vdzele

Članovi
 • Content count

  403
 • Joined

 • Last visited

About vdzele

 • Rank
  Iskusan član

Profile Information

 • Gender
  Male

Recent Profile Visitors

1,821 profile views
 1. Pa dobro koji amater koristi Loudness Reference Level kad želi da vidi koliko mu je glasna muzika ako ne ono što mu skeniraju obični pleleri i njihovi plugovi? Takođe nisam ni napisao da se replaygain koristi za kompresiju već se može poslužiti kao uslužna alatka koliko je snimak glasan u odnosu na referentnu.
 2. Mislim da uključivanjem svakog plugin-a kojim želi da se popravi zvuk se dodatno degradira zvuk. To je početnička greška. Kako ga program snimi - to je to. Poboljšanja treba tražiti u hardveru. Jedan od njih dvojice koristi hardeverski kompresor koji se koristi u profi svrhe. Takođe ne treba gledati kao model koliko su današnji pojačani snimci na diskovima (Replay)Gain. To je sve loše. Bitno je da dinamički raspon bude što veći, barem 8db, idealno preko 10db.
 3. Ubedljivo najbolja dva ripera na koje sam ja naišao su amerikanac Pbthal i rus Bazar. Iz njihovih setupa se može jako toga naučiti. Njihovi snimci su mi draži nego ono što čujem sa CD-ova.
 4. Ovo postaje uzbudljivo....Kujo, what say you?
 5. Hoćeš da kažeš da pamuk u azmafonu nije prirodan? Nisam te razumeo.
 6. Da i meni drži pažnju ta njihova posvećenost mikro-hirurgiji, te su zavese od pamuka legitimne dok azmafon nije iako je i on pamuka.
 7. Ja koliko se sećam iz stručne literature refleksije možemo deliti po fazama 1. Prva refleksija 2. Rane refleksije (druga, treća, četvrta) 3. Kasne 4. Reverb (ukupnost svih kasnih)
 8. Ja uopšte nemam zamerke na njihove kritike, ja svima naglasim kad dođu da želim samo kritiku. Tapšanje po ramenu mi ništa ne pomaže. Rado čitam njihove komentare, doduše sada pod lupom stavljam njihova opažanja. Tebi sam Zoki nekoliko puta uputio poziv. Daj malo izađi iz tog grada
 9. @traumatolog - TurboMaximusu i Nomimasenu. Imate poziv da ga čujete.
 10. Tozo ne preteruj, malo spusti emocije. Po standardima nekog zapadnjaka isuviše si Touchy. Ja sa moje strane želim da budem kontruktivan bez želje da vređam ničiji sistem. Valjda imam pravo da napišem ono što mislim. Slobodno mogu da kažem da se njima ništa nije svidelo kod mene. To su mi rekli kod mene i ja to cenim. Po njima je zvuk: zgužvan, obojen, prljav od akustike, monohromatski, praistorijski,..... Misliš da bi bilo smisla da pišemo da nam sve sviđa šta negde čujemo?
 11. Ja sam nekoliko puta pročitao ono što je Beat napisao jer je i meni nejasno šta je autor želeo da kaže. Ključna rečenica mu je da Nomijev sistem pliva u moru ranih refleksija koje su pod kontrolom. Kako on kaže rađen je vrlo precizan razmeštaj nameštaja, zvučnika i pozicije za slušanje kako bi se dobio neki balans. Interesantno je ovo viđenje jer nikad do sada nisam slušao ovakav tip uligavačkog zvuka, pa sad nisam siguran da li je to ulagivanje dolazi od karaktera sistema ili prezasićenja ranih refleksija koji su pod kontrolom. U nekoj temi je Filip postavio dve fotografije pejzaža prirode: sa i bez puno boja. Meni je zvuk kod Nomija isti kao na drugoj fotki sa puno boja. Negde sam napisao da mi zvuči kao gust vanilin puding. (Doduše i za njega moj sistem zvuči kolorisan. Iako su Yamahe dizajnirane pre svega za studijski monitoring, e sad ko boji a ko ne....) Trebalo bi sistem postaviti u neku krštenu sobu pa onda dokučiti koliko on realno boji. Ovo napominjem jer mu sistem stoji na desetak cm od drvenog klavira. Gomila refleksija od drvo može biti izvorište topline koja eskalira u prezasićenje boja. Svaki isntrument ima svoj oreol topline, a oreoli obično dolaze od refleksija. To jest, kod skupih sistema sam se navikao da čujem kremast zvuk, ovaj mi je bio nešto iznad proseka.
 12. @AlexBgd - Bez razmene iskustava nema napretka, to važi i za ovaj sport. Ja sam dosta toga naučio slušajući druge sisteme. Volim da odem kod drugih ali još više da dođu kod mene. Kad sam bio đak i student prepisivao sam od drugih, ali sam još više voleo da delim puškice i polažem za druge ispite. Imaš li ti takvog iskustva? Znam one koji nisu dali da se od njih prepisuje. To kako si ti napisao meni zvuči da svako treba da ode prodavnicu, kupi uređaje, i onda ih ljubomorno mazi u sobi kad mu žena nije tu za maženje. To je po meni sebično. Kad bi svako to uradio onda bi i ovaj forum bio izlišan, pa i tvoje članstvo.
 13. Bio sam kod obojice i mislim da je posredi stvar ukusa. Moj ukus je više skon Beatovom sistemu. Mislim da njegov sistem realnije prikazuje ton instrumenata i prostor. Uz neke manje zamerke sa Beatom sam se složio da srednjotonski pojas nije najčistiji. Nebitna stvar. Nomijev sistem sa druge je dosta skuplji, kad bi zvuk mogao da pretvorim u novac. Ali ja lično nisam ljubitelj tog zvuka. Verovatno bi ga neki mogli podvesti kao high end. Po meni nije svaki high end realan. Na sajmovima me retko koji skup sistem u to ubedi. Takve sisteme bi nazvao ulagivačke.
 14. Oćeš da kažeš da dobra polica može da popravi zvuk u odnosu na običnu i do 70%? Možda bi se mogao složiti sa ovim. Međutim više se slažem sa Wolandom da polica ima najmanji uticaj na ukupnost zvuka tako da tih 70% i nije neki napredak u ukupnom rezultatu.
 15. Ovo me živo interesuje. Molim te ako možeš malo šire o ovome. Ne razumem ovo -70%