Jump to content

Photo

HI-FI sistem do 1000EUR

• Please log in to reply
50 odgovora u ovoj temi

#1 mihajloj

mihajloj

Junior member

• Novi članovi
  • 7 Poruka:

Poruka napisana 15 април 2012 - 18:40

Veeeeeliki pozdrav svima! Ja sam Mihajlo iz Beograda, citam povremeno vas forum, pa bih zamolio iskusnije clanove za pomoc.

Naime, zeleo bih da sklopim svoj prvi hi-fi sistem.
Na raspolaganju imam oko 1000EUR, ali budzet moze da poraste maksimalno do 1500, i to u slucaju da se za taj novac moze kupiti nesto drasticno bolje.
Sistem bih stavio u sobu od oko 15 kvadrata, priblizno kvadratnog oblika.
Kupio bih samo pojacalo i zvucnike, posto sam CD plejer dobio na poklon, neki stariji Technics, koji planiram da koristim prvih nekoliko meseci, dok ne skupim novac za nesto bolje.

Prvenstveno slusam klasican i progresivni rok, i stariji hevi metal. Na primer, Bitlse, Roling Stonse, The Who, Jefferson Airplane, Jimi Hendrixa, Deep Purple, Led Zeppelin, King Crimson, Black Sabbath, i tako dalje...
Relativno cesto slusam i dzez, npr. Carli Parkera, Majlsa Dejvisa i jos po nesto.
Ostale pravce, od klasike, do ove moderne elektronike, takodje slusam, ali najvise uzivam u muzicarima koje sam naveo...

E sad, hteo bih da vam kazem, ja sam prvenstveno veliki zaljubljenik u muziku. I sada kada imam novca, zelim da slusam muziku onako kako dolikuje, u punom sjaju, a ne kao do sada.
Ali audiofilija kao hobi mi nije interesantna, zbog toga se obracam vama da mi date neka uputstva sta bih za ove novce mogao da kupim.
Nemojte da me shvatite pogresno, znam da ne moze niko da odabere umesto mene, ali jednostavno nemam toliko vremena (a objektivno ni znanja) da mesecima obilazim radnje u potrazi za savrsenom kombinacijom. Dajte mi neke smernice koje kombinacije pojacala i zvucnika da poslusam. Dobrodosli su i saveti za CD plejer, ali to ce zbog novca verovatno morati da saceka sledecu godinu...

Da ne zaboravim, u obzir dolazi i polovno, ako se za iste pare moze kupiti nesto dosta bolje od novog...

Install flash.

#2 različak

različak

Junior member

• Novi članovi
  • 2 Poruka:

Poruka napisana 15 април 2012 - 19:05

Cifra koja je na raspolaganju nije uopste mala, za nju moze svasta da se uzme!

Koji je cd plejer u pitanju? Koji tacno model technicsa?

Pozdrav mihajloj.
:wave2

#3 mihajloj

mihajloj

Junior member

• Novi članovi
  • 7 Poruka:

Poruka napisana 15 април 2012 - 19:14

SL-P370 je u pitanju...

#4 različak

različak

Junior member

• Novi članovi
  • 2 Poruka:

Poruka napisana 15 април 2012 - 19:24

SL-P370 je u pitanju...

Ne bi bilo lose da ukljucis i nov cd player u tih 1000 eura.

#5 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2864 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 15 април 2012 - 20:34

Dajte mi neke smernice koje kombinacije pojacala i zvucnika da poslusam.

Nadrljao si! Čekaj da stigne još ekipe. Posle svih saveta, bit ćeš više zbunjen, nego pre postavljanja teme. :lol:

Sve u svemu, za šta god da se na kraju odlučiš - pogrešit ćeš. :lol: To je moje iskustvo o izborima drugih početnika, a bazirano na statistici u proteklom vremenu.

Imaš jednu temu o sistemu koji bi trebao da bude upravo za takvu muziku koju ti slušaš. Čini mi se da je pokrenuo član aeroplan. Uprkos svim savetima (većini) koji su preporučivali polovne uređaje određenog tipa (pojačalo i zvučnici), na kraju je završio u audio salonu, kupio novo i nasuk'o se do koske. Napisao je na kraju da svira "lepo, detaljno, ali malo tanko..nema fundament". Sic!

