Jump to content

Photo

Most...

• Please log in to reply
155 odgovora u ovoj temi

#1 barti

barti

Member

• Članovi
  • Pip
  • 339 Poruka:

Poruka napisana 25 април 2011 - 17:38

http://www.rollmaps....0/sajam360.html

Install flash.

#2 Chowek

Chowek

Blackmod

• Moderator
  • 2710 Poruka:
  • LocationKSA

Poruka napisana 25 април 2011 - 19:46

Posted Image

Prokletinja je do sada koštala grad (pardon, građane) koliko tri prosečna mosta; plus troškovi Avalskog tornja i u nekoj normaln(ij)oj državi bio bi rešen problem manjka mostova u glavnom gradu.

Ako izuzmemo The Most, sviđa mi se implementacija panoramskog pogleda. :)

#3 Bujodrag

Bujodrag

Šušumider

• Članovi
  • PipPip
  • 6202 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 25 април 2011 - 20:09

Demokratska Atina je, pod Periklovim vodjstvom, obnovila i izgradila Akropolj.Perikle je bio naročito prilježan u tome i neštedimice je trošio gradski budžet.Kad ga je skupština zbog toga oštro krtitikovala, odgovorio im je, manje više, ovako:"Dobro, ako vi nećete, ja ću Akropolj završiti sam, svojim novcem, a na hramu će stajati moje ime i sva će slava pripasti meni."
Skupština mu je dopustila da budžetom raspolaže kako god hoće.

Na kraju, sve se svodi na to ko će se potpisati na most.

Dete, kakva ti reč iz ograde izlete zubne?
Primitivci nemaju ogledalo!

Sunburst teaser

#4 siroma

siroma

Audio Alhemičar

• Članovi
  • PipPip
  • 4294 Poruka:
  • LocationNIŠ

Poruka napisana 25 април 2011 - 20:12

Градимо најскупљи мост на свету?

Мост преко Аде је најбесмисленије, а уједно и најбезобразније, бацање пара грађана у новијој историји Београда. Не само што је изабран најскупљи пројекат, него је у питању мегаломанско (да не кажем комплексашко) решење које се не уклапа у средину, ни естетски, ни по функцији коју би требало да обавља.

Од самог доношења одлуке да се гради “словеначки” мост, било је јасно да ћемо добити финансијског и архитектонског монструма. Гради се на погрешном месту, очигледно нико, па ни пројектант, није размишљао како да уклопи приступне саобраћајнице. Гради га фирма (СЦТ), чији је власник у међувремену осуђен на затворску казну у Немачкој због корупције, и која је банкротирала. Планирани трошкови изградње су се попели са прескупих 118 милиона на ненормалних 400 милиона евра, а да ни пола није завршено. Упркос тако катастрофалним резултатима, српски медији само најпозитивнијим епитетима часте овај подухват.

Шта смо све могли да изградимо

Пошто још увек влада блага еуфорија српских медија по питању изградње новог моста, предлажем да погледају шта су друге државе, за мање или исто пара, изградиле:

Пенобскот мост, САД

Америчка држава Мејн, мост на реци Пенобскот је изграђен 2006. године, скроман али функционалан.
Posted Image
Дужина: 646 метара
Висина: 136 метара
Цена: 65.000.000 евра

За један мост преко Аде, могло је да се направи шест оваквих, “америчких”, мостова.

Зихоумен мост, Кина

Спаја два острва у области Жоушан, на источној обали Кине. Отворен 2009. године.
Posted Image
Дужина: 2700 метара (најдужи распон 1650м)
Висина: 211 метара
Цена: 289.000.000 евра

Да је мост преко Саве коштао, по метру дужине, као овај кинески, не би прешао 100 милиона евра.

Стоункатрс мост, Кина

Мост “каменорезац” у Хонгконгу, отворен крајем 2009. године, повезује два острва.
Posted Image
Дужина: 1596 метара (најдужи распон 1018м)
Висина: 298 метара
Цена: 274.000.000 евра

Поново Кинези, овога пута Хонгконг. Оваквом градњом бисмо премостили Саву два пута.

