Jump to content


preporuke za novi fotoaparat


Petar frenky

Recommended Posts

  • Replies 60
  • Created
  • Last Reply
  • 3 months later...

Ja sam planirao kupiti analogne fotoaparate (Canon A1 35mm i Kiev 6cm), ali sam odustao kada su ukinuli kvalitetne Kodak filmove, pa sam preÅ¡ao na digitalno. Prvo sam tražio otporne modele (Sony DSC-U60), ali je kvaliteta slike bila slabija. Na kraju sam se odluÄio za Sony DSC-F828, ali ga viÅ¡e nigdje nije bilo za naći. Njega sam odabrao zbog ruÄnih opcija i jednostavnog koriÅ¡tenja. Primijetio sam da filmovi na njima daju bolju sliku nego prave kamere, pa sam tako i malo uÅ¡teÄ‘enog novca za kameru pribrojio onom za fotoaparat. Onda sam ugledao Canon G9. To je savrÅ¡en fotoaparat, Äak bolji i od nekih slr-a (po mom miÅ¡ljenju). Ali i njega nema u trgovinama, a gdje ima, drže mu punu cijenu, a ja Äekam da makar napola snize...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...

Pozdrav za sve,kao bivsi uposljenik jedne FUJI fotografske radnje i oko 5 god samostalnim radom na polju fotgrafije dao sam sebi za pravo da se prikljucim diskusiji,(trenutno zaposljen u Tehnomarketu na foto odeljenju).Sa vecim brojem komentara se slazem stim sto bih dodao da sam sa lumix-om prezadovoljan po meni TOP 3 su Panasonic , Canon i Sony.Canon ixus je vredan svake paznje i vredi svaku paru stim sto se cene krecu oko 200 (za model ixus)(moram i ivo da kazem:dok sam radio u foto radnji kad musterija dodje sa canon ixusom skoro nikakve korekcije boja nisu potrebne),sonijev takodje pravi dobre fotke ali ixusu parira jedino sony sa carl zeis optikom a ti modeli nisu bez 150e itd,dok panasonic lumix bi mogo da se nadje i za 100-150 e (naravno pricamo o modelima sa leica optikom) tako da moj izbor u odnosu kvalitet:cena je PANASONIC LUMIX.Zasto Panasonic Lumix- ima kvalitetan iA (inteligen auto) mod,manuelni mod kompenzovanja blende i ekspozicije ,Leica optika i Li-on baterija.Jos jednom pozdrav za sve!

Link to comment
Share on other sites

Hajde, postovane kolege, koje se bave fotografijom da daju svoje misljenje o sledecim f.a.

Fuji S200 EXR ili Canon SX20 IS (ako imate neki drugi predlog u tom cenovnom rangu)

Prednosti i mane.

Hvala Vam unapred,

pozdrav

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kada je dilema izmeÄ‘u Fuji-a i Canon-a uvek stajem na stranu Fuji fotoaparata. (Bavim se ovim poslom već dugo godina, u poslu koristim Nikon). Fuji je razvio po mnogo Äemu napredniji Äip u odnosu na konkurente, tako da svakom poÄetniku, amateru ili bilo kom entuzijasti toplo preporuÄujem Fuji u odnosu na ostale priznate brendove. Canon je apsolutni Å¡ampion u broju prodatih aparata na globalnom nivou, za njim (daleko iza) je Nikon, a onda slede drugi (Olympus, Sony, Pentax, pa Äak u nekim zemljama zapadne Evrope i Casio). Sva ova imena su giganti, a tu negde iza njih se pojavljuje i Fuji. Potpuno neopravdano u odnosu na kvalitet fotografija i optike koju ugraÄ‘uje u svoje fotoaparate. Ako uÄ‘ete u 10 fotografskih radnji u Beogradu, u 9 ćete zateći Fuji laboratoriju. Veoma moćna korporacija, koja nije zauzela taj segment tržiÅ¡ta zbog dobrog marketinga,već se za to izborila kvalitetom. SliÄna je situacija i sa foto-aparatima. Neke bitne reklame nije nikada nije ni bilo kod nas, a generalni zastupnik se u meÄ‘uvremenu nalazi u prebacivanju svojih dobara u druge geografske prostore. Sve to ne može da pokvari opÅ¡ti utisak o sjajnim fotografijama koje Fuji aparati proizvode, zahvaljujući konstrukciji Äipa i procesuiranju slike.

