zek

Članovi
 • Content count

  2,876
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

About zek

 • Rank
  Audiofil

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  N.Bgd
 1. Pompi moli za pomoc!

  Ajd' sad malo radoznalosti - na čemu će drugi zvučnik da stoji (onaj što nije u polici)?
 2. Pompi moli za pomoc!

  Onda ti treba niži zvučnik - treba nešto staviti i ispod zvučnika na policu.
 3. Pompi moli za pomoc!

  A da bude u beloj boji da malo razbiješ monotoniju....
 4. Pompi moli za pomoc!

  Nikakvo vezivanje otpornika ne dolazi u obzir. Impedansa zvučnika je malo kompleksnija stvar od obične otpornosti istih. Recimo taj zvučnik što je deklarisane impedanse od 6 oma, verovatno ima otpor od 4-5 oma kad se meri unimerom. Evo jedan primer kako izgleda kriva impedanse zvučnika od min 8 oma.
 5. Pompi moli za pomoc!

  Zaključak ti je sasvim nepravilan. Prvo - zvučnici se deklarišu na određenu impedansu koja je neka prosečna vrednost jer veoma varira od frekvence na kojoj je merena. Drugo - pojačala nemaju impedansu već je to podatak koje zvučnike mogu bez problema da podnesu bez bojazni da "izađe beli dim". Ako je pojačalo deklarisano da podržava zvučnike od min 8 oma, mogu i zvučnici deklarisani na 6 oma da se priključe ali uz oprez da se nikada ne pretera sa glasnoćom. Posledica može biti pregrevanje pojačala, pregorevanje zvučnike ili u najgorem slučaju pregorevanje izlaznog stepena pojačala. Znači pojačala koja podržavaju zvučnike od 4 oma, mogu bez problema da opslužuju zvučnike od 6 ili 8 oma.
 6. LINKOVI I LITERATURA

  Probaj ovde, ako je još besplatan download http://www.scribd.com/doc/266495129/The-SuperCables-CookBook#
 7. Pompi moli za pomoc!

  Ma pompi je "vešt" u tome i bez
 8. Kakav oglas 2018.

  Počela je kineska nova godina, možda čovek slavi...
 9. Pompi moli za pomoc!

  Pretpostavljam da će taj jedan zvučnik stajati na nekom stalku. Nije bitna dubina police, već vibracije koje se prenose na nju i to kako sam već rekao će se čuti kao disbalans levog i desnog kanala, bez obzira na ne mnogo glasno slušanje.
 10. Pompi moli za pomoc!

  Gde će stajati ta što nije u polici (ako će druga da stoji u polici)? To u startu neće valjati pošto će zvučnik u polici uvek da se čuje glasnije jer će da brunda cela polica. Za zvučnike u polici treba tražiti modele u kompresiji ili bar sa basrefleks otvorom sa prednje strane.
 11. Pompi moli za pomoc!

  Tačno, za osetljivije kutije je potrebno manje snage da se dobije ista glasnoća. 1W/1m znači da je osetljivost merena sa snagom od 1W na 1m udaljenosti (to je jedan od standarda merenja). Sama oznaka od XYdB bez oznake kako je merena ne znači praktično ništa. Isto važi i za frekventni opseg, ako nije dato u kojim granicama je meren, isto ne znači ništa.
 12. Pompi moli za pomoc!

  Neka traži kutije sa što manjim prvim brojem, ali obavezno sa naznakom ± 3dB i naravno sa osetljivošću što je moguće većom >90dB/1W/1m.
 13. jbl lx 800

  Dok ne probaš kod sebe - nećeš znati.
 14. Pompi moli za pomoc!

  Ma u pitanju je čista fizika - nema perpetuum mobile, mali zvučnici ne mogu više od onoga za šta su predviđeni (pogledaj specifikacije za te zvučnike).
 15. Za takav posao moraš imati mnogo bolje pojačalo od Yamahe.