Jump to content


aleksandarn

Novi članovi
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

About aleksandarn

  • Birthday 08/03/1972

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Podgorica
  • Interests
    Elektronika, audiofilizam

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

aleksandarn's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Zamijenite sve taster prekidace koji su oksidirali. Ukoliko ih nemate, rastavite prednji panel, izvucite ploce sa taterima i isprkajte sve tastere (jedan po jedan) sa kontakt sprejom (ne WD40 ili neki masni sprej) uz makar desetak jacih pritisaka na taster...
  2. Pioneer A50i N70 su zaista dobra pojačala. Oba su rađena u D klasi ali sa jednom bitnom izmjenom koja im omogućava da sviraju dobro. Naime, u izlazu u tzv Low Pass filteru postoje čak tri zavojnice. Posebno kolo testira impedansu priključenih zvučnika i na osnovu dobijenih rezultata uključuje odgovarajući kalem. Ovo je prijeko potrebno kod D klase pojačala jer, ako zvučnici nisu upareni sa Low Pass filterom u izlazu, onda dolazi do izobličenja koja idu čak i preko 1%. Na kraju, šteta je što Pioneer nije uradio izlaz u B klasi ali je ipak zadržao simetrično napajanje za D klasu. Zaista dobra pojačala i vrijede svaku paru. Glavna razlika između modela 50 i 70 je u kvalitetnijim kondenzatorima i skupljim kalemovima u izlazu, boljem i okopljenom transformatoru u modelu 70 , boljem DAC modulu, posebnom transformatoru za napajanje ulazne sekcije i predpojačala kod modela 70 kao i rigidnijem i težem kućištu. Ipak, na kraju, model A50 je zaista ok za novac koliko se prodaje.
  3. Ne znam koliko pojačalo u D klasi može svirati dobro? Moj savjet je, ako baš hoćete Primare, da kupite njihov legendarni model I30 koji radi u B klasi.
  4. Ne slažem se ali svako ima pravo na svoje mišljenje. Hvala.
  5. Po mom dugogodišnjem iskustvu servisiranja troglavih dekova, najbolje mehanike je ubjedljivo radio Akai. To je bila mehanika sa naponskim očitavanjem položaja, jednostavnom montiranju motora, vrhunskim glavama koje su svoj puni kapacitet doživjele kod MK2 modela. Nakamichi jeste imao dobru mehaniku ali je ona imala veliku manu koja se odnosila na pucanje plastike na aluminijumu što je popravku tih dekova strašno komplikovalo. Poseban problem se javljao na kočnici koji je, na kraju, najbolje riješio Sankyo čiji se mehanizam ugrađivao od Yamahe, preko Nakamichi-ja do Teac-a. Propadanje filca na toj kočnici je bio uvod u agoniju vlasnika Akai dekova jer su nakon toga posezali za štelovanjem svih mogućih šarafa koje je Akai, onako sigurno označio i omogućio im slobodan pristup. I na kraju, svi dekovi koji su koristili Sony i Philips dolby kola su zvučali za koplje bolje od onih koji su koristili kola koja je potpisao Hitachi. Jedan od najloše izvedenih Dolby sistema je imao Akai GX75,95 (isti dek) što je sljedeće godine uočeno i uklonjemo u MK2 seriji koja je osim Sony dolby kola poboljšana i duplim kolima za ekvilizaciju. Trenutno sam ponosni vlasnik GX75mk2 deka koji ne namjeravam da prodajem jer radi perfektno i kod snimanja pod Dolby C režimom je skoro nemoguće, na prvi pogled, razlučiti šta je signal sa izvora a šta je snimak. PS. Uvijek sam mrzio dekove sa elektromagnetnim kotvama u mehanizmima. Jedan od vrhunskih dekova zbog toga nikada nisam kupio, mada sam ih servisirao. Bila je to Aiwa Excellia 009.
