Jump to content


M2Tech HiFace


ozzy

Recommended Posts

Želeo bih da vam prenesem utiske o jednom zanimljivom ureÄ‘aju koji je u poslednje vreme podigao veliku praÅ¡inu meÄ‘u hifi populacijom koja PC tretira kao ravnopravnu komponentu u audio lancu. ReÄ je o USB>SPDIF konvertoru pod nazivom HiFace, proizvodu italijanske firme M2Tech. UreÄ‘aj je na "test" dobijen ljubaznošću ekipe iz AV Impulsa koja će se pretpostavljam i posvetiti njegovoj distribuciji.

Sprava je koncipirana tako da omogući maximalnu prenosivost, jednostavnost u upotrebi, flexibilnost, odliÄne performanse i sve to po veoma kulturnoj ceni (~100e). UreÄ‘aj je malog gabarita i podseća na nabildovani flash a na sebi poseduje samo USB ulaz i SPDIF izlaz (RCA po defaultu ili BNC na zahtev), nema lampica, prekidaÄa itd. UreÄ‘aj izgleda lepo i pedantno je napravljen, plastika je fina pod rukom a zavrÅ¡na obrada na nivou. Konektori deluju kvalitetno i Ävrsto se "drže". UreÄ‘aj se jednostavno montira direktno u USB vaÅ¡eg raÄunara, poput flash-a i napaja se direktno sa USB busa. Naravno, po potrebi se može koristiti i produžni USB kabl. HiFace sa raÄunarom komunicira preko proprietary drivera Å¡to mu daje 2 ogromne prednosti. Prvi je ekstremna jednostavnost instalacije i korišćenja. Instalacija samih drajvera traje minut ili dva nakon Äega je samo potrebno aktivirati Kernel Streaming u Foobaru i prepustiti se uživanju. Nema maltretiranja sa Windows mixerom, podeÅ¡avanjima sistema, ASIO drajverima, konfliktima i gnjavažama svih vrsta itd. Pored KS, ureÄ‘aj podržava i Direct Sound, dakle osim KS koji je optimalan za ozbiljnu audiofilsku reprodukciju ureÄ‘aj omogućava i gledanje filmova, youtube itd. Druga prednost custom drivera je Å¡to ureÄ‘aj podržava 192kHz/24bit rezoluciju i time prevazilazi standardno ograniÄenje sliÄnih gadgeta na redbook. UreÄ‘aj koristi 2 navodno veoma kvalitetna clock-a i valjanu regulaciju a USB komunikacija je asinhrona Å¡to je jedan od svetih gralova PC reprodukcije. Feedback korisnika i struÄnih medija je izuzetan, ureÄ‘aj je uglavnom na backorderu a podrÅ¡ka proizvoÄ‘aÄa stvarno vrhunska. Drajveri se stalno ažuriraju, bugovi reÅ¡avaju, mogućnosti proÅ¡iruju itd. Kompaniju reprezentuje izvesni Marco koji uredno razmenjuje mailove sa korisnicima, uÄestvuje u raznim audio forumima itd...

E sad... first hand experience. UreÄ‘aj sam testirao na nekoliko razliÄitih naÄina i pokuÅ¡aću da vam prenesem utiske. Prvo sam ga probao na dedicated audio PC umesto mog standardnog transporta (Trends Audio UD-10.1 sa externim napajanjem). Dakle M2Tech HiFace direktno u PC a Stereovox XV2 kablom u Cambridge 840C. PojaÄalo Exposure XXV, zvuÄnici PMC LB1 Signature. Instalacija je bila brza i proÅ¡la bez ikakvih problema i pustio sam muziku - neobavezno, tek da uÄ‘emo u fazon, i ureÄ‘aj i ja. Nisam primetio nikakve anomalije - nema bruma, glitcheva, dropoutova i sliÄnih pojava koje Äesto predstavljaju problem sa sliÄnim ureÄ‘ajima. Zvuk je bio apsolutno korektan i otprilike u rangu onoga Å¡to sam navikao da Äujem od svog sistema. Odmah mi je bilo jasno da sprava radi posao i da se nikako ne radi o nekom kineskom dreku koji radi na nivou jeftinih zvuÄnih kartica.