Мост Балинге, Кина

Отворен крајем 2009. године, премошћује долину реке Балинг.
Posted Image
Дужина: 2237 метара (најдужи распон 1088м)
Висина: 375 метара
Цена: 173.000.000 евра

Премостили бисмо и Саву и Дунав неколико пута, да је цена градње била у овим оквирима.

Мост Пумипун, Тајланд

Мост из два дела, повезан саобраћајницом која виси 50м у ваздуху, је отворен у Бангкоку 2006. године.
Posted Image
Дужина: 1284 метара (најдужи распон 398м)
Висина: 173 метара
Цена: 240.000.000 евра

За дупло мање пара, Тајланђани су изградили два моста и спојили их саобраћајницом која лебди у ваздуху. Свака прича о компликованим приступним путевима изгледа смешно после овог моста.

Мост Мијо, Француска

Највиши друмски мост на свету, отворен је 2004. године, део аутопута који спаја Париз и Барселону. Чине га седам пилона.
Posted Image
Дужина: 2460 метара (најдужи распон 342м)
Висина: 343 метара
Цена: 400.000.000 евра

С обзиром да има седам пилона, и најдужи распон сличан мосту на Ади (с тим што је скоро дупло виши), можемо закључити да би Французи премостили Саву најмање седам пута за исте паре колико нас кошта мост преко Аде.

Мост преко Аде, Србија

На крају, Београд, мост преко реке Саве, са једним, јединим, пилоном.

Posted Image
Дужина: 929 метара (најдужи распон 376м)
Висина: 200 метара
Цена: 400.000.000+ евра

Мост преко Аде, скупљи од свих горенаведених мостова. Дакле, најбезобразније и најбесмисленије бацање пара у новијој историји Београда и Србије. Уместо да неко одговара за оволику крађу, вероватно ће добити награду, “најевропљанин” и сл.

Edit Chowek: bolje da zaobiđemo imena. Tako možemo da pljujemo u globalu do mile volje bez opasnosti od zaključavanja teme. :wink:

Каниш ли побиједити, не смијеш изгубити

#5 Bujodrag

Bujodrag

Šušumider

• Članovi
  • PipPip
  • 6202 Poruka:
  • LocationBeograd

Poruka napisana 25 април 2011 - 20:17

Уместо да неко одговара за оволику крађу, вероватно ће добити награду, “најевропљанин” и сл.

Upravo tako.:thumbsup2

(mis'im, naš mostić ipak nije Partenon)

Dete, kakva ti reč iz ograde izlete zubne?
Primitivci nemaju ogledalo!

Sunburst teaser

#6 Ljuba

Ljuba

Administrator

• Administrator
  • 8157 Poruka:

Poruka napisana 25 април 2011 - 20:32

Trenutno ugoscavam goste iz inostranstva koji su ovde bili poslednji put pre dve godine... nisam ni znao koliko se stvari uradilo u BG za to vreme :bacanje

#7 zbrujic

zbrujic

Hey, you out there?

• Članovi
  • PipPip
  • 2803 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 25 април 2011 - 20:45

Prokletinja je do sada koštala grad (pardon, građane) koliko tri prosečna mosta; plus troškovi Avalskog tornja i u nekoj normaln(ij)oj državi bio bi rešen problem manjka mostova u glavnom gradu.

Jeftin most je ceo svoj život (decenije su u pitanju) samo jeftin most. Praktičnost "pokriva" dnevnu politiku, ali Beogradu trebaju i "važni" objekti. Simbolika mosta je u tom smislu neprocenjiva.
Ako na nečemu ne treba štedeti, to su mostovi.
Drugo je pitanje da li je most na Adi lep (ne insinuiram).

A, pare za ostale mostove bih mnogo pre tražio u "korupcijskim kovertama" nego u tonama čelika ovog mosta.

P.S. Možda uporediti cenu sa ovim: http://baybridgeinfo.org/
Это не возможно!

#8 barti

barti

Member

• Članovi
  • Pip
  • 339 Poruka:

Poruka napisana 25 април 2011 - 21:07

Nema tih para koje narod ne bi dao samo da se resi muka tantalovih....i oni to znaju (svi, bez izuzetaka).

