Jump to content


nikk18adsl

Članovi
  • Posts

    1,708
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    6

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Zajecar / Nis

Recent Profile Visitors

6,174 profile views

nikk18adsl's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. http://www.smeh-do-s...locesta-devojka http://www.smeh-do-s...eo/pas-dobojkas http://www.smeh-do-s...jos-sluzi-reket http://www.smeh-do-s...gresno-pretresa http://www.smeh-do-s...civsi-sa-zgrade http://www.smeh-do-s...e-na-web-kameri
  2. Zato sto je to fesn... Zapravo, u pitanju je Laserkraft 3D - Nein Mann
  3. Kako lupaju ovi iz Pakoma...
  4. Pa kad su joj rokeri i svi anti-JK-shit lepo porucili: "Volovi na raznju, krava na bini, telci u publici." I nista nisu pogresili... ni najmanje. Nego trebalo je neko da je zvekne nekom klocom iz mase da vise ne zagadjuje vazduh. A tek prisilan vatromet u sred kise. To samo kod naseg lokalnog cige moze.
  5. Pa da, slazem se. @Mostly Jel usviravas ti tog Panny-ja? Kakvi su sad utisci posle par dana?
  6. Vibracije proizvode samo i iskljucivo zvucnici, dakle o nekim drugim izvorima vibracija sa poda koje stalak pokuplja odozdo i neutralise, nema reci. Zvucnik emituje zvucni talas u prostoru, u svim pravcima. Unutar kutije u zavisnosti od topologije kutije, desavaju se raznovrsne refleksije stojecih talasa. Sam zvucnik emitovanjem zvucnog talasa u prostoru, ispoljava mehanicku energiju cija je posledica vibracija, bilo na sam stalak, neku drugu povrsinu na kojoj je, ili na samu okolinu (znate ono kad vam regali, stocici ili bilo sta slicno vibriraju, a nisu zvucnici na njima). Dakle, sam zvucni talas koji udari u neku prepreku, prenese na nju neku energiju. Isto tako, fizickim dodirom povrsina, dakle stalka i zvucnika, prenese se isto neki vid energije koji treba sto uspesnije suzbiti kako bi zvuk ostao "neisprljan". Stalak pored osnovne f-je podizanja na odredjenu visinu i dobrog pozicioniranja zvucnika u prostoru, na planu reakcije zvucnik-podloga ima naravno svoj udeo. Neki stalci od drveta, stakla, metala,... umeju da prenesu vibracije dalje na pod, a neki materijali da manje-vise apsorbuju tu energiju, zadrzavajuci veci deo na sebi. Spajkovi naravno imaju ulogu smanjenja dodirnih povrsina kako bi se vibracije sto uspesnije zaustavile na daljim povrsinama. S jedne strane, poenta stalka u tom smislu je da maksimalno izoluje sam zvucnik od podloge (kao kad bi visio sa plafona na lancima npr.), a sa druge strane, da zaustavi prenos energije na podlogu (da vam ne poskakuju losi parketi, da ispod nogu ne osecate podrhtavanje tla kada udari bass). Dakle, stalak sam po sebi ne bi trebao da glumi "uzemljenje" te energije sa zvucnika na podlogu jer je neminovno da ce i sama podloga podleci vibracijama. Neki materijali vise, a neki manje apsorbuju samu energiju zvucnika. Neki je prenesu vise na podlogu, a neki manje. Pesak ili sacma umrtvljuju vibracije, dodaju masivnost stalku, i naravno uticu da sami zidovi stuba (bilo da su cevasti ili u obliku kvadra) ne rezoniraju i ne kolorisu zvuk. Zvuk moze biti drugaciji u zavisnosti od stalka. Kao i kod muzickih instrumenata, svako drvo "svira drugacije", tj. ima svoje karakteristike sto se tice rezonance. Isto kao sto dve violine napravljene od dva razlicita drveta sviraju drugacije, isto tako i stalci mogu u manjoj ili vecoj meri da ostave svoj pecat na zvuk sistema. "Zvuk" drvenog, metalnog, staklenog, mermernog stalka uopste nije isti.
  7. U principu, bolji je efekat umanjenja vibracija kad izmedju zvucnika i stalka postoji neki distancer koji ce dodatno izolovati zvucnik. Tada je i zvuk najvise postedjen od koloracija. Iz dosadasnjeg iskustva pravljenja i testiranja stalaka, uvideo sam da iako MDF najbolje od svih drugih slicnih materijala upija i zaustavlja prostiranje vibracija, jos bolji zvucni efekat se postigne kad se stalak odvoji i od poda i od zvucnika (sasvim logicno- izmislio sam toplu vodu). Dole je to lako spajkovima, a gore mogu da dodju u obzir ili razne podloske na bazi gume, silikona ili neceg treceg, ili jednostavno isto spajkovi kao i dole, samo kraci i diskretniji. Doduse, tada su kutije malo nesigurnije sto se tice stabilnosti, kada ih neko zakaci u prolazu i sl. A ako su i malo nemirnije na bass-u, mogu da "prosetaju" vremenom na takvim spajkovima gore. Osim ako se ne nabodu bas na njih, ali vecina vlasnika ne voli da ostavlja tragove na zvucnicima, makar to bile i 3-4 sitne rupice. Nezgodno je posle kod prodaje ako je kupac neka zestoka picajzla...
  8. Obavezno ih napuni i nabavi neki fin tepih. Po mojoj racunici, trebace ti nesto ispod 12kg peska. A za sub i ostalo polako... ne zuri. Za dobar novi sub koji ce ti vise koristiti nego stetiti, trebace ti poprilicno para (u odnosu na dosadasnja ulaganja u sistem). I sam si rekao da ti je soba akusticki malo zeznuta, pa je promisljen odabir sub-a kljucna stvar. Ja bih odabrao neku sto kvalitetniju kompresiju (vec vidim Gvlada-u kako krece recenicu sa REL ).
  9. Super si to sve skockao. Kako su se uklopili stalci po visini kad sednes? Jel smo uboli dobre mere? Btw, zakosi ih zajedno sa zvucnicima malkice prema unutra. Imaces bolji fokus zvucne slike. Jel si napunio stubove? A akustiku mozes znatno da popravis i nekim dobrim tepihom za pocetak (ne vidim na slikama da li postoji neki ili ne).
  10. Kakva stoka... Zinulo im svima dupe za tresnju, a nemaju gde ni da je posade u onom vasem sivilu. I redovi za zejtin i hleb su bili kulturniji onomad 90-tih...
  11. Taj bugarski spot je star jedno 6-7 godina... Isto kao i ove cuvarke plaze i jos gomila drugih od kojih kopiraju ove nase profuknjace, a i obratno:
×
×
  • Create New...