Jump to content


tesla1

Članovi
  • Posts

    294
  • Joined

  • Last visited

About tesla1

  • Birthday 06/25/1961

Profile Information

  • Gender
    Not Telling
  • Location
    Podgorica, Zenica

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

tesla1's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Imam i Quad preamp 66 i sa njim nemam problema. Kod ovog 44, sve ostalo normalno zvuci, cd player, tuner, jedino phono radi kao sto sam opisao. Tako da je mozda do podesavanja ili do phono sekcije. Ili jedino da lik od koga sam kupio nije stavio MC plocu, moram otvoriti da pogledam. Hvala na odgovoru u svakom slucaju
  2. Pozdrav, imam Quad 44 preamp i 405 amp. Preamp je uglavnom pravljen u vrijeme kada su gramofoni i kasete bili jedino sto postoji. Medjutim, kako god povezem preamp i amp i pustim plocu (gramofon je Thorens td 320 mk iii), cak i na najmanjem volumu, odmah se cuje zvuk, cak i na nuli, i smijem pojacati do podjeljka 1 a kad pojacam na 2 grmi soba. Ne znam kako da to rijesim. Pokusavao sam s onim podesavanjima na preampu prema outputu i omazi zvucnice, ali slabo se sta promjeni. Ko pomogne, zahvaljujem.
  3. Dugo se nisam javljao ali sada moram. I to zbog Filipsa. Imao sam mnoga pojacala a jos vise cd playera. Medjutim, kako sam sasvim slucajno naisao na risiver Filips TA 8000 i cd player Filips 834, zaljubio sam se totalno u taj brend. Poslije sam nabavio i Filips pojacalo s kraja 60', sa oznakom 591, a imam jos i Filips player 920. Ovaj player 834 je jedan od plejera sa najljepsim zvukom koji sam do sada cuo. Preko risivera TA 8000 spojen je chord kablovima na Celestion Ditton 15 zvucnike, dok mi je drugi sistem NAim Nait 5 i, na sta idu zvucnici ATL HD 304, dok je treci sistem Denon all-in-one sa Sansui 211 plejerom i NAD 20 zvucnicima. Imam jos i fenomenalne Braun monitorske zvucnike, dakle sve vintage, osim NAIM-a. Ali, ova Filips kombinacija sa Ditton 15 zvuci fenomenalno, cak u neki slucajevima i bolje od Naima, jer i jedan i drugi sistem imaju svoj zvuk i prava ih je milina slusati. Vjerovatno mnogi od vas (kao i ja dok ih nisam cuo kod svog druga audiofila) nije cuo za ATL Hans Deutch zvucnike koji su nekad davno bili hi-end njemacke skole i to su pravi dragulji. Eto, samo to, moja skromna zapazanja.
  4. Pozdrav, Sondek

    Imam pitanje za tebe kao audiofila koji sluša Naim i Lin već odavno. Ja imam NAIM 5 i pojačalo i plejer i slušam to trenutno sa AR 18bx zvučnicima i to sve zvuči odlično. Naravno, dok nisam naletio na ove zvučnike promijenio sam najmanje 20 pari raznih kutija i sve su mi sa NAIM prije ili kasnije pokazale neki tamniji karakter. Ovih dana za B sistem očekujem iz UK NAD 3020i pojačalo. Zanima me šta ti misliš o kombinaciji NAIM kombo sa Linn KAn zvučnicima (slušaona mi je mala, moram to da naglasim, zato i koristim kompresione zvučnike, pored AR imam i NAD 20 floorstanders). Takođe, ako si imao priliku da slušaš ovaj NAD sa Kan, da mi i to iskustvo opišeš. Ja sam imao Braun L 710 i odnio sam ih drugaru audiofilu koji je nabavio NAD 3020 i to je fenomenalno zvučalo, tako da sam mu ih ostavio da uživa.

    Dakle, molim te da mi što brže odgovoriš, da znam da li da nastavim bidovanje za KAN na ebay-u ili da to prepustim nekom drugom. Hvala i pozdrav.