#9 BokiTokiVoki

BokiTokiVoki

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 2864 Poruka:
  • LocationHavana (Cuba)

Poruka napisana 25 април 2011 - 21:11

Sa 119 M€ cena "narasla" na 450 M€. 3/4 pije, 1/4 šarcu daje. :lol:
Večeras - predstava "Šekspir".
cijena ulaznice - 50 centi
cijena za gluhe - 30 centi
cijena za slijepe - 20 centi
za gluhe i slijepe - 50 centi

#10 stoN_Cold

stoN_Cold

A H

• Članovi
  • PipPip
  • 10020 Poruka:
  • LocationСтари Кошутњак - Најлепши део Београда

Poruka napisana 25 април 2011 - 21:19

Sa 119 M€ cena "narasla" na 450 M€. 3/4 pije, 1/4 šarcu daje. :lol:

Ма ти Шарци изгледа много жедни? :rolleyes:

:wave2

#11 Chowek

Chowek

Blackmod

• Moderator
  • 2710 Poruka:
  • LocationKSA

Poruka napisana 25 април 2011 - 21:35

Jeftin most je ceo svoj život (decenije su u pitanju) samo jeftin most. Praktičnost "pokriva" dnevnu politiku, ali Beogradu trebaju i "važni" objekti. Simbolika mosta je u tom smislu neprocenjiva.
Ako na nečemu ne treba štedeti, to su mostovi.
Drugo je pitanje da li je most na Adi lep (ne insinuiram).

A, pare za ostale mostove bih mnogo pre tražio u "korupcijskim kovertama" nego u tonama čelika ovog mosta.

P.S. Možda uporediti cenu sa ovim: http://baybridgeinfo.org/

Slažem se da na tako vitalnim infrastrukturnim objektima ne treba štedeti, u smislu da ih ne treba praviti tek da se naprave. Stara engleska poslovica: "Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari" mnogo toga objašnjava. No, poenta je da ja nisam ni pričao o jeftinim mostovima, već stabilnim, izdržljivim i funkcionalnim, kao što je npr. Brankov most. Lepota je u ovom slučaju na poslednjem mestu, kao što i priliči zemlji sa vrlo sumornom ekonomskom situacijom. To pogotovo znaju stanovnici prestonice koji rade na suprotnoj obali u odnosu na onu na kojoj žive. Ovakvi projekti, krajnje nedolični u odnosu na situaciju u u zemlji, "novi simboli Beograda" kako ih nazivaju političari, pomalo podsećaju na Rumuniju za vreme Čaušeskua, kada je narod jedva imao hleba da jede, ali su se zidale megalomanske gluposti sve u 16. Lepo reče Bujodrag gore - sve se svodi na to ko će se na kraju potpisati...

P.S. Neodržavanje je već nešto sasvim deseto i tu ne bi pomogao ni most od 400 milijardi evra...

#12 zbrujic

zbrujic

Hey, you out there?

• Članovi
  • PipPip
  • 2803 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 25 април 2011 - 21:58

Slažem se da na tako vitalnim infrastrukturnim objektima ne treba štedeti, u smislu da ih ne treba praviti tek da se naprave. Stara engleska poslovica: "Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari" mnogo toga objašnjava. No, poenta je da ja nisam ni pričao o jeftinim mostovima, već stabilnim, izdržljivim i funkcionalnim, kao što je npr. Brankov most. Lepota je u ovom slučaju na poslednjem mestu, kao što i priliči zemlji sa vrlo sumornom ekonomskom situacijom. To pogotovo znaju stanovnici prestonice koji rade na suprotnoj obali u odnosu na onu na kojoj žive...

P.S. Neodržavanje je već nešto sasvim deseto i tu ne bi pomogao ni most od 400 milijardi evra...

