Jump to content


Solderer

Članovi
  • Posts

    1,035
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    11

Recent Profile Visitors

5,613 profile views

Solderer's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Сондек, зашто не позајмиш од Драже његов Ксоно и испробаш га у свом систему и видиш како ради врхунски ручни рад? Ручно рађени уређаји су на дужи век поузданији од масовно произведених где се у три секунде залеми неколико стотина лемних спојева у калајаном купатилу или СМД рерни. Мануфактуриста има времена да сваку жицу залеми на пцб а не да користи ужасне кримпане тзв, Молекс конекторе који деградирају звук, а којих има на претек у комерцијалним уређајима. Све се своди на профит а не на ултимативни квалитет репродукције. Потрошачи траже комфор, светлосне индикаторе на дисплеју и даљинско управљање, а све то суптилно деградира звук. Џон Курл на својој Вендети није чак хтео да угради једну једину ЛЕ диоду као индикатор укључености јер је измерио са њом повећани ниво шума. ДИП прекидачи на многим фоно пред. мерно уносе дисторзију. Аудио Рисрч се дуго опирао да их користи. Чак и Дагостино на свом фоно пред. ( 28000 Дол.) на шасији има уграђене квалитетне РЦА конекторе а на другом крају сигнал иде преко калајисаних Молекса од пет динара. Сондек, који фоно тренутно користиш? Летос сам на локалном вашару купио ЛП од Ширли Бејсии за 200 дин. , типично комерцијално издање каква су се седамдесетих на западу продавала у самоуслугама. Потпуно нова плоча из нечије колекције у Аустрији. Са Вендетом звучи боље од свих аудиофилских издања на инфериорнијим фоно пред.
  2. Та легура за лемљење са слике је за општу намену у електроници тј. за потрошачку електронику класе 1. Бакар ту служи да смањи нагризање бакарних врхова. Тачка топљења је 189 степени/цел. а тачка стврдњавања је 183 ст. Између те две температуре легура је у стању пасте која када се стврдне донекле мења кристалну структуру. То Џорџ Кардас назива "disturbed joint". Постепено се чврстина лемног споја смањује, зато се и користи код мање захтевних уређаја. У професионалној електроници се користе искључиво тзв. eutectic легуре које немају фазу пасте,већ директно из течног прелазе у чврсто стање. Ту постоје свега три легуре: Sn63/pb37 ( 183ст), Sn62/Pb36/Ag2(179)( i lead-free SAC305 ( 3% сребра, 0.5% бакра, остатак калај, топи се на 210 степени). Интересантно, ни Кардасов калај није у потпуности eutectic, али је близу. Сребро се додаје да снизи тачку топљења, побољша разливање и повећа чврстоћу споја. Чврстоћа Сн 60 легуре је 48Н/мм2, Сн63 67Н/мм2 а Сн 62 90Н/мм2. Оно нема никакве везе са аудиофилским приступом. Већи проценат сребра чак смањује eutectic својство. Ја користим искључиво Сн62 легуру.
  3. Па како се онда остварује неопходна опружна сила код фрикционих конектора ( шуко, ИЕЦ, РЦА, Хлр итд)? То је без обзира на све разлике још увек бакар који вероватно реагује са кисеоником из околине стварајући Cu O2. Приметио си патину? Или је имун на то? То је важно за контактне површине. Шта је онда LC-OFC који је Хитачи представио 1984 год.?
  4. Колика је дебљина каблова?
  5. Да ли су каблови лемљени или кримпани? Виљушкице, бар на слици, делују веома оксидирано.
  6. Многе врхунске ручице немају подешавање азимута. Он је подешен да буде оптималан када је ручица паралелна са плочом. Подметачи деградирају чврстоћу везе глава/ручица која је веома важна. Рој Ганди из Реге сматра да је то важније од подешавања висине ручице и прецизног ВТА/СРА. Из свега произилази да можемо занемарити и заборавити огромне разлике ВТА резача у различитим периодима и репродукцијског система. Једина константа је СРА који је исти за све плоче. Судећи по тестовима, огромна већина глава има СРА ( не и ВТА) близу оптимума. Фино подешавање је добра ствар уколико систем не деградира чврстоћу спојева и резонантну карактеристику ручице.
