Jump to content


Fotelja sistem


Bujodrag

Recommended Posts

Ooo!Pa, ja tvoj post nisam ni shvatio kao prozivku, naprotiv.Samo sam hteo da kažem da sistem nije sklopljen planski, već, tako-reći, sluÄajno, spontano (ta "neusmerenost" mi se svidja).U aprilu sam razmiÅ¡lao o kupovini Nikko-Tannoy kombinacije, u junu o pravljenju zvuÄnika a onda sam, iz nekog ne baÅ¡ sasvim poznatog razloga, kupio Nexuse, Å¡to je odredilo dalji razvoj sistema.Kad, jednog dana izgustiram ovo, ko zna u kom pravcu ću krenuti.Ne tražim "onaj" zvuk, niti neko krajnje "audiofilsko" reÅ¡enje.Mis'im, muzika je muzika a sprave su sprave.Prioriteti su jasni.

Pohovana pileća srcu :facehearts su, naravno, na prvom mestu!

Veseli pozdrav.Svrati, povedi i fantomku.

P.S. Jesi li primetio da su taj post (fantomka) obrisali. Brižni modovi...

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 321
  • Created
  • Last Reply

CD plejer?Možda.U onoj gomili iznad police ima svega par desetina originalnih diskova, ostalo su rezanci sumnjivog kvaliteta.

Ponekad mi zatreba dodatni izvor, jer, gramofon nema ni toliko automatike da može da vrati ruÄicu kad se ploÄa zavrÅ¡i - dakle, ne smem zaspati dok sluÅ¡am ploÄe <_< .To, dalje, znaÄi da raÄunar radi po celu noć.

Možda nabavim neki CD plejer, oni Sony ES su vrlo lepi, da puÅ¡tam muziku-za-pred-spavanje.Ili neki dek.Kad vidim kako se ekipa iz Tape Republike veseli, poželim i ja neku besnu spravu sa velikim vumetrima i gomilom dugmića.No, poÅ¡to sam se sad uobrazio, to bi bio izdatak od 100-150 evra.Moraće da saÄeka.

Ustvari, jedina sprava koju planiram da nabavim je UltrazvuÄna kadetina.To je prvo na listi.

Å to se tiÄe sluÅ¡anja muzike a ne uredjaja, pa, uredjaje kupujemo da rade ono za Å¡ta su napravljeni, po mogućstvu, Å¡to bolje.To je to.Ja ću sad, ove moje, da pustim da odrade svoju platu.Kolekcionarstvo je, naravno, posebna priÄa.

Link to comment
Share on other sites

Rizikujući da budem dosadan, moram da pitam i za tjuner. Što da ne? Razloga ima - na dobroj si poziciji (relativno visoko), tjuneri jeftini, ima stanica koje emituju pristojan program sa pristojnom opremom (npr. RB2/RB3). Sigurno mnogo bolje nego strim koji se pušta preko interneta.

Link to comment
Share on other sites

Rizikujući da budem dosadan, moram da pitam i za tjuner. Što da ne? Razloga ima - na dobroj si poziciji (relativno visoko), tjuneri jeftini, ima stanica koje emituju pristojan program sa pristojnom opremom (npr. RB2/RB3). Sigurno mnogo bolje nego strim koji se pušta preko interneta.

Link to comment
Share on other sites

Stereorama se emituje, ali ne za podruÄje Beograda. Razlog je Zakon o radiodifuziji ili neki sliÄak pametan zakonski akt. Nju ako želiÅ¡ da sluÅ¡aÅ¡, moraÅ¡ preko neta.

InaÄe za moje ravniÄarske pojmove "kod Vuka" znaÄi "bogami visoko". Nije baÅ¡ kao kod Cvetka, ali ja kod Cvetka već zijam zbog pritiska u uÅ¡ima. Mislio sam da tu prijem mora biti dobar. Ali avaj.

Ima osim Stereorame joÅ¡ vrednih sadržaja na RB2 i RB3, od kojih mnogi nisu muziÄki, ali su vredni pažnje. Nigde drugde ne možeÅ¡ Äuti književne oglede i rasprave, eseje, radio-drame, emisije o filozofiji, lingvistici... A od muzike ima mnogo toga Äega nema ni na Amazonu, ni na Avaksu, npr. domaći kompozitori. Naravno ne samo oni, ima tu i retko izvoÄ‘enih stranaca iz raznih zemalja i epoha...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Arn,

Šta misliš o ovom tjuneru?

Harman/Kardon TU915

big-380390_DSCF9852_cr_cr.jpg

Svidja mi se kako izgleda, uklopio bi se sa Audiolabom.Uz to je Harman/Kardon :facehearts .

Å ta uopÅ¡te treba da oÄekujem od tjunera?Daljnski mi ne treba, sluÅ¡ao bih dve, možda tri stanice.Mogu li se nadati nekom dobrom zvuku ili je samo informativni program u pitanju?

