Jump to content


ZoranBG

Članovi
  • Posts

    4,074
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    17

5 Followers

About ZoranBG

  • Birthday 01/01/1970

Profile Information

  • Gender
    Not Telling
  • Location
    Beograd
  • Interests
    HiFi, karate

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ZoranBG's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Conversation Starter
  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare

Recent Badges

  1. Hvala Stevo 😀 Ma macak se uvek petlja kada nešto radim oko uređaja, pa ga teram da ne bude elektrifikovana maca 🐕
  2. Evo jednog teksta iz moje kuhinje, o deku koji je tako skroman u vezi opcija, ali sjajan u vezi zvuka i ugrađenog transporta. https://zokiaudio.com/denon-dr-m2-simple-but-great-sounding-deck/?lang=sr
  3. Da, Siemens je imao rebrendirane dekove od Grundiga iz te serije. A RIZ, tj Unitra Diora... posedovao sam oba (K4010 i 4020), ali baš davno. Oni su imali celi mehanizam u fijoci. Prilično loši dekovi, mislim da se daju unaprediti, na jednom sam menjao glavu i zvučao je dosta bolje. Ali kao što rekoh, davno je to bilo...
  4. I još jedan vrlo zanimljiv dek na koji se malo obraća pažnja: Grundig CF4... u sledećih par dana biće i tekst o njemu.
  5. Evo da mrdnem malo temu... Završavam tekstove za dva "obična" deka - Onkyo TA6211 i 6511, simpatične dvoglavaše. Evo ih na slici sa starijim bratom - TA6711. Nažalost, njih dvojica su morali da nađu novog vlasnika usled nedostatka prostora.
  6. Hvala Šćepo, hvala svima na čestitkama :).
  7. ...što, naravno, uopšte nije tačno. Obrnuo si teze, CT-A1 je... samo prosečan.
  8. Sjajan dek, imao sam ga u srebrnoj boji, prelep, jos sa onim pikovima sa 50 segmenata... Kasnije su izbacili DD motor i specijalni za premotavanje sa Ref. Master mehanizma i stavili obicne.
  9. Evo jednog izuzetno zanimljivog, retkog i malo poznatog deka: Teac R-999X. Imao sam nekoliko autorevers troglavih dekova, npr. Pioneer CT-9R, CT-90R, Teac R-919X, Akai GX-R99, Nakamichi RX-505, kao i Dragona. Nekako mi se cini da, pored RX-505 (koji, ipak nije klasican autorevers dek), Teac R-999X je ozbiljan pokusaj da se napravi konkurencija Dragonu. Nazalost, proizvodio se samo od 1984-86. godine, uz visoku cenu od 2.400 DEM. Ovaj dek, slicno Dragonu i Teac-u R-919X ima sve sto troglavi dek treba da ima: monitoring u realnom vremenu, kao i manuelnu kalibraciju svakog kanala, u smislu osetljivosti i biasa, uz pomoc internog oscilatora. Mehanika ima cak pet motora (!!!) od kojih su 4 sa direktnim pogonom (DD), dok je peti za opsluzivanje mehanike, plus jos jedan (sesti!) za izvlacenje/uvlacenje fijoke sa komandama. Neki deo resenja je preuzet od cuvene Z serije i to modela 6000 i 7000: DD motori za zamajce su isti kao na pomenutoj seriji, a takodje postoje i posebni bias oscilatori (nisam imao vremena da skinem shemu, ali trebalo bi da budu za svaki kanal posebno plus glavu za brisanje). Ocigledno je ova masina pravljena kao vrlo, vrlo ozbiljan uredjaj. Ne znam zbog cega nije bio duze u proizvodnji niti da li je dobar kao Dragon - znacu kada mu otklonim neke nedostatke koji su se razvili tokom godina. Uglavnom, R-999X je u mom vlasnistvu, nakon toliko cekanja.
  10. Ukoliko je dek u dobrom stanju, niste pogresili. Imao sam i njega i stariju bracu CT-S920S i CT-95. CT-S820S je odlican dek, sa vrlo solidnom i trajnom mehanikom. Nije bas najlaksi za odrzavanje, ali mu servis relativno retko treba. Pre par godina nabavio sam jedan sa sitnijim neispravnostima od vrlo ljubaznog clana foruma. U odnosu na Aiwa-u koja Vam je nudjena, CT-S820S je daleko, daleko ozbiljniji uredjaj.
  11. A evo i jednog strašnog deka, kojeg sam nabavio pre oko godinu dana i tek pre mesec stigao da ga probam: Nije nešto lep, dugmići monotono okrugli, estetski mi se više dopadaju starije verzije... ali zvuk mu je fenomenalan, nije ni čudo što je bio ocenjen u najvišoj kategoriji u Stereoplay iako nije imao nebesku cenu. Njegov stariji brat CT-S820S je bio na oglasima, ne znam da li je još uvek, prodavac je tražio 300 EUR.
  12. Aiwa AD-F350 je i meni zvučala vrlo, vrlo pristojno, iznenađujuće dobro za dek koji je bio skoro bazičan u ponudi. Nekako mi se čini da su Aiwa-e 800 ili 880 i sl. precenjene danas. Preporučio bih neku Yamaha-u, dvoglavu ili troglavu, eno lepe KX670 na oglasima ali uvek treba biti oprezan i videti u kakvom je stanju. Yamaha je, inače,čistijeg zvuka, Aiwa malo mekša. Obe tanje na basu. Kod ove gornje na slici, moram da primetim, roleri mi se ne čine u dobrom stanju. Možda je samo zbog blica, ali na levom vidim tragove starenja gume, dok mi se desni čini sjajan. Ako je tako, to je savršen recept za dobar ručak za dek, gde je na meniju nova traka, koju će on rado sažvakati.