Dakle, iako živim i radim sa Nikon-om, najtoplije preporuÄujem Fuji, kao aparat koji je po kvalitetu mnogo napredniji u odnosu na konkurente, naroÄito kada su korisnici krajnji amateri, kako i shvatam Äitaoce ovih redova

Link to comment
Share on other sites

Drugo je pitanje koje je zapoÄeo autor ovog posta, kako kupiti neÅ¡to dobro za 100e. To baÅ¡ i ne može tako. Želje i mogućnosti nisu uvek u istoj ravni. Kod tehnike je to bar jasno, to bi uÄesnici ovog foruma vrlo dobro trebali da zanju. Siguran sam da je tako. Zato, ne pitajte Å¡taje to dobro za 100e. Odgovor je prost - niÅ¡ta. Dobar aparat dobro i koÅ¡ta !

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Link to comment
Share on other sites

Moj drugar je kupio ovo:

http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1482

Ja u zivotu bolji aparat nisam video, fotografije otkidaju kako su dobre.

Po njegovim recima Olympus se dobro iscimao dok nije implementirao neku svoju

novu tehnologiju i smestio sve to u malo kuciste retro dizajna.

Cena prava sitnica, nesto manje od 1K eura.

Link to comment
Share on other sites

Tutti,

Taj Olympus i svojom cenom treba da govori o svojim mogućnostima. Ta nova serija "Pen" foto-aparata je podsećanje na nekadaÅ¡nji model istog proizvoÄ‘aÄa koji se isticao kompaktnim dimenzijama i visokim kvalitetom fotografija. Sve to je bilo moguće zahvaljujući visokom kvalitetu objektiva koje Olympus oduvek proizvodi.U to vreme kada se snimalo uz upotrebu filma kao nosioca snimljene fotografije, bile su bitne joÅ¡ samo dve stvari - preciznost zatvaraÄa (koji propuÅ¡ta svetlost na film u zadatom delu sekunde) i kvalitet optike koja pravi sliku.

U pogledu optike, Olympus je bio u samom svetskom vrhu. Nema razloga da to ne budu i danas.

MeÄ‘utim, kod digitalne fotografije se javio i novi element koji je bitna odrednica kvaliteta snimljenih fotografija, a to je senzor foto-aparata. Njegov razvoj izvedba i konstrukcija, kao i samo procesuiranje snimljenih piksela koje treba da se munjevito odradi su razlozi Å¡to se danas znatno smanjio broj prvoligaÅ¡a u domenu proizvoÄ‘aÄa foto-aparata.

Kao benefit sveopÅ¡teg razvoja tehnike imamo popriliÄan broj brendova i gomilu modela digitalnih aparata. Oni će nekadaÅ¡njem korisniku foto-aparata tipa "pocket", odn . formata filma 110, biti sjajan izbor. ZaÅ¡to? Pa, zato Å¡to je pre 20 godina to bio najrasprostranjeniji format foto-aparata i filma meÄ‘u Å¡irokom populacijom. Manjkavost tog formata je bio užasan kvalitet fotografija. Ogromna prednost je bila Å¡to korisnik nije mogao da uradi niÅ¡ta drugo, sem da Å¡kljocne. Aparat je imao i blic. Fotke su Äesto bile grozne, ali su uglavnom mogle da se izrade na papiru - za razliku od prethodnih generacija aparata koje su tražile poznavanje... mnogo Äega za obiÄnog porodiÄnog Äoveka koji samo želi da zabeleži trenutak.

Danas je tehnologija otiÅ¡la poopriliÄno daleko od tih vremena, ali se obiÄnom korisniku foto-aparata Äini da je sasvim dovoljno kupiti aparat od 100E, i zavrÅ¡iti posao. Taj aparat je svakako pomak u odnosu na format filma 110. Drugi tehnoloÅ¡ki pomak je LCD displej na kome vidimo svoj uradak pa onda vrlo Äesto izbriÅ¡emo neuspeÅ¡no i pokuÅ¡amo da se iskorigujemo (u pogledu kadra, zatvaranja oÄiju i sl.)

