Jump to content


Paralelne diode za grec=veca struja?


Ivan

Recommended Posts

Da li mogu spojiti paralelno dve diode u grecovom spoju?

Imam hrpu dioda 1N5408 koje su, cini mi se, 3 ampera a treba mi grec od barem 6 ampera. Znam da nisu skupi grecevi oni od 10A ili cak 35A ali poenta mi je da iskoristim ono sto vec imam :-?

Link to comment
Share on other sites

Ne preporucuje se nikako!

Spajanjem paralelno dve diode ili formiranjem grecovog spoja od 4 nejednake diode (diode na jednom Si supstratu se mnogo jeftinije naprave jednakima) povecava se tzv. inverzna struja p-n spoja (struja curenja) sto degradira talasni oblik ispravljanog napona.

Link to comment
Share on other sites

Pa.....predpodstavio sam da bas i ne moze :-? Fazon je u tome sto sam to video vec u par navrata, kod tudjeg rucnog rada, pa mi je delovalo sumnjivo. Znaci ne moze... Pa dobro, ondak moram u radnju pa kupiti klasican grec od 35A! (za svaki slucaj)

Link to comment
Share on other sites

Samo ukoliko su sve diode ISTIH karakteristika onda se naizmenicna struja u jednoj poluperiodi deli na POLA kroz dve vezane u istom smeru.

U ostalim slucajevima negde povuce malo vise i kvari talasni oblik cime se otezava njeno "peglanje".

Link to comment
Share on other sites

Znaci ipak moze?

Inace, treba mi za pojacalo do 40-ak wata na 4 oma, sto mu dodje 2x20 volta na sekundaru i struja oko 4A pa predpodstavljam da nije toliko problem i tih nekoliko mikroampera. :-?

Kada bih pravio nesto jace onda sigurno ne bih stedeo!

Cak sta vise, u snagasu 4x150W (dvo sistemska elektronska skretnica) sam koristio dva trafoa, komletno odvojena napajanja, cak trafoi imaju posebne soft-startere!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

MAS Audio je firma ciji su proizvodi svojevremeno ocenjeni kao klasa iznad Krell-a, Mark Levinson-a, McIntosh-a i Jeff Rowland-a te bi to trebalo da govori o elaboriranosti njihovih uredjaja. Web sajt firme pruza dosta korisnih tehnickih informacija i lepih opisa. Oni upravo koriste paralelno vezane male brze diode u sekciji napajanja. Evo ekstrakta sa sajta:

HIGH SPEED POWER AMPLIFIER SUPPLIES:

Every power amplifier uses a large, high-current power transformer which feeds a 'high-current' bridge rectifier to convert the AC from the transformer into DC voltages which are then mains ripple filtered using massive, computer grade capacitors.

The rectifier bridge that is normally used is relatively large, handles high current and low voltage which slow switching speed because of its inherent high internal capacitance.

It has a response time measured in milliseconds which if converted to frequency would mean that it would have a frequency response from DC to around 100Hz (or 1 kHz). Frequencies above 1 kHz would be unable to draw current instantaneously from the power transformer and would need to rely on the charge stored in the large filtering capacitors whose capacitance decrease with frequency because of their high internal impedance.

These capacitors are designed to operate optimally at 50-150 Hz to reduce the frequency of the mains 50-60 Hz ripple, and its second harmonics at 100-120 Hz and therefore are unable to supply significant instantaneous energy reserve at high frequencies.

MAS power amplifiers replace this slow DC rectifier with ultra high speed diodes wired in parallel with switching times in 'nanoseconds' which when converted to audio frequencies have a frequency response from DC-10 MegaHertz.High and low frequency currents can be drawn from the power supply more effortlessly to drive difficult speaker impedances which sonically translates to an increased sense of focus on the sound stage with superior bass and high frequency dynamics.

Because of their high voltage operation, VALVE amplifiers have traditionally used discrete diodes which partly explains one of the reasons of their sound quality.

Link to comment
Share on other sites

Dve diode se mogu vezati paralelno samo ako imaju potpuno identicne karakteristike ( primer su dualne diode koje se mogu naci u PC napajanjima ). Obicne diode se ne trebaju vezivati paralelno jer nemaju isti prag provodjenja ( to znaci da ce jedna provoditi vecinu struje, a druga nesto vrlo malo ).

