Jump to content


Šta se sluša ?


den!s

Recommended Posts

Dugo vremena nisam slušao ovaj album. Možda zato što ko god je došao kod mene da čuje kako nešto zvuči prvo je tražio da čuje Blue City na xrcd-u. Pustio sam da ga čujem sada,  dobro zvuči. Traži baš dobre uređaje da bi se čuo kako treba...

 

R-8506879-1462992655-9526.jpeg.jpg

Link to comment
Share on other sites

Proizvodjaci opreme, pleyera i dacova, su korigovali tih -6db. Postoji 2 nacina da se to uradi ili sa HDCD chipovima (samo ih ima 2, PMD100 i PMD200 by Pacific Microsonics i jedan Sanyo chip koji obradjuje HDCD format) ili na analognom izlazu. Na osnovu indikatora HDCD pina. Isti su nivoi  hdcda i ostalih formata u uredjajima. Trebalo bi da budu isti sem ako bas neko od proizvodjaca nije napravio previd i izostavio korekciju?

Mislim da to nije razlog? Mozda je razlog to sto je Nirosoft otkupio licencu za HDCD od PacMicro. U tom nekom periodu se i ugasila firma a proizvodnja chipova je prestala. Tako da su sada novi i neupotrebljavani chipovi retki i skupi na trzistu. Valjaju se i oni koji su radili po uredjajima odlemljeni ko zna na koji nacin...

Zbog cega je MS bila potrebna hdcd labela nikom nije jasno? Ali cinjenica je da se PacMicro posle toga ugasio a novih markiranih izdanja skoro da nije ni bilo.

Medjutim ima puno originalnih CD izdanja koja "pale" HDCD lampicu a nemaju logotip na omotu i ne spominje se da koriscen hdcd sistem u radu sa materijalom. I to izdanja poznatih bendova i izvodjaca. :) Tako da hdcd zivi i dalje.

Pri kopiranju CD koji ima hdcd zapis, na presnimljenom CDu se isto pojavljuje hdcd :) (provereno u praksi). Da li se to isto desava i kada se recimo CD snimi pa komprimuje u recimo flac ili neki drugi format nisam probao. Verovatnoca postoji ali mislim da nije velika.

Po mom misljenju hdcd je vrlo dobar format. Jako dobro zvuci i to je osetno bolje od standardnih sistema. Imam te chipove i konkretno sam ih isprobao. Vrlo dobro rade sa formatima BB dacova i  AD dacova. Mislim da ne mogu direktno pogoniti I2S input dac-ove, ali primaju I2S format koji posle transkribuju naredni digitalni format koji odgovara recimo PCM63 dacu. Ja sam PMD100 isprobao sa PCM56 i drugim dacovima i radio je sjajno.

U razvoju legendarnog diskretnog total daca koriscen je pmd100 kao format prilagodjavac u prvim koracima, sda to rade mikroprocesorom...

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, ciki said:

Majdo hvala ti na objašnjenju, bilo mi je zanimljivo da pročitam. Nešto od ovoga što si napisao nisam znao. Kada HDCD prebacujem u WAV uz pomoć dbpoweramp-a, on, pošto ima instaliran plugin za HDCD, isti prepozna i kao takvog ga prebaci.

Mislim da ne mora da ima plugin? Ako se presnimava u "pun" format AIFF ili WAV automatski ide i HDCD kod. Inace se ne bi pojavio isti HDCD kod kada se presnimi sa HD-a na CD? Tako je barem bilo ranije...

A taj plug in mu emulira softverski HDCD sistem, ako ne postoji chip negde u lancu kasnije.

Bilo kako bilo meni se jako dopada taj format.

Ima i jedan (mislim da je to i jedini model u 2 verzije inventivnog naziva: Model one i model two) Pacific Microsonics I AD i DA konverter. Studijska naprava ali ljudi su je koristili i u kucnim sistemima vrlo rado. :)

http://www.goodwinshighend.com/manufacturers/pacific_microsonics/pacific_microsonics_model_two.htm

 

nastavak 

http://www.berkeleyaudiodesign.com/company/

Berkeley Audio Design, LLC was founded by alumni of Pacific Microsonics, Inc., developer of the HDCD process and the Pacific Microsonics Model One and Model Two, widely considered to be the highest quality professional ADC and DAC ever produced.

 

A ovako izgleada top verzija PMD100 u keramickom pakovanju :)

PMD100 ceramic.JPG

Link to comment
Share on other sites

Šta mi bi da pogledam prvo bazu DR, baš mi deluje zanimljiv Triplicate za poslušati, ali dr se crveni samo tako http://dr.loudness-war.info/album/view/125967 , za ovakvu vrstu muzike i više nego očajno. 

Mada, u stvari, ne bih ni pogledao DR ali sam prvo poslušao na youtube kanalu I Could Have Told You, i nije mi se svidela produkcija, pa sam se nadao da je do samog servisa, ali eto kakav je i hdtracks.

I ostaje naravno večito pitanje, ali zašto?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...