Link: http://www.hi-files....-hi-fi-carstvu/
Večeras - predstava "Šekspir".
cijena ulaznice - 50 centi
cijena za gluhe - 30 centi
cijena za slijepe - 20 centi
za gluhe i slijepe - 50 centi

#6 SonicHammer

SonicHammer

AV Impuls

• HiFi distributer / proizvođač
  • PipPip
  • 5994 Poruka:
  • LocationAdmirala Geprata 3b/8 Beograd

Poruka napisana 15 април 2012 - 20:54

Imaš jednu temu o sistemu koji bi trebao da bude upravo za takvu muziku koju ti slušaš. Čini mi se da je pokrenuo član aeroplan. Uprkos svim savetima (većini) koji su preporučivali polovne uređaje određenog tipa (pojačalo i zvučnici), na kraju je završio u audio salonu, kupio novo i nasuk'o se do koske. Napisao je na kraju da svira "lepo, detaljno, ali malo tanko..nema fundament". Sic!

Link: http://www.hi-files....-hi-fi-carstvu/

Gde si to procitao da se "nasukao/ zahebao" do koske? Ja sam na ovom linku nasao da je sustinski prilicno zadovoljan ... i da misli da nije pogresio. http://www.hi-files....e/page__st__240

a evo kog mrzi da cita i skracene verzije. ;)

Za Neat i šta on može: Za te pare, a da je novo ( što sam prvenstveno hteo), mislim da bolje nije moglo, posebno kada se doda moja soba od nepunih 16m2. Uzgred, od pre dva dana sam se pod pritiskom porodice preselio na rezervni položaj u ,,sobu’’ od 2,5 x 5,5m2 (nadam se ne zadugo). Zaista ne znam koji bi zvučnik osim Neat Motive 2 mogao da se snađe u ovakvoj nazovi sobi. Zvuk je i dalje, i u tim, gotovo nemogućim uslovima pristojan. Pravi mali akrobata.
Svoje sam utiske podelio sa forumašima, ne samo u temi J. Joplin..., nego i u temi Početničke nedoumice: pojačalo i zvučnici na Forumu Početnička pitanja, kao i u temi: Nova iskustva u Forumu Hi Fi audio. Ne skrivam svoja trenutna osećanja. Ono čime sam danas oduševljen, sutra mi neće toliko prijati, tako da moje postove ne treba shvatiti doslovno. Ali daleko od toga da sam promašio. Ako se stvari uzimaju zdravo za gotovo jesam, ali ako objektivno sagledavamo, mislim da nisam.
:cheers

Please allow me to introduce myself
I`m a man of wealth and taste...

SonicHammeR
still cyco after all these years...

#7 Chowek

Chowek

Blackmod

• Moderator
  • 2710 Poruka:
  • LocationKSA

Poruka napisana 15 април 2012 - 21:09

Veeeeeliki pozdrav svima! Ja sam Mihajlo iz Beograda, citam povremeno vas forum, pa bih zamolio iskusnije clanove za pomoc.

Naime, zeleo bih da sklopim svoj prvi hi-fi sistem.
Na raspolaganju imam oko 1000EUR, ali budzet moze da poraste maksimalno do 1500, i to u slucaju da se za taj novac moze kupiti nesto drasticno bolje.
Sistem bih stavio u sobu od oko 15 kvadrata, priblizno kvadratnog oblika.
Kupio bih samo pojacalo i zvucnike, posto sam CD plejer dobio na poklon, neki stariji Technics, koji planiram da koristim prvih nekoliko meseci, dok ne skupim novac za nesto bolje.

Prvenstveno slusam klasican i progresivni rok, i stariji hevi metal. Na primer, Bitlse, Roling Stonse, The Who, Jefferson Airplane, Jimi Hendrixa, Deep Purple, Led Zeppelin, King Crimson, Black Sabbath, i tako dalje...
Relativno cesto slusam i dzez, npr. Carli Parkera, Majlsa Dejvisa i jos po nesto.
Ostale pravce, od klasike, do ove moderne elektronike, takodje slusam, ali najvise uzivam u muzicarima koje sam naveo...

