Jump to content

Photo

Da li na audio digital out TV-a izlaze "svi zvuci"?

• Please log in to reply
12 odgovora u ovoj temi

#1 NShappy

NShappy

Member

• Članovi
  • Pip
  • 318 Poruka:

Poruka napisana 03 октобар 2011 - 09:32

Imam jedno pitanje na koje baš ne mogu da nađem jasan odgovor.

Na televizoru koji trenutno koristim (Samsung 37C530) ima "neki optički izlaz", digital audio out. Znam ja šta je to, ali ne znam da li na njemu uvek imam zvuk onoga što se trenutno gleda na TV ili ima nekih ograničenja? Na istom TV-u npr. imam i SCART, a na audio out u scartu mogu imati samo zvuk sa analognog tjunera u TV-u. Čim se gleda nešto sa HDMI ulaza, ili kada televizor pušta nešto sa integrisanog plejera, na ovom (ko bojagi) audio izlazu nema ništa. :wacko:

Planiram nabavku nekog audio uređaja koji će imati optical audio in, recimo ovakvo nešto: http://www.eu.onkyo....8050-43158.html i na njega bih kačio TV. Da li ću tu uvek imati zvuk bez obzira koji izvor se gleda na TV, i da ću imati stereo varijantu čak i kada je izvor sa višekanalnim zvukom?

Od izvora nakačenih na TV-ove HDMI-eve imam SBB-ov HD receiver, računar i WD-LIVE player. Plus analogni TV tjuner u TV-u.

Valjda sam bio jasan?!? :huh:

Install flash.

#2 pantaNS

pantaNS

soundman

• Članovi
  • PipPip
  • 1990 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 03 октобар 2011 - 12:53

Pogledaj u uputstvo za televizor, 99.99% pise da na optickom digitalnom izlazu imas samo STEREO signal onog sto se trenutno gleda na TV-u (bilo da je preko HDMI, SCART ili analognog tjunera).
The advantage of being wise is that you can play dumb, the opposite is much more difficult.

#3 NShappy

NShappy

Member

• Članovi
  • Pip
  • 318 Poruka:

Poruka napisana 03 октобар 2011 - 13:29

Paaaa..... uputstvo za ove nove Samsunge je pisano k'o od bede. A da ne pričam kako je prevedeno. Pa (zbog prevoda) evo citata iz engleskog uputsva:

- When the receiver (home theatre) is set to on, you can hear sound output from the TV’s optical jack. When the
TV is receiving a DTV signal, the TV will send 5.1 CH sound to the home theatre receiver. When the source is
a digital component such as a DVD / Blu-ray player / cable box / STB (Set-Top-Box) satellite receiver and is
connected to the TV via HDMI, only 2 CH audio will be heard from the home theatre receiver. If you want to
hear 5.1 CH audio, connect the digital audio out jack from your DVD / Blu-ray player / cable box / STB satellite
receiver directly to an amplifier or home theatre.

Dakle, priča je kada ga kačimo na HT receiver. A šta kada ga kačimo na stereo DAC? Da li je to na optičkom audio izlazu televizora klasični PCM signal koji može da bude dekodovan standardnim stereo DAC-om? Dalje, priča je da se na izlazu dobija "only 2ch audio" kada je na input-u bilo šta digitalno. Ali je nejasno da li ima nešto na optical izlazu kada se koristi analogni tjuner televizora.

U manualu stereo receivera sa DAC-om (koji me zanima, link u prvom postu) piše sledeće:

The receiver does not support multichannel audio input. The PCM signal can be input only to digital input terminals.
Make sure that PCM is selected on the playback component.

Meni je jedino potrebno da na zvučnicima stereo receivera uvek imam stereo zvuk onog što vidim na ekranu. Eto skroman sam. :P

#4 NShappy

NShappy

Member

• Članovi
  • Pip
  • 318 Poruka:

Poruka napisana 04 октобар 2011 - 06:47

Ok, evo da odgovorim malo, sam sebi... U meniju televizora ima opcija da se SPDIF selektuje da radi u PCM modu, i u Dolby modu. Dakle, radilo bi kao PCM.

Jedino što ostaje nejasno a i nigde ne piše (i što sumnjam) je da li tu ima signala kada se gleda analogna TV?!?

#5 dragec

dragec

Member

• Članovi
  • Pip
  • 224 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 04 октобар 2011 - 14:19

Ima, samo poveži TV sa optičkim kablom i imaćeš zvuk i sa analognih programa i sa HDMI-a, provereno kod mene radi (Samsung plasma C450)

#6 NShappy

NShappy

Member

• Članovi
  • Pip
  • 318 Poruka:

Poruka napisana 04 октобар 2011 - 15:06

Eeeee hvala! :thumbsup2

#7 dragec

dragec

Member

• Članovi
  • Pip
  • 224 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 05 октобар 2011 - 09:22

Nema na čemu, evo ja sam pazario ovu spravicu: http://www.dealextre...converter-66303 pošto nemam više AVR već stereo pojačalo i preko optičkog će da ide zvuk.

#8 gvlada

gvlada

Imperator

• Članovi
  • PipPip
  • 5249 Poruka:
  • LocationNis

Poruka napisana 05 октобар 2011 - 12:00

Ako imas neke HD kanale koji prenose AC3 (5.1) zvuk poput Discovery HD, Animal Planet HD, NGC HD i sl... mislis da ce mix nsa 5.1 na 2ch da zvuci podjednako dobro?
Lepo je da se 2ch materijal slusa na 2 kanala ali nesto sto je multich zvuci podjednako lose na 2ch kao i obrnuto.
Shut up before I slap the taste so far out of your mouth you'll never get it back!

Vladavina has spoken.

#9 NShappy

NShappy

Member

• Članovi
  • Pip
  • 318 Poruka:

Poruka napisana 05 октобар 2011 - 14:13

Meni je multikanalni zvuk prilično nebitan. Bitno mi je da imam lep stereo sa računara (preko DAC-a u receiveru), da ima PHONO input na istom receiveru, da imam ok stereo sa VH1 i sličnih kanala, bez želje za nekom audiofiliom sa televizora, i bez kačenja svakog pojedinačnog TV izvora još i na receiver (a već sada ih ima 4 :wacko: ), da mogu da slušam FLAC-ove bez paljenja računara, i da to ne bude nekoliko kila eura.

#10 gvlada

gvlada

Imperator

• Članovi
  • PipPip
  • 5249 Poruka:
  • LocationNis

Poruka napisana 05 октобар 2011 - 14:43

Kad ti kazes :)
Shut up before I slap the taste so far out of your mouth you'll never get it back!

Vladavina has spoken.

#11 batat

batat

Junior member

• Novi članovi
  • 2 Poruka:

Poruka napisana 03 мај 2012 - 10:41

Nema na čemu, evo ja sam pazario ovu spravicu: http://www.dealextre...converter-66303 pošto nemam više AVR već stereo pojačalo i preko optičkog će da ide zvuk.

Imam Samsung LED D8000, treba mi jedan dobar TOSLINK/RCA konvertor da bi TV povezao sa audio pojačalom koje nema optički ulaz. Gledao sam baš ovaj FIO. Kako ti radi i gde može da se nabavi?

#12 prophet

prophet

Pure Class-A

• Članovi
  • PipPip
  • 2709 Poruka:

Poruka napisana 03 мај 2012 - 16:40

Digitalno analogni konvertor iliti DAC.
RME HDSP 9632/ZDDAC/Threshold NS-10/FORTE AUDIO MODEL 1/BSD MODULAR 1

#13 jagermeister

jagermeister

Member

• Članovi
  • Pip
  • 370 Poruka:

Poruka napisana 15 октобар 2012 - 16:07

Imam Samsung LED D8000, treba mi jedan dobar TOSLINK/RCA konvertor da bi TV povezao sa audio pojačalom koje nema optički ulaz. Gledao sam baš ovaj FIO. Kako ti radi i gde može da se nabavi?

I mene zanima kako se pokazao ovaj dac jer moze da se poruci sa dealextreme

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls