Jump to content


Lampucera DAC vs 4 digitalna + 1 analogni izvor


Aurelijano Buendija

Recommended Posts

Oprema:

ZvuÄne kutije: DIY trosistemske, Visaton/Seas, by SV

PojaÄalo snage: Sony TA-N80ES

PredpojaÄalo: Sony TA-E80ES

CD player: Sony CDP-X339ES

Blu-Ray player: LG BD390

PC: Asus Xonar ST

Kablovski Box: SBB Cisco D3 HD

Gramofon: Technics 1210mk2 sa AT 440Mla

DAC: Lampucera 24/192 by Stone Cold

Kablovi: zvuÄniÄki Oelbach bakar 4mm, analogni interkonekti Mogami/Neutrik, COAX Belden/Neutrik, optiÄki – noname, balansirani XLR Belden/Neutrik, strujni – noname

Muzika:

Antonio Forcione: In Concert FLAC (44,1), vinyl LP i Audio CD

Renaud Garcia-Fons: Arcoluz FLAC (44,1) i Audio CD

Bebo&Cigala: Blanco y Negro FLAC (44,1)

Mike Oldfield: Tubular Bells 2003 DVD Audio Disc stereo

Francois Chaplin: Chopin Nocturnes FLAC (24/88,2)

Armadine Beyer: The Four Seasons FLAC (24/96)

Povezivanje:

TA-N80ES – TA-E80ES: balansirani XLR

CD, PC, BR, SBB – TA-E80ES: analogni RCA

1210mk2 – TA-E80ES: analogni RCA

DAC – TA-E80ES: balansirani XLR

DAC – SBB, PC, BR: COAX

DAC – CD: Toslink

Kako se testiralo:

Svi izvori su bili povezani sa pretpojaÄalom alanognim RCA kablovima a sa DAC-om COAX i Toslink kablovima. SluÅ¡ao se jedan izvor naizmeniÄno: analogno povezan i sa DAC-a. UporeÄ‘ivan je i zvuk sa DAC-a i gramofona, naizmeniÄnim puÅ¡tanjem istog materijala.

Ko je testirao:

Tri bezazlene devojÄice od 15 do 18 godina, sin muziÄar (21 g.) i Woland (u najboljim godinama)

Utisci:

DAC vs Cisco Lampucera je dobila glatko a da se nije ni zadihala. Zvuk je ipak i dalje bio loš. Nešto malo bolji na stranim radio stanicama i Mezzo-u. Jednoglasno.

DAC vs CD: Sony CD player srednje klase je glatko izgubio protiv Lampucere na svim poljima. Lampucera je pružila viÅ¡e detalja, imala jasnije uobliÄen bas i Å¡iru pozornicu - jednoglasno

DAC vs BR player: Audio CD sa BR je izgubio većom razlikom od CD playera. Audio DVD sa BR, je bio veoma pristojan i ostvario bolji rezultat od CD-a, ali detalji su prevagnuli na stranu Lampucere – 4:1

DAC vs PC 44,1 Asus Xonar ST je sjajna zvuÄna karta impresivnih specifikacija – ovo je bio pravi test za Lampuceru. Bilo je gusto, Asus se nije predavao, pa je ovaj test najduže trajao. Lampucera je pobedila. AnalitiÄnost je prevagnula – 3:2

DAC vs PC 88,2/96: Bez iznenaÄ‘enja na obe strane – identiÄan rezultat.

DAC vs Gramofon: DevojÄice su izgubile strpljenje (otiÅ¡le na klizanje), ali ocenjivanje je ipak bilo poÅ¡teno: vinyl freak protiv heavy metal hipstera. SluÅ¡ao se Forcione sa ploÄe, a sa DAC strane su se trudili PC sa obiÄnim FLAC-om a u CD playeru je bio originalni audio CD istog sadržaja. CD je trÄao mrtvu trku sa Asusom, ali su oba ubedljivo poražena od gramofona. Ja sam svakako bio pristrasan ali Electric Guitarist nije.

Iako Lampucera nije direktno uporeÄ‘ivana sa nekim drugim DAC-om, ali ipak na osnovu zvuka DAC-ova koje sam svojevremeno imao priliku da Äujem, zakljuÄujem da je reÄ o odliÄnom DAC-u uporedivim sa onima Äije su cene oko 500€. Imao sam priliku da Äujem i DacMagic-a – Lampucera je za klasu bolja. Kada se u obzir uzme cena – tada se zvuÄna superiornost Äini i većom.

Na mom primerku Lampucere nisu vrÅ¡ene nikakve modifikacije, ali je uraÄ‘ena bezkompromisno, sa kvalitetnim Neutrik XLR i korektnim RCA Å¡asijskim konektorima. Stone Cold je uradio izvanredan posao kod asembliranja ureÄ‘aja: unutraÅ¡nje ožiÄenje je u srebru, kablovi su uredno spakovani u bužire, konektori postavljeni logiÄno, a kutija izraÄ‘ena i obraÄ‘ena precizno i masivno. Moj suludi zahtev za Äak 4 COAX ulaza (sa Toslinkom ukupno 5), Stone je sproveo lucidno, elegantnom izvedbom obrtnog preklopnika koji ima mali tupi klik na svakom položaju. Svaka Äast Kameni!

