Jump to content

Photo

Fanless napajanje

• Please log in to reply
68 odgovora u ovoj temi

#1 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 07:29

Zbog bučnosti želim promeniti napajanje na compu. Razmišljam o fanless varijanti pa trebaju mi konkretne preporuke. Ima li nekih razloga protiv fanless-a?
Čak i ako nisam u pravu - ja nisam u krivu...

Install flash.

#2 wega

wega

Member

• Članovi
  • Pip
  • 354 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 08:30

Zbog bučnosti želim promeniti napajanje na compu. Razmišljam o fanless varijanti pa trebaju mi konkretne preporuke. Ima li nekih razloga protiv fanless-a?

Seasonic X Series SS-400FL 400W (ili SS-460FL 460W ako ti treba snažnije)

Jedini razog protiv je cena istog:
http://www.itsvet.com/proizvod/seasonic-x-series-ss-400fl-400w/comp_comp_powersupply/725/623
Za dobar milje svaki je televizor EI Niš.

#3 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 08:44

Jeli dovoljno tih 400-460W? Koji je razlog što, koliko vidim, nema puno jačih fanless napajanja? Naišo sam još na Kingwin koji je "samo" 500W.

#4 wega

wega

Member

• Članovi
  • Pip
  • 354 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 08:50

Ako računar koristiš samo za slušanje muzike i gledanje filmova (tj. kao HTPC) je i više nego dovoljno. Takođe ovde se radi o "pravih" 400W (460W) a ne nekih kineskih. Sa druge strane ako računar koristiš i za igranje (tj. poseduješ neku jaču grafičku kartu) onda bi mogao da bude problem. Verovatni razlog ne postojanja jačih fanless napajanja leži baš u činjenici da bi se ona i više grejala, pa bi ih bilo teško ohladiti bez ventilatora.

#5 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 09:24

Kako bi se manifestovao taj problem? Ne igram igre ali možda u buduće stavim neku bolju grafičku u cilju kvalitetnog arhiviranja video materijala. Trebaće li više snage u takvom slučaju? Čitam za neka napajana kojima se ventilator pali tek na pregrevanju. Jel' su takva možda bolje rešenje, ono imaš za svaki slučaj i vent?

#6 garson

garson

Member

• Članovi
  • Pip
  • 887 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 10:20

Koju masinu imas? Ako nemas neki napucani quad core i neku "besnu" graficku (tj. ne planiras istu) onaj Seasonic je sasvim dovoljan.
Jace verzije Seasonica imaju vent koji se pali na nekih 20-30% opterecenja.

#7 O z Z y

O z Z y

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 6480 Poruka:
  • LocationNovi Beograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 10:26

Nisam pobornik fanless napajanja. Dobra 12-14 u napajanju može biti gotovo nečujna, a omogućiće vam da skinete manje i bučnije fanove sa procesora, grafike, etc, ohladite chipset, memoriju, hard diskove i samo napajanje. Ako ste sve to već uradili i optimizovali sistem da bude totalno fanless, skidam kapu, samo napred. U suprotnom - fan u napajanju je poslednji koji treba da leti iz kućišta.
PC > M2Tech Evo [PH] > Naim DAC > Exposure XXV > PMC LB1 Signature
PRODAJEM DISKOVE : http://www.ptt.rs/ko.../ozzyan//CD.htm
I'm as mad as hell and I'm not going to take this anymore !!!

#8 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 11:04

Testiranjem sam utvrdio da je napajanje najglasnije. Slede case fanovi koje bi takođe promenio ili ako može da se napravi raspored da nisu potrebni uopšte tj isključe. Cpu fan je skroz nečujan ali možda i njega zamenim pasivnim hađenjem na kraju.
Inace napajanje je 350W Cooler Master i imam utisak, možda se varam, da je nekad glasnije kao da se muči a nekad tiše (svejedno uvek smeta), ali ne mogu naći povezanost sa opterećenjem compa. Jeli moguće da su takve razlike rezultat loše struje?