Možda suviše subjektiviziram...
Novi Sad je imao tri mosta preko Dunava pre bombardovanja, a sva tri su bombama srušena.
Jedan je bio posleratni "sklepani" petrovaradinski. Srušen je prvi. Svima je bilo žao, svi su se prisećali koliko su ga puta peške prešli vraćajući se s Đave... Ali, decenijama ranije su već pričalo kako bi morao biti zamenjen drugim. Nije bio lep, nije bio u dobrom stanju, a bilo je i "izdajnika" koji su odmah prokomentarisali "korist" rušenja.
Treći je srušen lučni "Žeželjev". Bila je to betonska grdosija primarno namenjena železničkom i tranzitnom saobraćaju. Budući da je, u ranama, dugo odolevao bombama, privukao je sve simpatije "otpora" i "inata". Ali, taj most je nekako na kraju grada, njegovu lepotu je vreme brzo pregazilo, a i motiv njegove gradnje, tamo pre 5 decenija, nije bio baš "moralno održiv".
Most Slobode je, pak, bio (i ponovo je) lep most. Bio je to i neracionalno skup most (računajući i prilaze). Njegovo rušenje je kod Novosađana poređeno sa gubitkom nekog/nečeg dragog. Nije ta žalost imala nikakve direktne veze sa politikom tih dana. Više kao nepravda.

Baš juče sam napravio i ovu fotografiju. Ni ovo nije bio jeftin most.
Dsc03150.jpg

Naravno da ne želim da pravdam ničiju krađu ovim. Daleko bilo.
Samo hoću da kažem, još jednom, da mislim da ne treba graditi jeftino, ni samo racionalno.
Takođe, iako verujem da postoje "nenamenski" potrošene pare, ne treba medijima mnogo verovati kad su pare u pitanju.
Это не возможно!

#13 accuphase

accuphase

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 5490 Poruka:

Poruka napisana 25 април 2011 - 22:28

Trenutno ugoscavam goste iz inostranstva koji su ovde bili poslednji put pre dve godine... nisam ni znao koliko se stvari uradilo u BG za to vreme :bacanje

A to bi bilo, na primer šta... ???
Sve za žireve, Žireve ni za šta.

#14 accuphase

accuphase

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 5490 Poruka:

Poruka napisana 25 април 2011 - 22:35

Posted Image

Ako izuzmemo The Most, sviđa mi se implementacija panoramskog pogleda. :)

Nikada mi nije bila jasna, ta sumanuta ideja "o potrebi za novim avalskim tornjem" !!!
Sem, ukoliko nisu imali nameru da "dobace signal do svih srpskih zemalja", ali su onda mogli(i morali), da "ga šibnu" na jedno 1.000 m visine, minimum...
Sve za žireve, Žireve ni za šta.

#15 Arn

Arn

Member

• Članovi
  • Pip
  • 339 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 25 април 2011 - 22:55

Most Slobode je, pak, bio (i ponovo je) lep most. Bio je to i neracionalno skup most (računajući i prilaze). Njegovo rušenje je kod Novosađana poređeno sa gubitkom nekog/nečeg dragog. Nije ta žalost imala nikakve direktne veze sa politikom tih dana. Više kao nepravda.

Uz boldovano moram dodati i korisnog. Petrovaradinci i Karlovčani su koristili ona dva stara mosta, ali svi ostali koji su imali potrebu da pređu Dunav su prelazili preko Mosta slobode.

U tom kontekstu je jednom Beograđaninu, koji svaki radni dan čeka sat-dva-tri da pređe Gazelu verovatno manje interesantna ideja o simbolici ovako skupog građevinskog poduhvata i njegovog značaja za identitet Beograda. Kad negde gori, onda se prvo gleda da se ugasi požar, pa tek onda se razmišlja o tome kako da se u budućnosti neki novi požar spreči.

Valjda. Posted Image
Dok ludi boj biju,
mudri vino piju.