E sad, hteo bih da vam kazem, ja sam prvenstveno veliki zaljubljenik u muziku. I sada kada imam novca, zelim da slusam muziku onako kako dolikuje, u punom sjaju, a ne kao do sada.
Ali audiofilija kao hobi mi nije interesantna, zbog toga se obracam vama da mi date neka uputstva sta bih za ove novce mogao da kupim.
Nemojte da me shvatite pogresno, znam da ne moze niko da odabere umesto mene, ali jednostavno nemam toliko vremena (a objektivno ni znanja) da mesecima obilazim radnje u potrazi za savrsenom kombinacijom. Dajte mi neke smernice koje kombinacije pojacala i zvucnika da poslusam. Dobrodosli su i saveti za CD plejer, ali to ce zbog novca verovatno morati da saceka sledecu godinu...

Da ne zaboravim, u obzir dolazi i polovno, ako se za iste pare moze kupiti nesto dosta bolje od novog...

Po mom mišljenju, na dobrom si putu. Lepo za početak pazariš polovne krštene zvučne kutije i pojačalo, a Technics će sasvim lepo da posluži dok ne smisliš šta dalje (npr. može vrlo lako da se desi da pođeš drugim putem, kao što je DAC/PC kombo). Evo potencijalno interesantnih kombinacija na KP:
Accuphase E-205 - 550 €
Accuphase E-205 - 469 €
AR11 - 450 €
AR90 - kontakt (ne bi smeli da budu preko 800 €, osim ako prodavac puca na kolekcionare)

Doduše, ako AR90 dolaze u obzir, odn. ako se prodaju po razumnoj ceni, trebalo bi pojuriti malo snažniju amplifikaciju, npr:
Onkyo M5060 + P3060 - kontakt (kombinacija ne bi smela biti preko 600 €)
Denon POA-3200 - 300 € (+ pretpojačalo)

Ako su komponente ispravne i neoštećene, pogotovo u slučaju AR90, ja uopšte ne bih razmišljao... Ali to sam samo ja. :)

#8 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2864 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 15 април 2012 - 21:54

Ako su komponente ispravne i neoštećene, pogotovo u slučaju AR90, ja uopšte ne bih razmišljao... Ali to sam samo ja. :)

Pa, evo, nisi samo ti. :)

#9 Jimmy_018

Jimmy_018

Junior Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1204 Poruka:

Poruka napisana 16 април 2012 - 00:13

Toplo preporucujem nesto iz audience serije dynaudio-a. :) Jer znaju da udare kada treba a imaju i prefinjenost za jazz i slicno. Konkretno na audience 52 slusam skoro sve sto si naveo od grupa i zvuci odlicno sa ne tako odlicnim ampom. A tebi ce svakako da ostane para za bolji amp i izvor.

:thumbsup2

#10 zeratul

zeratul

Prelate Of The Dark Templar

• Članovi
  • Pip
  • 540 Poruka:
  • LocationPeking

Poruka napisana 16 април 2012 - 00:23

http://www.kupujempr...lter_id=6409096
http://www.kupujempr...lter_id=6409096
Za ostatak para nadjes neki harman kardon pojacivac i na konju si. Eto sistema za rok do 1500e :D Doduse prodavac jeste napucao cene! To bi moralo malo da se koriguje, ako je prodavac voljan...
Edit: tek sad vidim da je u pitanju soba od 15kvm, ove kutije su za mnogo vece sobe... Moja greska.
143040

#11 mihajloj

mihajloj

Junior member

• Novi članovi
  • 7 Poruka:

Poruka napisana 16 април 2012 - 20:42

Hvala svima na odgovorima.
Pogledao sam likove koje ste naveli, dali ste mi veliki domaci!
Cele praznike sam proveo citajuci o hi-fi po internetu.
Jasno mi je iz procitanog da cu ipak morati dosta vremena da ulozim u slusanje raznih pojacala i zvucnika pre nego sto napravim dobar izbor. Najlakse je potrositi pare...