    P.S: Možeš mi odgovoriti i na privatni email adresu: [email protected]

    1. sondek

      sondek

      Imao sam linn Kan skoro 20g.High end za male prostore,tamo ih je i Stereplay s punim pravom smestio.Imaju donekle dominaciju srednjih,ali savrsenih poreklom od b110 i sjajne visoke.To je klasican l/s 3/5a BBC dizajn studijskog monitora ali sa po meni sa dosta boljim visokotoncem.Imam sad Harbeth ls3/5a i po meni je taj linn daleko bolji,barem za naim sigurno.Jedino u sta sam skeptican je da li je taj nait5 dovoljno dobar amp za njih jer su 83db,nije u pitanju snaga već kvalitet ampa ali to lako promenis za neki staroji pre/power combo.To je kompresiona close to wall i treba ih slusati sa originalnim stalcima ili eventualno sound organisation konzolama,na5cm od zida.U maloj sobi daju neverovatan bass,perfektno čist.Losa(a ujedno i dobra) strana im je velika zavisnost od kvaliteta izvora i ampa,pa je zato cesto korisćen i za testiranje,dileri ih vrlo cesto imaju kao kućni zvucnik.Mogu ti zivot pretvoriti u raj ili pakao u zavisnosti od toga.U svakom slucaju zvucnik na koji bi se bez problema vratio ako bih imao manju prostoriju.

      Poz, indžoj mjuzik

      s

    2. tesla1

      tesla1

      Hvala ti Sondek, puno si mi pomogao. To sto kazes da je Linn KAn  bolji od Harbeth ls3/5a je vrlo znakovito jer moj drug audiofil iz BL, za koga ja smatram da je sigurno najveci i najiskusniji audiofil u BiH, slusao je te Harbeth sa Naim-om i kaze da su ovi AR 18 BX tu negdje. Sto se tice NAIM-a kao amplifikacije, mislim da on bez problema tjera te Linn zvucnike, slusao sam kako Maggije elektrostatike pogoni, mrtav hladan, lakse od 3 puta skupljeg Krell-a. A takodje mozda i sa NAD 3020 budu match, obzirom da je poznato da NAD i najzahtjevnije zvucnike pogoni bez problema. Vidjet cu za ove Kan sto bidujem, ako cijena ne ode u nebo, gledat cu da ih nabavim. Sto se tice bidovanja na ebay, mi smo uvijek u losijoj poziciji jer nas opterecuje cijena dostave koja je minimalno 20 GBP. U svakom slucaju, hvala ti jos jednom i pozdrav.

    3. sondek

      sondek

      samo obrati paznju na stalke.da ih nečuješ bez njih pa da se ne razočaraš.Nikad nisam video više zavisne zvučnike od stalaka.Kad ih staviš pored na neku komodu ili policu zvuče(a i izgledaju :)) ko zvučnici od toske.Ne pune se ničim,i kad su dobro podešeni proveravaju se udarcem imbus ključem.Treba da "zvone".Siljci su im i gore i dole kao trn ruže ostri.Srećno bidovanje,ja budala svoje "poklonio" za 250€.Danasnji zvučnici od 2000€ im uglavnom nisu ni blizu,kad im se ispuni preduslov dobrog izvora.Lp12 ima je prava mera,ali i sa numerikom sjajno zvuče.Sa njima i promena konektora ne prolazi neopažena.

      Harbeth je odličan,ali je to vocal jazz zvučnik i traži drugačiji amp,svetlijeg karaktera da izvuče život iz onog kef visokotonca.Tako su perfektni.Uz naim ipak nisu match.Kan ima dosta kvalitetniji i skuplji visokotonac,scanspeak ili hiquphoon,isti ko u izobaricima.