#16 perodeformero

perodeformero

Space Captain

• Članovi
  • PipPip
  • 1524 Poruka:
  • LocationBeograd-Dorćol

Poruka napisana 26 април 2011 - 07:29

A barti je samo postavio panoramsku fotografiju... :1038:

#17 pekka68

pekka68

Member

• Članovi
  • Pip
  • 618 Poruka:

Poruka napisana 26 април 2011 - 07:42

Možda suviše subjektiviziram...
Novi Sad je imao tri mosta preko Dunava pre bombardovanja, a sva tri su bombama srušena.
Jedan je bio posleratni "sklepani" petrovaradinski. Srušen je prvi. Svima je bilo žao, svi su se prisećali koliko su ga puta peške prešli vraćajući se s Đave... Ali, decenijama ranije su već pričalo kako bi morao biti zamenjen drugim. Nije bio lep, nije bio u dobrom stanju, a bilo je i "izdajnika" koji su odmah prokomentarisali "korist" rušenja.
Treći je srušen lučni "Žeželjev". Bila je to betonska grdosija primarno namenjena železničkom i tranzitnom saobraćaju. Budući da je, u ranama, dugo odolevao bombama, privukao je sve simpatije "otpora" i "inata". Ali, taj most je nekako na kraju grada, njegovu lepotu je vreme brzo pregazilo, a i motiv njegove gradnje, tamo pre 5 decenija, nije bio baš "moralno održiv".

Baš juče sam napravio i ovu fotografiju. Ni ovo nije bio jeftin most.
Dsc03150.jpg

Naravno da ne želim da pravdam ničiju krađu ovim. Daleko bilo.
Samo hoću da kažem, još jednom, da mislim da ne treba graditi jeftino, ni samo racionalno.
Takođe, iako verujem da postoje "nenamenski" potrošene pare, ne treba medijima mnogo verovati kad su pare u pitanju.

Stvarno ne mogu da razumem ovakav stav i to u ovakvom vremenu. Jel se to nasa drzava i nacija nalaze u nekom klimaksu ili smo pak u nevidjenoj agoniji?

Mi sada nemamo sredstava ni za racionalno, cemu inace normalan svet uvek tezi, a kamoli za neka razmetanja, simbole ili . . .

Nedavno su gradski oci nase prestonice ugostili eminentnog spanskog arhitektu Santiaga Calatravu. Licno se divim njegovom talentu i opusu, ali mislim da je on poslednji koji bi trebao ovde nesto da projektuje, jer ko se malo razume u arhitekturu i gradjevinske konstrukcije veoma dobro zna koliko kostaju objekti koje on osmisljava.

Mislim da jos preostaje da gradjane u adekvatnom trenutku ponude kolacima . . . . . mislim, kada kriticna masa prijavi da nema hleba da jede, ali bukvalno.

#18 Zvuchniak

Zvuchniak

I'm gonna be Iron, like a Lion in Zion...

• Članovi
  • Pip
  • 943 Poruka:
  • LocationBeograd - Vidikovac

Poruka napisana 26 април 2011 - 09:11

Budžet za most je 500 miliona evra sa sve pristupnim saobraćajnicama. Koliko je zaista potrošeno od te cifre nisam siguran ali bih voleo da vidim izvor odakle je ova cifra od 450 miliona.

Koga zanima cena SAMO mosta, ima na forumu Beobuild. Ne sećam se tačno koliko ali to je tek deo gore pomenute cene.

Najveći deo cene su saobraćajnice. Sledeća stvar je da taj most ima 6 traka plus dve trake za šinski sistem odnosno za budući metro. Tim šinama će saobraćati tramvaji dok se ne bude izgradio metro kada će biti postavljene šine za isti. Dakle preko njega će ići onoliko saobraćaja koliko sada ide preko Gazele i novog železničkog zajedno tj. vredi za dva.

Da se ne bi gađali pretpostavkama, za info o tome ko je arhitekta pogledati na pomenuti forum (tema ima 300 strana ali sam siguran da im radi search). Predsednik komisije koja je izabrala taj most je Dr. Nikola Hajdin koji je projektovao novi železnički most i predsednik je SANU. Most je ODLIČAN što se mene tiče i retkost je kod nas da se za neki projekat pita neko ko je zaista stručan u tom polju kao što je to ovaj put gosn Hajdin.