Onda sam se prihvatio daleko zanimljivijeg i poÅ¡tenijeg testa - uporednog! Trends je ponovo zauzeo svoju standardnu poziciju, prikljuÄeno je i externo napajanje a HiFace se preselio na moj standardni kućni PC. Instalacija je proÅ¡la bez problema meÄ‘utim pokuÅ¡aj da pustim playback iz Foobara je momentalno rezultovao freezom raÄunara. Nakon 2-3 restarta i pokuÅ¡aja sa identiÄnim ishodom istrÄao sam na net da proverim ima li sliÄnih iskustava. Ispostavilo se da ureÄ‘aj ima problema sa odreÄ‘enim AMD chipsetovima novije generacije. Koliko sam shvatio M2Tech radi na reÅ¡avanju problema, verovatno i sad postoji neki workaround ali nisam hteo da se dalje zamajavam sa tim... U svakom sluÄaju, ako neki firmware/driver update i ne reÅ¡i ovaj problem u najskorije vreme uvek je moguće kupiti PCI/PCI-E USB karticu koja će reÅ¡iti problem. Dakle u najgorem sluÄaju, ako i doÄ‘e do nekompatibilnosti sa vaÅ¡im PC reÅ¡enje se može naći za 5-10 eur koliko pretpostavljam da te kartice koÅ¡taju danas.

Umesto baktanja sa tim raÄunarom pozajmio sam ženin PC iz druge sobe i na njemu nije bilo nikakvih problema. OdluÄio sam da ureÄ‘aj testiram u uslovima koji su daleko od optimalnih te sam ga dodatno prikljuÄio preko Äak 3 (!) spojena produžna USB kabla. Dakle potpuno neoptimizovan PC sa kung fu napajanjem na strujnom vodu sa milion zagaÄ‘ivaÄa, dužina USB kabla koja daleko prevazilazi dozvoljenu specifikaciju sa nekoliko usputnih kontakata i jeftini Profigold coax sa druge strane, utaknut u drugi digitalni ulaz Cambridge-a. Muziku sam u HiFace streamovao preko externog USB diska koji dodatno opterećuje PC i potencijalno negativno utiÄe na zvuk. Muziku sam puÅ¡tao istovremeno i Å¡altovao izmeÄ‘u 2 ulaza na CA. Razlike su bile prisutne ali realno minijaturne a prednost jednom ili drugom ureÄ‘aju je bukvalno davala produkcija, od pesme do pesme. Dominantan utisak je bio da se subjektivno razlikuje volume ali je u nekim pesmama Trends zvuÄao za nijansu "glasnije" a u nekim HiFace. Da bih eleminisao mogućnost da sam potpuno poludeo pozvao sam nezavisnog svedoka (ženu!) i ona je takoÄ‘e konstatovala da jedan od ureÄ‘aja zvuÄi glasnije. Dve pesme kasnije detektovala je drugi ureÄ‘aj kao glasniji :lol:. InaÄe njoj se generalno viÅ¡e dopadao Trends, imala je utisak da zvuÄi dinamiÄnije, življe. Ja nisam mogao "iz keca" da definiÅ¡em preferencu niti da sasvim precizno odredim domen Äujne razlike. ProÅ¡ao sam kroz barem 30tak kompozicija i dobrih 200-tinjak puta posluÅ¡ao iste muziÄke segmente na oba ureÄ‘aja. Reprodukcija je bila na veoma sliÄnom nivou a ako bih morao da sumiram razlike rekao bih da je HiFace bio za nijansu precizniji i kontrolisaniji a Trends muzikalniji i dinamiÄniji sa viÅ¡e druka u basu.