  5. Moje iskustvo sa Bowers&Wilkins zvucnicima je da sam jedno 3 godine imao model 685 medjutim nikad nisam bio zadovoljan visokim tonovima tako da sam ih prodao. Takodje sam slusao jos modela. CM1, 805, i neke druge, ne mogu svih da se sjetim. Neki dan su mi jeftino ispali DM302 i hajd rekoh da ih kupim. Super ocuvani, mint stanje. Kod mene soba za slusanje mala, pa kontam nisu na odmet, mozda nesto i vrijede. I bum, iznenadjenje! Mali zvucnici - veliki zvuk (znam da zvuci kao klise ali je u ovom slucaju, po mom skromnom misljenju zaista tako). Nisam ih htio stavljati sa NAIM combom nego obzirom na njihovo godiste, sa Sansui pojacalom i plejerom, koristeci AQ diamondback interkonekt i Kimber 4 TC zvucnicke kablove. Imajuci u vidu da Sansui plejer koji koristim ima fenomenalan analogni zvuk ( CD-X211E sa legendarnim TDA1541A-R1 DAC-om) isti sam dobio i sa ovih malih kutija. Bas odlican, srednji i visoki takodje, prilicno siroka zvucna slika a najvaznije, zvuk koji je prirodan i detaljan, nema koloracije. Tako da slobodno mogu reci da su ovo jedne od najboljih malih kutija koje sam ikada slusao, a nema ni 4 kg u jednoj. I kao i svi B&W, malo vise vole da se pojacaju (mada je osjetljivost jako visoka, 91 dB, tako da propjevaju i na malim jacinama). Tada stvarno prodisu i zvuk je fenomenalan. Ovo sve shvatite uslovno jer kao sto rekoh imam malu slusaonu, u velikim sobama vjerovatno ne bi bilo isto.
  6. pa ne osjecam se uvrijedjenim ali Van Gogh i Dubioza da su dna dno pa to je smijesno...Jesil bio na njihovim koncertima, ako nisi a nisi odi malo pa ces cuti sta je energija i dobra muzika a za Dubiozu pogotovo sta je angazirana muzika. malo pocuj ovo
  7. Trotter, slazem se 100 % s tobom u smislu da je HIFA izrazito individualan sport.Sto kaze jedan moj drug sa BiH foruma ''Moja HIFA, moja slobodica''. I zbog toga ne volim kad neko uspostavlja neke ''apsolutne'' vrijednosti koje bi, kao, trebalo da vrijede za sve, ali po njegovom misljenju. Znaci u HIFI nema apsolutnog, sve je individualno i stoga, relativno. Ja sto se tice kucnog slusanja vs. koncerta volim i jedno i drugo. Mislim da je najveca razlika ta energija na zivim svirkama, i donekle sirov, neispeglan zvuk (osim kod perfekcionista kakav je recimo Roger Waters uzivo). Ali, recimo Dubioza Kolektiv, kada te spuca njihova energija zive svirke, njihovi studijski snimci dodju kao blagi povjetarac. S druge strane volim kucno slusanje jer je zvuk uvijek rafiniraniji, ima tu neku zvucnu sliku (naravno, u zavisnosti od produkcije i sta je pisac htio da kaze te da li je u tome uspio). Za mene je kod kucnog slusanja najvaznije da te uredjaji uvuku, involviraju u muziku tako da sve drugo zaboravis. To sam postigao sa NAIM kombom i vintage zvucnicima Braun L 710. A ove ostale analize tipa timbar, neutralnost, dinamika, ovo, ono, sve je to u funkciji slusanja muzike a ne iskljucivo zvuka. Zato kazem, NAIM je uspio (naravno prema mom individualnom dozivljaju) da me natjera da slusam muziku opusteno, bez analiza zvuka, jer me NAIM kao sto rekoh, totalno involvira u muziku i onda slusam opusteno i sa uzivanjem. Pozdrav svima