Dakle manimo pljuvanje i to neosnovano već se potkujte podacima pa onda. Ja sam prvi za kritiku onoga što ne valja ali samo onda kada ne valja. Podržavam Zbrujića 100% Šta je trebalo ? Da se naprave dve trake pa onda opet jovo na novo za 15 godina ?
Ko decu bije, bolje da ga nije...

DIYaudio, Sansui AU-X501, Sansui SP 5500X

#19 zbrujic

zbrujic

Hey, you out there?

• Članovi
  • PipPip
  • 2803 Poruka:
  • LocationNovi Sad

Poruka napisana 26 април 2011 - 09:33

Stvarno ne mogu da razumem ovakav stav i to u ovakvom vremenu. Jel se to nasa drzava i nacija nalaze u nekom klimaksu ili smo pak u nevidjenoj agoniji?
Mi sada nemamo sredstava ni za racionalno, cemu inace normalan svet uvek tezi, a kamoli za neka razmetanja, simbole ili . . .

Para ima. Čak ni za ovakvu Srbiju/Beograd to nisu nedostižne sume. Korist od izgradnje mosta u relativno kratkom periodu eksploatacije je veća, i materijalno, siguran sam (svakako je ne treba gledati samo kroz uštedu goriva).

Pominjanu sumu od 400 miliona nisam uspeo da pronađem nigde zvanično. Ne znam odnosi li se na kompletan projekat "poluprstena" ili samo na most. Ne znam ni da li je tačna. Priznajem, previsoka je, ali to nije do konstruktivnog rešenja.
Razloge treba tražiti na drugim mestima, mnogo pre.
U samom rešenju mosta nema mnogo toga neracionalnog. Mogao je, sigurno, biti jednostavniji, sa dva pilona ili drugog (bez pilona) sistema, ali govorimo o "relativno" malim uštedama (možda do 20-30%). I u ovakvom sistemu se moglo poći drugačijim putevima... No, odabrano je ovakvo rešenje. I arhitekte su se složile.
Ne treba smetnuti s uma ni da je reč o vrlo širokom mostu prilično velikog glavnog raspona i "nezgodnih" uslova postavljenih pred graditelje.

Ne mogu da pričam o kritikama koje se odnose na (pogrešan) položaj mosta (koliko sam shvatio, glavne zamerke stručne prirode su baš ove), ali to i nije predmet ovde.

Anyway, priče o gradnji mosta u Beogradu za 40 miliona evra su, danas, daleko od realnosti. Ovakvi objekti se više ne grade kao nekad, "ho-ruk" mobilizacijom.

P.S.
Tamo negde 60tih, kad je pravljen, bilo je vrlo ozbiljnih kritika (spuštale su se na lični nivo) na račun "vizionarski" široko projektovanog Bulevara Oslobođenja u Novom Sadu.
Samo 5-10 godina kasnije to više nikom nije smetalo (iako je uglavnom zvrjao prazan), Novosađani su bili "ponosni" na svoje široke ulice, a novije vreme je pokazalo da bi i još koja traka bila dobrodošla.
Это не возможно!

#20 beatgoeson

beatgoeson

Audiofil

• Članovi
  • PipPip
  • 1909 Poruka:
  • LocationSremski Karlovci

Poruka napisana 26 април 2011 - 10:03

Sećam se članaka iz vremena kada je donošena odluka o gradnji mosta. Podsećanje na alternativne verzije i okolnosti u kojima se donosila odluka bi pokazalo da se (kao i uvek) neko debelo okoristio na izboru baš ove verzije.

Hajdin jeste autoritet u struci, ali je bio i zainteresovana strana u celom projektu. Ne iznosim detalje, jer sam ih zaboravio - koga interesuje, neka potraži.

Dakle, u redu je, imaćemo skup, lep i koristan most. Mogao je da bude mnogo jeftiniji, manje lep i korisniji. Možda na drugom mestu, jer je lokacija isto bila problematična. I pre bi bio gotov. A onda, u neka bolja vremena, da napravimo neko čudo neviđeno. :1038:

Nije ni u Budimpešti sve mostove gradio Széchenyi - jedan je lánchid. :razz:

0 Korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova

AV impuls