Onda sam odluÄio da im zamenim mesta. HiFace je prikljuÄen direktno na audio PC, a Trends na ženin PC ali ovaj put bez externog napajanja i preko onih silnih produžnih USB kablova. Ovaj put razlika je bila daleko Äujnija. Trends je pre svega ubijao sa dropoutovima na par sekundi, stage se znaÄajno spuvao u odnosu na standardnu konfiguraciju, visoki su izgubili rezoluciju i odjednom sam imao osećaj da maltene sluÅ¡am neki matori NOS player komercijalne klase. HiFace sa druge strane nije iz ove nove konfiguracije dobio ni blizu onoliko koliko je Trends izgubio. Å taviÅ¡e, imao sam utisak da se bas dodatno povukao i dobio na tvrdoći. Da bih sluÄaj dodatno ispitao u igru sam ukljuÄio i hladnokrvne tj. hiperanalitiÄne AKG K701. Svako ko ih je ikad stavio na glavu je priliÄno svestan njihove monitorske prirode tj. izuzetne rezolucije i Äistoće u visokom i srednjem pojasu i potpunog odsustva naduvane bombastiÄnosti u nižim registrima. Da, razlika je sada bila veoma uoÄljiva! Trends je zvuÄao prljavo i pomalo mutno a HiFace rezolutno i gotovo staklasto ali je u basu Trends bio i dalje u velikoj prednosti! Onda sam se setio neÄega Å¡to sam svojevremeno Äuo tweakujući PC i odluÄio da probam. I da, situacija se ponovila. Fora je u sledećem - iz nekog razloga (koji ne umem da objasnim ni u ludilu) reprodukcija iz RAM-a favorizuje rezoluciju, Äistoću, detalje, kontrolu. Reprodukcija sa HDD daje jedan malo analogniji Å¡mek, sa isturenijim basom i zaokruženijim zvukom. Možda ima istine u onoj priÄi da jitter naÅ¡im uÅ¡ima ustvari prija, Äini muziku sluÅ¡ljivijom. Biće da je ova situacija kada su HiFace-u omogućeni optimalni uslovi za rad a Trendsu najgori mogući zapravo potencirala relativno male razlike izmeÄ‘u ureÄ‘aja i uÄinila ih veoma uoÄljivim.

Nakon svega proveo sam joÅ¡ jedan sluÅ¡ajući naizmeniÄno HiFace i Trends, ovaj put oba u "idealnim" uslovima i zakljuÄio da u mojoj konfiguraciji Trends ipak ima edge nad Italijanom. Pored toga ima i ulaz za ext. napajanje i sijaset izlaza (RCA, BNC, AES/EBU, toslink) pa Äak i analogni izlaz! Ruku na srce, Trends i viÅ¡e koÅ¡ta (Äini mi se blizu $200 sa battery packom) + traži dobro externo napajanje za ozbiljan rezultat + reaguje na drajvere, PC podeÅ¡avanja, kablažu itd.

Prednosti HiFace su:

1. oÄigledno drastiÄno manje reaguje na te spoljne faktore Å¡to je verovatno posledica asinhronog rada i proprietary drajvera

2. reprodukcija hi-rez formata (do 24/192)

3. jednostavnost hardversko/softverske instalacije (osim pomenutog problema sa AMD chipsetom)

4. form factor

5. cena

Napravio sam ogroman propust i zaboravio da testiram hi-rez. Namenski sam se snabdeo sa nekoliko naslova za koje sam pretpostavio da će zvuÄati odliÄno (Fleetwood Mac, Alan Parsons, Donald Fagen, Beck...) ali sam... jednostavno zaboravio :wave2. Oni koju su imali priliku da Äuju HiFace u ovom izdanju tvrde da zvuÄi spektakularno i ostavlja 16/44.1 sliÄnih konvertora u praÅ¡ini. Realno izbor muzike u hi-rez formatima i nije neki, bar kada je reÄ o muzici koju ja sluÅ¡am te je moja radoznalost bila viÅ¡e u domenu spoznaje mogućnosti nego Å¡to bi imala neku upotrebnu vrednost ali Å¡ta je tu je... potajno sam se nadao da će me taj zvuk potpuno oduvati ali eto, kao Å¡to rekoh - kreten zaboravio da proba.

Sve u svemu, mogu iskreno da proporuÄim HiFace - nije skup, jednostavan je za instalaciju i korišćenje, ne traži da mu se mnogo titra da bi prosvirao i nema ograniÄenja na polju rezolucije fajlova. Za one koji joÅ¡ uvek nisu reÅ¡ili pitanje PC-DAC komunikacije odnos performansi, mogućnosti i cene Äine ga gotovo idealnim ureÄ‘ajem na toj poziciji. Dodatne DIY modifikacije navodno ga guraju u joÅ¡ viÅ¡u klasu (externo napajanje sa bajpasovanjem internih regulatora, I2S itd) ali to je već neka druga priÄa. Dobar je i ovakav kakav je a za pare koje koÅ¡ta = totalni no-brainer.

:lol:

post-792-128511059472_thumb.jpg

post-792-128511059472_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 171
  • Created
  • Last Reply

Primetio sam već ranije tu spravicu, zanimljiva mi je za kaÄenje "glavnog" PC-ja na DA procesor, sad posle ovakvog testa postaje vrlo ozbiljan kandidat za to. Nisam oÄekivao da će se tako dobro pokazati u duelu sa Trendsom. Hvala na korisnim informacijama.

Link to comment
Share on other sites

Dobra spravica. Kao što rekoh Trends ipak ostaje moj izbor ali ovo je dosta blizu uz manje zezanja i za manje novca. Za sekundarni "usputni" izvor tj. main PC i više nego dovoljno! Hvala svima na "podršci" :wave2

Link to comment
Share on other sites

Ozzy Äestitke na strpljenju ...

Pre par meseci sam na netu naleteo na ovo http://www.aqvox.de/asio-usb-e.html.

"Audiofilski ASIO USB drajveri" :)

Muziku puÅ¡tam sa kompa (integruÅ¡a) pa preko optichorda (3m) do Aqvox daca. To mi je bilo najbezbolnije reÅ¡enje jer mi treba 3m do daca. (btw ako neko može da preporuÄi coax digitalni kabl rca->rca neka javi)

Instalirao sam drajvere pre par dana Äisto da probam. Dac je ovom prilikom povezan sa kompom "el Äipo" USB kablom. Pustio muziku i :o. Na slepom testu nikad ne bih pogodio da se radio o istom DAC-u.

Razlika u kvalitetu reprodukcije je neverovatna u korist ovakvog povezivanja.

Sa Win4ALL ASIO drajverima razliku izmeÄ‘u USBa i optike nisam Äuo.

DEMO verzija drajvera ("piÅ¡ti" svakih 60sek) se može skinuti sa sajta besplatno. Osim matiÄnog daca podržavaju i druge (raspitati se za konkretan dac).

Cena nije sitnica (89e), ali kad razmislim - koliko bi koštao kabl, USB>SPDIF konvertor ili nešto drugo što bi dovelo do ovolikog poboljšanja zvuka?

Instalacija i deinstalacija prolaze bez problema (bar kod mene) - ništa mi nije zahebo.

Moja najtoplija preporuka da se proba

Pozz

Link to comment
Share on other sites

@majstorKvarish

Aqvox implementacija USB nije baÅ¡ najsjajnija. Veoma je moguće je da sa Ploytec drajverom svira bolje nego optika iz integruÅ¡e ali ja bih na tvom mestu ipak probao varijantu produžni USB kabl + HiFace + kraći coax ili optika ako imaÅ¡ problema sa strujama (preporuka od srca: VDH Optocoupler). Ne mogu niÅ¡ta da garantujem ali bio bih veoma iznenaÄ‘en ako ovo ne bi dalo znaÄajno bolji rezultat od postojećeg.

Link to comment
Share on other sites

Ozzy :o

Hvala na savetima (i na linku) :)

Ulaganja u audio neće biti neko vreme. Instalirao Ploytec i baš slušam... To je zvuk koji sam "tražio"!

Ako može joÅ¡ bolje od ovoga odliÄno, ali prvo da se razmazim sa ovim Å¡to imam :)

KonaÄno sam reÅ¡io i problem izvora. Sledeća investicija koja ima smisla je room treatment. YESSS

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ako vlasnik teme nema ništa protiv, nadovezao bih ovde malu polu-off-topic temu - audiofilski USB kablovi. Da li je to neko probao ?

Ja sam jesam, ali ne baš audiofilske brendove - kablove Hama (neki srebrni sa prozirnom izolacijom) i Belkin Gold - definitivno sam dobio na kvalitetu zvuka. Malo, ali primetno.

Da li je neko imao prilike da isproba neke besnije modele (Kimber, Cardas, Aqvox...) ?

Link to comment
Share on other sites

Hvala Ozzyju na ovom testu. Kako već duže vreme pokuÅ¡avam da formiram optimalni PC based sistem za puÅ¡tanje muzike i sam sam veoma zainteresovan za ovakve uredjaje. O M2Techu sam Äuo samo hvalospeve pa sam hteo da ga isprobam i u svom okruzenju. Najzad mi se ta prilika pruzila nakom Å¡to je jedan uvaženi Älan foruma nabavio pomenuti uredjaj i veoma ga ishvalio naroÄito pri korišćenju programa XXHighEnd http://www.xxhighend.nl/. Pao je dogovor da isprobam M2Tech.

Do sada sam koristio DIY USB ---> I2S ( SPDIF) konvertor i DAC. Ovim DIY uradkom sam bio viÅ¡e nego zadovoljan ali mi je M2TECH interesantan zbog 24/192. Test je upriliÄen da bi se videle mogućnosti 24/192 snimaka i opreme za njihovo dekodiranje. Program za pustanje je bio Foobar2000 i AIMP2. Razlike izmedju njih i nije bilo ( ili je ja nisam primetio) iako Foobar podržava ASIO a AIMP2 ne. Wasapi nije pokazao da potpomaže već naprotiv samo je kvario zvuk. RaÄunar koji je korišćen je not dedicated laptop koji se koristi za svakodnevni rad. OS je WIN 7.

DAC je SONY Mini Disc Recorder koji radi kao DAC. Pojacalo Creek CAS 4040. ZvuÄnici Tannoy DIY.

Oprema je nabavljena i drajveri instalirani ( za M2TECH, DIY baziran na PCM 2707 ne zahteva nikakve drajvere, totalni plug and play)

Malo problema je bilo dok nije nabavljen odgovarajući kabl jer je DIY bio sa BNC a M2TECH sa CHINCH konektorom ali je iz neke fioke iskopan adapter i test je mogao da krene. Prvi pokuÅ¡aj AIMP2 i ... totalno razoÄaranje. Zvuk odvratan, tanak, sa distorzijama. Kao snimak na loÅ¡u kasetu sa prejakim gainom. Užas. Prebacivanje na DIY Äisto da se proveri da li je sve u redu. Sve svira kako treba. Dva telefonska poziva, jedan kolegi sa foruma koji je pozajmio M2TECH a drugi Soniku koji bi možda trebalo da zna da li ima neka caka sa povezivanjem i setovanjem. Nema niÅ¡ta samo se instalira i radi. OdluÄujem se da probam Foobar. Obilje opcija a koju odabrati? :bounce Kernel streaming, direct streaming, ASIO, WASAPI...?

Malo igranja sa podeÅ¡avanjima i najzad je prosviralo. Prosviralo i to kako treba. :bounce Zvuk Äist, detaljan , jasan, bas dubok i kontrolisan. Ne znam Å¡ta je sve menjano u setovanju ali je proradilo. I to kako :klanjanje

Kako je već bilo kasno slušao sam samo malo test diskova i sve je otsvirano kako treba. Par puta je bilo prebacivanja na DIY konvertor i uporedjivanja. Moje uši ( uz dozu pristrasnosti zbog samo :cheers švajsovanja) nisu primetile razliku u zvuku.