  13. Astin Trew je jedan od najmlađih britanskih HiFi proizvođača. Njegov prvenac pojačala AT2000 pobrao je odlične kritike u HiFi štampi, zajedno sa pratećim CD-om. Oko 2010 godine, pojačalo je koštalo nekih 1.800 EUR. Napravljen kao tenk, sa snažnim livenim hladnjacima sa strane i retko viđenim primenjenim patentima iz oblasti audio tehnike. Time je razdrmao već pomalo učmalu HiFi zajednicu na Ostrvu, a i u Evropi. Pojačalo AT2000 poseduje balansirane i single ended ulaze. Balansirani su odrađeni vrlo kvalitetno, uz pomoć kola firme specijalizovane za transformatore - Jensen Transformers. Pretpojačalo radi uz pomoć Never Connected tehnologije koja imitira baterijsko napajanje, tzv. virtuelnu bateriju u cilju smanjenja šuma i izobličenja. Na kraju, ovo je hibridni uređaj u smislu da koristi i tranzistore i lampe, ali lampe nisu u putanji signala u pretpojačalu, kako je to najčešće, već se koriste za generisanje mirne struje izlaznog stepena. Za ovo inovatinvo rešenje proizvođač je tvrdio da doprinosi mekšem i detaljnijem zvuku. Model AT2000 Plus koji ovde prodajem poseduje unapređeno ožičenje i kondenzatore na kritičnim mestima - poznate američke AuriCap. Zvuk je sjajan: mek i topao, AT2000 Plus je svojim zvučnim potpisom tranzistorsko pojačalo vrlo blisko lampaškom zvuku, toliko da nešto tako slično nikada nisam sreo. Agilno, snažnog basa, nenametljivih detalja, odlično se uklapa sa svetlijim uređajima u sistemu. Iako je snage svega 70 W po kanalu na 8 oma, bez problema pogoni moje Elac zvučnike deklarisane na 200 W. Tokom korišćenja poredio sam ga sa odličnim Cambridge Audio 840A v2 pojačalom. Astin Trew je jednostavno prefinjeniji na visokim i srednjim tonovima od 840A, mekšeg i zavodljivijeg zvuka, mada je bio i nekih 20% skuplji. Da još napomenem, tokom korišćenja pojačalo je mlako, što znači da je i dugotrajno jer komponente ne doživljavaju stres tokom korišćenja. Uz njega dajem i originalni daljinski upravljač, prikazan na jednoj od slika. Cena je svega oko trećine kataloške i smatram da je potpuno korektna, te samo manje korekcije dolaze u obzir.
  14. Ako bih smeo da se oglasim, bez želje da ulazim u polemiku niti da pokrećem bilo kakvu raspravu, rekao bih par reči u svoje ime. Prvo... da se zahvalim na komplimentima, koji po meni većinom idu Šćepi za trud da me nagovori i izdrži moje femkanje i raznorazne (zaista objektivne) razloge za odlaganje snimanja. Prvo smo imali ideju da snimimo jednu epizodu, ali zaista mi se činilo zamornim da me neko sluša 2-3 sata, ja bih se umorio od samog sebe 😄. Moram priznati da u potpunosti razumem ljude kojima je tema interesantna kao i one kojima nije - nismo svi isti. Neko voli modernu tehniku, neko staru, a neko obe (sebe ubrajam u ove poslednje). Posmatrajući HiFi smatram da je mali broj ljubitelja pomenutog hobija, kao i da je još manji broj onih kojima bi tema o vokmenima i kaset dekovima bila zanimljiva. I to je potpuno razumljivo. Lično, moj položaj je potpuno kontrastan, kao profesionalni informatičar bavim se nekim od veoma naprednih tehnologija u IT-u, dok volim da slušam kasetu na uređajima starim bar 30 godina, sa formatom koji je nastao pre više od 70. Nema logike, ali ima lepote, da li u ispunjenju dečačkih snova ili analognom nasuprot digitalnog ili... ko zna čemu. Zbog svega toga je i emisija počela sa idejom oko te ose kolekcija - modeli - istorija vokmena u bilo kom redosledu, pa smo dodali all-in-one sisteme (neke sam u međuvremenu prodao jer nisam imao gde sa njima) i još ponešto. Neke stvari smo i zaboravili, ali ne mora sve ni da se kaže. Uglavnom, čini mi se da smo prikazali ponešto što se relativno retko viđa i još manjem broju ljubitelja sviđa (evo i malo rime 😄), a opet je potpuno u skladu sa jednom nekomercijalnom emisijom kakve Šćepa pravi i za koje mu skidam kapu jer su plod prave ljubavi prema Hi-Fi-ju, uz svu žrtvu koja uz to ide i izbor gostiju za respekt. Da otkrijem onima koje zanima, predložio sam Šćepi da napravimo i neki kraći "specijal" gde bismo prikazali najbolje kaset dekove iz moje kolekcije, sa detaljnijim opisom svakog uređaja. Ranije smo čak diskutovali o ideji da napravimo izložbu istih, sa zvučnim prezentacijama, ali zaista ne možemo da sve to organizujemo i ispunimo.
×
×
  • Create New...