživanja) a ne zbirni Flac sa Cue shitom. Ima malo posla dok se to raspakuje, al i to je bolje nego pregledati omote i tražiti iglu u plastu sena. NajluÄ‘e je kad istu kompoziciju imaÅ¡ u razliÄitim izvoÄ‘enjima, a toga nisi ni svestan. No ima trenutaka kad je i to dobro, jer će baÅ¡ danas ta i ta verzija biti neophodna.

Znam da zastranjujem, al profesija to nameće. E sad, možda bi moglo da pomogne neÅ¡to poput schorcut-ova, pa da tamo postoji nekako razvrstano po žanrovima užim, a ne samo jazz, klasika, rock ili sl. al mislim da je to samoubilaÄka misija.

Eto, nešto rekoh, a jednom uredan fajl, ostaje takav za uvek. Uostalom, ne dešava se savki dan da se ubaci pregršt albuma u digitalni oblik, pa će se naći i vremena za id3 tagove, a tu ima mesta da se svašta napiše.

Link to comment
Share on other sites

Men i je veliki problem tagovanje klasike.  Možda mnogo zahtevam. Hoću pretraživanje i po autoru i izvodjaÄu i dirigentu i solisti i ....

NeÅ¡to smo ovde pokuÅ¡ali ali nije nadjeno konaÄno reÅ¡enje

/index.php?/topic/23175-tagovanje-muzike/page__p__404974__hl__+klasike%20+tagovanje__fromsearch__1#entry404974">http://www.hi-files....__1#entry404974

Link to comment
Share on other sites

Hm, večiti problem gde šta odložiti?

Ja sam to nekako rešio sa odvojenim hardovima (sve je u flac-u), al se polako ispostavlja da 1Tb nije beskonačno rešenje. Naravno najopterećeniji je onaj hard sa klasikom, jer bolest je ipak teška i neizlečiva. Još kad se to „kolekcionarstvo” iskombinuje sa poslom, eto belaja.

Ja zaista mislim da je 1TB raspakovanih podataka dovoljan za preozbiljnu i sveobuhvatnu kolekciju klasične muzike. Sve preko toga je sakupljanje podataka, ne muzike.

Meni je važno da kad nešto tražim od npr. Mozart-a, imam folder u kome su njegova dela.

Pretraživanje je najbrže preko plejera a ne preko fajl brauzera.

Link to comment
Share on other sites

Moja organizacija ukljuÄuje tri direktorijuma na vrhu, FLAC, MP3, TMP. Prva dva imaju oÄiglednu namenu, treći služi da se muzika tu smeÅ¡ta privremeno dok se ne srede tagovi, imena fajlova, itd. Sledeći hijerarhijski nivo direktorijuma koristi imena bendova ili glavnog muziÄara. Nakon toga imena albuma.

Iskreno, nije mi potrebno da mi muzika bude sortirana žanrovski kod mene kući, jer valjda znam Å¡ta je Å¡ta od onoga Å¡to imam na raÄunaru, a inaÄe nisam sakupljaÄ svega i svaÄega.

Ima tu nedoslednosti, konkretno recimo, gde staviti album na kome su uÄestvovalo Mingus, Ellington i Roach ? Ja sam ga stavio u direktorijum gde su mi ostali albumi Ellingtona, ali je mogao ići komotno i pod Charles Mingus. Ili recimo Duke Ellington with John Coltrane, taj album mi je takoÄ‘e u Duke direktorijumu, ali komotno može da ide u Coltrane direktorijum jer je sniman 60tih kada ni Coltrane nije baÅ¡ bio nepoznata zverka :). Ali sve ovo je uglavnom manji problem, jer Äovek zapamti gde mu Å¡ta stoji kad koristi neki sistem dovoljno dugo.

Link to comment
Share on other sites

Men i je veliki problem tagovanje klasike. Možda mnogo zahtevam. Hoću pretraživanje i po autoru i izvodjaÄu i dirigentu i solisti i ....

NeÅ¡to smo ovde pokuÅ¡ali ali nije nadjeno konaÄno reÅ¡enje

/index.php?/topic/23175-tagovanje-muzike/page__p__404974__hl__+klasike%20+tagovanje__fromsearch__1#entry404974">http://www.hi-files....__1#entry404974

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Zanimljiva tema.

Koliko sam ja nedoumica imao, premeštanja sa jednog na drugo mesto; iznova razvrstavanja kojekakvih...

Mislim da je siroma u pravu. A, opet, lepo je kada je diskografija nekog izvoÄ‘aÄa na jednom mestu, hronoloÅ¡ki poreÄ‘ano...

Kako god - jbg.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...