Jump to content

Photo

Kako sakriti kablove ?

• Please log in to reply
14 odgovora u ovoj temi

#1 Cvija

Cvija

Junior member

• Članovi
  • 43 Poruka:
  • LocationBudapest

Poruka napisana 14 април 2012 - 15:17

Pozdrav svima,

Nalazim se na pocetku budzetiranja i odabira komponenti, te me zanima kako nakon sto sve istestiras, kupis i povezes, sklonis i zamaskiras silne kablove koji ostaju vidljivi. Posebno zvucnickih kablova u 5.1 sistemu. Da li ih stavljate u zid, u neke podne lajsne i sl ?

Drugim recima, zamislite praznu sobu koju cete koristiti za uzivanje u muzici i/ili filmovima, i koju tek planirate da sredjujete i popunjavate, kako izbeci naknadne "zidarske" radove zbog kablova ?

Hvala unapred,
Cvija

Install flash.

#2 zeratul

zeratul

Prelate Of The Dark Templar

• Članovi
  • Pip
  • 540 Poruka:
  • LocationPeking

Poruka napisana 14 април 2012 - 16:17

Znam da nema veze sa temom, ali prazna soba je najgora za slusanje (previse se dernja). Ja sam to shvatio na tezi nacin :order
143040

#3 Cvija

Cvija

Junior member

• Članovi
  • 43 Poruka:
  • LocationBudapest

Poruka napisana 14 април 2012 - 17:03

Zato i rekoh prazna koju treba napuniti, ali bih poceo od kablova. Posle toga ide farbanje, osvetljenje, namestaj, komponente ...
Nekako mi bezveze da kad sve to sredis, razvlacis kablove po sobi, ili ih sakrivas u nesto.

Mozda je pitanje vise arhitektonsko nego audiofilsko, ali svaka pomoc, hint ili predlog su dobrodosli.

#4 mbranko

mbranko

Member

• Članovi
  • Pip
  • 729 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 14 април 2012 - 18:21

Ako nije problem da se štemaju zidovi, stavi bužire za zvučničke kablove za 5.1. (Kad već štemaš možeš da dovedeš i Lapp od kutije sa osiguračima do mesta gde će biti uređaji :)) Za sakrivanje kablova iza police, ako je zid beo, možeš da napraviš pano od belog lesonita sa rupama tamo gde kablovi izlaze iz uređaja. Naravno, sve zavisi od toga šta se nalazi iza police sa uređajima.
Life is really biology. Biology is really chemistry. Chemistry is really physics. Physics is really math. Math is really hard.

#5 Woland

Woland

Maestro

• Članovi
  • PipPip
  • 1236 Poruka:
  • LocationVrbas - Novi Sad

Poruka napisana 14 април 2012 - 19:04

Nije audiofilski sakrivati kablove u bužire, pokanale, lajsne... Pravi audiofil barem dva puta dnevno zapne za kabl. Njegovi ukućani više puta. To je slatka osveta ženi koja stalno nešto ke... o žicama, deci što se deru dok testirate nov strujni kabl, sestri koja priča da ste uvek bili na svoju ruku (još sa onim pokretom ruke), bratu koji bi te pare obrn'o već nekoliko puta, zetu koji masnim prstima testira savitljivost vaše nove ploče, snaji koja vas pita da li puštate Cepeline unazad....
:D
U belom plaštu s postavom boje krvi, šepavim konjaničkim korakom, u rano jutro dana četrnaestog prolećnog meseca nisana, pod stubove peristila između dva krila palate Iroda Velikoga izašao je prokurator Judeje Pontije Pilat.

#6 Miloš

Miloš

Mrnjau ^..^

• Članovi
  • PipPip
  • 1211 Poruka:
  • LocationZvezdara

Poruka napisana 14 април 2012 - 19:22

Nemoj Cvijo da bacaš pare na 5.1, to je ćorsokak, ne budi žrtva marketinga, zvuk je očajan, a separacija kanala očajna osim ako ne živiš u gluvoj sobi. Što je najgore, takav sistem te vuče da gledaš svakakvo holivudsko đubre samo zbog 5.1... Evo ja sam se tek nedavno otarasio svega toga, izgletovao rupe od nosača zvučnika, i vratio se na stari dobri stereo... kakvo olakšanje!

Also sprach Matsushita

#7 gvlada

gvlada

Imperator

• Članovi
  • PipPip
  • 5249 Poruka:
  • LocationNis

Poruka napisana 14 април 2012 - 20:13

Nemoj Cvijo da bacaš pare na 5.1, to je ćorsokak, ne budi žrtva marketinga, zvuk je očajan, a separacija kanala očajna osim ako ne živiš u gluvoj sobi. Što je najgore, takav sistem te vuče da gledaš svakakvo holivudsko đubre samo zbog 5.1... Evo ja sam se tek nedavno otarasio svega toga, izgletovao rupe od nosača zvučnika, i vratio se na stari dobri stereo... kakvo olakšanje!

For crying out loud.... koja vrsta bota si ti? Ako iz bilo kog razloga nisi zadovoljan necim ne generalizuj svoj neuspeh. Naravno da je surround odlican za bilo koji surround materijal (muzika ili film, tv sport ili dokumentarci) i potrebno je ispostovati par pravila.
Najbolje skrivanje jeste uzidati kablove u posebne cevi unutar zidova ali je i najnezahvalnije ako se nesto zeli promeniti. Potrazi razne plasticne kanalice.
Shut up before I slap the taste so far out of your mouth you'll never get it back!

Vladavina has spoken.

#8 Cvija

Cvija

Junior member

• Članovi
  • 43 Poruka:
  • LocationBudapest

Poruka napisana 14 април 2012 - 20:36

.... bratu koji bi te pare obrn'o već nekoliko puta, zetu koji masnim prstima testira savitljivost vaše nove ploče, snaji koja vas pita da li puštate Cepeline unazad....
:D

:lol: zvuci kao uvod u neki dobar crtani

#9 Miloš

Miloš

Mrnjau ^..^

• Članovi
  • PipPip
  • 1211 Poruka:
  • LocationZvezdara

Poruka napisana 14 април 2012 - 20:39

For crying out loud.... koja vrsta bota si ti? Ako iz bilo kog razloga nisi zadovoljan necim ne generalizuj svoj neuspeh. Naravno da je surround odlican za bilo koji surround materijal (muzika ili film, tv sport ili dokumentarci) i potrebno je ispostovati par pravila.

Koja pravila?

Also sprach Matsushita

#10 Cvija

Cvija

Junior member

• Članovi
  • 43 Poruka:
  • LocationBudapest

Poruka napisana 14 април 2012 - 20:44

Najbolje skrivanje jeste uzidati kablove u posebne cevi unutar zidova ali je i najnezahvalnije ako se nesto zeli promeniti. Potrazi razne plasticne kanalice.

Te plasticne kanalice se vremenom izdeformisu, odvoje, promene boju. Radije bih kablove ostavio na podu.
Ako su buziri dovoljno siroki, zar nije moguce izvuci i ponovo provuci kabl ako nesto menjas ?

#11 uzvarb

uzvarb

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1404 Poruka:
  • LocationSremska Mitrovica

Poruka napisana 15 април 2012 - 06:56

Te plasticne kanalice se vremenom izdeformisu, odvoje, promene boju. Radije bih kablove ostavio na podu.
Ako su buziri dovoljno siroki, zar nije moguce izvuci i ponovo provuci kabl ako nesto menjas ?