Moja zahvalnost ide i Peri koji je inicirao grupnu nabavku, bez koje danas ne bih imao DAC.

Link to comment
Share on other sites

Hvala Vam na pohvalama. Dragoceno je iskustvo testiranja sa neopterećenom publikom koja je bila u većini.

Bilo je kasno sinoć kada sam završavao tekst, pa sam propustio da se zahvalim RingeRaji, koji je podneo najveći teret ove nabavke. Ringe, hvala i ne zameri.

Pravu vrednost Lampucere ćemo videti kada se ukrsti sa nekim drugim DAC-om. To ostavljam Peri, njemu je to već rutina :)

Link to comment
Share on other sites

Када Ñам га пробао на мом ÑиÑтему то је било неко ново откровење, иначе у директном клешу Ñа Д.Меџиком је поÑрамила иÑти у тренутку.

Од приÑутних колега био је Бујодраг.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

PoÅ¡to sam na poslu, pokuÅ¡avao sam nekoliko puta da poÄnem Äitanje ali bi odmah posle uvodnih reÄi naleteo neki važan posao pa sam prekidao sigurno 5-6 puta. Onda se iznerviram, odÅ¡tampam (izvinjenje drveću, morao sam) i proÄitam natenane na pauzi za kafu.

Svaka Äast Woland, sjajan tekst i sjajni rezultati Vinsent Mauricio Vega Van Basten - Ston Rajder Cold Zeon kolaboracije!

Link to comment
Share on other sites

Lampucera se usvirala. Pustio sam da radi 48 sati na prazno (signal je ulazio sa SBB D3 Cisco box-a, ali je pojaÄalo bilo ugaÅ¡eno). Nije se grejala. Primetan je blagi pomak u zvuku na bolje.

Danas sam DAC testirao sa joÅ¡ jednim izvorom. ReÄ je o WD TV HD media playeru. Imam prvu njegovu verziju - onu sa klasiÄnim RCA izvodima, a bez mrežnog prikljuÄka. Software na WD TV je upgrade-ovan na najsvežiji. DAC sam sa WDTV povezao optiÄkim kablom, RCA sa WDTV nisam povezivao sa pretpojaÄalom - nisam smatrao potrebnim da testiram loÅ¡ DAC u WD TV-u sa Lampucerom.

Sistem na kom sam testirao je isti, onaj iz prvog posta ove teme. WDTV sam uporeÄ‘ivao sa Asus Xonar ST, povezanim direktno u pretpojaÄano i preko Lampucere. Koristio sam iste FLAC fajlove (44,1) na oba izvora. Ovog puta sam testirao sam.

WDTV je naravno je izgubio od Asusa, ali ne previÅ¡e ubedljivo. PoboljÅ¡anje zvuka kod WDTV je znaÄajno - kvalitet zvuka bih stavio u istu ravan sa mojim Sony CDP-X339ES (možda je WDTV+Lampucera za nijansu loÅ¡ija).

Veći napredak sam konstatovao kod AC3 zvuÄnog zapisa kod HD filmova koji su se zatekli na pripadajućem disku. Tim tragom sam pustio nekoliko mp3 faljova (bez direktnog uporeÄ‘ivanja) i konstatovao da mp3 zapisi zvuÄe pristojno. ÄŒak i viÅ¡e nego pristojno.

ZakljuÄak je da Lampucera + WDTV zajedno daju izuzetan odnos cena/kvalitet. Zvuk je sasvim pristojan, ne zamara, detalja ima manje, ali ipak poseduje Å¡irinu i dubinu.

Link to comment
Share on other sites

Pregledom WD foruma vidim da problem sa output-om na 96Khz nije reÅ¡en a izgleda da i ne može biti. ÄŒini mi se da ni novije generacije WD media plejera (kao Å¡to je Live) ne mogu da puste 24/96. TaÄnije, fajloci mogu da se puste i ureÄ‘aj to i radi, problem je Å¡to se signal downsampluje na 24/48. Po meni, ako 24 ostaje 24 a ne spuÅ¡ta se na 16, onda to i nije veliki problem. Sa 96 na 48 downsample nije neÅ¡to Å¡to će se lako primetiti, ako se uopÅ¡te i primeti, možda na nekom sistemu visoke rezolucije.

Postoji naÄin da se proveri a to je da se signal sa WD-a pusti na neki DAC koji prikazuje input bit depth / sample rate. Sony minidisc recorderi imaju, takoÄ‘e, takav prikaz, ali moj model ionako radi do 24/48 tako da ne bi mogao da pokaže 96 Äak i kad bi ga bilo. JaÄi modeli rade i na 24/96, recimo, Siroma je imao jedan takav Sony.

Verovatno postoje i audio kartice sa digitalnim ulazom, pa bi moglo da se proveri u nekom od audio programa kakav je signal. Uglavnom, postovi na WD forumu ukazuju na to da su se ljudi kojima externi DAC oÄitava input uverili u to da je maksimum 24/48, dakle, sample rate od 96Khz nije podržan.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...