MB: Asus p5wd2 premium
CPU: intel d 3.2 ghz
Grafika: Asus Eax 1600 pro silent
HDD: Maxtor 250 GB
Ram 1 GB

#9 O z Z y

O z Z y

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 6480 Poruka:
  • LocationNovi Beograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 11:11

Testiranjem sam utvrdio da je napajanje najglasnije.

Sasvim moguće ako je fan loš ili dotrajao, ali dobar silent fan formata 12 ili 14, eventualno još undervoltage-ovan mora biti tiši od ostalih stock fanova. Jel fan odozdo ili pozadi?

#10 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 11:14

Pozadi. Glasan je od prvog dana, ne radi se o dotrajalosti. Može li da je glasan jer napajanje nije dovoljno jako za konfiguraciju?

#11 O z Z y

O z Z y

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 6480 Poruka:
  • LocationNovi Beograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 11:36

Fan pozadi je po prirodi stvari manji, ako je manji onda vrti brže, ako vrti brže onda se i čuje, Šteta što si kupio takvo napajanje, CM ima varijante 350W sa 12 odozdo, to je već druga priča.

#12 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 11:56

Postoji li način trajno eliminisati case fanove napred i pozadi? Trenutno preko speedfana sam isključio zadnji dok prednji ne mogu da vidim jel isključen. Compu je dobro, cpu tempratura je 36 ali jedna vrata su mu otvorena, ako ih zatvorim skoći će drastično i moram da palim case fan, a kad se on udruži sa napajanjem to je previše glasno. Ja bi eliminisao sve fanove ako može.

#13 wega

wega

Member

• Članovi
  • Pip
  • 354 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 12:00

Pre buduće nadogradnje (tj. kupovine nove grafičke karte) možda nije loše da konsultuješ neki power calculator npr. ovaj. Ovako izračunata potrebna snaga napajanja može da bude vrlo dobar orjentir pri kupovini napajanja. Kalkulator naravno izračunava maksimalnu potrebnu snagu pri maksimalnom opterećenju računara (npr. pri igranju zahtevnijih igara) tj. u piku. Verovatno računar 95% vremena neće imati potrebe za njom, ali uvek treba imati rezervu iste.

Ventilatori u napajanjima rade na naponu od 5-12V. Jedni su direktno povezani na izvor napajanja a drugi imaju regulaciju broja obrtaja. Smanjivanjem napona može da se smanji broj obrtaja ventilatora i buka, samo ostaje pitanje pregrevanja.

#14 O z Z y

O z Z y

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 6480 Poruka:
  • LocationNovi Beograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 12:03

Naravno da ima, otvoriš kućište i otkačiš fan sa napajanja :)
Sve fanove ćeš teško da isključiš, razlika između jednog i nijednog je ogromna.

#15 wega

wega

Member

• Članovi
  • Pip
  • 354 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 12:12

Postoji li način trajno eliminisati case fanove napred i pozadi? Trenutno preko speedfana sam isključio zadnji dok prednji ne mogu da vidim jel isključen. Compu je dobro, cpu tempratura je 36 ali jedna vrata su mu otvorena, ako ih zatvorim skoći će drastično i moram da palim case fan, a kad se on udruži sa napajanjem to je previše glasno. Ja bi eliminisao sve fanove ako može.

Speedfan je dobro rešenje. I ja sam ga koristio do skoro. Pomoću njega možeš skroz zaustaviti ventilatore kad računar ne koristiš za nešto zahtevno (npr. kad puštaš muziku sa istog). Što se tiče prednjeg ventilatora otvori kućište pa proveri da li se okreće ili probaj pomoću nekog papirića koji ćeš postaviti ispred kućišta da vidiš da li uvlači vazduh. Takođe proveri kako je isti povezan u kućištu (direktno na granu napajanja ili putem 3-pinskog konektora na ploči). Samo ventilatori povezani na matičnu ploču mogu biti kontrolisani putem speedfun-a (čak ako postoji dosta ventilatorskih konektora na ploči postoji mogućnost da ne može da nad svima vrši kontrola obrtaja već samo nad određenim).