Ma da je sirok pola metra nikad neces kabal provuci kroz buzir, ali na svu srecu ima trik.
Pre ugradnje u zid kroz buzir provuces kanap, pomognes sa zicom, kablom...
Kad sve zamalterises izgletujes...za taj kanap vezes zvucnicki kabal i jos jedan kanap, i lepo onda polako uvuces kabal.
Poenta je da u buziru uvek bude pored kabla i jedan kanap da u nekoj buducnosti mozes da ponovis proceduru.
To sa ustemavanjem kablova je vrlo dobro , ali zahteva da dobro isplaniras gde ce sta da stoji, inace ces posle opet imati kablove po celoj sobi.
Da bi bilo jasnije o cemu pricam, nije problem da ti to sve uradis, ali bez probe u napred doziveces da taj polozaj koji si ti odredio, nikako ne odgovara zvucnicima da dobro rade...ja sam 3 puta prestemavao zidove, i sad na 3 mesta imam kroz zidove tunele za kablove, a sistem se nalazi na sasvim drugom mestu.
Jednostavno na onom prvom mestu je bilo ne slusljivo, na drugom je bilo odlicno, ali je zbog racionalnijeg rasporeda sobe zavrsio opet na drugom mestu, za koji se ispostavilo jos bolji. Ali sad su kablovi po sistemu koju je naveo Woland. Nemam vise snage da se trudim oko toga.
Pravi put je NAPUNITIi sobu, postaviti sistem na mesto na kojem najbolje radi ( pronaci ga eksperimentalnim putem ), onda stemati i dopraviti da to bude sakriveno.
E sad ima onih kojima je bitno da to lepo izgleda, a kako ce da svira nije ni bitno...ako je takva situacija ( pitaj zenu ) onda kopaj zidove odmah pa se kaj na tenane :D

"tenane" - izraz koji se upotrebljava u nasim krajevima za Sporo. ( udaj se na brzinu kaj se na tenane )

#12 siroma

siroma

Audio Alhemičar

• Članovi
  • PipPip
  • 4273 Poruka:
  • LocationNIŠ

Poruka napisana 15 април 2012 - 07:07

Ako je 5.1 problem jer kablovi treba da premreže sobu kako god da ga razmestiš, razmisli o bežičnim pogonom zadnjih zvučnika.
U Tehnmarketu ima da se kupi tako nešto gotovo, a može i da se konfiguriše samostalno. Padaju mi na pamet neki BlueTooth transmiteri pa oni FM transmiteri za kola i slično. Neki Trends minijaturni za pojačanje zadnjih ...
Каниш ли побиједити, не смијеш изгубити

#13 Woland

Woland

Maestro

• Članovi
  • PipPip
  • 1236 Poruka:

Poruka napisana 15 април 2012 - 09:27

Ma da je sirok pola metra nikad neces kabal provuci kroz buzir, ali na svu srecu ima trik.
Pre ugradnje u zid kroz buzir provuces kanap, pomognes sa zicom, kablom...
Kad sve zamalterises izgletujes...za taj kanap vezes zvucnicki kabal i jos jedan kanap, i lepo onda polako uvuces kabal.
Poenta je da u buziru uvek bude pored kabla i jedan kanap da u nekoj buducnosti mozes da ponovis proceduru.

Postoje tanke sajle koje služe za provlačenje kablova kroz bužire. Provučeš prvo sajlu, pričvrstiš kabl i vučeš polako nazad.
U belom plaštu s postavom boje krvi, šepavim konjaničkim korakom, u rano jutro dana četrnaestog prolećnog meseca nisana, pod stubove peristila između dva krila palate Iroda Velikoga izašao je prokurator Judeje Pontije Pilat.

#14 Cvija

Cvija

Junior member

• Članovi
  • 43 Poruka:
  • LocationBudapest

Poruka napisana 15 април 2012 - 11:14

Hvala ljudi na savetima, trikovima i podeljenim iskustvima. Na jucerasnjem porodicnom konzilijumu (bez sestara, zetova, snajki :) ) pala je odluka da se zaboravi 5.1 jer realno poslednjih 10ak filmova koje smo kuci gledali su relativno stari, dobri klasicni filmovi. Stoga idemo sa dobrim AV 2.0 sistemom, a kablove cemo da ignorisemo ili eventualno kasnije sakrijemo.

#15 Woland

Woland

Maestro

• Članovi
  • PipPip
  • 1236 Poruka:

Poruka napisana 15 април 2012 - 12:11

:lol: zvuci kao uvod u neki dobar crtani

To je omaž Feliniju - atmosfera iz Amakorda a dijalozi iz Probe orkestra :)

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls