Yamaha RX-V479

Pravi ekspert

Kao i svake godine, Yamaha je za ovu sezonu pripremila osveženu seriju AV risivera sa oznakom RX-V, a jedno od najvećih unapređenja jeste osposobljenost svih modela za bežični striming muzike.

yam DSC_2944

Istini za volju, kod baznog modela RX-V379 bežično povezivanje ograničeno je na blutut vezu, ali je i to dovoljno za prihvatljiv kvalitet zvuka, kao i za fino podešavanje i kontrolu sistema preko besplatne Android ili iOS aplikacije. Ipak, već sledeći model u ponudi pruža mrežno povezivanje pomoću kabla ili bežičnim putem, kao i celokupnu funkcionalnost koja ide uz to. Stoga, za prvi susret s novom serijom odabrali smo upravo RX-V479.

Opis
Yamaha RX-V479 isporučuje se u uobičajenom pakovanju, koje obuhvata sve što je neophodno: daljinski upravljač s baterijama, kratki vodič za povezivanje u štampanoj formi i kompletno uputstvo na CD-u. Takođe, tu je YPAO mikrofon za automatsku kalibraciju sistema, kao i sobne FM i AM antene.

Čisti i suptilni visoki tonovi predstavljaju jedno od najjačih oružja testiranog risivera.

U pogledu dizajna proizvođač se nije posebno potrudio, pa RX-V479 izgleda potpuno isto kao prošlogodišnji RX-V477. Ipak, ovo nije samo po sebi loše jer Yamaha već godinama neguje diskretan i elegantan dizajn, s preglednim i jasno obeleženim komandama. Prednji panel je vizuelno podeljen horizontalnim ispupčenjem, pa je donji deo neznatno isturen u odnosu na gornju površinu fronta. U donjem delu smešten je veći deo komandi, kao što su kružna kontrola glasnoće, tasteri za promenu izvora i pristup tonskim kontrolama, kao i veoma praktični SCENE tasteri. Pored toga, u levom delu smešten je 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, dok se u desnom nalaze 3,5-milimetarski audio-ulaz i USB-A port. Za razliku od donjeg dela koji je izrađen od crne plastike, gornji deo je prekriven nekom vrstom zatamnjenog pleksiglasa, koji uspešno skriva displej kad je uređaj isključen. Dot-matriks displej nalazi se u središnjem delu i odlikuje se impozantnim dimenzijama, belom iluminacijom i jasnim prikazom informacija. Ispod njega su postavljeni sitni okrugli tasteri za kontrolu radija i drugih funkcija, dok se u desnom delu nalazi komanda “Direct”, a u levom su standby taster i priključak za kalibracioni mikrofon.

yam DSC_2933

Konvencionalni pristup nastavlja se na gornjoj i bočnim stranama, koje su izrađene iz jednog komada lima i velikim delom perforirane radi što efikasnijeg hlađenja. Perforacija je prisutna i na donjoj strani, gde vidimo i profilisani lim koji donosi strukturalnu čvrstinu šasije, kao i veoma masivne nožice, koje umanjuju vibracije. Zadnji panel ne donosi previše priključaka, što je očekivano s obzirom na cenovni razred risivera, ali će postojeće konekcije zadovoljiti veliku većinu korisnika. HDMI priključaka, koji danas predstavljaju daleko najrasprostranjeniji vid povezivanja, ima čak sedam – šest ulaza i jedan izlaz, a tu su i četiri kompozitna video-ulaza i jedan monitorski izlaz. Audio-ulaza ima ukupno šest – tri su analogna u formi RCA priključaka, dok se digitalni sastoje od dva koaksijalna i jednog optičkog. Kako je RX-V479 petokanalni risiver, zvučničkih terminala ima pet, uz činč izlaz za aktivni sabvufer. Kao što smo spomenuli ranije, tu su i mrežni priključci u vidu eternet porta i antene za wi-fi povezivanje, kao i priključci za FM i AM antenu, dok se strujni kabl ne može odvojiti od uređaja.

Pored spoljašnjosti, i unutrašnjost risivera izvedena je po već uobičajenim standardima, što podrazumeva veliki hladnjak koji se prostire gotovo celom širinom kućišta, a na koji su sa zadnje strane prislonjeni izlazni tranzistori. Ni ovde nema većih promena u odnosu na prošlogodišnji model, pa se na poziciji komplementarnih parova opet nalaze tranzistori A1941 i C5198 iz kompanije Toshiba. Levi deo kućišta rezervisan je za napajanje sa EI transformatorom malezijskog proizvođača Bando Electronics, čiji se transformatori mogu naći i kod drugih velikih proizvođača (Pioneer, Sony itd), dok je ostatak kućišta ispunjen štampanim pločama u nekoliko nivoa. Od čipova primećujemo veliki Cinema DSP proizvođača Texas Instruments, koji služi za enkodiranje surround signala i obradu zvuka u digitalnom domenu. Tu je još HDMI transiver Silicon Image Sil9573, kao i 32-bitski mikrokontroler Toshiba TMPM362F10FG s procesorom ARM Cortex-M3 i jednim megabajtom interne memorije. Za prijem digitalnog audio-signala upotrebljen je TI Burr-Brown PCM9211, dok se kao digitalno-analogni konverter koristi 24-bitsko, osmokanalno kolo PCM1681 istog proizvođača. Na gornjoj štamapnoj ploči smešten je i wi-fi modul Yamaha NW-01, koji je u potpunosti oklopljen, dok se u donjem delu nalaze dva elektrolitska kondenzatora od po 8.200 mikrofarada.

Test
yam DSC_2945Nakon mnogo godina usavršavanja, može se reći da je YPAO sistem za automatsku kalibraciju dostigao punu zrelost, pa je njegova upotreba zaista jednostavna, a rezultati izuzetno dobri. Stoga, osim ako ste zaista ekspert u podešavanju surround sistema, preporučujemo da podešavanje prepustite ovoj sjajnoj tehnologiji – nakon toga ostaje samo da uživate u dobrom zvuku. Tokom slušanja muzike u stereo-formatu, jedna od najznačajnijih odrednica ove Yamahe jeste prijatan i nenametljiv karakter zvuka, koji se može slušati satima i danima bez zamora. Zvučna slika je solidno razvučena po širini i nešto manje po dubini, dok je količina i jasnoća prikaza detalja na veoma dobrom nivou. Pri reprodukciji muzike, čisti i suptilni visoki tonovi predstavljaju jedno od najjačih oružja testiranog risivera, dok je srednjotonski opseg prilično bogat i odlično uklopljen u zvučnu sliku. Najniži spektar je pre brz i dinamičan nego impresivno masivan, ali je ovo potpuno u standardu cenovne klase, te se ne može uzeti kao pravi nedostatak. S druge strane, gornji basovi su odlično definisani, a RX-V479 je sposoban da jasno prezentuje dinamične pasaže i kreira zavodljiv ritam. Ipak, tek je prelazak na filmove i surround zvuk prikazao ovaj risiver u punom sjaju i omogućio mu da zaista pokaže sve što ume. Trodimenzionalni efekti veoma su dobro definisani i pozicionirani, a dijalozi potpuno razgovetni, čak i pri niskim nivoima glasnoće. Takođe, posvećenost detaljima ovde zaista fascinira jer RX-V479 u režimu kućnog bioskopa postavlja svaku sitnicu na svoje mesto i jasno prikazuje i najtiše zvuke okruženja tokom gledanja filmova. Jedino bismo mogli poželeti malo više snage kako bi najniži tonovi dobili masu a zadržali dobru definiciju. Opet, ni ovo se ne može zameriti s obzirom na cenu risivera, pa ga možemo preporučiti kao odličan izbor za upotrebu sa surround sistemima manje i srednje veličine.

Zaključak
Uprkos pristupačnoj ceni, RX-V479 je izuzetno bogat opcijama, što predstavlja još jedan veoma važan argument za pridobijanje kupaca. Mrežno povezivanje, mogućnost reprodukcije 192 kHz/24-bitskih FLAC i WAV fajlova i podrška za 3D i 4K sadržaje bili su prisutni i na prošlogodišnjem modelu, ali je spisak mogućnosti ove godine obogaćen bežičnim wi-fi i blutut povezivanjem, kao i reprodukcijom sve popularnijeg DSD materijala u rezoluciji od 2,8 i 5,6 megaherca (DSD64 i 128). Zaista, gotovo je neverovatno koliko dobrog zvuka i pratećih mogućnosti Yamaha RX-V479 nudi za sasvim skromnu svotu novca, a unapređenja u odnosu na prošlogodišnji model i te kako vrede poskupljenja od svega 10 evra (manje od tri odsto). Stoga, ovaj risiver od nas dobija visoke ocene i sve preporuke.

PLUS
Tradicionalno dobar kvalitet izrade.
Wi-fi i blutut povezivanje.
Podrška za DSD.
Detaljnost i muzikalnost.
Suptilni visoki tonovi.

MINUS
Nedovoljan kvalitet zvučničkih terminala.
Slabiji bas u surround postavci s podnostojećim zvučnicima.

Kontinualna snaga: 5x80 W na 8 oma
Frekvencijski opseg: 20 Hz - 20 kHz
Izobličenja THD: 0,09%
Formati: Dolby Digital/Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS 96/24, DTS-ES Matrix/Discrete, DTS-HD Master Audio, DTS-HD HR Audio
Analogni audio ulazi/izlazi: 4/0
Digitalni audio ulazi/izlazi: 3/0
HDMI ulazi/izlazi: 6/1
Kompozitni video ulazi/izlazi: 4/1
Izlazi za zvučnike: 5.1
Izlaz za slušalice: da
Tjuner: FM/AM, RDS, 40 mem. mesta
Dodatno: USB, LAN, Wi-Fi, blutut
Dimenzije (ŠxVxD): 435x161x327 mm
Masa: 8,1 kg
Cena: 425 evra
Reader Rating10 Votes
68
68
Ocena čitalaca