Generalno posle prvog testa mogu da iznesem sledeće zakljuÄke

M2 zahteva instaliranje drajvera a DIY ne. Radi i na Linuxu.

DIY radi skoro jednako pod WIN7 sa i bez ASIOa i na AIMP2 i na FOOBARu. Ne radi sa WASAPI.

M2 nije radio zadovojavajuće sa AIMP2 ali jeste sa FOOBARom. Radi i sa WASAPIem ali kratko testiranje nije dalo da se odrede razlike izmedju ASIO, WASAPI i direct streaming VS kernel streaminga.

ZnaÄi nereÅ¡eno. Na strani DIYa je cena ako ga sami radite , lakÅ¡e instaliranje ( nema instaliranja) , rad pod LINUXom i mogućnost I2S izlaza i eksperimentisanja sa direktnim povezivanjem na razne DAC chipove ( Å¡to vam nije interesantno ako niste DIYer). Na strani M2TECHa je 24/192 (koji doduÅ¡e joÅ¡ nije isproban).

Za vikend se test seli na A sistem i puÅ¡tanje 24bitnih snimaka kako novih tako i Hires ripova vinila pa se Äujemo tada.

post-2766-128511062925_thumb.jpg

post-2766-128511063059_thumb.jpg

post-2766-128511063135_thumb.jpg

post-2766-128511063166_thumb.jpg

post-2766-128511062925_thumb.jpg

post-2766-128511063059_thumb.jpg

post-2766-128511063135_thumb.jpg

post-2766-128511063166_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

U manualu za ureÄ‘aj sve lepo piÅ¡e: Foobar, Winamp ili Media Monkey i to obavezno Kernel Streaming, na svakom od njih. Nedostatak drajvera na DIY konvertoru (ili bilo kom drugom zasnovanom na 270*) nije prednost već mana poÅ¡to se ne radi o bukvalnom nedostatku drajvera već o automatskom instaliranju Windows drajvera koji su daleko od optimalnih kada je audio reprodukcija u pitanju. Instalacija HiFace drajvera se sastoji od 4 koraka u 2 min i zapravo je i jednostavnija i kraća od uobiÄajene Windows procedure a daje bolje rezultate. Vreme 270* i generiÄkih drajvera je proÅ¡lo, odgovaralo to nekom ili ne.

Link to comment
Share on other sites

Drajveri su u samom 2707 i ucitavaju se prilikom prvog prikljucenja . ZvuÄne razlike na 16/44,1 nije bilo. Sledi dalje testiranje. Ako radi (kako treba) na 24/192 onda je to velika prednost M2 nad PCM2707. DoduÅ¡e takvih snimaka je joÅ¡ malo pa će vreme 2707 joÅ¡ potrajati.

EDIT dodato kasnije Kernel streaming bi trebalo da je inferiorniji u odnosu na direct streaming jer se ne zaobilazi Windows. Ali možda i nisam u pravu.

Žile, taj jedan u Bg je u privatnom vlasništvu pa ne mogu da radim sa njim šta hoću, a sledeće nedelje šaljem jedan na uporedni test sa M2. U stvari dva su ukupno u Bg. Drugi je ugradjen u DAC.

Link to comment
Share on other sites

Drajveri su u samom 2707 i ucitavaju se prilikom prvog prikljucenja . ZvuÄne razlike na 16/44,1 nije bilo. Sledi dalje testiranje. Ako radi (kako treba) na 24/192 onda je to velika prednost M2 nad PCM2707. DoduÅ¡e takvih snimaka je joÅ¡ malo pa će vreme 2707 joÅ¡ potrajati.
Link to comment
Share on other sites

Zahvaljujući Ozzijevim savetima pristigli ( i instalirani) Ploytekovi ASIO driveri za Å¡vajsovanog. Baciću se na otkrivanje te zvuÄne razlike mada svrha ovog testa nije to. Želeo sam da Äujem kako M2 sviri 24/192. Zasada se sa 16/44,1 izborio kako treba.

Za sada Å¡vajsovani odliÄno svira sa Ploytekom. :bounce:klanjanje

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...