#16 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 12:27

Naravno da ima, otvoriš kućište i otkačiš fan sa napajanja :)
Sve fanove ćeš teško da isključiš, razlika između jednog i nijednog je ogromna.

Mislio sam može li se postići da u konfiguraciji nema fanova? Za napajanje i cpu vidim rešenje, ostaje kako rešiti case fanove?

#17 wega

wega

Member

• Članovi
  • Pip
  • 354 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 12:37

Mislio sam može li se postići da u konfiguraciji nema fanova? Za napajanje i cpu vidim rešenje, ostaje kako rešiti case fanove?

Možeš da probaš da nabaviš neko veće (prostranije) i masivnije (deblji lim) kućište npr. nekog Chieftec Dragon DX-01B. Jedini problem (uzrok podizanja temparature) bi mogla da bude ta pasivno hlađena grafička karta.

Ako hoćeš u isto vreme (ne)čujnu mašinu koju ćeš da koristš i kao HTPC i za igranje verovatno je jedino prihvatljivo rešenje vodeno hlađenje za procesor i grafičku uz neko jače napajanje (600-700W) sa ventilatorom sa automatskom regulacijom obrtaja uz eliminaciju ostalih ventilatora u kućištu.

#18 O z Z y

O z Z y

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 6480 Poruka:
  • LocationNovi Beograd

Poruka napisana 20 март 2012 - 12:40

Mislim da se vrtimo u krug. Moguće je furati PC bez fanova ali nije ni jeftino ni jednostavno. Moraćeš ozbiljno da se posvetiš tematici i predvidiš fond koji košta više od tog kompjutera.

#19 VU metar

VU metar

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2261 Poruka:

Poruka napisana 20 март 2012 - 13:32

Kako onda da najjeftinije i najefikasnije stišam comp? Koje konkreno napajanje predlažete?
Vredi li da menjam case fanove, postoje li (skoro)besčujni i koji su to?

#20 Scorpio(DDMF)!

Scorpio(DDMF)!

Član

• Članovi
  • PipPip
  • 1050 Poruka:
  • LocationBelgrade, The Filthy City

Poruka napisana 20 март 2012 - 13:38

Po mom iskustvu, prvi korak do tishine (relativne, naravno) je zatvaranje kucishta (za koje je pozeljno da je pravljeno od shto debljeg lima).

Nakon toga, sledi postizanje optimalnog protoka vazduha u kucishtu. To se najlakshe postize nabavljanjem napajanja sa vecim ventilatorom "odozdo" i postavljanjem "zadnjeg" ventilatora veceg precnika, npr. 12cm (i manjeg broja obrtaja). Smatram da je to dovoljno za stvaranje dobrog protoka vazduha i da dodatni ventilatori na kucishtu nisu potrebni (zapravo, mogu i da shkode).

Postoje i josh neki zahvati koji se mogu primeniti radi smanjivanja temperature, npr. undervolting CPU-a i/ili promenjivi radni takt istog, u zavisnosti od trenutnog opterecenja. Veci hladnjak i CPU i GPU kuler mogu isto tako dosta pomoci.

Dodatno reshenje koje sam primenio u svojoj (prastaroj) konfiguraciji je montiranje veceg hladnjaka na graficku kartu sa vecim ventilatorom, koji se po potrebi aktivira prekidacem van kucishta (za retke slucajeve kada je potrebna 3D akceleleracija), dok je za kartu propisan "profil" koji smanjuje takt GPU-a u 2D rezimu, tako da je njegov hladnjak u normalnom korishcenju mlak.

Ovako se moze smanjiti i potroshnja struje same konfiguracije...

Pozdrav! :wave2
"Everything else is gaslight!" (Herbert von Karajan, when he first heard CD audio)

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls