Jump to content


IPTV


Recommended Posts

  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Å ta Vas zanima konkretno?

Imam skoro godinu dana IPTV. To ti je analogni signal u "digitalnom obliku" koji ti Å¡alje Telekom, s tim da neki digitalni programi stranih televizija lepse izgledaju, dok su domaci malo losiji. RTS sad i nije tako los, recimo filmovi izgledaju definitivno bolje nego ranije. Od drugih kanala Discovery nije los, podnosljiv je kvalitet, ali je jasno da tu nema price o ikakvim visokim rezolucijama. Jednostavno, moras da pobegnes malo od ekrana da bi dobio utisak da se radi o kvalitetnijem snimku. ;)

Tv je Samsung led 40, serije 6. U drugoj sobi je godinu stariji samsung lcd 32, serije 3. Oba su full hd rezolucije. Uocljiva je i razlika u samom kvalitetu tv, ali generalno, moze se lepo gledati tv ukoliko je snimak koji salju fino obradjen, cesto nema pravila. Nekad je savrsen, nekad je katastrofalan (recimo fudbal, tenis... nekad se vidi sve kako valja, nekad je tesko pratiti lopticu...)

Ako imas konkretna pitanja, rado cu podeliti iskustva.

Link to comment
Share on other sites

Pozdrav obojici, i hvala za savete.

ovako, kupio sam pre mesec dana Sony Bravia LCD, koji mi super radi .. mislim .. ja TV gledam samo kad legnem da se odmorim od kompjutera, tako da nisam neki poznavaoc kvaliteta tv slike.

ok ..imamo u kuci SBB kablovsku i sve ok radi .. medjutim, nerviraju me ti kablovi koje moram da razvodim, pa se mislim, ako IPTV ide preko telefonskog kabla, onda je elegantnije rešenje da uvedem IPTV i izbegnem kablove oko kuće, i po stanovima.

kako u principu radi IPTV ? moja kuća ima 3 stana , i u svakom stanu je sproveden isti telefonski broj. da li bi onda mogli da imamo (kao što je to moguće sa kablovskom) neki razdelnik, pa da 3 tv-a gledaju nezavisne kanale ?

pozdrav i hvala unapred za odgovore

Link to comment
Share on other sites

SBB ima veci propusni opseg i nudi bolje kanale po meni. Ne nudi Arenu ali recimo HD paket ima 12 kanala. Kao sto rekoh iptv je ogranicen protokom pa je uz iptv max net 6Mbit dok je kod SBB 60Mbit a kod iptv max idu 2 tv-box dok kao SBB mozes nakaciti onoliko risivera koliko imas tv ili novca. Da, uz SBB moras da placas osnovnu pretplatu a za iptv telefon fixni. Posle toga uz MIX imas net 6Mbit za 1480din + D3 free a ovamo 1.5Mbit. Imao sam iptv, buraz ima iptv i ostajem na SBB D3 HD varijanti.

Link to comment
Share on other sites

Poceo novi SK Prime koji nudi sve trke i zagrevanja svih formula, tenis i svasta drugo ko voli. Ili Arena kod Telekoma ili sve ostalo kod SBB, neka odluci.

Meni Arena ne znaci uopste. Mnogo vise mi znaci 12 HD kanala medju kojima su Discovery, Animal Planet, NGC, History, Travel, MTV...

Link to comment
Share on other sites

ovako, kupio sam pre mesec dana Sony Bravia LCD, koji mi super radi .. mislim .. ja TV gledam samo kad legnem da se odmorim od kompjutera, tako da nisam neki poznavaoc kvaliteta tv slike.

ok ..imamo u kuci SBB kablovsku i sve ok radi .. medjutim, nerviraju me ti kablovi koje moram da razvodim, pa se mislim, ako IPTV ide preko telefonskog kabla, onda je elegantnije rešenje da uvedem IPTV i izbegnem kablove oko kuće, i po stanovima.

kako u principu radi IPTV ? moja kuća ima 3 stana , i u svakom stanu je sproveden isti telefonski broj. da li bi onda mogli da imamo (kao što je to moguće sa kablovskom) neki razdelnik, pa da 3 tv-a gledaju nezavisne kanale ?

