Jump to content


ORTOFON


suca77

Recommended Posts

@Krca44 drugi problem je u pitanju.Krajem sedamdesetih imao sam istovremeno Tandberg TCD310II i TCD 330 dekove.Prvi je radio od 30-16.000hz, a drugi od 20-20.000hz.Razlika je bila evidentna na prvo slusanje.Secam se kao danas,310II sa izrazenijim muljavim basovima,330 ravan kao ploca.Pa sam utripovao da nedostatak visokih kvari i ostali spektar.Mada sam tada cuo i mozda svih 20.000hz(imao sam 20.g.)

Link to comment
Share on other sites

Nekako, kada se nešto novo unese u sistem, pa se poslušaju albumi koje mnogo volimo i dobro poznajemo, pa otkrijemo nove zvukove i ambijente i naježimo se preko leđa u obraze i obuzme nas uzbuđenje, to daje ljubavi prema muzici novu dimenziju i budi zaspalu privlačnost da se preslušaju sve stare pa i neke zaboravljene ili odložene muzičke poslastice. Treba se častiti s vremena na vreme i provetriti zvučnu sliku sistema.

Prijatno vam bilo! :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Jasno...sa boljom opremom,pa i boljim slusalicama bice vece razlike.Ni ja sasvim sigurno ne cujem kao nekad iako sam nesto mladji,posle 40 to krece.

Btw nisi utripovao,nedostatak visokih kvari ostalo.Imao sam dosta varijacija u visokim poslednjih godina u zavisnosti od pojacala i to kvari sve.

Pravim sebi supertweeter nakon probe,neverovatno kako to cudo utice i na bass i sve ostalo iako je realno iznad onog sto cujem.Donet mi jedan na probu,pa sam poverovao kad se sklone.Inace da mi neko pricao pomislio ni "lud čo'ek.To je inace dobro protiv starenja sluha.Na predlog Ace Ribona stavljam L pad atenuator da mogu za pocetak merenjima,a ubuduce starenju sluha da ugodim.Neverovatnu detaljnost unose u zvuk,elixir mladosti.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Aoxomoxoa said:

Pa sam utripovao da nedostatak visokih kvari i ostali spektar.

Moguce, moja je pretpostavka da je standard 20 Hz do 20 KHz odredjen tako da ima malo rezerve dole i gore i da mi cujemo kako treba od 40 Hz pa do max 15 KHz-16 KHz, muziku u tom opsegu.

Sem sluha uzmi u obzir izvezbanost da se cuje unutra u tom okviru sta se desava ( npr. ja to jos ucim ) a i dodao bih da nesto mislim kako 2M Blue nije mozda bas sjajna u visokim tonovima ( mislim da ima veze ono sto je Father radio, podesavanje ulaznog otpornika  umesto 47 KOhma standard na nesto vise tipa 68 Kohma.... mozda pomogne... ovo na osnovu utisaka slusanja kod njega ).

Ovo su pretpostavke koje ne moraju biti tacne, koliko se secam sa slusanja kod tebe, svirale su ploce lepo.  

Ako eventualno nadjes da probas AT glavu kod sebe, one bi mozda dale drugaciji utisak u visini.

Super Tweeter cuo nekoliko puta, stvarno nekako otvori muziku.

Link to comment
Share on other sites

Taj ulazni šant otpornik zapravo stišava prskavost visokih na 12-14kHz ali zato otvara njihovu prozračnost daleko iznad. Zapravo se dobijaju mnogo jasnije ambijentalne nijanse koje se zapravo kriju u tim visokim frekvencijama. Ceo zvuk dobija na većoj opuštenosti i mekoći, ali je i zvučno daleko bolje izbalansiran i prirodniji.

47k na ulazu većinu zvučnica dovodi u laudnes kompresiju, a pogotovo jeftinije konstrukcije phono predpojačala. Izrazito kvalitetni se lakše nose sa tim, ali niko ne želi sa tim da se poigra, jer gubi autentičnost uređaja. Samo kao ilustracija Korato anniversary ima na ulazu 56k za MM.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Aoxomoxoa said:

A kako se taj super tweeter kaci na zvucnike,ne bih da otvaram Harbethe?

ne mora da se otvara...probaj prvo jos po neko pojacalo harbeth radi odlicno,ali ne sa svim.To su monitorske kutije,tu te razlikemeđu glavama treba da se čuju kao na dlanu.Inace ako pocinjes da "gubis" visoke tonove AT nije los predlog.

Link to comment
Share on other sites

Upravo procitah tekst za Rp3,pa videh da je 4audio diler.Iskreno baš me čudi,koliko se secam neko je pominjao da su mu bas oni dozvolili probu doduse uz prisustvo nekog iz 4audio.Mozda im je sezona odmora pa nemaju mogucnosti.Ranko je i član foruma pa mozes da ga pitas.Moj brat je u vise navrata kupovao relativno skuplje uredjaje i bas je zadovoljan njima.

Pritom je Ranko i Stilidenovac,kazi mu da oces da cuješ first press Aje al kod kuće. :listen

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...