Jump to content


Bang & Olufsen .. od cega li ga prave ? :)


dr Pavlovic

Recommended Posts

Danas sam bio u (Beogradu) u Marsal Birjuzova prodavnici, Bang & Olufsen firme. Sa mnom je bio i moj drugar, vec 15-ak godina radi kao Hi-Fi serviser, i covek koji je Krell licenicran !!

So, najjeftiniji sistem koji sam video, sa 2 podnostojeca zvucnika kosta oko 5000 Eura !! Sve ostalo je skuplje :listen

Najgore od svega, ovaj moj drugar je do sada otvarao/popravljao vec nekoliko tih B&O uredjaja, i kaze, da je unutra uglavnom Philips, i da, to ne da je precenjeno, nego bi ladno moglo da kota cena/10 :)

Tako da .. mnogo bre skupo naplacuju taj design :)

A da .. najskuplji zvucnii, floor standing, oblika kupe, kostaju 15.000 Eura par (da , Petnaest Hiljada Eura :)

Ali ok .. lepo je videti da u Srbiju dolaze svetske firme, pa ko voli nek izvoli.

Ja necu :)

Link to comment
Share on other sites

Pavlovicu,

Taj tvoj drugar je u pravu. B&O je bila jedna od prvih firmi koja je ukapirala da skorojevicima nije do zvuka nego do prikazivanja - ergo, dizajn je bitniji od samog kvaliteta reprodukcije. Dugo godina su prodavali prosecnu elektroniku + odlican design + kvalitetna i robusna izrada za vrlo skupe pare.

Ti zvucnici medjutim nisu losi. Da li vrede 15.000 eura - to ne, ali nisu losi. Kao da je i B&O krenuo malo ozbiljnije da se bavi i kvalitetom reprodukcije jer je konkurencija i u tom sektoru porasla - ima puno proizvodjaca danas koji prave i kvalitetne i dobro izdizajnirane uredjaje.

Pozdrav

Dejan

post-277-128510441581_thumb.jpg

post-277-128510441581_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

ja i ne sumnjam da to dobro radi. Prodavac nam je pustio jedan disk, doduse ne na ovim zvucnicima koje si prikazao ovde, i to zaista lepo radi.

Ali , ali, 2 zvucnika i ta .. kako da je nazovem mini-linija svemirskog dizajna kostaju oko 4.000 E .. pa za te pare i moraju dobro da sviraju ..

jeste .... ovo je firma za skorojevice ...

Bezicni telefon, kao da je izasao iz Ratova Zvezda :listen , kosta 850 Eura !!

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Nedelja je i kod roditelja sam, u sobi u kojoj sam odrastao. Dok čitam nove poruke na forumu, slušam jedan od dva B&O sistema uz koje sam odrastao.

Zašto Dejan i dr Pavlović misle da svi zahtevaju od muzičkih uređaja isto što i njih dvojica? Ovaj pristup je pogrešan već od početka.

Bang&Olufsen nije firma za skorojeviće. Skorojevići kupuju ukradene uređaje, između ostalog i B&O. Ali filozofija te marke koja postoji od 1926. je sasvim drugačija. Bang&Olufsen je za ljude koji vole solidan zvuk, ne preteruju sa hemijskim sastavom peska, strujnim kablovima i sličnim bajanjima ali koji ne vole napadne elemente već teže da se uređaji i vizuelno integrišu u enterijer. Ti ljudi vole da ubace disk a da se uređaj sam upali, počne da svira i prilagodi jačinu i balans zvuka prema položaju slušaoca. Zašto mislite da je ovaj zahtev nelegitiman u hi-fiju?

Bang&Olufsen je neprevaziđen kada je u pitanju udobnost i logika rukovanja, kao i integracija audio i video uređaja, multirooma i upravljanja osvetljenjem u domu. Tome treba dodati i lepotu dizajna, kako i kvalitet izrade i složene procedure testiranja prototipova. To što je "unutra Philips" treba da znači šta? Philips je i u Rotelu, Marantzu, Revoxu, Studeru. Licencirani Krellov serviser koji tvrdi da B&O realno košta 10 puta manje prosto nije dobro obavešten. Ova firma je skupa ali ništa više od svih drugih koje prodaju i svoje ime i tradiciju. A to manje ili više radi svako veliko ime.

Vaši komentari zvučnika od 15.000 evra (Beolab 5) pokazuju da ne pratite dovoljno haj faj štampu i kretanja, inače biste znali da je taj aktivni zvučnik od 1.200W sa akustičnim sočivima i automatskom ekvializacijom prema prostoriji i sopstvenom položaju napravio revoluciju čak i u hi-endu svojim tehničkim inovacijama i reprodukcijom i da nema haj faj, a bogami i audiofilskog časopisa, koji ih nije ozbiljno recenzirao i ozbiljno nahvalio.

Da vas podsetim, B&O je izumeo HX Pro sistem potiskivanja šuma i već 30 godina proizvodi televizore neprevaziđenog kvaliteta slike. Tome treba dodati i jedan od najboljih bioskopskih projektora ikada napravljen.

Za više informacija i zanimljivosti o ovom slavnom imenu posetite sajt http://www.beoworld.co.uk a ja ću nastaviti da slušam svoj Beomaster 1100 iz 1971. godine koji nikada u svom radnom veku nije otkazao poslušnost.

Link to comment
Share on other sites

"Taj" serviser je veoma dobro obavesten, i imao je prilike da u svom zanatu "opipa" BO, te njegovo iskustvo svedoci pricu koja prati taj brend.Ne znam kako svirkaju ti novi BO uredjaji, otici cu da cujem, ali stvarno nisam cuo ni jednu pohvalu na racun novije njihive produkcije.Prica da je to firma za snobove mi nije strana, jer po MOM misljenju ovakav dizajn moze da privuce sve, ali ponajmanje one koje u tome vide hifi.Kakvi snobovi ulaze u te radnje, i tu se "oblace" u svoje nove sisteme sam video u samoj prodavnici BO na Rodeo Drive-u, na Beverli Hilsu, gde se zvezde i zvezdice posle sopinga zaustave, ne bi li kupili jos jedan novi modni detalj za svoj dom.

Link to comment
Share on other sites

Willi,

uoste mi nije bila namera, da bilo koga ovde nazivam snobom, ili da se bilo ko oseca lose, zato sto ima B&O . Voleo bih i ja da imam takav, compactan uredjaj, koji svira solidno, ali za mnogo manje pare.

Jednom sam imao B&O kaset dek , koji je bio jako lep, nijedno dugme na sebi, sve neki senzori, ali zvuk, zivo djubre. Bio mi je u kuci 2 dana, i odmah sam ga izbacio. Najeftinija AIWA ADF-300 (1 motor, 2 glave, ide jedva do 17 kHz) je izmilslila zvuk za taj dek.

Prema tome, mene u Hi-FI-ju prvenstveno zanima zvuk !!!! a jos ako to i lepo izgleda, jos bolje.

STo se tice 30-ak godina koliko ima taj tvoj B&O, pa sta je tu cudno ??

Idi na Ebay, pa ces videti gomilu, Marantza, Sansui, Akai, Luxman, itd. uredjaja starih 25-30 godina koji i dalje rade.

A svi su oni kostali po 3-4 puta manje od B & O.

ovaj sistem, i to jos, bez daljinca !! .. (pa ko ce danas da kupi nesto bez daljinca, pogotovu kad se kaci na zid) , kosta oko 4500 Eura.

http://www.bang-olufsen.com/web2/system ... ems⊂=ms

Slusao sam kako ovo radi, i mogu ti reci, mozda 50% (optimisticki)bolje, od mog NAD-a C350 + MIssion M32 zvucnici, i Panasonic DVD-a (sve skupa jedno 800 Eura i to sa daljincem :listen

Ili, njihov bezicni telefon koji kosta 850 Eura ... a za 150 eura, mozes da kupis najbolji Siemens bezicni, koji ima i kameru !!!, sms, i 100 gluposti.

Taj moj drugar, je serviser i za Harman Kardon, takodje licenced. So, nije samo Bang & Olufsen precenjen u svetu Hi-Fi-ja, ali ja trenutno pricam o njima.

On mi je pricao ,da je otvarao Beosound 300, pokvarila se ona vratasca sto se otvarju sa strane .. kaze, da su stavili tako shugave opruge, da je to bezobrazluk.

So, ti kupi sta hoces, nemam nista protiv, mozda cu i ja jednog dana da kupim neki B & O sistem, ali za te pare, NIKADA !!!!

Jel znas, da jedan njihov zvucnik , podnostojeci kosta oko 120.000 dih .. tj negde oko 1400 Eura, u stvari, par zvucnika 2800 Eura.

Idi poslusaj taj zvuk , pa onda idi negde, 4Audio, Corato, pa poslusaj npro. KEF XQ 5 (1800 E par), Monitor Audio RS 8 (950 e par), pa ces videti koliko je Bang & Olufsen losiji od njih, a mnogo skuplji.

So, no hard feelings, nije bilo nista prema tebi upereno, vec, jednostavno, ne volim kad je nesto 5-10 puta precenjeno, a jos manje ce neko moci da me ubedi u nesto, sto cujem svojim usima

(svirao sam bas gitaru 9 godina u bendu, snimio 2 albuma, dosta snimao po studiju, pa miislim da imam prilicno relevantno uvo )

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Idi poslusaj taj zvuk , pa onda idi negde, 4Audio, Corato, pa poslusaj npro. KEF XQ 5 (1800 E par), Monitor Audio RS 8 (950 e par), pa ces videti koliko je Bang & Olufsen losiji od njih, a mnogo skuplji. 

Willi, stvarno idi poslusaj... nemas pojma :listen:):)

dr Pavlovic idi pogledaj Willijev sistem, pa da nastavimo diskusiju

Reci mi ko je taj licencirani serviser? Posto ne znam ko je u pitanju...

Link to comment
Share on other sites

Pridruzujem se kritikama (negativnim ) za B&O iako imam njihove zvucnike s45-2 sa kojima sam prezadovoljan. Bio sam serviser Hi-End-a i mnogo sam otvorio bengova ali ista prica za te pare bi i ja napravio spejs satl a o dizajnu necu da se hvalim ali da nisu tako nahvaljeni ja ne bi strpo pare u dzep. Inace globalno receno prepakovani philipsi u malo pobolsanoj varijanti zaista solidno rade ali ne i hi-end!

Link to comment
Share on other sites

Slazem se potpuno sa negativnim ocenama! Nisi rekao Willi da li si slusao te njihove skupe kutije ili gledao njihove plazme?

Ja sam u Moskvi ulateo u BO prodavnicu gde bi trebalo da se inace ranije najavim da dodjem na lusanje i gledanje, ali se ispostavilo da nije bilo mpotrebno jer su me bukvalno uvukli unutra i ozarili se kad sam usao. Bio sam tog trenutka sa mojim roditeljijma jedina osoba u radnji, ali to nije bitno.Ako se ocenjuje ekstravagancija i izgled uredjaja, sve najbolje o tome mislim.Ali kad je u pitanju kvalitet zvuka, najbolje svedoci o tome onaj oglas za BO liniju od 1000 Eura koju niko nece ni da pogleda. Jednostavno to svira lose za te pare. Ako je neko napravio revoluciju u hi fi svetu napravio je Philips sa laserskom glavom ili Sony sa trinitronom ( koji je dodushe na neki nacin pokrao od Philipsa ), pa cak i kompanija HK. Ja se APSOLUTNO NE SLAZEM DA JE KVALITET SLIKE BO UREDJAJA BESPREKORAN JER NIJE. Moze da nudi sta hoce njihova plazma od f-ja ali njih Pioneer plazme ( koje su prilicno jeftinije ) ali i neke Samsung, Sharp i odlicni Loewe i Phiplips jednostavno dotuku do nogu! Ako si imao prilike da uporedish kvalitet ovih ekrana na jednom nestu, shvaticesh da je u proseku Pioneer plazma jeftinija po 1000 eura min. ali zato kvalitetnija bar 2x. Slicno je i sa 2. ekranima. E, sad, ako bih ocenjivao estetiku, tu je BO zaista besprekoran. Ja na njih cesto gledam kao na BOSE zvucnike, koji su estetski extra, ali tu nema muzike pogotovo dovoljno za te pere koje kostaju.Zaista mislim da je BO precenjen sto se tice muzike, ne svira on lose, da se rzumemo, ali svira dosta lose za ulozene pare.Izmedju ostalog, Teac komplet linije u istom cenovnom rangu su jednosavno uvek bolje resenje od BO linija.

Link to comment
Share on other sites

ja imam licno iskustvo samo sa jednim B&O uredjajem - kasetofonom 9000

To je bio njihov top model, u svoje vreme je kostao oko 2500 DM.

Dans moze da se nadje za 1/10 te cene.

E, pa poredio sam ga sa Nakamichijem ZX-9 iz istog platnog razreda, RX-505 koji je jeftiniji i CR-7 koji je malo mladji, ali opet isti platni razred. Sva tri su odrala B&O

Sledece poredjenje je bilo sa Tandberg TCD-330, koji je bio u slicnom platnom razredu. Tandberg je pobedio bez po muke.

Znaci, vrhunski japanci i vrhunski evropljani su drali B&O bez po muke.

Prema tome, da sam 1984 kupio B&O, napravio bih kardinalnu gresku.

B&O je namestaj, a ne audio. Da li zvuci kompetentno ili ne to nije uopste bitno.

Link to comment
Share on other sites

Da necemo samo negativno o B&O... da li znate da oni proizvode vrhunske digitalne pojacavacke module ICEpower?

Evo link: http://www.icepower.bang-olufsen.com/sw2013.asp

Takvi pojacavacki moduli sa switcher napajanjem ugradjeni su u njihove vec omenute izvrstno zvucece aktivne zvucnike Beolab 5. Prijasnja 500W verzija (jos bez switcher napajanja) - kombinirana sa ovim switcher napajanjnima http://www.powersupply.com/index.cfm ugradjena je u Jeff Rowland pojacalima snage model 302 koji kosta 13000 eura. Nadalje ugradjeni su svjetsko renomirane Adam studio monitore, Jm-lab pro audio SM seriju... i malo more drugih manje ili vise poznatih proizvodjaca.

I sto je najvise zanimivo, u godini 2004-2005 su se ovakvi moduli (omenuta Beolab 5 verzija sa switcher napajanjem) preko veza dobila od 290 eura (250W) do 450 eura (1000W). Treba jos samo prikljucit 220V, ulazni signal i zvucnike... i dobijes vrhunsko pojacalo koje zvukom sije mnoge hi-end egzote.

Link to comment
Share on other sites

Ma naravno da kritiku B&O ne shvatam lično, štaviše i ja smatram da su uz sve svoje vrline veoma skupi.

Hoću da kažem da ljudi imaju različite zahteve od uređaja koje drže kod kuće a da zvuk nije jedino merilo. To mogu da budu kombinacija zvuka, dizajna i udobnosti rukovanja i još druge stvari. Ili nameštaj koji svira.

Što se tiče televizora, bolji CRT od Avanta teško da postoji.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...