Link to comment
Share on other sites

Dve diode se mogu vezati paralelno samo ako imaju potpuno identicne karakteristike ( primer su dualne diode koje se mogu naci u PC napajanjima ). Obicne diode se ne trebaju vezivati paralelno jer nemaju isti prag provodjenja ( to znaci da ce jedna provoditi vecinu struje, a druga nesto vrlo malo )
Link to comment
Share on other sites

:oops: Kolko ja znam preg provodjenja kod dioda se krece od 0,6-0.7(0,75) tako da ce ova teorija vaziti samo za napajanja koja daju 1V a pojacala koriste puno vise od toga. Kada napon na diodi predje prag provodjenja koji iznosi koliko sam napisao propustljivost naglo raste do nebesa. Cim napon na diodi predje 1V (pogotovo 30V+) ne vidim zasto bi jedna provodila vise a druga manje. Druga je prica sa tranzistorima.

Link to comment
Share on other sites

@Ivan:

Ne može paralelno jer diode imaju negativni temp. koeficijent, odnosno, na srpskom, kada jedna dioda povede veću struju, zagrejaće se viÅ¡e, Å¡to će povećati njenu provodnost, Å¡to izaziva dalje zagrevanje iste te se cela igrarija zavrÅ¡ava time da samo jedna dioda propuÅ¡ta svu struju. SliÄno je sa bipolarnim tranzistorima, te se iz tog razloga pri uparalelivanju tranzistora u izl. stepenu pojaÄala stavljaju otpornici na red da ograniÄe te devijacije.

@ZoranBG:

Samo ti nastavi da veruješ propagandnim pamfletima, to je 99% :oops::o:o

@Sergej:

slušaj šta ti radule kaže.. :)

na kraju.... kupi grec od 35A jer:

Diode u ispravljaÄu provode samo kad je na kondenzatorima niži napon nego na ulazu greca, i to da je ta razika veća od napona voÄ‘enja te diode. Taj napon direkto zavisi od struje koju vodi, Å¡to u konkretnom sluÄaju zna da bude povelika struja jer jako kratko traje voÄ‘enje (samo na vrhu poluperiode, tako da ako ti pojaÄalo troÅ¡i 2A, a diode vode samo 10% vremena, onda je tada struja oko 20A !.

Å to su veći kondenzatori na izlazu greca, manja je razlika ulaznog i izlaznog napona (manje se kondenzator isprazni izmeÄ‘u dva dopunjavanja, manji je ripple) i samim tim je manje vreme voÄ‘enja i veća ova impulsna struja. Ovo je znaÄajno jer je pri jakim strujama veći napon voÄ‘enja diode.

Konkretno iz data sheet-a za 1n5400 diode se vidi da za 1A ovaj napon je 0,85 a za 40A je 1,3V. Ona je deklarisana na srednju struju od 3A.

Sa druge strane sbl3040 (schottky, 30A) će pri 40A imati pad napona od 0,7V.

Brze diode imaju taj problem Å¡to se naglo "gase, odnosno, kada napon padne ispod napona voÄ‘enja, naglo se menja struja kroz njih Å¡to izaziva RF harmonike, Å¡to i nije baÅ¡ poželjno u pojaÄalu. Zato se stavljaju oni kondići od 100nF paralelno sa svakom diodom u grecu.

Zaliveni grec od 35A je kompromisno rešenje, ne košta puno i ne zahteva previše mozganja, samo ga lepo zašrafi na hladnjak ili metalno kućište da se dobro ohladi i to je to..

Link to comment
Share on other sites

Nemoj da ti bude žao para za Grec-a. Kupi najjaÄi i najskuplji+ kupi i hladnjak za njega. U principu, uloži 80% novaca u napajanje, 10% u elektroniku i 10% u Å¡minku...

Dobićeš bolje rezultate, nego ako uradiš dijametralno suprotno...

Link to comment
Share on other sites

@Beowolf

Zaista cenim Vasu duhovitost, ali ostavite to za neku lepsu priliku. Da li sam rekao da verujem propagandi?

Imam taj MAS snagas i otvarao sam ga - 10 malih dioda je spojeno paralelno u jednoj grani greca - diode su otprilike velicine 1N400x i NIKAKO ne bi izdrzale opterecenje da to ne radi jer je sa druge strane trafo of 1.6 KVA.

Link to comment
Share on other sites

U mom pojaÄalu, 50% cene pojaÄala je napajanje. Ostalo je kutija, elektronika i hladnjaci(po ceni odmah iza napajanja).