Svakako da cu obratiti paznju da li se po oglasima pojavljuje ova oprema koju ste naveli.
Ako nije preveliko deranziranje, mogli biste da navedete i druge proizvodjace i serije pojacala koje treba imati na umu za zvuk za kojim tragam.
Hvala jos jednom svima...

#12 surokvl

surokvl

Member

• Članovi
  • Pip
  • 863 Poruka:
  • LocationZemun

Poruka napisana 16 април 2012 - 21:50

http://www.kupujempr...lter_id=6409096 http://www.kupujempr...lter_id=6409096 Za ostatak para nadjes neki harman kardon pojacivac i na konju si. Eto sistema za rok do 1500e :D Doduse prodavac jeste napucao cene! To bi moralo malo da se koriguje, ako je prodavac voljan... Edit: tek sad vidim da je u pitanju soba od 15kvm, ove kutije su za mnogo vece sobe... Moja greska.

Teško da će to moći da radi sa Harmanom ili bilo čime za te pare

#13 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2864 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 16 април 2012 - 21:50

Od onoga što sam na brzinu video na oglasima (KP) a da valja od pojačala su samo:
1. Sansui AU-517 za 330e
2. Pioneer A-717 za 270e (imam A-717 MkII, znam kako zvuči, po meni je bolje od npr. Audiolab 8000A ili Mission Cyrus 1)
(lično smatram da većina Sony ES integralaca loše zvuči, dok su većina "engleza" ove cene precenjene kantice tiny-winy konstrukcije i zvuka od nothing special do "muljavo")

Te cene su relativno OK, možda mrvu više, ali sve što iole valja na KP ima nešto višu cenu. Nažalost, preko 95% toga što se valja je krš. Naravno ova su OK pod uslovom da su uređaji u zaista dobrom stanju, i vizuelnom i tehničkom, da nisu prčkana i popravljana.

Ja bih na tvom mestu jurio polovne zvučnike u rangu 400-700e, i na kraju DAC koji smo pominjali u više navrata "kineski" sa CS4398 + CS8416 + CS8421 upsampler (crvena štampa + R-core trafo), u dve teme na forumu dat je link ka ebay-u za kupovinu. Pošto je gola kit verzija, kada se kupi treba ga spakovati u Al kutiju sa konektorima, a sve ukupno izađe oko 200e ili malo preko.

P.S. U poslednje vreme na forumu postoji pomama za JBL zvučnicima, pa su shodno tome preprodavci postali bezobrazni sa cenama. Tako povremeno nailaze talasi pomame za nečim, pa su i cene naduvane.

P.S.2 Polovne zvučnike sam naveo kao varijantu, jer se takvi koncepti danas skoro ni ne prave. Podrazumeva nešto veći bass od 25 ili 30 cm + srednji + visoki. "Klasična" trosistemska kutija gde je bass u kompresiji.

#14 mihajloj

mihajloj

Junior member

• Novi članovi
  • 7 Poruka:

Poruka napisana 16 април 2012 - 22:06

Aha, znaci u sustini trazim trosistemski zvucnik, sa basom 10-12 inca u cenovnom rangu 400-700 eura. Jel da?
Samo, ako mozes da mi pojasnis, sta to znaci da je bas "u kompresiji"???

Vidim da su po oglasima cene prilicno visoke, npr. prodavac trazi prakticno duplo vise od onoga sto si rekao da bi bio maksimum za AR90...
Znaci, preostaje mi da dobro ispitam modele pojacala i zvucnika, pa da jurim neku dobru cenu po kupujem prodajem...

Nisam razumeo to za DAC. To bi mi sluzilo kao pojacalo, ili sta?

#15 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2864 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 16 април 2012 - 22:41

Aha, znaci u sustini trazim trosistemski zvucnik, sa basom 10-12 inca u cenovnom rangu 400-700 eura. Jel da?
Samo, ako mozes da mi pojasnis, sta to znaci da je bas "u kompresiji"???

