Jump to content


ODLIČAN CD PLEJER - Ima li rešenja za mali novac?


ZoranBG

Recommended Posts

Zanima me miÅ¡ljenje forumaÅ¡a o ovoj temi, piÅ¡em jedan opÅ¡irniji tekst pa bih želeo da Äujem i stavove drugih.

Da pojasnim Å¡ta sam mislio:

mali novac - kategorija br. 1: do 50 evra, kategorija br. 2: do 100 evra.

Kategorije zvuka CD plejera: loÅ¡, srednji, dobar, vrlo dobar, odliÄan, vrhunski, high end.

Koji, dakle, plejeri upadaju u kategoriju jedan ili dva po ceni, a da po kategoriji zvuka pripadaju odliÄnim? Da li ih uopÅ¡te ima?

Molio bih bez offtopica, da ne zagadimo temu. Ako moze.

Link to comment
Share on other sites

Uhhh al je budzet tanak ali kad je vec tanak....

Misljenja sam da se i u ovom cenovnom rangu moze se naci ponesto na KP(sad bi bilo diskutabilno stanje uredjaja,ispravnost...)Ipak su u pitanju uredjaji stari vise desetina godina...ali bolje da svira ista nego nista...

u nizem cenovnom rangu:

Marantz CD52Mk2

Marantz CD50

Philips CD830

a u visem cenovnom rangu:

eventualno California Audio Labs Icon Mk2

Sto se kvalifikacije zvuka tice,prvu grupu bih svrstao pod zadovoljavajuce-pristojno-dobar,jer bilo bi previse ocekivati da se za taj novac dobije nesto vise od toga.Za neki pocetak u hi-fi-ju sa jako ogranicenim budzetom sasvim dovoljno.

Druga grupa nudi nesto malo vise u odnosu na prvu ev.vrlo dobar ali mislim da je za iole ozbiljniji zvuk,koji bi bio kvalifikovan sa odlican/vrhunski/hi-end,potrebno jos malo(vise) novca u budzetu.

Link to comment
Share on other sites

Kao neredovni korisnik CD medijuma sa tankim budžetom, priliÄno sam zainteresovan za ovu temu.Bilo bi zgodno, ako se ZoranBG slaže, da se navede i neka kratka, uopÅ¡tena ocena nabavljivosti i servisibilnosti ( :cheers kakav izraz) plejera.Možda će ta informacija biti od koristi i pokretaÄu teme i onima koji je, samo, prate.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

Ja imam Sony CDP 791 njegova cena se vuce od 50-70 e. Zvuk dosta detaljan i izbalansiran. Poneki put postaje pomalo zrnast. Ranije sam imao budjetski Sony200 xe i ipak se vidi da je za nekolko klasa iznad. Za nabavljivost lasera ne znam. Voleo bih da ga uporedim sa Denonom 920 . Mada je Stevepa imao ranije sony 333es i imao je prilike da uporedi sa denonom 1560 i kaze da mu Sony ipak bolje zvucao.

Link to comment
Share on other sites

Evo recimo ja imam Sony cdp-502es i spada u kategoriju br.-2, cena mislim da bi bila ispod 100e a zvuk recimo odlican i sa malim osvezavanjem bi bilo jako blizu vrhunskom.U poredjenju sa upgrejdovanim Marantzom Cd-63mk2 KI (ili vec tako nekako) izasao kao pobednik, jedina mana su mu godine i ne nabavljiv laser :cheers

Link to comment
Share on other sites

Ja mogu da priÄam samo o onima iz kategorije br. 1 :wave2

Prvi je bio Yamaha cdx-396 i njega se sećam po pouzdanosti i osrednjem zvuku. Čitao je sve, pa i RW diskove, ali je zvuk bio tanak i sa izraženijim visokim tonovima, tanak bas.

Drugi je Yamaha cdx-550, taj je bio bolji. TakoÄ‘e, pouzdan u radu i boljeg zvuka od prvog. Kada sam Yamaha pojaÄalo zamenio Nad ampom, zvuÄao je sasvim ok, veoma dobro. ÄŒak je i na Yamaha pojaÄalu nekako izgubio karakteristike po kojima su ozloglaÅ¡eni ti njihovi plejeri iz niže klase, imao je sasvim solidan srednji opseg i neumarajuće visoke, bas je bio puno bolji od 396.

Zamenio ga je Philips cd 610 i to je bio pun pogodak. ÄŒita sve sem RW diskova, pouzdan transport CDM 4/19 i 1543 DAC. Zvuk, po meni, odliÄan. Prvo Å¡to se primeti u odnosu na Yamahe je Å¡ira scena i bolja separacija, imao sam utisak da sveukupno zvuÄi bolje kao da je razlika u ceni bar duplo veća a nije bila. Kažu da se može dosta unaprediti eliminisanjem filtera posle dac-a, to nisam probao, bio mi je dobar i ovako. Najkraće, u odnosu na Yamahu, kao kad se isti snimak sluÅ¡a kao mp3 pa onda u flac formatu. Naravno - Philips je flac :cheers .

Sada je umesto Philipsa na mestu plejera Pioneer PD-S503, jedan iz Pioneerove serije koji koristi stable platter transport. Philipsa je zamenio zbog toga Å¡to je ovaj dosadio vizuelno :cheers , mada bih slagao ako kažem da nema napretka zvuÄno. Ako moram da odmeravam na vagi, tu su negde, Pioneer mi je nekako pitomiji i sluÅ¡ljiviji. Da li boji zvuk, ne znam, ali ako to i radi, meni se sviÄ‘a kako boji.

Å to se tiÄe nabavljivosti lasera stvarno ne znam kakva je situacija, mislim da je to priliÄno neizvesno kada je u pitanju Pioneer-ov stable platter. No, o tome nikada nisam ni razmiÅ¡ljao jer sva ova 4 plejera sam plaćao polovinu cene koju je Zoran naveo kao vrednost za kategoriju br. 1 :D .

Bez pogovora, sve ovo može izgledati smeÅ¡no za nekoga ko ima ostatak sistema znaÄajno viÅ¡e cenovne kategorije, za takve vlasnike su verovatno razlike izmeÄ‘u nabrojanih plejera nebitne. Ali, ako se posmatra budžet sistem, mislim da nema smisla ulagati neke veće sume od ove gornje cifre iz kategorije br. 2.

Link to comment
Share on other sites

Zvuk je ipak stvar ukusa, pa je pitanje pomalo nezgodno ili bolje da kažem odgovor previše subjektivan. U svakom slučaju - Onkyo Integra DX-5500, 100 €, vrlo dobar.

EDIT: Poređenja radi, Sony CDP-222ESD, po meni, ima odličan zvuk u toj klasi cene.

Link to comment
Share on other sites

Ima svasta na trzistu u navedenom rasponu cena. Mislim da se za do 50eur moze nabaviti plejer koji ce pristojno da svira u budzet sistemu. Za 100ak se moze nabaviti ozbiljnija masina koja se moze sa uspehom integrisati i u nesto skuplji sistem (pomenuti Denon-i, Sony ES, Philips)

Naravno, sve pod uslovom da se pazljivo kupuje i razmislja o sistemskim ogranicenjima u smislu nabavljivosti centralnih delova.

A da li moze u okviru cene nabaviti odlican Cd pleyer? Sigurno se pazljivim zahvatom masina moze vratiti u fabricko stanje i jos klasu bolje od toga sto je za mene dovoljno da se nesto kvalifikuje za odlican posao.

Ono sto je najbitnije jeste da ti mastodonti budu u sto cescoj upotrebi. Odlozeni na policu, brzo umiru.

Link to comment
Share on other sites

Ah, kakva kolegijalnost, svaka Vam cast, svima! :cheers Odgovori su prevazisli sva moja pozitivna ocekivanja.

Spremam jedan opsirniji tekst koji bi se bavio opstim, ne previse detaljnim (jer bi se moji postovi pretvorili u tridesetosmo izdanje Hi-Filesa) presekom stanja kod novih/polovnih uredjaja, bez preteranog navodjenja modela - prednosti i mane, zamke. I na kraju - da li se za male pare moze dobiti odlican ili bar vrlo dobar, ne "samo" solidan plejer. Zadatak nije lak, pitanje je nezgodno.

Ali prvo, hajde da ostavim ovu temu jos nekoliko dana dragim kolegama - zeleo bih da cujem misljenje svakoga ko moze da pomogne.

Zato, saljite postove, molim Vas! :cheers

Link to comment
Share on other sites

fabricki plejeri bez dorade do 50e: Pioneer S 5xx, S 6xx, S 7xx, Denon 610, 810, Philips 614, 692 i jos po neki, Gruding 8400, Esprit 227, 502 i svi prevazilaze srednju klasu

..do 100e: Pioneer PDR 05, Technics SLP 1000, Philips 850, Denon 1700, opet Espriti...i svi sviraju jako, jako dobro.

Ima jos mnogo dobrih plejera, npr. Integre, neki Fisherovi i Sanijevi modeli ali su zahtevniji po pitanju ostalih komponenti ali ako se uklope sviraju extra...

Svi ovi modeli su se mogli kupiti po oglasima u okviru datih cena iako vlasnici cesto precenjuju polovne uredjaje.

Link to comment
Share on other sites

U najnizoj cenovnoj kategoriji sto se tice pouzdanosti je Yamaha neprikosnoveni vladalac, uglavnom se mogu nabaviti playeri proizvedeni posle 2000-te, znaci relativno novi. Za nekoga kome treba pozudan player, bez preteranih sonicnih zahteva eto resenja.

Link to comment
Share on other sites

O samoj tehnici znam jako malo, nemam pojma kojih lasera ima na trzistu, a kojih ne . .. Tako da ne mogu da pricam o tome. I ne uzimam popravljane masine , pa mi to nije preterano vazno,

U oglasima ima svega i svacega do 100 evra, Ostaje pitanje u kakvo0m su stanju, ali to je prica za drugi forum .

Za mene su najbolji plejeri do 100 evra Integre - dosta toga citaju, skoro sve, zvuk je ugladjen, tacan i pre svega ugodam .

Na pragu higfenda .

Sony - ako ima onih ES do 100 - istinski best buy .

Jeftini Denoni citaju sve, ali je zvuk katastrofalan , preostar, metalan i naporan, skripav .

Technicsi odreda imaju problem sa citanjem, a zvuk je negde izmebju .

Sve ima smisla ako je ostatak sistema pristojno sklopljen i naravno ako se ne radi o MP3 izvoru .

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...