@ZoranBG:

Pogledajte sliku na kraju ovog posta, uz zamiÅ¡ljanje da je ispravljanje sa 4 diode (full-bridge rectifier). PojaÄalo može da se direktno snabdeva sa trafoa samo u onom (kratkom) periodu kada diode vode. Ostatak vremena se pojaÄalo snabdeva iskljuÄivo iz kondenzatora. Kada bi se povećalo vreme voÄ‘enja dioda (smanjivanjem kondenzatora) povećao bi se brum napajanja.

Brži odziv napajanja se postiže dodavanjem manjih kondenzatora paralelno sa tim velikim, najÄešće na samoj Å¡tampanoj ploÄi pojaÄala. Kod tako skupih ureÄ‘aja poput VaÅ¡eg, koriste se i low-ESR modeli kondenzatora (i do deset puta manja unutraÅ¡nja otpornost i induktivnost).

Samo tvrdim da prosto uparivanje ne može da funkcioniše.. Ili su posebne diode u pitanju, ili nije prosta paralelna veza.

post-589-128510551591_thumb.gif

post-589-128510551591_thumb.gif

Link to comment
Share on other sites

@Beowolf,

Logika Vam je sasvim ispravna, ali MAS je napravio to sa paralelnim diodama. Mozda je stos u sledecem: moram se opet pozvati na tvrdnje proizvodjaca - ovog puta bez dokaza jer ga ne mogu pribaviti - da je svaki signalni tranzistor biran 1/10000. Ukoliko samo pretpostavimo da je to istina, a moguce je s obzirom na cenu, mozda su savrseno uparivali i diode sto je vrlo tesko uciniti u samogradnji zbog ogranicenih resursa. Imam i servisno uputsvo, ali ne kazu nista o eventualnoj zameni...

Link to comment
Share on other sites

Mozda je pitanje off,ali sta je bolje staviti u napajanju pojacala,grec ili ultra fast diode?I koja je kombinacija bolja sa dva mosta ili sa jednim?Dosta vremana posvecujem ovom pitanju u poslednje vreme ali nailazim na razlicite odgovore.Sta vi preporucujete,posto mi je jos to ostalo da nabavim za pojacalo koje trenutno pravim.

Link to comment
Share on other sites

Koga interesuje, može besplatno downloadovati programÄić sa Duncanamps sajta:

http://www.duncanamps.com/psud2/download.html

PSU designer će vam dosta toga predvideti, pod uslovom da posedujete najelementarnije znanje o tome šta želite da postignete i kako...

BTW, moja tvdnja da 80% cene amp-a treba da bude u napajanju se ne zasniva na štednji na elektronici (10%) i kućištu (10%). Naprotiv. Što kvalitetniju elektroniju i kućište planiraš, to perverznije napajanje treba da napraviš. Svira sve to i sa "knap" napajanjem, ali samo onako... knap. Ko Alfa Romeo T-spark sa Fićinim karburatorom.

Nadalje, razmislite o sledećem: tamo gde je potreban 100W-ni trafo, tamo će svirati i 1000W-ni. Ako treba Grec da ima 100mA, tamo će raditi i 35A-ski. Ako kondiši treba da imaju 40-60V probojnog napona, uzmi 100V-ne. Bolje uzmi "prasiće" (manje kapacitete) i paraleliši ih, nego da uzmeš "svinju" sa (navodno) malim ESR-om. ESR će i svinji i prasićima vremenom porasti, ali prasićima će ostati daleko manji.

Moj DIY princip: jaÄa, kvalitetnija komponenta će uvek pouzdano da radi na 10% od deklarisanog opterećenja. Knap-komponenta na 90-110%(prelazni režim) neće uvek.

Štediše na napajanju imaju veće šanse, da osete beli dim iz Willi-jevog principa elektrotehnike.

RaskoÅ¡no napajanje te ne spreÄava u zlokobnoj nameri, da ustaneÅ¡ u 03:00 a.m. i u napadu sumanutosti nalemiÅ¡ joÅ¡ jedan par komplementarnih tranzistora na svoj ZEN-amp. Ili staviÅ¡ joÅ¡ jedan 300B po kanalu. Ili sve da razlemiÅ¡, vratiÅ¡ viÅ¡ak u fijoku i da od ostatka napajaÅ¡ Clepsidru sa par mA.

Kako hoćete. Život je suviše kratak, da bi ga traćio na DIY baziran na kineskoj filozofiji napajanja.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...