  8. Pridruzujem se klubu kao vlasnik JBL Studio 530 zvucnika, prezadovoljan. Ranije sam ih kacio na NAIM amp i plejer ali sada su super legle sa JVC vintage risiverom i NAIM plejerom. Zvucnicki - Kimber, interkonekti Chord Crimson Plus i AQ Diamondback.
  9. Nedavno udomljen. Nije monster vintage ali lijepo izgleda a ima i lijep zvuk.
  10. Slazem se sa Sondekom u vezi sa bas refleks zvucnicima. Puno bolje rjesenje od bas refleksa je Transitional line ali to su skupi zvucnici tako da su po meni i dalje najbolji kompresioni zvucnici. Ja sam imao dosta zvucnika sa bas refleksom a imam i sada. Medjutim, nijedan od njih (mada je tu bilo i best buy i dosta kvalitetnih bas-refleks zvucnika - B&W 685, JBL Studio 530, Tannoy V1, Sonus Faber Leuto Monitor Wood, Wharfedale 80 anniversary edition, i da ne nabrajam dalje) ne zvuci prirodno, posebno u podrucju basa, kao ovi kompresioni, samostojeci NAD zvucnici, koje sam nabavio na preporuku kolege audiofila iz Banja Luke, to jest on ih je nabavio za mene. I onda sam cuo RAZLIKU i PRAVI Naim zvuk! Kablovi - kad pronadjes odgovarajuce zvucnike, onda kablovi (prema mom iskustvu) nisu toliko bitni, ali poigraj se malo i s tim - meni sada ovaj moj sistem zvuci odlicno i na jeftinim bakrenim kablovima, malo bolje sa orginalnim Naim zvucnickim a najbolje sa Kimber 4 TC. Dakle, za pokretaca ove teme preporucujem da poslusa neke druge zvucnike jer sam i ja sam dugo trazio sta fali u mom NAIM cd/integralac kombinaciji i na kraju se ispostavilo da su to neadekvatni zvucnici. Moja sugestija - obavezno poslusaj neke kompresione zvucnike, ima ih dosta po oglasima za jeftine pare. Pozdrav
  11. Sondek, slazem se da bi bolji gramofon bio pravi apgrejd mog sistema pa te molim za neki konkretan prijedlog. Problem je sto je ovaj moj gramofon nov, jos je pod garancijom, i onda bih mogao samo da idem u neku zamjenu sa doplatama, jer kod nas u BiH tesko da bih prodao gramofon - slabo ko danas slusa ploce. Druga stvar je da sam ja i kupio NAIM-a zato sto ima veoma analogan zvuk. Kada sam ga kupovao, radio sam uporedni test cak i sa mnogostruko skupljim pojacalima (npr. Krell cija je cijena oko 2500 Eura) ali izabrao sam NAIM upravo zbog analognog zvuka. Najblize NAIM-u na ovom testu je na moje iznenadjenje bila Yamaha S 500 pojacalo, koje zaista ima prirodan i prilicno analogan zvuk. Neka Marantz pojacala (best buy), koje sam takodje slusao, prosto su "isijavala" digitaliju. I jos nesto - ja imam oko 300 LP-a a s druge strane oko 1000 CD-a tako da mi je slusanje cd plejera i dalje prioritet . Ipak, hvala na savjetu i pozdravljam te
  12. Pa ovde je takmiÄenje ko će na Naim pojaÄalo i CD player da zakaÄi jeftinije zvuÄnike.....i uživa u High-Endu. Ne razumijem ovog covjeka, ako ima imalo iskustva a mislim da ima onda bi trebao da zna da skuplje ne znaci i bolje. Onda bi trebao da zna za sinergiju, koja je isto tako vazna. Onda za samu slusaonu, sta je najbolje za gabarite iste. A na kraju, nije slusao zvuk koji ja sada imam sa ovim NAD zvucnicima i koji je sada super. U pravu je Boki u jednom - zvucnici su jeftini a ja dodajem i stari. Ja sam naveo koje sam sve zvucnike slusao, najskuplji su bili Magneplanar i B&W PM 1 ali jednostavno, ma kako dobri, zbog bas refleksa nisu pasovali u moju malu slusaonu tako da su mi trebali