Mis'im, nisam baÅ¡ (joÅ¡) reÅ¡io da kupujem tjuner, al' evo, već treći, Äetvrti put ih gledam na K/P.Ima tu neÅ¡to.

:wave2

Link to comment
Share on other sites

Grundig T 7500 bi se estetski dobro uklopio:

http://hsieh-wm.de/Messe/content/view/73/26/

Dobri su i Kenwood Kenwood KT-990D:

http://cgi.ebay.ch/HiFi-Tuner-KENWOOD-KT-990D-AM-FM-UKW-Stereo-Radio-/380200363247

5020 ili 6040 ovaj poslednji naroÄito, jedan je prodat za 80eur. Bio je na oglasima i Philips AH6731 za 220eur, ali je on malo glomazan za tvoj sistem.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima.

Tek njuÅ¡kam tjunere, za sad samo gledam kako izgledaju :grin: .Svakao ne bih prelazio cifru od 50 evra, već to je gomila ploÄa.

Arn, ne znam baš ništa o tjunerima, tako da je svaka informacija dobrodošla.

Osetljivost je svakako bitna, a moguće je da će kod mene selektivnost biti još bitnija.Doduše, cenim da one dve stanice :wink: imaju jak signal.

Dobro, ovo su već neke smernice.Ima i literature za Äitanje.

Kad budem imao neki konkretan model u planu, krećem sa pitanjima.

Veseli FM pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

vidim kako nagovarate coveka. Te CDp , pa tuner, pa dek. Posle cete mu predloziti DAT, pa magnetofon .. na kraju ce da izbaci sobu.

Bujodraze inace cestitka na sistemu. Ali moram da kazem da je uz fotelja sistem mora racunati i onaj mali tabure za noge koji se pojavio samo na prvoj slici.

Inace i moja je soba isto tako mala i kuburim sa mestom. Problem sa plocama sam (za neko vreme) resio tako sto sam prepravio stari garderobni deo za sitan ves koji je visine oko 2 metara i sirine oko 50 cm tako sto sam razmestio postojece police na cetri dela i tako dobio mesta za oko 500 ploca. Eventualno ako bi jos izmestio i malo stisnuo mogao bi i na pet da podelim i dobijem mesta za jos oko 100 ploca. Tako da ploce idu u visinu. Ogromna usteda u prostoru.

Link to comment
Share on other sites

Koncept zvucnici, gramofon, pojacalo i komp ti je prva liga, ja tu nista ne b' diro. Al ako bas hoces tjuner onda ti je 10-30e sasvim dovoljno. Uz malo srece (i srafciger sa sobom) na limundu ili bubanj potoku ces naci vrhunski. Preporucujem Yamahu, skoro sam imao jednu lepu al nisam bio u toku.

Ako te svrbi radoznalost i hoces da se dopunjavas, ja glasam za dobar dek, to je prava stvar. Napravis sebi dobre kompilacije sa ploca i istovremeno uzivas u zvuku vinila i deka, ojha!

Link to comment
Share on other sites

@zoltan & vlaf, hvala. :thumbsup2

Tabure (ima ga na nekoliko slika) je neodvojiv deo Fotelja sistema, naravno, i ako se stvari budu dobro razvijale i fotelja i tabure će ići na profesionalno osvežavanje.

Soba nije toliko mala (4,3x3,1),barem meni, jer se sećam vremena kad je nas osamnaestoro živelo u kartonskoj kutiji na dnu mora.

Planiram da na zidu pored vrata napravim police za ploÄe u 4-5 redova pa će biti mesta.ÄŒeka se sredjivanje stana, verovatno na proleće.

Å to se tiÄe novih sprava, samo mi je tjuner zanimljiv, CD i ostalo me ne zanima (mnogo, :wink: ).Jedini planirani apgrejd sistema je kupovina ploÄa (i lepka).Ne bih niÅ¡ta menjao, odnosno, nemam volje da se upuÅ¡tam u ponovno sklapanje sistema zbog nekih malih promena u zvuku, pa makar bile na bolje.Uostalom, Å¡ta će mi bolje kad je ovo već dobro?E sad, kad bih raspolagao budžetom koji znaÄajno premaÅ¡uje vrednost sadaÅ¡njeg sistema onda bi apgrejd iÅ¡ao linijom:gramofon+zvuÄnica - DAC - zvuÄnici - pojaÄalo.

Lep sneg pada ...subota je...uživajte!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Fotelja sistem je definitivno postao gramofondžijski sistem.Od kako sam kupio Technics SL1200, muziku sa kompa sluÅ¡am samo pred spavanje a i to samo zato Å¡to siroti Technics nema auto stop.Evo, Äak i tužno Suzy izdanje Led Zeppelin III zvuÄi podnoÅ¡ljivo.

Kad napravim police za ploÄe i gram, obrlatiću fotografa pa ću pokaÄiti slike i detaljnije opisati utiske (doduÅ¡e, tu i nema Å¡ta da se priÄa-gram radi odliÄno).

Lepo spavajte i veselo vam bilo!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...