Borko

Članovi
 • Content count

  179
 • Joined

 • Last visited

About Borko

 • Rank
  Iskusan član
 • Birthday 01/01/1970
 1. FM stereo i kablovski operateri

  Trenutno prenos koncerta Josipe Lisac na 202. Zvuk fantastičan. FM Stereo.
 2. FM stereo i kablovski operateri

  E to baš ne nema.
 3. FM stereo i kablovski operateri

  Ako sam dobro razumeo, Radio Beograd dovodi digitalni signal do nekog centralnog mesta prijema kablovskog operatera. Naprimer optičkim kablom ? Ono što je sigurno, za mog operatera, je da u kablu šalju analogni FM stereo. To je sigurno jer mi je tuner analogni i samo taj signal može da prepozna. Iako deluje logično, da je kablovskim distributerima jednostavnije da proslede signal onakav kakav su dobili (digitalni), ja recimo primam analogni. Znači, ili su oni ipak uradili D-A konverziju, ili signal primaju iz etra (sa Avale) kako se emituje (kao FM stereo). Nije mi jasno kako je preko SBB-a moguće slušati analogni FM prijem ?. Citirao sam šta su mi odgovorili. Jasno piše da se kablom šalje digitalni signal. Valjda znaju šta šalju ?
 4. FM stereo i kablovski operateri

  Znači kompresija do maksimuma. Neposredna iskustva su i najkorisnija.
 5. FM stereo i kablovski operateri

  OK hvala. A koji je kvalitet u odnosu na FM ?
 6. Razmatram ponude raznih kablovskih operatera. Ovih dana sam malo analizirao ponudu za radio stanice. Imam FM tuner i ističe mi ugovor sa Posta.net providerom. Oni u obliku analognog FM stereo signala imaju Radio Beograd, 1, 2, 3, 202, nemački Classic Radio. To je otprilike sve što slušam. Za Classic radio ne znam kako primaju i distribuiraju, preko satelita ili uzimaju sa interneta, ali je kvalitet zvuka jako dobar, u rangu , ako ne i bolji od Radio Beograda 2 i 3. Najveći operater, SBB, u ponudi uopšte nema Radio Beograd, ima Radio Novi Sad. Ostale radio stanice iz njihove ponude mi liče na običan internet radio koji oni distribuiraju preko kabla. Najveći problem je što u kablu ne puštaju analogni FM stereo već neki digitalni signal. Napisao sam im email i tražio da mi razjasne i dobio ovakav odgovor: "Zahvaljujemo se na poslatom mail-u. Radio stanice se emituju u digitalnom obliku i dostupne su putem D3 uređaja. Kvalitet je bolji jer nema mešanja u frekvencijama iz etra. Povezivanje D3 uređaja možete obaviti putem HDMI kabla. Radio stanice koje ste naveli su stanice iz Stingray ponude i preuzimaju se od samog Stingray-a". Ako neko ima iskustva sa SBB D3 uređajem moja pitanja su sledeća: 1. Pošto se radio kanali emituju digitalno, i ako se odlučim za SBB, znači mogu da FM tuner bacim ili da postavljam krovnu FM antenu ? 2. Kako da povežem D3 uređaj pomoću HDMI kabla ? HiFi stereo pojačala (kao što ja imam) nemaju HDMI ulaz ?. To imaju AV receiveri, a ja ga nemam. 3. Koji je kvalitet tog digitalnog radio signala u poređenju sa FM stereom. Jel to na nivou DAB ? Mislim na bit rate, S/N, frekventni opseg, kompresiju. Ima li neko iskustva ? Ja i ne primam signal iz etra svojom antenom već iz kabla. 4. Šta emituje Stingray i u kom kvalitetu ? Da li je to internet radio, servis koji se plaća, site za download ? Jel to bolje od FM sterea ili gore ? Za DAB se zna da je lošije.
 7. Pitam zato što želim da promenim poziciju zvučnika i police sa uređajima. Sada, pre promene, je sve priključeno na strujnu letvu, a ona ide u schuko utičnicu u zidu. Letva ima 7 schuko utičnica. Na mestu gde želim da sve pomerim imam samo običnu utičnicu, bez uzemljenja. Pojačalo, CD i FM tuner imaju IEC utičnice sa dva pina, a na pojačalu pozadi pored IEC utičnice je nacrtan simbol za duplu izolaciju (dva kvadrata, jedan u drugom). Naravno, postoji mogućnost da vučem produžni iz sadašnje schuko utičnice u zidu, ali bi bio dugačak ako bi ga vodio okolo po ivicama sobe.
 8. Test pF phono preampa

  Ovde su drugi kalkulatori. EMC Effective Mass Calculator.xls loafer.xls
 9. Test pF phono preampa

  Slažem se da je uvek bolji snimak nego teorija. Samo ja ne umem da ga snimim. Kako se to radi kad je u pitanju Adobe Audition ?. Tako što se phono kablovi spoje nan ulaz laptopa ? Sa test pločom ili sa običnom pločom ? Postoje i složeniji kalkulatori za obe stvari: tonarm-catridge resonance i cartridge loading, koji daju i grafikon za rezonantnu frekvenciju i frekventni opseg. cartridge loading calculator.xls
 10. Test pF phono preampa

  Kako snima rezonantnu frekvenciju ručke i zvučnice ? Spoje se phono cablovi sa ručke na ulaz laptopa ili nekako drugačije ? Možda izračuna pa nacrta grafik ? Ja sam ovo uvek izračunavao, ali se moraju uneti ulazni podaci: efektivna masa ručke, compliance zvučnice, masa zvučnice, šrafova itd. Lepše je kad se dobije grafik. Inače optimalni loading za MM zvučnice meni i dalje nije sasvim jasan. A nije da nisam čitao o tome i tekst sa Hagerman site i ovaj Vernera Ogiersa. Imao sam ranije i sačuvao zvučnicu Ortofon VMS 20 E Mk II koja je imala naglašene visoke. NIsam imao za nju predviđen Ortofonov kondenzator CAP 210, koji se umetao između pinova zvučnice. Zahtevala je load capacitance od 400 pF. Pokušavao sam da dodajem kondenzatore u paraleli sa Y adapterom ili čak u samom chinchu, ali nikad nisam uspeo da smanjim to siktanje.
 11. Test pF phono preampa

  Uh teška artiljerija. Da li postoji kao standalone program ili o okviru celog CS 6 paketa ? Da li ima neko free rešenje ?
 12. Fabrički CD izdat na CD-R ???

  Ima i na Amazonu i na Discogsu i na eBay. Ima novih, a po kataloškom broju: 0025218699822 mislim da bih dobio isto CD-R (nisam siguran). Jedino da se uzme polovni ali i taj može biti CD-R samo polovan.