  7. Да би се СРА/ВТА променио за два степена потребно је померити базу ручице за око 10мм. А то мења мало ефективну дужину ручице а озбиљније азимут. У мом примеру са ОЦ-9 ручка би морала да се спусти за око 4 сантиметра ако желимо корекцију ВТА. То би пореметило СРА и остала подешавања. Видети микроскопом разлику од једног степена је немогуће. Зато на страним форумима се шале када кажу да су једино Мајкл Фремер ( Аналогпланет) и Чак Норис успели да правилно подесе СРА.
  8. СРА и ВТА су две потпуно различите ствари. Стандард за СРА је од првог дана био 90 степени када је ручка паралелна са плочом. А ВТА се креће од 0-20 степени.
  9. Узмимо један пример: Монтирали смо АТ ОЦ-9 главу која има декларисани ВТА од 23 степени. Желимо да са њом слушамо одлично издање Ролинг Стоунса на Деки из 1968. У то време стандард резања био је око 15 степени. Разлика ВТА је читавих 8 степени. Шта радити?
  10. Раније приложена табела је из стручног чланка о металима и нема везе са Хај-Фај -ем. Посредно, да. Уколико монокристал бакар не оксидира, како се овде тврди, тада он има другачији галвански потенцијал у односу на обичан бакар и онда спада у групу племенитих метала ( катодна карактеристика) . Тада би се он комбиновао и са златом. Андреј би то морао да објасни. На конекторима мора да буде нула оксида. Дражо би могао да исполира жицу обичног бакра и исту такву монокристала и прати промене и упоређује.
  11. Неутрик РЦА конектори су декларисани за 1000 циклуса успоставе контакта. Ову табелу сам приложио када сам чуо да један момак из Београда услужно са калајним лончићем калајише крајеве дебелих жица струјних и звучничких каблова. И онда се то шрафи на злато или сребро. Недозвољене комбинације које временом ступе у електролитичку реакцију. Калај мигрира на злато, долази до оксидације и деградације контакта и тзв. диода ефекта који ствара шум и интермодулације.
  12. То се је и мени десило са ВБТ Некстген конекторима, и са утикачима и са утичницама. Нису ни много коришћени. А мислио сам да сам трајно решио проблем конектора. Купљени су код Слобе БМ, не сумњам у њихову оргиналност. Катастрофа и брука за ВБТ. Скупа школа. Иду у контејнер, и већ сам све заменио са Неутрик ( Рин) конекторима купљених код Фарнела. Десет су пута јефтинији и у њих могу да имам поверење. И они код Канибала су сасвим добри, али мало скупљи. Добра и трајна позлата, тефлонска изолација.ЦМЦ је исто смеће. Неутрик је озбиљна и професионална фирма. Ако су њихови конектори добри за студија, добри су и за репродукцијски део ланца. Никада више бутик конектори.
  13. Бакарни ВБТ? Он је превучен златом, табела се односи на интеракцију контактних површина метала а не тела конектора. Можда монокристал има другачије карактеристике од бакра у табели. Обичан бакар оксидира, а његови оксиди су полупроводници и веома су тврди и не уклањају се успоставом контакта. Ово се односи на фрикционе контакте ( РЦА, ХЛР; ИЕЦ , Шуко итд) .Оксиди сребра и калаја су веома меки. Родијум је отпоран на оксидацију, али је три пута лошији проводник од злата. Осим аудио конектора нигде се више не примењује у ту сврху. Тврд је, што је добро, али оштећује површине позлаћених и посребрених конектора у међусобној интеракцији. Само родијум на родијум.
  14. Једно питање за Андреја: Да ли монокристални бакар има особине племенитог метала, тј. да ли реагује са кисеоником из ваздуха? Где је место монокристалног бакра у приложеној табели галванске компатибилности метала?
  15. Хајде да видимо неки оргинални урадак великог писца, од шеме до изведбе. Овамо видим у другој теми да он користи комерцијално појачало што се не би дало очекивати. Насео велики писац ( аудио експерт) на маркетиншке глупости Француза Жана Пуфеа о некаквој мемори дисторжн. То што они говоре је познато још од пре Другог Светског Рата као Thermal Intermodulation Distortion и то знају сви компетентни дизајнери појачала. И Нелсон Пас је то разобличио у једном чланку. То је можда добро класично појачало када би било пет пута јефтиније. Поред осталог, и сам квалитет израде није баш најбољи.Очекујемо слике оргиналних пројеката.
×
×
  • Create New...