Već godinu-dvije dana pratim ovaj forum ali dosad nisam učestovao u diskusijama. Razlog je prozaičan, tek sad kupujem svoju prvu konfig..., pardon, prvi sistem.
Kako živim u shoopku svijeta čak i po nestrogim kriterijumima bivše nam države (BL),izbor je olakšan nepostojanjem istog. Elem, nabavku opreme sam planirao u tri koraka. U prvi mah bih kupio pojačalo, najjeftinije interkonekt i zvučničke kablove (zvučnike sam već kupio, o tome malo kasnije):
- Kupovina pojačala: Izbor je pao na Yamahu A-S500 (cca 470 ojra). Nahvaljena je u What Hi-Fi-u a slabiji (polu)brat receiver A-S 300 je dobio solidne ocjene u jednom od ranijih brojeva Hi- Files-a.
- Zvučnici su već kupljeni, riječ je o modelu Tannoy Mercury V1. Također su dobili izuzetno pozitivne kritike u What Hi-Fi. Mimo ovih kutija imao sam još izbor između Yamahinih modela i starijeg brata Tannoy Mercury F1.
- Kako imam popriličan broj albuma u flac formatu, zasad bi iz jednačine isključio CD player. Kao izvor bi koristio satelitski receiver/media playerAzbox Elite u tandemu sa WD elements hard diskom.
- HRT Music Streamer II – čini mi se da za 150 ojra nema kvalitetnijeg rješenja a da nije DIY.
- Zvučnički kabl Chord Carnival Silver Screen (8 EUR)
- USB kabl – interesantni su mi što jeftiniji primjerci. Red veličina 10-20 ojra...
- Interkonekt Chord Crimson Plus (55 EUR)
Ovaj drugi korak je još uvijek nije zatvoren finansijski pa nisam ni kontaktirao firmu gdje sam pronašao sve ove stvarčice. Ukoliko je moguće, naručio bih sve ovo pošto mi BG baš i nije blizu. Također, postoji mogućnost da odlepršam do Kroejše ali to za sobom vuče beskonačno pregledanje kataloga a rad bih bio da sve kupim na jednom mjestu.
Za tretji korak ću da pitam u odgovarajućem dijelu foruma, no za to baš ima vremena.
Što se tiče muzike, mostly bi se slušala metalurgija u svim varijacijama, hard i simfo rock uz jednu žličicu Gotan Project-a.
Prostorija je veličine 30 kvadrata (6x5). Zvučnici bi bili na postolju kraj tv-a nekih 40 cm od tla (nepraktično mi je uzimati stalke). Maximalna udaljenost od zida je pola metra.
Zamolio bih vas da iznesete svoje prijedloge odnosno ako neko ima iskustva sa navedenim komponentama, da kaže svoje mišljenje.
I da ne zaboravim, svi dijelovi budućeg sistema će biti novi, iz prostog razloga što se kod nas u BiH prodaju ili prastari primjerci ili često se desi da je polovna roba skuplja od novih uređaja.
Šta reći na kraju, nego hvala svima koji su uspjeli doći do kraja ovog posta a da nisu zaspali. Živjeli i čitamo se...