Jump to content


Hegel HD10


ozzy

Recommended Posts

  • Replies 89
  • Created
  • Last Reply

Upravo tako!

Nemam razlog da branim Karapandzica ni malo, naprotiv. Vise je uredjaja iz "moje kuce" trpelo kritike nego sto je bilo glorifikovano. Pa sta? Poslednji primer je Exposure 3010S2 cd plejer. Zoran ga je ocenio kao dosta dobr. Po mom misljenju je vise nego odlican. Fenomenalan u klasi cene pa i vise od toga.

E, lave, smanji malo šarana! To što ti misliš da ti je uređaj fenomenalan a HF da je dosta dobr ne znači da si zakinut na vagi, eee!

Link to comment
Share on other sites

Sad se ja osećam jaaaako loše sa svojim sumnjama :)

Nisam mislio niÅ¡ta liÄno i niÅ¡ta loÅ¡e , samo sam hteo da kažem da je posao (recezenta , urednika itd. ) takav kakav je i da de će uvek biti onih koji napadaju na Äasopis i na njegovu nezavisnost i da nema potrebe da se stalno branite ...sloboda podrazumeva sumnju u sve i to tako treba da ostane a vaÅ¡ rad će dokazati suprotno !

Elem , Hegel DAC ...

MuÄili smo ga par dana u dva sistema sa 6 uÅ¡iju , a ja piÅ¡em samo utiske za svoja dva uÅ¡esa !

Dakle sprava je veoma poÅ¡teno uraÄ‘ena , teÅ¡ka i kompaktna kutija odaje utisak solidnosti ...baterija kondenzatora u napajanju je dovoljna Äak i za neko poÅ¡teno pojaÄalo a kamoli za DAC !

Podržava najzanimljiviji format high reselotion 24b/96KHz mada to nismo probali ali za budućnost vredi znati da se može upotrebiti i za to.Takođe balansirani izlazi su tu i takođe nisu isprobani jer niko od nas testeraša nema takvih ulaza na preampu .

Prvi sistem je bio Nad Masters cdp , Naim 5i integralac i PMC tb2i kutije ...posle 30 min grejanja poÄinje da svira bolje od Mastersa koji je veoma neutralan i sluÅ¡ljiv ...Hegel isporuÄuje viÅ¡e basa , dinamiÄniji je i visoki su mu življi ...po mom ukusu svira lepÅ¡e.

Drugi sistem je bio moj , Korato kvp10 i kta100 + Neat momentum 3i i cdp Creek evolution sreÄ‘en od kolege Dejana Impulsa (kondenzatori i operacioni pojaÄavaÄi su promenjeni pre par meseci ). Kao digitalni kabel je korišćen neki krÅ¡ ice blue a kao analogni interkonekt je stavljen Chord Cobra 3 zelene boje, solidan bakarni provodnik klase 70€ .

Posle dužeg zagrevanja zvuk poÄinje da odskaÄe od creek na bolje . Bas je dublji, voluminozniji i duže traje zadržavajući ritam i zategnutost , srednji su topliji i bliži sluÅ¡aocu a visoki detaljniji i bistriji ... moram da napomenem da je moj sistem veoma otvoren i da se razlike ako postoje lako uoÄavaju . Generalno tonalitet cele slike je sliÄan sa modifikovanim creek-om ali se oseća jedna doza profinjenosti u zvuku Hegela koja valjda potiÄe od ipak znatno boljeg DA Äipa koji se koristi kod norvežana ispod haube ...moglo bi se reći da je vreme nekako drugaÄije kada se sluÅ¡a Hegel i da Äovek potpuno drugaÄije doživljava muziku ...posle viÅ¡esatnog sluÅ¡anja vraćam sve na creek-a i odmah zatim uoÄavam da je ipak bolje da vratim na Hegela , toplije je i slaÄ‘e .

E sad menjamo sistem na F3 pass clone sa cevnim prempom ruÄne izrade koji radi bolje od mog Korata(isprobano liÄno isto sa 6 uÅ¡esa) i kao takmac ulazi AKAI skoro pa vintage cd-69 sa PCM63 DA Äipom star jedno 10 do 15 godina (ako ne i viÅ¡e) ...kad je bio nov bio je u klasi skupljih modela cca 2000 dem ...zvuÄnicu su ruÄno raÄ‘eni monstrumi u separatnim kutijama sa scan speak drajverima sve u svemu odliÄnog zvuka sa veoma detaljnim svim delovima spektra ali ipak malo tamnijeg karaktera od mojih Neatova ...ovde se razlike i posle podužeg grejanja jedva Äuju i poÄinjemo da ih pripisujemo nejednakim nivoima izlaznog signala AKAI cdp-a i HEgelovog DAC-a (Hegel ima malo viÅ¡i nivo izlaza). Sedimo nas trojica uz staropramen i mantije ali razlike nema ...a mantije nestaju !

Šta reći na kraju ?

Za solidne novce dobija se veoma pošten uređaj sposoban da se uhvati u koštac sa cd plejerima klase 2.000 € +/- koji euro ...dobija se mogućnost povezivanja na PC ili već neki drugi plejer i korišćenja formata budućnosti 24b/96KHz .

Za sve koji imaju plejere klase par stotina € sa kojima nisu zadovljni ova investicija je siguran posao jer dobijaju znaÄajno poboljÅ¡anje zvuka kao da su dali za cdp min 1500€ i joÅ¡ pride se dobija mogućnost povezivanja PC-ija i drugih plejera ...

Za one koji već imaju solidne plejera klase oko 1000€ +/- koju stotinu evrića, ne znam Å¡ta da kažem jer sam i sam u toj grupi . Dobijaju se poboljÅ¡anja u zvuku to je nesporno , dobiju se i nove mogućnosti povezivanja i sluÅ¡anja muzike sa kompa i drugih plejera ali ostaje pitanje uklapanja u ostatak sistema i joÅ¡ možda najveće pitanje Å¡ta bi se dobilo kada bi se sliÄna suma potroÅ¡ila npr na upgrade zvuÄnika (sa momentuma 3i na model 4i u mom sluÄaju )? Da li bi iskorak u zvuku bio veći ?

Kako mi je joÅ¡ sve sveže u glavi od poslednjeg testa cd plejera koji sam organizovao u svom stanu moram da kažem da Hegel zvuÄi u mom sistemu bolje od svih cd plejera koji su tada bili na testu ...naravno opet podvlaÄim razlike su tu tanane i male ali i mi hifilisti smo Äudaci i znamo da ih uhvatimo i prepoznamo !

HIFA je Äudan sistem plutajućih jednaÄina koje su po pravilu tako definisane da ima viÅ¡e nepoznatih nego jednaÄina :)

Svako će svoj odgovor morati da potraži sam ...

Zahvaljujem se ekipi AV impulsa na dobroj volji da podrži ovaj mali kućni test , zhvaljujem se ekipi Audio Plusa na logistiÄkoj podrÅ¡ci i vremenu utroÅ¡enom na testiranje u njihovom salonu , zahvljajem se kolegi GiÄ‘gi na gostoprimstvu i predivnim mantijama i staropramenu :cheers i na kraju ali ne najmanje važnom kolegi Sondeku na utroÅ¡enom vremenu ...

Toliko od mene ovaj put .

Veliki pozdrav svima !

Link to comment
Share on other sites

Moram da dodam nesto na osnovu razgovora sa forumasima iz NS-a.

Prvo sto cu napomenuti da Creek koji sam modifikovao ima jeftini dac koji se stavlja u dvd-ove i slicne uredjaje. Pri modifikaciji Creeka sam varao. O cemu se radi? Da bi znali na sta mislim morate prvo procitati jedan tekst http://www.stereophile.com/features/the_carver_challenge/ . Na isti nacin sam pri modifikaciji Creeka koristio cd plejer od 2k evra sa pcm1704, kao referentni. To je rezultovalo u dlaku identicnim zvukom kao sto je Exposure 3010 koji takodje ima isti dac. Kada imate referencu mozete napraviti skoro identican zvuk kao sto je referenca. To se postize izborom komponenata i sklopova da se dobije identican karakter. Jedina ogranicenja su ogranicenja samog Dac-a.

Sto se tice Exposure, svira odlicno, slusao sam ga.

Hegel nisam slusao ali sam cuo od Laleta i Gidjge poredjenje sa poznatim plejerima i to mi je dovoljno da zakljucim o kakvom zvuku se radi. Na osnovu izlozenog mogu da zakljucim da je u Hegelu takodje PCM1704 ili slican burrbrown. Ako je izmedju Exposure i Creeka bila nijansa koja je na Laletovim titanium visokotoncima prevagnula na stranu Exposure, a Hegel dobrano ispred Creeka, mozete izvuci zakljucak o kvaliteti ovog DAC-a. To sto je u poredjenju sa starim akai cd plejerom trka bila napeta ne treba da odgovori od Hegela jer je u Akai-ju ipak PCM63 ili u prevodu kralj dac-ova. Na zalost vise ga nema u nabavci i nije 24-bitni pa ne treba za njim ni zaliti.

Prednost prikljucenja na racunar je velika. Osetio sam to na modifikaciji DacMagica kom bih stavio zamerku na DSP koji pri upsamplingu izgubi deo dubine pozornice. Nisam probao 24-bitni signal da cujem i to mi je zao ali sa klasicnih diskova, kod nas hifi-sta dubina pozornice je jednako bitna kao i svaka druga informacija u signalu.

I na kraju: da nisam vican lemilici i da sam klasicni potrosac audio sprava, mislim da bi mi Hegel na osnovu opisanog bio prvi izbor. Naravno ko voli zvuk visoke rezolucije. Prednosti Laletovih opisa zvuka je sto on slusa na sistemu koji prikazuje sve detalje, narocito u visokotonskom spektru, pa se i najmanja mana u digitaliji manifestuje u zvuku kao smetanje, iritiranje i bezanje iz prostorije. Ovakvi testovi na FR zvucnicima sa osakacenim spektrom ne mogu da se obave korektno sto se i pokazalo u Jazavcevoj kupovini cd plejera gde su razlike u njegovom sistemu bile daleko manje (ili neprimetne) nego u salonu na drugom sistemu.

Ovo bi mogao biti i odgovor Miljetu na pitanje o Exposure 3010 koji je odlican cd plejer sa prirodnim i detaljnim zvukom. Cd plejeri su napredovali u zvuku za razliku od nekadasnjih cd plejera koji su samo zamenom jednog operacionog bili skuplji po 1000DM. Novi standardi zahtevaju i drukcije proizvode pa je za nove formate neophodan i takav uredjaj.

Link to comment
Share on other sites

pa sad, imas razlicita misljenja. ali se na kraju ipak cini da su vise u pravu oni koji govore o nacinu implementacije nego o zvuku odredjenog DA chipa. ipak, ti stariji BB chipovi prebrutalno dobro zvuce kada su dobro implementirani - najbolje od oba sveta, i organski i hiperanaliticno. to sam cuo u jednom mark levinson clonu, meni to tuce 1541 skolu ozbiljno.

Link to comment
Share on other sites

Licno nisam bio ljubitelj Analog Device dac-ova. Imaju odlicno srednjetonsko podrucje ali im je visoki zrnast i bas nerealan. Kod Popaja sam uspeo da ga dovucem do neke normale na 4xAD1862 ali sam licno izbegavao ovaj dac. Skoro sam nasao ovu temu http://www.audiodesignguide.com/DAC_final/DacFinal.html gde je AD1955 odlicno ocenjen u mono modu. ne mogu bas puno reci jedino da se anagazujem na ovom dac-u sto radim sa PCM1794 u mono modu pa da uporedim sa nekim gotovim AD1955.

Ako je AD1955 u Hegelu drago mi je cuti da je Analog Device dosao u visoku ligu, narocito kada znam kakvo im je srednjetonsko podrucje.

Za primer Teac D700 dac je sa 4xAD1862

Link to comment
Share on other sites

Naim izrazito koristi 1704 u svojim plejerima, kao i u Naim DAC-u.

Taj DAC zvuci bolje od bilo cega sto sam imao prilike da cujem kod sebe: Simaudio Moon i7, Meridian G08, Bryston BCD1, Lyngdorf CD1, kao i gomila starih high end plejera... skup je ali mislim da vredi svaki evro.

Naim ne forsira neka high tech resenja u svojim uredjajima, pre mi se cini da rade po principu: kvalitetno napajanje u osnovi -> regulator za svakog potrosaca -> dobar kvalitet komponenti -> dobra topologija kola.

Zatim (pretpostavljam) rade tjuniranje uredjaja. To su radili i kod DAC-a. Medjutim, on, za razliku od njihovih CD plejera ima specificno kolo za reklokovanje itd., fakticki bafer u koji smesta podatke i onda ih ponovo obradjuje (to radi i Meridian G08). Fora je i da je Naim stavio vrlo visoke zahteve: da bi obradjivao signal od 24 bita, kolo koje ga obradjuje realno moze da obradi 32, a inace radi sa cetrdestobitnim recima.

Potom ih salje dalje, a sustina je da ponistava veliki deo mana koji stizu od loseg izvora kao sto je CD transport. Kada ih je "procistio", salje ih na elaboriranu DAC sekciju sa 1704 u izlazu. I, rezultat je, naravno, odlican: kao da je neko skinuo tanku paucinu koja postoji cak i kod skupih (>2000 EUR) plejera, tisina je postala kao u mrkloj noci, a muzicare bukvalno mozete da dotaknete, samo slika fali. Pozornica je odlicna, cuju se zvuci u prostoru za koje pre toga niste bili svesni - kao kada imate plejer od 300 evra, a onda kupite onaj od 1.500.

Neverovatna sprava, od onih koje testiram otprilike 10% pohranim u svoje secanje kao nesto bitno. Naim DAC je medju njima.

Link to comment
Share on other sites

Nije stvar SAMO u 1704 - fora je i koji 1704. Naim te cipove kupuje na kilo, ali bukvalno. Sad, to je vec vrhunski DAC, ali onda oni od te kolicine rade dalju selekciju. Apsolutno najbolji idu u CD 555, pa redom, niz lestvicu. Postoje kriterijumi koje cip mora da zadovolji da bi usao u razne uredjaje...

Ne znam na kom su nivou oni koji idu u nDAC, da li kao za CD 5X ili za CD X2, ne verujem da je to CD S3 nivo. Naravno, topologija DAC-a i CD plejera je isto razlicita.

Link to comment
Share on other sites

Naim izrazito koristi 1704 u svojim plejerima, kao i u Naim DAC-u.

Taj DAC zvuci bolje od bilo cega sto sam imao prilike da cujem kod sebe: Simaudio Moon i7, Meridian G08, Bryston BCD1, Lyngdorf CD1, kao i gomila starih high end plejera... skup je ali mislim da vredi svaki evro.

Naim ne forsira neka high tech resenja u svojim uredjajima, pre mi se cini da rade po principu: kvalitetno napajanje u osnovi -> regulator za svakog potrosaca -> dobar kvalitet komponenti -> dobra topologija kola.

Zatim (pretpostavljam) rade tjuniranje uredjaja. To su radili i kod DAC-a. Medjutim, on, za razliku od njihovih CD plejera ima specificno kolo za reklokovanje itd., fakticki bafer u koji smesta podatke i onda ih ponovo obradjuje (to radi i Meridian G08). Fora je i da je Naim stavio vrlo visoke zahteve: da bi obradjivao signal od 24 bita, kolo koje ga obradjuje realno moze da obradi 32, a inace radi sa cetrdestobitnim recima.

Potom ih salje dalje, a sustina je da ponistava veliki deo mana koji stizu od loseg izvora kao sto je CD transport. Kada ih je "procistio", salje ih na elaboriranu DAC sekciju sa 1704 u izlazu. I, rezultat je, naravno, odlican: kao da je neko skinuo tanku paucinu koja postoji cak i kod skupih (>2000 EUR) plejera, tisina je postala kao u mrkloj noci, a muzicare bukvalno mozete da dotaknete, samo slika fali. Pozornica je odlicna, cuju se zvuci u prostoru za koje pre toga niste bili svesni - kao kada imate plejer od 300 evra, a onda kupite onaj od 1.500.

Neverovatna sprava, od onih koje testiram otprilike 10% pohranim u svoje secanje kao nesto bitno. Naim DAC je medju njima.

Link to comment
Share on other sites

Nisu ni ludi da izjednace dac sa cd playerom po kvalitetu zvuka iako je to moguce jer ko bi posle kupio cd player.

Pazi, DAC zvuci bolje od bilo kog CD-a, kad slusas hi-res formate. Takodje, nDAC + 555PS su, bar kad je slusanje sa harda u pitanju (npr HDX-a), vrlo blizu i CD 555. Razlike postoje, mada oni koji su slusali (ja nisam) kazu da je vise u pitanju prezentacija i voicing nego overall kvalitet - tj. nije jedno od drugog bolje, cisto je drugacije. (Neki konsenzus je da DAC varijanta ima detaljnjiju, a CD muzikalniju / vise gramofonskiju prezentaciju).

Tako da, nije da njima to smeta. Stavise! Ne bi me cudilo da izbace i bolji DAC tough, jednog dana, mesta za doradu ovoga ima, bar nesto...

Doduse, vec je sam nDAC vise od duplo skuplji od Hegel-a... Tako da smo u vrlo teoretskim vodama. Stavise, nDAC je za one kojima mogu da plate osetno vise nego sto Hegel kosta, pa realno - treba prvo cuti ovaj Hegel. Mogao bi, posle svih ovih testova i on kod Zokija na kanal :D.

P.S. Jos kad bi oba bila na Show-u :D. Pa da svi cujemo!

Link to comment
Share on other sites

Pazi, DAC zvuci bolje od bilo kog CD-a, kad slusas hi-res formate. Takodje, nDAC + 555PS su, bar kad je slusanje sa harda u pitanju (.

. . .

Doduse, vec je sam nDAC vise od duplo skuplji od Hegel-a... Tako da smo u vrlo teoretskim vodama. Stavise, nDAC je za one kojima mogu da plate osetno vise nego sto Hegel kosta, pa realno - treba prvo cuti ovaj Hegel. Mogao bi, posle svih ovih testova i on kod Zokija na kanal :D.

P.S. Jos kad bi oba bila na Show-u :D. Pa da svi cujemo!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...