  6. Woland-e, najprije pozdrav. Zamjerke su sve osim paušalne. Ako otvorite uređaj vidjećete pojačalo u B klasi kome napajanje dolazi na emitor jednog i kolektor drugog izlaznog tranzistora što je dosta neuobičajeno uzimajući u obzir da se kod AB klasa pojačala napajanje dovodi na kolektore izlaznih tranzistora dok se zvuk dobija između emitora tih tranzistora na kojima je instaliran dvostrani emiterski otpornik koji, pored prilagođenja impendanse ima i ulogu neutralizacije štetnog povratnog signala (indukovane struje) iz zvučnika koji nastaje pomjeranjem kalema u magnetnom polju. Druga zamjerka je to što su vršili kombinaciju SMT tehnike (mikro komponente) i energetske komponente (veliki tranzistori) što, u slučaju kvara čini popravku uređaja krajnje neizvjesnom. Dakle, po mom mišljenju zasnovanom na dugogodišnjem iskustvu servisiranja audio uređaja, smatram da je kupovina ovih pojačala krajnje upitna kada se uzme u obzir šta ti uređaji nude i koliko su osjetljivi na kvarove. Naravno, to ne znači da oni, koji su kupili te uređaje, moraju da očajavaju jer će ih isti dobro služiti ako ispoštuju mjere zaštite koje sam opisao u prethodnom postu a koje se odnose na priklučenje uređaja na LAN mrežu. Pozdrav.
  7. Hvala na dobrodošlici. Zašto ne D klasa? Razlog je, u stvari, u pojeftinjenju. Kod D klase dva mosfet-a okidaju prema ulaznom signalu iz kola u kome se analogni zvuk pretvara u četvrtke, dakle prelazi u jedan oblik digitalnog signala (samo kao oblik). Prema tim impulsima se vrši okidanje mosfet-ova i da bi se ponovo dobio analogni signal (sada pojačani) potrebno je da takav signal prođe kroz Low pass filter kolo koje se sastoji od zavojnice i kondenzatora. Svi znamo da je kondenzator na putu signala veoma neugodan element jer mijenja kapacitivnost, nije otporan na promjene temperature itd. Lako se da primijetiti da ih high end komponente imaju vrlo malo ili niti jedan na putu signala (iz električnih šema). Drugi problem je zavojnica koja ima impendansu kao i svaki drugi kalem i osciluje. E, ako se sada ne složi impedansa zvučnika, kabla i zavojnice počinju da se javljaju problemi sa izobličenjima koja idu i do 1% (poređenja radi, kod B klase pojačala THD iznosi 0,003%). Tu se još javlja i problem sa povratnom, štetnom strujom koja se javlja u kalemu zvučnika koja se vraća ka izlazu. Kod A i B klase, ta struja se neutrališe na emiterskim otpornicima izlaznih tranzistora koje D klasa nema. Dalje, kod D klase nema potrebe za skupim i komplikovanim mjerama elektronske zaštite jer probojem mosfet-a se neće desiti da ode jednosmjerni napon u zvučnik (koji je i jedina komponenta sistema koja se ne može popraviti kada izgori osim da se kupuje novi drajver). Devialet, je to rješavao tako što ima više low pass filtera u izlazu gdje se putem settings-a podesi marka zvučnika i u tome je i njihova tajna koju masno prodaju. Dalje, kod D klase nije potrebno skupo simetrično napajanje (+, masa,-) nego je moguće koristiti obično napajanje. D klasa, dakle ima dvije nepotrebne konverzije audio signala i to najprije gdje se analogni signal pretvara četvrtke i kasnije kada se pojačane četvrtke ponovo konvertuju u analogni signal kroz low pass filter (zavojnica i kondenzator). Po mom mišljenju, jedine prednosti D klase u odnosu na ostale klase amplifikacije su u jeftinoći, minimizaciji, izostanku zaštitnog sklopa i one glavne-nema termičkog šuma koji se javlja kod A i B klase zbog otvorenosti izlaznih tranzistora kada se na njima javlja termalna disipacija koju mi u zvučnicima čujemo kao šum.
  8. Odličan CD plejer i što je najvažnije UPGRADE-bilan. Svaka preporuka, Ako preferiraš NAD i ako možeš kupi NAD M5. To je definitivno najbolji NAD plejer. Sa druge strane toplo preporučujem Marantz SACD7001KI.
  9. U moj dom D klasa neće. Iz jednog jedinog prostog razloga što se zvuk na izlazu pravi preko kondenzatora i zavojnice te, ako se ne pogode impendansa zavojnice i zvučnika, THD je kriminalnih 1%. Jedino integrisano pojačalo u D klasi koje svira dobro a košta do 1000€ je Pioneer A-70k. Ostale prevare, kao što je Devialet sa ciframa od 6000€ i naviše ne dolaze u obzir. Pioneer M-73 i C-73 koje posjedujem iz 90-ih godina su mi dali mnogo bolji zvuk.
