Na početku sam naveo disk koji sam ja koristio za tu namenu, onaj Reference-ov XLO.
On je donosio osetne kvalitete po pitanju rafiniranijeg i po najviše čvršćeg-utegnutijeg zvuka. Dobijao se i nekav sitniji boljitak u crtanju prostora tj. ambijenta.
Do rešenja odnosno tipa zvuka sam došao analizirajući frekfentni zapis njihovih demagnetizacionih track-ova. Oni su koristili konstantan 50hz ton koji na početku ima fade in u prvoj sekundi a nakon par sekundi opada fade out preka kraju 1 minutnog track-a.
Logično je jer struja radi na 50hz da se u tom opsegu desi neki uticaj, pa po logici isto se istim leči i oni su to primenili. Daje rezultat, barem sam ja "subjektivno" da se ipak ogradim od agresivnih pojedinaca, čuo kvalitativni boljitak u delu niskih tonova. Njihov drugi track za "demagnetizaciju" je full range cijukanje koje pegla taj gornji i srednji deo tonske slike. Sve u svemu ja sam bio srećan sa tim diskom i sa mogućnošću da se od 1 do 2 meseca kosoliduju detalji i opšta pedanterija zvuka. Mada, svako sledeće korišćenje nije bilo toliko snažno kao prvi put jer sam to donekle redovno upotrebljavao.
Nažalost ne mogu ovo ukratko da vam ispričam pa su mi zato sigurno dosadni odgovori.

Ponoviću se, da sam radio neke prerade na sistemu koje su donele poboljšanja po svim apsektima zvuka, ali su ih pratile nekakve neartikulisane pojave u jako niskim tonovima. Kao da membrana svira odbitak od kutije sa primetnim zakašnjenjem + što je zvučalo kao odjek nenormalno duboke reverberacije. Dakle nekakva potpuno neverovatna pojava. Koncept mojih kutija je po principu B&W 801, tako da imam moćan 30cm bass driver koji je originalna unikatna konstrukcija pokojnog gospodina Viktora Bradača.
Ni trenitak nisam sumnjao da je problem u driveru tako da sam se okrenuo demagnetizaciji sa XLO diskom. Rezultat 5% bolje, skoro ništa.
Pošto sam preamp koji je ranije prilično sekao niske tonove otvorio prema dole poprilično hrabro, palo mi je na pamet da bi podzvučni tonovi mogli da remete rad membrane ili celog sklopa zvučnika. Napravio sam par testova sa najnižim frekfencama i došao na ideju da kreiram specifične trackove za parkiranje kalema membrane unutar magnetnog polje gde se kalem jako sporim pokretom stimuliše impuslom od izvora, ali pri tome ne pravi indukciju u kontra smeru ili se ona svodi na apsolutni minimum tako da možda na taj način "češljam" pravac kretanja elektrona samo u jednom pravcu. Rezultat proba je bio potpuni uspeh a usledio je 100% nestanak nedefinisanog dubokog eha (da ga tako nazovem).
Onda sam zasukao rukave i detaljnije poradio na kreiranju zvučnih track-ova sa ciljem nulte induktivnosti, i još 93 track-ova frekventnih zvižduka za blago podizanje induktivne snage drivera i njigove povećane prisutnosti u sistemu.
Ja sam arhitekta i nemam pojma fiziku, ali sam analitičan i umem da logično ukrštam korisne informacije do kojih dođem. Zaista sam se dosta raspitivao da bi sebi, na prvom mestu, objasnio na koji način električni stimulans može da očisti sistem, ali niko nema blagog pojma.
Malo mi je krivo što sam u ovoj diskusiji, nekako odmah okačen na stub srama, jer dobijam nedvosmislene potvrde da sam napravio nešto zaista neobjašnjivo, da ne kažem neverovatno jer je vrlo verovatno i zaista pravi neočekivana poboljšanja.
Ali evo rećiću i ovo, sada govorim kao preduzetnik, sve dok u potpunosti ne saznam na koji način radi, nikome sa ovog foruma neću ponuditi da kupi ovaj "eliksir zvuka".
Dotle ću uz nekolicinu odabranih uživati u bogatstvu detalja koji se za druge kriju na svakom snimku na svakom disku pa čak i u svakoj produkciji.