Sto se cele stvari sa iptv tice, stvar je sledeca: Uz iptv ide ruter, koji treba da se poveze sa telefonskim kablom, koji switch-om (mala bezvezna sprava velicine kutije za cigare) deli telefonsku liniju i liniju za internet, koji ide u ruter. Prvi kabl. Zatim, kad postavis ruter, povezati ga novim kablom sa IPTV uredjajem. Drugi kabl. Ukoliko oces net za komp, najbolje je uzeti i povezati ga kablom. Treci kabl. Moguce je dodati jos jedan IPTV i jedan kabl za drugi PC. Moguce je i wireless povezivanje, s tim da znas da je ping tada veci, a brzina se smanjuje u odnosu na maksimalnu :). Dodatni IPTV uredjaj se placa, 200 dinara preko, na mesecnom nivou. Plus osnovna pretplata, oko 800 din, plus net, sto mu dodje oko 2400 dinara sa pdv, ukupno. (nisam siguran da li daju iptv bez neta...)

Slika ce biti ok, a posto nisi prepoznao sta je Arena paket, siguran sam da ti onda nece ni trebati ti kanali. Kvalitet slike nije nista bolji, cak moje je misljenje da je SBB za nijansu bolji kod domacih kanala. D3 koji nudi sbb je zaista primamljiv, kao i internet koji nude. Prijateljski ti kazem, da imam uslova, uzeo bih sbb, ali kako su nas oni zaobisli, morao sam da idem na varijantu iptv. Videcu pred kraj ugovora, da li su ovi iz ikoma napredovali po tom pitanju, pa mozda predjem tamo, ako mi se dopadne ponuda. Da napomenem, kod telekoma, iptv se potpisuje na 1 godinu, koji se obnavlja. Takodje, ako nemas ADSL, moras da cekas odobrenje za ADSL, pa kad ti odobre i uvedu, podnosis zahtev za IPTV, koji onda testiras jedan mesec (valjda je tako i dalje), pa tek onda mozes da uzmes drugi uredjaj. Sa ovih uredjaja moze se gledati samo 1 signal po tv, dakle 1 iptv uredjaj - 1 tv. To znaci najvise 2 tv u kuci. A samo cekanje na celu proceduru moze trajati u nekim slucajevima i vise meseci...

Takodje, IPTV je osetljiviji na smetnje koje poticu od davaoca internet usluge, pa je problem taj sto kad nemas net, nemas ni tv. Kod sbb sustina je da oni daju internet uz tv kanale, pa je to malo bolje reseno. Takodje, s vremena na vreme moguce su distorzije slike na sekundu ili dve (rezultat lose veze), a moram da napomenem da se kanali menjaju brzinom od 1-2 sekunde, sto ubija zelju za lutanjem po kanalima. Takodje, trenutno daju HD signal kanala koji i nisu toliko popularni. Recimo Discovery HD je drugi kanal u odnosu na obican Discovery, tj neces imati sve emisije sa jednog na drugom, vec su po defaultu one gluplje na hd. Takodje, napomenuo sam vec, signal koji dobijas je i dalje analogni, samo u boljoj rezoluciji, tako da od HD slike, druze moj, nema nista.

U tvom slucaju, preskocio bih IPTV. Uzmi D3 i uzivaj, ako vec nisi.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Jedno pitanje koje je najbolje da smestim ovde. PoÄela je Telekomova ponuda nazvana BOX, viÅ¡e o tome ovde

http://www.open.tele...ox/Default.aspx

Interesuje me jedna stvar, Å¡ta konkretno znaÄi ovo objaÅ¡njenje oko fiksne i fiksne IP linije? Oni su to ovako objasnili

http://www.open.tele...=1010&cid=47650

Razlika u ceni između ove dve opcije mi nije bitna, zanima me šta je to ustvari, šta da uzmem? Konkretno, uzeo bih neki od BOX 3 paketa, bez IPTV-ja, ne znam samo koja je razlika između te fiksne i fiksne IP linije. Koja mi je sad varijanta u upotrebi na fiksnom telefonu?

UopÅ¡te, kako ste zadovoljni sa IPTV uslugom (poÅ¡to je od poslednjeg posta ovde proteklo viÅ¡e od pola godine), možda se odluÄim i za BOX 4 paket. TV ne gledam puno, pratim fudbal i dokumentarce, ponekad film ako naleti dobar. Da li se uz ovaj osnovni paket dobijaju sva 4 Arena kanala? Kad se ode na kalkulator na sajtu IPTV već je u osnovni paket ukljuÄena i Arena, mada u spisku kanala piÅ¡e samo Arena 1. :roll: Ako se dodatno naplaćuju preostala 3 Arena kanala, ostaću na kablovskoj koju već imam (neki buÄ‘avi lokalni "provajder").

Link to comment
Share on other sites

Malo je to nesrećno objaÅ¡njeno, da probam malo bolje: Fiksna linija je ono Å¡to svi poznajemo i realizuje se, sad već valjda u potpunosti, putem digitalne telefonske centrale, komutacijom. Ne bih znao da li se joÅ¡ nudi ISDN. Dovoljan je obiÄan DECT telefon (ne obavezno) da ova linija funkcioniÅ¡e. Fiksna IP linija je VOIP, Voice Over Internet Protocol. Realizuje se preko ADSL, opet na centrali, samo je potreban VOIP telefonski aparat.

Link to comment
Share on other sites

Dakle, poÅ¡to imam dect telefon a nemam voip telefon, treba da uzmem paket koji je oznaÄen sa BOX 3. Eto, reÅ¡eno.

Zašto nisu jednostavno napisali da za ovu drugu varijantu treba voip telefon? :huh:

Ja sam kao nešto bacao na papir i nije im loša ova ponuda. Ne bih sklapao ugovor na 24 meseca jer je to duži period za koji može svašta da se desi na našem tržištu, ovakve ponude tek treba da uslede sa više strana, 12 meseci je taman.

U vezi IPTV usluge, razmisliću... Moram da se raspitam kod drugara koji je koriste, nismo odavno to pominjali ali, koliko se sećam, nešto nisu bili zadovoljni. Mada, bilo je to odavno, možda su poboljšali uslugu. Ako neko koristi to, neka napiše kako je zadovoljan / ili kako nije zadovoljan :) .

Link to comment
Share on other sites

Korektna usluga, kvalitet slike sasvim ok. Ako pricamo o SD STB, nema preteran izbor kanala, pa i nisam prezadovoljan, jer najvise gledam History i Explorer, koji nisu u ponudi Open IPTV-a. Dodatni paketi su car ovoga, kao HBO i HBO Digital, gde imate pregrst Video On Demand (VOD) sadrzaja besplatno. Interaktivni meni, mogucnost prilagodjavanja menija prema sopstvenim afinitetima, nPVR i td su dobre karakteristike ovog nacina prenosa video signala.

Mana je ogranicenje na 2 prijemnika, sto nasa pristupna mreza cesto ne moze da podnese na daljinama preko 1500m.

Kada je u pitanju BBTF, ako sam razumeo da se o tome radi, u ponudi su modemi sa analognim izlazom, tj konekcijom za klasican analogni tel. Postoji mogucnost realizacije do 6 takvih telefona preko istog pristupa, ili SIP telefon, koji ide preko ethernet porta, a koji telekom ozbezbedjuje.

Link to comment
Share on other sites

OK, hvala @Nikolape i @Floyd na odgovorima. Mislim da sam definitivno odluÄio da uzmem BOX 3 paket na 12 meseci, bez IPTV.

Nisam pasionirani gledalac TV-a, serije gledam sve slabije, kad naleti neka kvalitetna. Ove kanale sa dokumentarnim sadržajima već imam na kablovskoj.

Ovo oko fiksne i IP fiksne linije opet ne razumem u potpunosti. Koji paket (BOX 3 ili BOX 3+) se odnosi na klasiÄan telefon (DECT) koji i sad imam? Odnosno, sa kojim paketom mogu da zadržim sadaÅ¡nji telefon na Äiju bazu se prikljuÄuje klasiÄan telefonski prikljuÄak?

Link to comment
Share on other sites

Ovo oko fiksne i IP fiksne linije opet ne razumem u potpunosti. Koji paket (BOX 3 ili BOX 3+) se odnosi na klasiÄan telefon (DECT) koji i sad imam? Odnosno, sa kojim paketom mogu da zadržim sadaÅ¡nji telefon na Äiju bazu se prikljuÄuje klasiÄan telefonski prikljuÄak?

Nemoj da te buni SIP, odnosno DECT jer su to dva potpuno odvojena koncepta... DECT se odnosi na celijsko funkcionisanje slusalice, odnosno komunikaciju sa baznom stanicom, dok SIP predstavlja protokol koji je namenjen IP telefoniji, tacnije aparatima koji se kace na ethernet port direktno, da ne detaljisemo. BOX3 nudi klasican telefonski govorni servis (POTS, preko komutirane mreze), dok BOX3+ nudi isti servis ali koji je realizovan preko IP pristupa (moguce ga je realizovati na 2 nacina: preko analognog ulaza za klasican telefonski aparat, ili preko ethernet porta, u tom slucaju ti treba SIP telefon). Ako kojim slucajem imas ADSL na tel liniji komsije, brata, sestre, i td, mozes imati svoj fixni tel servis koji se realizuje u okviru box3+ paketa, a to je takozvani BBTF (BroadBand Telephone). Znaci + predstavlja IP izvedbu fiksnog tel servisa.