  10. Za taj novac, veoma teško da ćete išta naći. Preporučujem integralac Yamaha ax592 ili 892 koji imaju zaista dobru phono sekciju a i još uvijek nose epitet da su audiofilska pojačala srednje klase. Možete ga naći na KP za oko 200eur Za veći budžet tu je definitivno Sansui ili Pioneer serije 7 reference koja su zaista dobra integrisana pojačala.(mogu se naći na KP od 200-400eur).
  11. Na žalost, poslednja Yamaha srednje serije koja je ponijela epitet:"audiofilsko pojačalo" su modeli iz 97 godine pod oznakama AX 592 i AX892. Ova pojačala su imala motorizovani mehanički selektor ulaza, vrhunski urađeno predpojačalo u diskretnoj tehnici, Elna i Nichicon MUSE elektrolite. Sve dalje serije počevši od 596 pa završivši sa ovom serijom su očajne. Zamislite samo dokle su išli? Do toga da kombinuju smt tehnologiju u izlaznim stepenima. Katastrofa. Kako sam i serviser mogu vam reći da mi uopšte nije drago da mi modeli 300 i 500 dođu na servis a dolazili su. Lični savjet-prodati što prije i uzeti nešto od Yamahe što sam opisao ili od Pioneer-a i obavezno, obavezno-nikada ne uzimati ništa osim počala (dakle bez media plejera, bez ugrađenih tjunera itd, itd) Sve to ostalo treba imati kao zasebne komponente. Na kraju, još jedna važna napomena. Ako imate bakar spojen na ruteru preko koga spajate ovo pojačalo sa media plejerom na mrežu vodite računa da taj link bude ugašen tokom grmljavine. Link nije potrebno dirati jedino ako imate optički ruter.
  12. Imao sam sve modele mission MxxI serije. Model, M34i ima slab bas dok M35i ima previše basa. Međutim, obije kutije sviraju odlično za svoju cijenu i veoma su kvalitetno urađene. Problem nastaje kod slušanja u manjim prostorijama kada dolazi do pojave tzv stojećih talasa koje kabinet tih kutija ne može apsorbovati jer je pravougaonog oblika te se to manifestuje sa pojavom kao da bas mumla. Nakon ovih kutija htio sam da kupim B&W804 ali sam odustao od toga kada sam čuo Mission 796. To su definitivno najbolje kutije u cjenovnom rangu do 2500€. Promjenom kondenzatora na skretnici i stavljanjem MKP kondenzatora u kolu srednjotonca i zamjenom postojećeg MKP kondenzatora u kolu visokotonca sa Munorv oil cap kondenzatorom ove kutije su počele svirati kao B&W802 (slušao ih je čovjek koji posjeduje ovo B&W remek djelo) Monitor audio bronze serija je dobra ali ako se odradi jedan tvik a to je ako se okrene faza na visokotoncu (na priključcima iza se + stavi na -). Tada se dobije mnogo šira stereo slika. Sa druge strane ni Mission ni B&W ne rotiraju fazu na visokotoncu te bi ovaj pokušaj rezultirao katastrofom od kreštavog zvuka. Dakle, poenta sve ove pisanije je sljedeća: 1. Zadrži zvučnike koje imaš 2. Bipolarne elektrolite u skretnici zamijeni Mundorf MKP kondenzatorima Rezultat ćeš naročito osjetiti u visokotonskom području kao i u širini stereo slike. Cijena nadogradnje je oko 150eur i vrlo je bitno da se ne mijenjaju originalno setovane kapacitivnosti postojećih bipolarnih kondenzatora.
  13. Ono, što Marantz odvaja od ostalih proizvođača CD plejera je uvijek modularan dizajn elektronike i vrhunski transporti. Imao sam ih više komada od modela 60, preko modela 57, 63, 67mk2OSE, 6000 OSE LE, da bih se na kraju zaustavio na fantastičnom SACD7001 KI signature. Svi modeli, počevši od modela 63 i 57 su mogući za nadogradnju na KI modele (osim u izlaznom stepenu gdje postoji OPAMP). Sa druge strane, svi OSE (original special edition) i LE (limited edition) serije su opremljeni vrhunskim power supply sekcijama sa šotki diodama. Kod modela LE i KI serije, Marantz se vratio tradicionalnom izlaznom stepenu napravljenom od diskretne tehnike (dakle ne sa OPAMP-ovima) sa minimalnim brojem kondenzatora na putu signala (samo jedan na izlazu koji ima isključivo zaštitnu ulogu). Jedina firma, koja je na sličan način pravila CD plejere je i čuveni Pioneer od koga su mnogi mogli učiti kako se prave pojačala.
×
×
  • Create New...