LiÄno smatram da tu treba biti oprezan, jer vrlo Äesto kvalitetan mobilni telefon snimi bolju fotografiju od jeftinog foto-aparata. MeÄ‘u nama, u Srbiji, je za izradu fotografija bio najraÅ¡ireniji format 9 x 13 cm. Onda nam se nekako sa zapada uÅ¡unjao format 10 x 15 cm. Divno ! Mala razlika u ceni, ali svakako prija oÄima.

Već na toj maloj razlici izmeÄ‘u formata se uoÄavaju jasnije razlike izmeÄ‘u kvaliteta. MeÄ‘utim, danas malo toga izraÄ‘ujemo na papiru, najviÅ¡e od svega snimljenog se gleda u elektronskoj formi. I, koji je danas najrasprostranjeniji format monitora ? Ne znam. Znam samo da dolazimo vrlo brzo do granice od 24 inÄa gde to viÅ¡e prestaje da bude monitor. Ok. Iskrena želja svima za Å¡to kvalitetnije, a onda veće monitore.

Å ta onda na tako velikom monitoru vidimo sa aparata od 100E, sa rezolucijom nabudženom do 12+ Mpix, velikim rasponom objektiva, soÄivom objektiva preÄnika 12mm ?

Sve može da se desi, ali epohalnu fotografiju nikada nećete dobiti.Tehnologija je odmakla daleko, ali...(ruke da ne pominjemo)...

Zato je Olympus, sećajući se svojih dobrih dana(mnogi giganti su u od prelaska sa filma na Äip propali), izbacio "Pen" seriju, implementirajući u nju najnovije tehnologije, konstruiÅ¡ući metalno telo (sad to izgleda da je izmiÅ¡ljanje tople vode, a do skora je moglo samo tako), konstruiÅ¡ući ga za izmenjive objektive (!)... i tako dalje i tako bliže...

Sve što je vredno mora da ima i cenu. Možda su nam neke stvari neshvatljive zahvaljujući našoj tužnoj prošlosti u zadnjih (kako kome i koliko kome)godina.U međuvremenu našeg vakuuma, svet je otišao dalje. Tehnološki. A, sa cenama, za nas - u svemir!

Poruka koju oni Å¡alju je - kupite najkompaktniji aparat sa izmenjivim objektivima na svetu. Verujem da je tako.

Zato i košta. I dalje ne verujem u aparat za 100E !

Link to comment
Share on other sites

Uf,

Civi,

Znam o Äemu ti priÄaÅ¡, probao sam i ja, nažalost u mnogo skupljoj verziji (Leica) i povukao se brzo iz toga . Vratio sam se brzo u svoje poslovne verzije (Nikon). Iz mnogo praktiÄnih i oÄima vidljivih razloga. Kao kad ti u audio kažu da će neka nadgradnja biti sluÅ¡no primetna. Tako je i ovde. Svet se u fotoggrafiji sveo na dva brenda : Canon (90%) i Nikon (10%). Ja sam nikondžija. Iako Äinim samo mali deo svetske populacije koji profesionalno radi sa proizvoÄ‘aÄem tog brenda, procenjujem da mi kvalitet fotografija ne zaostaje viÅ¡e od par procenata za svetskim liderom Canonom.

Ostali su takoÄ‘e dobri, ali po neÄemu kaskaju za liderima. Kad saberemo tih nekoliko procenata zaostatka, treće ili Äetvrto mesto zaostanu podosta u prvom pogledu na istu scenu snimljenu sa razliÄitim aparatom.

Ono Å¡to danaÅ¡nji svet Äini srećnijim i komplikovanijam u isto vreme je da se uz upotrebu savremenog softvera može napraviti fotka kakvu god želite.

Po tome - slikajte sa Äim god da želite, osećajte se lepo uz to i uživajte u tome! Sada se sa ovim savetom osećam jednako odvratno kao kad proÄitam Älanak o nekom hi-fi ureÄ‘aju u what hi-fi (ne samo tu !). ZakljuÄka nema, napravite ga sami. Ako Vam se tako sviÄ‘a, slikajte sa tim i tim... brendom, modelom. NIje istina da se velika dela prave samo sa velikim i poznatim brendovima.

Ali, u fotografiji se zna sa Äime se lakÅ¡e i lepÅ¡e dolazi do cilja.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...