kompresioni. Da ne pricam o Megijima za koju treba slusaona najmanje 50 m2. Moj drug preko koga sam nabavio ove zvucnike u svojoj slusaoni ima ATL HD zvucnike za koje vjerujem mnogi ovdje (ukljucujuci i mene) nisu ranije culi. Ti zvucnici bi bili, kada bi ih on prodavao (sto mu ne pada na pamet) cca 150 Eura (jer su vintage, stari su preko 20 godina). A zvuk koji reprodukuju je bolji od mnogih navodno high end zvucnika, koji kostaju high end eura . Jer sam imao priliku da ih cujem i ono sto sam cuo je nevjerovatno. Toliko o skupim i jeftinim zvucnicima. Ja ove NAD sada ne bih dao za ne znam koliko skuplje zvucnike jer mene samo zvuk interesuje a ne da se hvalim, kao imam zvucnike od 5000 Eura, koga briga? Mene sigurno nije. Ja konacno uzivam u punom raskosu NAIM zvuka i to zahvaljujuci upravo nevjerovatnoj sreci koju sam imao, to jest da sam naletio na ove NAD zvucnike za ove pare. Pozdrav
  13. Hvala Gorane, cestitam i ja tebi na NAIM frame i novom plejeru. Mora da je sada zvuk jos bolji. Kod mene je obicni, entry level Naim 5i pojacalo i plejer i uz ove sada zvucnike, kao sto napisah, zvuci mocno. Koji su kod tebe zvucnici, jesu li jos KEF?
  14. Hvala Sondek. Jeste, bas je 20 cm. Svakako cu pokusati sa siljcima pa javim utiske. A ploce slusam redovno, mada ne na Sondeku nego na Project Debut Carbon gramofonu sa Red Ortofon zvucnicom. Inace, ovi zvucnici su imali svoju inacicu a to su ADS L690 zvucnici pa saljem kratki link, mozda nekom bude interesantno citanje. Pozdrav silverchroma.wordpress.com/2013/09/04/ads-speakers-a-euphoric-experience/
  15. Samo da prijavim da sam konacno zavrsio potragu za zvucnicima koji bi bili pravi match za Naim. Poslije isprobavanja sve sile zvucnika, kupovine Bowers and Wilkins 685 (pa prodaje istih), JBL Studio 530, KEF C 30, Tannoy V1, testiranja Sonus Faber, Wharfedale Denton i 121, B&W PM1, i mnogih drugih, najzad sam naisao na zvucnike koji su mi najbolje izrazili svo bogatstvo NAIM-ovog zvuka. To je bilo sasvim slucajno zahvaljujuci mom prijatelju, starom audiofilu iz Banja Luke (koji je znao za ovu moju potragu) i koji je nekom razmjenom dosao do zvucnika NAD 20. Kada sam prikljucio ove zvucnike na NAIM, bilo je kao da sam prvi put cuo kako NAIM treba i moze da zvuci. Strasno bogatstvo detalja, siroka zvucna slika, odlicni visoki, srednji i basovi, i zvuk vise nego dobar za moju malu slusaonu. Naime NAD su podnostojeci kompresioni zvucnici, sa Braun drajverima, radjeni za americko trziste. Podigao sam ih na stalke visine 20 cm tako da je sada bas idealan iako je slusaona malih dimenzija. Kada su bili na podu, bas je bio malo izrazeniji, sada je zvucna slika potpuno balansirana. Do sada, zbog neadekvatnih zvucnika, malo sam bio razocaran u NAIM zvuk (ali to sebi bas nisam smio da priznam) ali ovi zvucnici su pokazali sav raskos NAIM zvuka. Sada jedva cekam da dodjem kuci da slusam muziku iznova i otkrivan nove detalje u zvuku. Zvucnike sam u toj nekoj transakciji platio oko 230 KM (120 Eura), tako da sam se po ko zna koji put uvjerio da pravi high end ne mora da kosta 10 000 i vise eura. Ako je neko imao priliku da poslusa ove zvucnike, zanimali bi me utisci. Probacu da nabacim sliku zvucnika i sistema.
×
×
  • Create New...