Link to comment
Share on other sites

Ja imam obe varijante:

Televizija mi je D3 u dnevnoj sobi, analogna u decijoj sobi. Naravno, postoji razlika u kvalitetu, ono sto je dobro kod digitale jeste sto nema smetnji iz etra, a ima EPG i generalno vise kanala. Ranije sam imao TotalTV, kad sam se preselio uveo sam SBB kablovsku i potpisao ugovor za D3. To kosta dodatnih 300 dinara za Hit paket, sto mislim da stvarno nije puno (910 din odrzavanje + 300 din Hit paket = 1210 din je televiija na 2 TV-a)

Sto se tice interneta, uzeo sam telekomov Box paket bez televizije (takodje ugovor na godinu dana). Dakle, za 2750 dinara mesecno imam: ukljucenu pretplatu od 500 dinara za fixni, 300 besplatnih impusla na fixnom; Internet je korektan (6MBit download i 1MBit upload, meni znaci sto je upload toliko veliki, SBB to nudi tek pri maximalnim download brzinama) plus mobilni koji daje 500 min za nacionalni saobracaj (znaci, sve mreze), 500 sms-ova ka svim mrezama i 1GB protoka preko mobilnog. Prakticno imam fiksni + mobilni koji nema sanse da potrosim plus internet koji je stvarno korektan.

Dakle, sve zajedno je 3960 dinara, da zaokruzimo na 4000.

Sto se kablova tice, u svim sobama ima prikljucak za TV, prikljucak za telefon i prikljucak za mrezu, dakle sve je vec razvuceno i mogu da kombinujem po potrebi. To potencijalno znaci da ko god mi se ne svidja, mogu da promenim, a za sada mi ova kombinacija extra odgovara.

Link to comment
Share on other sites

Uzeo sam i ja taj isti Box 3 paket, sve si lepo napisao. Kada se pojavila ta akcija, bacio sam malo na papir i zakljucio da vredi uzeti na 12 meseci, isplati se po onome sto se dobija.

Ugovor na 24 meseca, po meni, nema nekog smisla jer ce ponuda ovakvih paketa biti umnozena u narednih godinu dana, a moguce je i da pojedinacne usluge pojeftine, pre svega internet.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 7 months later...

Ja imam malo komplikovaniji problem. Moj TV nema nikakav analogni izlaz - ni skart ni slusalice... Zasto, kako, nije bitno. Jednostavno - nema :-)

 

Jedini analogni AV izlaz iz Telekom IPTV-a je nekakav devetopolni konektor. Kako i gde da nadjem reducir iliti prebudz kojim bih ga preveo u cinceve i dalje u hi-fi?

Link to comment
Share on other sites

Ja imam malo komplikovaniji problem. Moj TV nema nikakav analogni izlaz - ni skart ni slusalice... Zasto, kako, nije bitno. Jednostavno - nema :smile:

 

Jedini analogni AV izlaz iz Telekom IPTV-a je nekakav devetopolni konektor. Kako i gde da nadjem reducir iliti prebudz kojim bih ga preveo u cinceve i dalje u hi-fi?

Analogni, nikako. Jedini audio izlaz iz IPTV set box-a,starije generacije, je digitalni (coax) koji bi eventualno preko nekog D/A konvertora, mogao dalje da sprovedeÅ¡ do pojaÄala.

Link to comment
Share on other sites

Taj devetopolni konektor ili min. DIN je teÅ¡ko naći van Telekoma. Meni je skoro crkao taj kabal(polomili klinci iglicu) jedva sam ga pronaÅ¡ao i to originalni DIN na Scart. Ne verujem da ćeÅ¡ uspeti da nadjeÅ¡ ''reducir'', kako ti kažeÅ¡, sa min. DIN-a na ÄinÄ. Ako već imaÅ¡ set box novije generacije, koji si prikazao na slici, probaj da nadjeÅ¡ konvertor ili kabal HDMI na ÄinÄ. 

post-11305-0-15861800-1398234250_thumb.j

post-11305-0-95257100-1398234327_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...