Vidim da su po oglasima cene prilicno visoke, npr. prodavac trazi prakticno duplo vise od onoga sto si rekao da bi bio maksimum za AR90...
Znaci, preostaje mi da dobro ispitam modele pojacala i zvucnika, pa da jurim neku dobru cenu po kupujem prodajem...

Nisam razumeo to za DAC. To bi mi sluzilo kao pojacalo, ili sta?

Kompresiona kutija je ona koja nema otvor na kutiji (tj. tunel) kao bass-reflex.

DAC ti je najnovija moda, nešto najmodernije što zamenjuje CD player. :lol:
DAC - Digital to Analog Convertor

evo link za pomenuti DAC (kit): http://www.ebay.com/...=item1e6c8f42da

P.S. Za zvučnike je možda i najnezgodnija situacija kod kupovine, jer treba voditi računa o baš dosta faktora. Počev od klase modela, preko godišta, do očuvanosti, itd....a na kraju je najvažnije zvučnike čuti u svom prostoru, jer je to najvažnija stavka koja mora da se lepo posloži: prostorija+zvučnici. Zato i nisam davao nikakve preporuke.

#16 surokvl

surokvl

Member

• Članovi
  • Pip
  • 863 Poruka:
  • LocationZemun

Poruka napisana 17 април 2012 - 00:54

P.S. U poslednje vreme na forumu postoji pomama za JBL zvučnicima, pa su shodno tome preprodavci postali bezobrazni sa cenama. Tako povremeno nailaze talasi pomame za nečim, pa su i cene naduvane.

Naprotiv, mislim da je tražnja za JBL zvučnicima mala i da opada.Pomama je jedino za jeftinijim(LX, TLX itd) modelima i za pojedinim nerealno izvikanim i uzdignutim modelima iz stare pa i nove L serije.Uzrok tome je upravo forum i način na koji se neke komponente srozavaju ili uzdižu na osnovu pogrešnih i parcijalnih informacija i zaključaka.Tako da imamo situaciju da su neke komponente precenjene a druge potcenjene i da je hijerarhija i odnos cena totalno drugačiji nego napolju.Plus uticaj preprodavaca.Ovo se ne odnosi striktno na JBL već je opšta pojava

#17 durd3n

durd3n

Member

• Članovi
  • Pip
  • 176 Poruka:
  • LocationBeograd - LION

Poruka napisana 17 април 2012 - 11:43

Ja bi isao na marantz 2252b ili sl i marantz hd660 -700 zv. to moze da se nadje za 500e ukupno , slusao skoro kod prijatelja izvor gramofon, to je za bas tu muziku koju trazis,
zvucnici ako sam ga dobro razumeo imaju kef visoki i srednji i jbl bas driver....

"balance is everything" =>Project carbon Esprit- phono box S, Marantz 2120, Asus Xonar STX +>Exposure 2010S2 DAC, Primare I30, dynaudio s1.4...

#18 Kuja

Kuja

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2128 Poruka:

Poruka napisana 17 април 2012 - 12:37

...npr. prodavac trazi prakticno duplo vise od onoga sto si rekao da bi bio maksimum za AR90...

Trazi 1600 evra?!

Ja sam moje platio 300 evra, doduse u losijem kozmetickom stanju i sa istrulelim originalnim vesanjima.

Kompletna restauracija
(zamena vesanja, stolar za sredjivanje furnira i lakiranje, podmladjivanje skretnica sa Mundorf kondenzatorima, novo UPOCC ozicenje, WBT NextGen Cu terminali, itd)
me je kostala jos oko 700 eur (doduse sam sam radio skretnicu i ozicenje, u cenu znaci ulaze samo delovi).

Znaci za ukupnu sumu od 1000 eur sam dobio kutije koje su sada u nekim segmentima bolje od originalnog modela iz 1978-e i sa boljim zavrsnim finishom.

Ako prodavac trazi duplo vise od Chowekove preporucene cene od 800 eur, to je stvarno previse.

#19 Ljuba

Ljuba

Administrator

• Administrator
  • 8158 Poruka:

Poruka napisana 17 април 2012 - 13:07

Najbolje je da DAC stavis na izlaz kazetofona

#20 zarko1803

zarko1803

Member

• Članovi
  • Pip