Jump to content


Poja�alo za Proac Studio 140 mkII


ndok

Recommended Posts

Koje pojaÄalo bi po vaÅ¡em miÅ¡ljenju odgovaralo zvuÄnicima Proac Studio 140 mkII? Soba ima skoro 43 mkv, standardne visine. SluÅ¡am džez, rok i klasiku. Za poÄetak izvori bi bili Thorens TD 160 mkII sa Ortofon MC20 Super zvuÄnicom, Philips CD850 i PC preko Arcam rDAC. Kasnije sledi update izvora.

Link to comment
Share on other sites

Zdravo!

ProAC 140 mkII su odlicni zvucnici, Äuo sam ih u viÅ¡e prilika, imao na testu, skoro ih kupio ali sam odustao u jednom trenutku, nakon Å¡to mi se ukazala prilika da zgrabim Neat Momentume 3i. Ne treba Å¡tedeti na elektronici za njih.

Ukoliko je budget "Stretched enough" imaÅ¡ baziÄno 2 generalne opcije od kojih su obe vrlo primamljive i dobre na svoj naÄin:

- Prva, za koju bih se ja liÄno odluÄio kod ProAc zvuÄnika su lampe, ProAc zvuÄniki su gotovo bez izuzetaka "valve-friendly" i svaka iole kvalitetnija umerena cenovna amplifikacija će raditi odliÄno (Recimo Prima Luna s KT-88, neki EL-34 bazirani modeli, Unison isto tako, samo ne hibridni ojaÄevalci), da kažemo u opsegu cijene od oko 1300 - 2000 Eur.

- Druga, koju sam imao takodjer prilike za iskuÅ¡ati je Naim, po mojem bi izbegao neÅ¡to mekÅ¡e zvuÄeći Naim XS i pre izabrao neku pre- power kombinaciju, za poÄetak bi NAC122/NAP155(x) bio sasvim prigodan. U tom smislu bih bio neobjektivan a da ne preporuÄim i Exposure.

Interesantno je da se ova serija zvuÄnika preporuÄivala na forumima kao partner Densenovim zero-feedback ampovima.

Postoji "rumour" da i Arcam dobro zvuÄi sa njima, Å¡to nisam probao.

UopÅ¡te izbegavaj od ovih opcija poÄetne ampove (npr. Naim 5i, koji je inaÄe odliÄan ali u nekom drugom setingu), ProAc zaslužuje mnogo bolju amplifikaciju. Mislim da bi mirne duÅ¡e mogao da preskoÄiÅ¡ Japansku gamu tranzistorskih ampova, za koje su, ipak, neki drugaÄije koncipirani zvuÄnici.

Eto...

Link to comment
Share on other sites

Mogu samo da se slozim sa Vicca Tito. Moje iskustvo sa ProAcs je isto ... PP sa KT88 ili EL34 ce da radi jako dobro sa njima. Slusao sam ih sa Prima Lunom - zbilja lep sound. Naim je isto tako odlican izbor, s tim sto je Naim brzi od Prima Lune ... timing je bolji. Slusao sam jednom one male ProAc 8 Tablette sa Musical Fidelity elektronikom (X-150) i to je takodje radilo dobro.

ProAc 140 je jako lep izbor ...

Link to comment
Share on other sites

ta 140-ka je nama bila prvo ponudjena kao opcija za Devialet B) - jedan cudan projekat koji nije stigao jos dalje od mrtve tacke...

..na cevnu opciju bih dodao mozda neki OTL,na bazi babuske na osnovu iskustava sa starijim vecim bratom-3.8,ili EAR 834T sa D80...mali Flying Mole bi mogao da odradio posao isto dobro,Heed Audio ili neki stariji Ion,kao i vec spominjani Expo,recimo 3010 :D sa pnono opcijama,kad je bal nek je bal :lol:

Link to comment
Share on other sites

sugden A21 SE. to je pojacalo sa kojim stewart tyler, vlasnik i glavni konstruktor proaca, "stimuje" svoje manje zvucnike. naim je po meni promasaj, silovanje tempa i nepotrebna agresivnost kojoj proaci umeju da budu skloni ako sve ne legne na noshu:).

od lamapsa na prvom mestu parelelni push pull sa EL84 pa onda sve ostalo.

Link to comment
Share on other sites

Hvala! Da li još neko ima predlog ili komentar?

@Anubisgrau

Mislite li da je Sugden A21SE dovoljno jak za sobu od skoro 43kvm? Koliko znam Sugden nema zastupnika u Srbiji.

Da li PrimaLuna ima uvoznika? Da li je neko sluÅ¡ao navedeni Proac sa pojaÄalima domaćih proizvoÄ‘aÄa?

Link to comment
Share on other sites

Za 43 m2 i zvuÄnike sa 2 mid-basa, gde impedanca na niskim frekvencijama ide na 4 Ohma (možda i neÅ¡to niže) svakako bi dobro bilo ili cevno pojaÄalo neÅ¡to veće snage i većeg damping faktora, znaÄi push-pull sa hrpom lampi po kanalu, kao Å¡to je Zeon preporuÄio, ili neki mos-fet tranzistorac Ävrste ruke i malo mekÅ¡eg zvuka, kao Korato KTA-100.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...